RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 分享吓我的第二代駝背架(完成圗片在84樓) [打印本頁]

作者: 330324059    時間: 2010-1-2 12:50
標題: 分享吓我的第二代駝背架(完成圗片在84樓)

因四日前在樓下給小朋友弄壞我的駝背架  只好趕工完成我的第二代目
要同舊的駝背架讲再現 有機會一定整番好佢
[attach]333188[/attach]
第一天20% 新擔同舊擔的分別(左舊,右新)
[attach]333157[/attach]
[attach]333158[/attach]
第二天40%
[attach]333159[/attach]
[attach]333160[/attach]
第三天65%
[attach]333161[/attach]
[attach]333162[/attach]
第四天80%
[attach]333163[/attach]
[attach]333164[/attach]
作者: 馬輝    時間: 2010-1-2 13:01
咩事爛左駝背架?成個小朋友一野踩爛左定點?
作者: MRX-2    時間: 2010-1-2 13:20
咩事爛左駝背架?成個小朋友一野踩爛左定點?
馬輝 發表於 2010-1-2 13:01

我有個朋友又係咁喎...咁橋既...
作者: ivanlee102324    時間: 2010-1-2 13:34
都好靚喎
作者: MRX-2    時間: 2010-1-2 13:39

登錄/註冊後可看大圖

師兄你又玩膽機架?仲好似係unison
作者: 330324059    時間: 2010-1-2 14:27

係一野踩落去個0靚仔仆埋街  之后又要比人哋個阿媽鬧
作者: MRX-2    時間: 2010-1-2 14:28
係一野踩落去 之后又要比人哋個阿媽鬧
330324059 發表於 2010-1-2 14:27

同我朋友一樣....被人踩爛左仲要被人..........串
作者: 330324059    時間: 2010-1-2 14:39
5# MRX-2

我老豆玩O架
作者: 老尖    時間: 2010-1-2 15:06
相當不俗!!!!
作者: hu2437    時間: 2010-1-2 15:18
曄C兄,你都好脾氣,係我就一定鬧Q佢,惡人先告狀!
作者: 330324059    時間: 2010-1-2 15:37
曄C兄,你都好脾氣,係我就一定鬧Q佢,惡人先告狀!
hu2437 發表於 2010-1-2 03:18 PM

落得街放車 預咗會有小朋友追車,用手禁部車,比小朋友整欄咗都冇計啦
不過冇諗過佢會跳上条架到 部車重要係行緊
作者: MRX-2    時間: 2010-1-2 15:45
落得街放車 預咗會有小朋友追車,用手禁部車,比小朋友整欄咗都冇計啦
不過冇諗過佢會跳上条架到 部車重要係行緊
330324059 發表於 2010-1-2 15:37

咁佢啊媽鬧你咩?
作者: SPAWN    時間: 2010-1-2 15:55
http://bbs.rc-evo.com/attachments/day_100102/1001021317567e79fff04ff5b1.jpg

師兄你又玩膽機架?仲好似係unison
MRX-2 發表於 2010-1-2 13:39

我又玩!Houston,老頭子比唔知係鬼來,仲比埋對B&W 200series
作者: 330324059    時間: 2010-1-2 16:05
12# MRX-2

唔醎唔淡的廣東話+乜B勿B 我梗係唔理佢 攞住条尸哭住走番屋企
作者: SPAWN    時間: 2010-1-2 16:06
同我朋友一樣....被人踩爛左仲要被人..........串
MRX-2 發表於 2010-1-2 14:28

唉.....
作者: SPAWN    時間: 2010-1-2 16:08
12# MRX-2

唔醎唔淡的廣東話+乜B勿B 我梗係唔理佢 攞住条尸哭住走番屋企
330324059 發表於 2010-1-2 16:05

草泥 馬?!
所以我玩車凸別小心D小朋友,怕左佢地
作者: MRX-2    時間: 2010-1-2 16:12
我又玩!Houston,老頭子比唔知係鬼來,仲比埋對B&W 200series
SPAWN 發表於 2010-1-2 15:55

