RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 請師兄指教,多謝先。 [打印本頁]

作者: 漂移十三    時間: 2009-4-9 04:39
標題: 請師兄指教,多謝先。
本人部yokomo master(用緊套64P既齒),但有個問題困擾左一段比較長既時間,思前向後都未能找到一個有效的辦法解決,求助于各位師兄,請打救下在下,多謝先。。
問題:部車無論入彎或者正常行駛時,部車都好似唔上力咁樣,入大彎想佢快少少,俾多D油,都唔明顯,硬系感覺好似拖住拖住咁去,但系檢查又無咩嘢拖,就系呼油唔上力。。。人地部車呼少少就呵呵聲咁去。。。
硬件:
EX-10 hiponit=80 油門曲綫=10%
LRP TC  加 8.5T有感
頭單,中直,尾直

另外我仲想打聽下~有感8.5T對應master車架需要最終傳動值系幾多?無刷的T數換算我又唔清楚。。整張表過我就實在最最多謝了!!(我準備換套48P齒)
請各位師兄幫幫忙,萬分感謝了。。。
作者: wowo0123    時間: 2009-4-9 11:09
8.5T用原裝齒48P都快啦..點解會換64P架.架車係會順D同靜D..不過會冇左起果下力
作者: integra    時間: 2009-4-11 04:30
你試下將枝控個hi point set 返150,再將電變個punch較大d
作者: gegegum    時間: 2009-4-11 08:53
本人部yokomo master(用緊套64P既齒),但有個問題困擾左一段比較長既時間,思前向後都未能找到一個有效的辦法解決,求助于各位師兄,請打救下在下,多謝先。。
問題:部車無論入彎或者正常行駛時,部車都好似唔上 ...
漂移十三 發表於 2009-4-9 04:39 AM

你用幾多齒比呀?
作者: bigbear203    時間: 2009-4-11 08:58

由於每人控車手法不同, 其實都會有不同SET車方法, 而齒比對於車本身既速度同扭力有直接影響, 所以應先向齒比埋手, 再改變hiponit及油門曲綫去配合個人控車手法, 基本齒比計算方法為Super gear(減速齒/大齒) / Pinion gear(摩打齒) X Internal drive ratio(內齒比), (以師兄既master為例, 原裝齒比是70T(Super gear) / 30T(Pinion gear) X 2.35(Internal drive ratio)=5.48:1), 再參考說明書提供之齒比表作出合適既配搭, 以上是本人小小經驗, 希望對師兄有用
作者: bigbear203    時間: 2009-4-11 09:00
詳細齒比說明可參考以下文章http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=134&extra=page%3D1
作者: Cepacol    時間: 2009-4-11 09:31

AMAT 的理論很有問題

"SPUR GEAR除PINION GEAR乘TRANSMISSION OUPUT等如FINAL DRIVE RATIO
...
即是車齒比為9.93如加大SPUR GEAR及較大的PINION GEAR就可得出較細的齒比"

你有沒有留意到呢?
作者: Cepacol    時間: 2009-4-11 09:45
Bigbear 的理論都好像怪怪的
"齒比大-速度高扭力細"

正如 AMAT 所說
"得出齒比越細 , 車在轉彎時會有扭力不足而出現推頭及未能達到最高速的尾段"

拿真車為例   (一檔 = 2.97:1  / 六檔 = 0.56:1), 難道六檔比一檔有力?
作者: bigbear203    時間: 2009-4-11 10:15
Bigbear 的理論都好像怪怪的
"齒比大-速度高扭力細"

正如 AMAT 所說
"得出齒比越細 , 車在轉彎時會有扭力不足而出現推頭及未能達到最高速的尾段"

拿真車為例   (一檔 = 2.97:1  / 六檔 = 0.56:1), 難道六檔比 ...
Cepacol 發表於 2009-4-11 09:45

多謝師兄指正
另一篇有關齒比之文章(7樓)http://www.hobbyplayer.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=6599&forum=9
作者: 衫魚仔    時間: 2009-4-11 10:50
Cepacol 兄....你可以找出各自的錯處,即是你已經明白了當中的道理了....
這亦是兩個post的原意~
作者: Cepacol    時間: 2009-4-11 11:20
我只是覺得有點不對勁, 才問一下罷了.
作者: 漂移十三    時間: 2009-4-12 09:55
那麼請問各位熱心既師兄,有感無刷8.5T,搭master,既最好最終比範圍值系幾多??唔該。
現在我換左48P既  大齒84T   馬達齒28T  最終比系7.0
作者: gegegum    時間: 2009-4-12 11:55
那麼請問各位熱心既師兄,有感無刷8.5T,搭master,既最好最終比範圍值系幾多??唔該。
現在我換左48P既  大齒84T   馬達齒28T  最終比系7.0
漂移十三 發表於 2009-4-12 09:55 AM