幾時去你度玩下!
作者: SPAWN    時間: 2010-1-2 16:19
幾時去你度玩下!
MRX-2 發表於 2010-1-2 16:12

你自己都有啦,我個部好鬼細部咋.而家仲差部靚CD機,老頭子話比部天龍我wo
作者: MRX-2    時間: 2010-1-2 16:20
你自己都有啦,我個部好鬼細部咋
SPAWN 發表於 2010-1-2 16:19

我果部打晒柴啦,好耐無玩佢了
作者: SPAWN    時間: 2010-1-2 16:24
我果部打晒柴啦,好耐無玩佢了
MRX-2 發表於 2010-1-2 16:20

之前有部天龍,不過死左一邊聲,所以老頭子比左部膽我
老頭子玩前後級,去過佢度聽,真係好鬼靚聲
作者: snowsenki    時間: 2010-1-2 16:31

我好討厭小朋友

So...
一有D細路想掂巳經鬧左個細路先
有次同人地老母嘈添
作者: SPAWN    時間: 2010-1-2 16:45
我好討厭小朋友

So...
一有D細路想掂巳經鬧左個細路先
有次同人地老母嘈添
snowsenki 發表於 2010-1-2 16:31

我都係話左先,廢事令野
作者: man01    時間: 2010-1-3 22:18
今日終於見到師兄部坐駕
作者: lsl86712    時間: 2010-1-3 23:52
不裕非常
作者: sunsun_121    時間: 2010-1-5 04:43
司兄可唔以比多D圖、睇下凸別係拖假頭。我都有整過、但最後都係冇時間同心機整。但睇到你D圖後有想整過。3Q
作者: 有勇冇謀    時間: 2010-1-5 10:30
師兄, 3號當日一見真身, 果然相當不俗. 無論係個 volvo頭及四擔架都係力盡心機之作....
聰聞 師兄當日老遠到 o黎 支持, 小弟非常感激...
作者: 馬輝    時間: 2010-1-5 13:40
其實個架正在拖個陣...
作者: 330324059    時間: 2010-1-5 14:11
25# sunsun_121

啲圖太耐 都唔放咗去邊 要揾吓
作者: 330324059    時間: 2010-1-5 14:16
26# 有勇冇謀

又可以玩 又可以做善事 又可以交流吓 幾遠都要O黎啦
作者: 330324059    時間: 2010-1-5 14:18
27# 馬輝

之后我會改埋四擔轉向 到時重正
作者: odaan    時間: 2010-1-5 14:26
27# 馬輝
之后我會改埋四擔轉向 到時重正
330324059 發表於 2010-1-5 14:18

擔距加闊左 , 一讚
作者: odaan    時間: 2010-1-5 14:30
師兄, 3號當日一見真身, 果然相當不俗. 無論係個 volvo頭及四擔架都係力盡心機之作....
聰聞 師兄當日老遠到 o黎 支持, 小弟非常感激...
有勇冇謀 發表於 2010-1-5 10:30

講開 , 話說我出去買野 , 有人要借條架玩 , 我部頭就擺係車位
好啦 , 借左佢拖 , 返到黎我條架好似孤兒仔甘比人劈係路邊

返到黎見佢影相就影唔少喇 , 但自己野就係寶 , 人地野就係草

借人玩 , 慘過出佢糧 , 以後佢問我借野我都係行開 D 喇~~
作者: 330324059    時間: 2010-1-5 15:07

返到黎我條架好似孤兒仔甘比人劈係路邊
因為佢另結新歡 所以舊爱就劈係路邊
作者: odaan    時間: 2010-1-5 16:21
返到黎我條架好似孤兒仔甘比人劈係路邊
因為佢另結新歡 所以舊爱就劈係路邊
330324059 發表於 2010-1-5 15:07

唉 , 貪新忘舊 , 下次有新野仲會比佢掂 ?? 好難喇
作者: B仔    時間: 2010-1-5 16:22
講開 , 話說我出去買野 , 有人要借條架玩 , 我部頭就擺係車位
好啦 , 借左佢拖 , 返到黎我條架好似孤兒仔甘比人劈係路邊

返到黎見佢影相就影唔少喇 , 但自己野就係寶 , 人地野就係草

借人玩 , 慘過出佢糧 ...
odaan 發表於 2010-1-5 14:30

睇開D la,可能人地部頭(甩拖)都吳定呢!
嗰日利達部巴士拖拖吓都(甩拖)啦!
作者: odaan    時間: 2010-1-5 16:24
B仔 發表於 2010-1-5 16:22

做左甘多年人 , 係有心定特登容乜易睇丫
作者: B仔    時間: 2010-1-5 16:42
算la!
今次冇人企上去,你條架冇爛同爆轆已經好好彩la!
作者: odaan    時間: 2010-1-5 16:48
算la!
今次冇人企上去,你條架冇爛同爆轆已經好好彩la!
B仔 發表於 2010-1-5 16:42

仲有人企上去 ?? 上果次都算代表作喇下話 , 再有多次我未必忍到唔開波喎
作者: B仔    時間: 2010-1-5 16:56
上果次個位C兄真係代表作,
pm嚟聽吓喺邊位都好喎,聽講企上去整爛完仲要笑Tim
,好過份!
作者: ericyeung78    時間: 2010-1-5 19:50
B仔 發表於 5-1-2010 16:22

我同利達性格不合嘛
作者: MRX-2    時間: 2010-1-5 21:59
上果次個位C兄真係代表作,
pm嚟聽吓喺邊位都好喎,聽講企上去整爛完仲要笑Tim
,好過份!
B仔 發表於 2010-1-5 16:56

你咪自已講左佢個名出黎囉,仲洗乜PM呀?
作者: MRX-2    時間: 2010-1-5 22:13

借人玩 , 慘過出佢糧 , 以後佢問我借野我都係行開 D 喇~~
odaan 發表於 2010-1-5 14:30

如果佢係縣涯邊問你借野,你仲會唔會行開D呀?
作者: odaan    時間: 2010-1-5 22:25
如果佢係縣涯邊問你借野,你仲會唔會行開D呀?
MRX-2 發表於 2010-1-5 22:13

如果個地點係懸崖邊 , 我就直情唔會去果度
君子不立危牆之下 , 知道係危牆 , 點到行遠 D~~
作者: B仔    時間: 2010-1-5 23:37
你咪自已講左佢個名出黎囉,仲洗乜PM呀?
MRX-2 發表於 2010-1-5 21:59

我邊有講過嗰位C兄係邊個啫
作者: 有勇冇謀    時間: 2010-1-5 23:38
仲有人企上去 ?? 上果次都算代表作喇下話 , 再有多次我未必忍到唔開波喎
odaan 發表於 2010-1-5 16:48

不過我都差d退後蹅左上去....
作者: B仔    時間: 2010-1-5 23:43
不過我都差d退後蹅左上去....
有勇冇謀 發表於 2010-1-5 23:38

如果真係你退後蹅左上去,你有同odaan講對吾著,就應該冇問題law,你又吳係有心..
作者: SPAWN    時間: 2010-1-5 23:43
我邊有講過嗰位C兄係邊個啫
B仔 發表於 2010-1-5 23:37

你又再講多次佢個名出黎啦
作者: B仔    時間: 2010-1-5 23:45
你又再講多次佢個名出黎啦
SPAWN 發表於 2010-1-5 23:43

吓?
你攪到我一頭煙...
作者: 有勇冇謀    時間: 2010-1-6 00:09
c兄囉...
作者: B仔    時間: 2010-1-6 00:13
c兄囉...
有勇冇謀 發表於 2010-1-6 00:09

C兄....
作者: 330324059    時間: 2010-1-6 01:12
等我估吓先 你咪曲街呀
作者: odaan    時間: 2010-1-6 10:38
如果真係你退後蹅左上去,你有同odaan講對吾著,就應該冇問題law,你又吳係有心..
B仔 發表於 2010-1-5 23:43

無心 同 蓄意整爛 唔同講法 , 整爛之後係埋黎補飛 同 埋黎笑 _ 你 又唔同講法
我明知無心我唔會有脾氣 , 我識得整出黎就識得整好佢
我出得黎玩預左有 D 野爛 , 隨身有帶燒焊工具
但比人特登整爛我梗谷 _ 氣

無里頭幫完佢手 , 係旺角打點 , 聯絡佢 , 轉頭同你踩爛佢
喂 , 唔通我即場拆條跳板出黎兜頭扑落去咩 ~~ 實見報架喎
係街玩車已經踩界 , 我開波咪即係以後無得玩 ??
有兩餐飽飯食 , 我就唔會望飢荒

我寧願自己人圍內知 , 圍內講 , 我唔想當街做齣大龍鳳比街外人笑我地
打交唔會令拖架自己好番 , 唔走仲有乜野好做 ??