其實用幾多齒比都要睇埋你玩咩場, 條track大定細, 用咩呔, 你要買多幾個摩齒慢慢試! 你可以由6.5試到7.5到啦!
作者: 傑佬    時間: 2009-4-12 12:15
其實我玩Master都有一段時間....一直都係用原裝齒 48pitch 30/70..用10.5r無擦都幾好.....用慣左我都費事轉...
作者: wowo0123    時間: 2009-4-13 00:14
漂移十三 發表於 2009-4-12 09:55

咁樣咪會比原裝70 30慢左..84 28力大左空轉既時間就長左
作者: 漂移十三    時間: 2009-4-13 00:45
但系據聞吾系話最終齒比值要對應翻所用緊只motor既T數既咩??
作者: wowo0123    時間: 2009-4-13 00:49
我都係覺得玩快車既理論係唔可以放係drift上面...因為完全係兩回事
作者: Cepacol    時間: 2009-4-13 01:08
我都係覺得玩快車既理論係唔可以放係drift上面...因為完全係兩回事
wowo0123 發表於 2009-4-13 00:49

快車跟飄移, 控車的技術上的確有很大的差別. 車子的調較"方式"完全是兩回事.

可是, 基本車子調較"理論"是一樣的. 當其他東西一樣情況下, 小齒比就是不可能比大齒比有力, 對嗎?

作者: Cepacol    時間: 2009-4-13 01:14
但系據聞吾系話最終齒比值要對應翻所用緊只motor既T數既咩??
漂移十三 發表於 2009-4-13 00:45

這套理論, 我真的沒有聽過. 你所指的對應是什麼?

我都反而聽過, 最終齒比是不可以低於電變器的最低齒比要求. 否則, 電變器很快會燒掉.

作者: gegegum    時間: 2009-4-13 01:41
漂移十三 發表於 2009-4-13 12:45 AM

所以咪冇一個絕對o既答案囉!
齒比太細, 起步慢, 打滑困難, 摩打容易overheat
齒比太大, 起步都慢(因為打滑太勁), 大灣好易到頂, drift唔晒!
作者: wowo0123    時間: 2009-4-13 01:47
快車跟飄移, 控車的技術上的確有很大的差別. 車子的調較"方式"完全是兩回事.

可是, 基本車子調較"理論"是一樣的. 當其他東西一樣情況下, 小齒比就是不可能比大齒比有力, 對嗎?
Cepacol 發表於 2009-4-13 01:08

但係drift..既齒比有力唔等於架車會drift得快...d基本車子調較"理論"我真係唔識..只不過我係將我既少少經驗講出黎..玩drift快慢最主要唔係齒比同摩打...係隻手指同埋setting所以我覺得原裝7030以經好夠行唔好太浪費去買好多齒去試..多dset下架車好過因為唔同既setting會有唔同既動態同埋速度
作者: gegegum    時間: 2009-4-13 01:57
但係drift..既齒比有力唔等於架車會drift得快...d基本車子調較"理論"我真係唔識..只不過我係將我既少少經驗講出黎..玩drift快慢最主要唔係齒比同摩打...係隻手指同埋setting所以我覺得原裝7030以經好夠行唔好太浪費 ...
wowo0123 發表於 2009-4-13 01:47 AM

不過如果用快摩打, 原裝齒比好易overheat! 同under!
作者: Cepacol    時間: 2009-4-13 03:18
但係drift..既齒比有力唔等於架車會drift得快...d基本車子調較"理論"我真係唔識..只不過我係將我既少少經驗講出黎..玩drift快慢最主要唔係齒比同摩打...係隻手指同埋setting所以我覺得原裝7030以經好夠行唔好太浪費 ...
wowo0123 發表於 2009-4-13 01:47

"齒比有力"跟"齒比快", 基本上是反方向的. 這是最基本常識/理論呢. 何況, 尋求最佳齒比都是調較車子的一環, 可以很影響車子表演.

"齒比有力唔等於架車會drift得快", 你的話好像不是太對, 要看情況. 在多灣的賽道上, torque 比 speed 更重要. 我相信飄移比賽的賽道上, 一定是多急灣, 對嗎? 如果只是一條大直路, 飄來幹嗎? 在出灣的時候, 大齒比的車是一頭牛, 小齒比的車子是軟腳蟹. 連續過了三個急灣, 齒比有力就是等於車子會飄移得快.