返到去 , 見佢仲話我唔聽佢電話 , 唔覆佢 SMS
你叫我點覆呀 ?? 唔通我仲隔住個電話同佢切磋呀 ??

第二朝仲谷氣 , 一大清早就大大個 post "我唔做版主喇"
做乜呢 ?? 整爛完野 , 串完 , 仲好似係我逼害佢無得做版主甘

喂甘即係擺我上檯遮 , 我都無覆野喇 , 我都唔係第一時間上網開波
反而比人做 _ 我 ??

我都係正常人 , 我唔會要人 "禿 Kai 含包散" 先安樂
就算係華仔 , 佢玩既時候我跟 , 玩幾大我跟更大 , 起埋祖宗山墳出黎我都夠膽
到佢開始做番個正常人 , 中環合照我都有叫埋佢

本來我只係嬲一嬲 , 仲諗住去邊度即場燒焊啦
行埋黎一句 "叫左你燒銅焊"

喂 , 我部野玩具黎 , 踩上去斷左有得笑 ??
佢又唔擺條周周係地下 , 我又踩上去試下 ??

而家 , 咪又係好似無發生過事甘
走開左就無件事架啦

佢部車係猛 , 但係猛得黎會撞到人 , 即係佢唔識控制 , 只要肯改
無話返唔到轉頭 , 唔係我唔比機會佢 , 係佢唔夠兩日就一走了之
作者: odaan    時間: 2010-1-6 11:10
等我估吓先 你咪曲街呀
330324059 發表於 2010-1-6 01:12

我比佢踩左一野 , 串左一野 , 擺左一野
48 小時冷靜期都無比我 , 就走左去 , 騎馬都追唔到~~

所以估中估唔中都無用
作者: kwcgary    時間: 2010-1-6 13:37
B仔 發表於 2010-1-5 23:43

之後 「耀記維修記事簿」 可能變左 「耀記死亡筆記簿」。。。
作者: Doughboy    時間: 2010-1-6 13:38
52# odaan

奧單兄算吧, 別放在心上
作者: kwcgary    時間: 2010-1-6 13:39
53# odaan
我都好明白你心情,我都係受害者之一
作者: odaan    時間: 2010-1-6 14:12
之後 「耀記維修記事簿」 可能變左 「耀記死亡筆記簿」。。。
kwcgary 發表於 2010-1-6 13:37

做緊野架 , 不過都係砌緊料 , 裝嵌時先一次過講 , 未成形 , 而家出 post , 你唔知我做緊乜
作者: 有勇冇謀    時間: 2010-1-6 14:23
kwcgary 發表於 2010-1-6 13:37

喂喂, 就算我差d蹅到, 我都有走埋去同 單兄  單聲架.....ha ha
作者: odaan    時間: 2010-1-6 14:27
52# odaan
奧單兄算吧, 別放在心上
Doughboy 發表於 2010-1-6 13:38

53# odaan
我都好明白你心情,我都係受害者之一
kwcgary 發表於 2010-1-6 13:39

大佬 ...... 呢鑊野我真係唔識形容
事隔一個月 , 我都唔知係嬲好丫 , 定係驚愕好 ..........
作者: 有勇冇謀    時間: 2010-1-6 14:36
大佬 ...... 呢鑊野我真係唔識形容
事隔一個月 , 我都唔知係嬲好丫 , 定係驚愕好 ..........
odaan 發表於 2010-1-6 14:27

forget it la....
其實係佢已顏面冇全, 唔知點面對你 o即, 但佢用左一個最差的方法解決 (一去了之)....唉
作者: B仔    時間: 2010-1-6 14:40
小朋友,係咁上下啦!
做野都吳理後果,仲要發皮四走佬...
作者: odaan    時間: 2010-1-6 14:44
forget it la....
其實係佢已顏面冇全, 唔知點面對你 o即, 但佢用左一個最差的方法解決 (一去了之)....唉
有勇冇謀 發表於 2010-1-6 14:36

我又唔係怪獸 , 有乜野面對唔到我 ......