控油門跟控駕駛輪盤(手指)是最重要的. 駕駛快車時, 這些都是重要, 不嗎? 就是我之前所說, 只是兩者控制方式完全兩樣.
作者: wowo0123    時間: 2009-4-13 03:33
"齒比有力"跟"齒比快", 基本上是反方向的. 這是最基本常識/理論呢. 何況, 尋求最佳齒比都是調較車子的一環, 可以很影響車子表演.

"齒比有力唔等於架車會drift得快", 你的話好像不是太對, 要看情況. 在多灣的 ...
Cepacol 發表於 2009-4-13 03:18

你既常識/理論真係好好.有機會真係好想學下野
作者: wen_jc    時間: 2009-4-13 09:59
13 哈哈     
我都一直用原装齿比玩  唔理到···
学下野先
作者: magic-vtec    時間: 2009-4-13 20:52
漂移十三 發表於 2009-4-13 12:45 AM

快車就係...drift4隻腳冇loading...兩樣野...
作者: magic-vtec    時間: 2009-4-13 21:01
wowo0123 發表於 2009-4-13 01:47

"齒比有力唔等於架車會drift得快", 你的話好像不是太對, 要看情況. 在多灣的賽道上, torque 比 speed 更重要. 我相信飄移比賽的賽道上, 一定是多急灣, 對嗎? 如果只是一條大直路, 飄來幹嗎? 在出灣的時候, 大齒比的車是一頭牛, 小齒比的車子是軟腳蟹. 連續過了三個急灣, 齒比有力就是等於車子會飄移得快.

控油門跟控駕駛輪盤(手指)是最重要的. 駕駛快車時, 這些都是重要, 不嗎? 就是我之前所說, 只是兩者控制方式完全兩樣.
Cepacol 發表於 2009-4-13 03:18 AM

如果你呢個想法唔變...任你既電子部品有多配合...
車架只會是一台........
多聽人家既見解...總比自己在腦海中攪出來既一大堆理論進步得快
作者: Edde    時間: 2009-4-14 00:45
如果齒比真係無必要改變嘅話,
咁理論上 ..... 摩打嘅數據亦都可當不理了 ??
作者: DriftNoobie    時間: 2009-4-14 13:36
如果齒比真係無必要改變話,
咁理論上 ..... 摩打數據亦都可當不理了 ??
Edde 發表於 2009-4-14 00:45

Edde 兄, hello, 好耐無見!

Cepacol 哥既理論, 好似又正確喎.
但我就有理無理, 砌完架車, 落地即跑, 計餐死為咩, 跑得唔順先改羅.

另外, 我都改左 gear ratio 防止 ESC BBQ.
因為 original 70/30 x 2.353 = 5.49,
但 Novak GTB manual 話起碼要 7.5 以上先安全,
我怕死, 所以改 80/22 x 2.353 = 8.56.
作者: Edde    時間: 2009-4-14 21:19
Edde 兄, hello, 好耐無見!

Cepacol 哥既理論, 好似又正確喎.
但我就有理無理, 砌完架車, 落地即跑, 計餐死為咩, 跑得唔順先改羅.

另外, 我都改左 gear ratio 防止 ESC BBQ.
因為 original 70/30 ...
DriftNoobie 發表於 2009-4-14 13:36

hi !!  friend 真係好耐無同你玩車 la, 走番轉.
作者: gegegum    時間: 2009-4-15 00:57
其實就算唔講齒比對drift有咩影響, 為o左保護你o既靚靚esc同motor, 都真係要留意架, 可能你地冇試過bbq個esc同motor啦!
作者: 漂移十三    時間: 2009-4-15 04:16
非常多謝咁多位師兄既鼎力相助,基本上我都開始有個概念了,希望自己儘快搞掂個問題,三月由於工作關係再次未能成行,確定六月metting再向各位師兄討教。
作者: 漂移十三    時間: 2009-4-15 04:16
非常多謝咁多位師兄既鼎力相助,基本上我都開始有個概念了,希望自己儘快搞掂個問題,三月由於工作關係再次未能成行,確定六月metting再向各位師兄討教。
作者: buggy    時間: 2009-4-15 11:05
其實條呔都唔grip, 有扭力等如無. 只有空轉快d同空轉慢d. 手指要好快同好柔. 太突然加速, 個轆空轉太快, 食唔切, 好似油車個clutch起步咁.
作者: wowo0123    時間: 2009-4-15 11:27
其實條呔都唔grip, 有扭力等如無. 只有空轉快d同空轉慢d. 手指要好快同好柔. 太突然加速, 個轆空轉太快, 食唔切, 好似油車個clutch起步咁.
buggy 發表於 2009-4-15 11:05

所以咪話攪咁多野都唔知做咩
作者: Cepacol    時間: 2009-4-15 20:59
燒過 ESC 後, 你就會明白齒比的重要性.
作者: magic-vtec    時間: 2009-4-15 23:36
Cepacol 發表於 2009-4-15 08:59 PM

其實玩Touring同M車齒比係好重要...
但Drift既齒比,由於hk多個比賽多唔限摩打...
我會用摩打就架車既動力...
大場...細場而家都係用緊同一隻摩打...
玩左咁耐我都係認為...
車架setting比起動力既輸出大細重要得多
作者: minesr34gtr    時間: 2009-4-16 09:13
Cepacol 發表於 2009-4-15 20:59

想當年用隻mc330搭19t玩drift,齒比搭細d都成日過熱cut電,
不過依家d ESC咁勁又勁風扇吹住,搭細d齒比都無問題,當然唔好過細la,
我到依家唔理咩場.都係同一motor同一齒比同一setting,原因一個字[懶]
作者: lung1    時間: 2009-4-16 09:34
將hipoint set到最高, 電變punch set 7-8
搭返正確齒比就肯定無問題!
你隻8.5R 係咪姐係4000KV?
作者: 漂移十三    時間: 2009-4-16 15:48
將hipoint set到最高, 電變punch set 7-8
搭返正確齒比就肯定無問題!
你隻8.5R 係咪姐係4000KV?
lung1 發表於 2009-4-16 09:34

低于4000KV少少,大概好似系3700KV多点
作者: Edde    時間: 2009-4-16 16:32
低于4000KV少少,大概好似系3700KV多点
漂移十三 發表於 2009-4-16 15:48

之前我都係用 37xx KV, 齒比搭 6. xx, esc 較 7,
發覺搭到上 7 咁上下的話, 大長灣尾段會無力再上, 但細灣就起油快些.
作者: lung1    時間: 2009-4-16 16:48
低于4000KV少少,大概好似系3700KV多
漂移十三 發表於 16/4/2009 15:48

3700kv gear ratio around 5.0-6.0
u can try 5.5 first..
作者: DriftNoobie    時間: 2009-4-16 17:35
之前我都係用 37xx KV, 齒比搭 6. xx, esc 較 7,
發覺搭到上 7 咁上下的話, 大長灣尾段會無力再上, 但細灣就起油快些.
Edde 發表於 2009-4-16 16:32

Edde 兄, 你用邊套 brushless 架?

而家我成日揍仔, 無時間出黎玩. 間中見亞仔左先係天台玩一陣車. 一聽見仔醒就要沖番落去朝聖.
作者: Edde    時間: 2009-4-16 19:12
Edde 兄, 你用邊套 brushless 架?

而家我成日揍仔, 無時間出黎玩. 間中見亞仔左先係天台玩一陣車. 一聽見仔醒就要沖番落去朝聖.
DriftNoobie 發表於 2009-4-16 17:35

之前 Speed E-Pro 8.5 配 TC
而家 LRP x 12, 7.5 配 TC
贊同 bro. lung 1 留意 motor kv 數好過 R 數.

有空的話, 星期曰來玩陣 .....
作者: DriftNoobie    時間: 2009-4-17 12:40
之前 Speed E-Pro 8.5 配 TC
而家 LRP x 12, 7.5 配 TC
贊同 bro. lung 1 留意 motor kv 數好過 R 數.

有空的話, 星期曰來玩陣 .....
Edde 發表於 2009-4-16 19:12

我架 BDM 都係用 LRP. SPX Bullet + x11 7.5 (x12 既 7.5 同 6.5 當時無貨)
架 "LCG 豬呼媽士打" 就用 Novak Drift Master + 7.5 (親番架車個名, 嘻嘻)

你既摩打齒同大齒分別係用咩 size?
作者: Edde    時間: 2009-4-18 02:14
我架 BDM 都係用 LRP. SPX Bullet + x11 7.5 (x12 既 7.5 同 6.5 當時無貨)
架 "LCG 豬呼媽士打" 就用 Novak Drift Master + 7.5 (親番架車個名, 嘻嘻)

你既摩打齒同大齒分別係用咩 size?
DriftNoobie 發表於 2009-4-17 12:40

33 T and 96 T for 7.5 R, gear ratio is 7.09

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2