走左去 , 唔到我唔想 Forget it 都唔得啦~~
作者: B仔    時間: 2010-1-6 14:48
我又唔係怪獸 , 有乜野面對唔到我 ......

走左去 , 唔到我唔想 Forget it 都唔得啦~~
odaan 發表於 2010-1-6 14:44

2010年給你一句真言,避之則吉
作者: python    時間: 2010-1-7 19:57
請教一下師兄, 點解拖架最後的車轆唔係孖轆0既, 有乜玄機呀?
作者: MRX-2    時間: 2010-1-8 11:07
請教一下師兄, 點解拖架最後的車轆唔係孖轆0既, 有乜玄機呀?
python 發表於 2010-1-7 19:57

個玄機就係...............無咁多軑......
作者: odaan    時間: 2010-1-8 11:15
個玄機就係...............無咁多軑......
MRX-2 發表於 2010-1-8 11:07

我好想講 , 但係又怕樓主嬲 ,
因為 唔夠輪用 .....
作者: python    時間: 2010-1-8 15:21
Sorry tim.....
作者: 330324059    時間: 2010-1-8 20:16

呢個問題之前己經有師兄讲過 唔係冇呔 只係太多擔 大回環的時后我覚得會撬呔(尤其是有負重)
等有才料我就會改番有轉向 等呔磨得冇咁勁

我唔計我有兩部三擔車一部四擔車 四擔架駝背架 三擔凍櫃  我重有8条呔多
作者: 330324059    時間: 2010-1-8 20:43
我好想講 , 但係又怕樓主嬲 ,
因為 唔夠輪用 .....
odaan 發表於 2010-1-8 11:15 AM

有意見隨便讲啦 我接受意見 點會嬲

唔怕唔夠輪用 至怕冇
作者: odaan    時間: 2010-1-8 22:48
呢個問題之前己經有師兄讲過 唔係冇呔 只係太多擔 大回環的時后我覚得會撬呔(尤其是有負重)
等有才料我就會改番有轉向 等呔磨得冇咁勁

我唔計我有兩部三擔車一部四擔車 四擔架駝背架 三擔凍櫃  我重 ...
330324059 發表於 2010-1-8 20:16

磨胎問題一直都係三個條件之下發生
1. 負重載
2. 地面不平滑
3. 掉頭或大角度轉向

唔 ....... 下一條拖架有定案了
作者: odaan    時間: 2010-1-9 09:34
有意見隨便讲啦 我接受意見 點會嬲

唔怕冇輪用 至怕冇撚用
330324059 發表於 2010-1-8 20:43

唔夠輪用遮 , 唔係無 , 應接不暇嘛~~
作者: kwcgary    時間: 2010-1-9 10:50
磨胎問題一直都係三個條件之下發生
1. 負重載
2. 地面不平滑
3. 掉頭或大角度轉向

唔 ....... 下一條拖架有定案了
odaan 發表於 2010-1-8 22:48

你唔要條駝背架記住通知我喎
作者: odaan    時間: 2010-1-9 13:05
你唔要條駝背架記住通知我喎
kwcgary 發表於 2010-1-9 10:50

我呢條架專用黎救車 , 你想要呢 D 架咩 ??
作者: kwcgary    時間: 2010-1-9 23:15
73# odaan
駝背架我一早想整,只係沒有合適既車輪同材料所以N年前已經放棄左 vv
作者: Hei    時間: 2010-1-10 03:06
唔錯....
作者: 330324059    時間: 2010-1-21 12:47
新進度 有95% 差鵝頸就完成
[attach]339296[/attach]
[attach]339297[/attach]
[attach]339298[/attach]
作者: tommy1218    時間: 2010-1-21 13:03
造得好有心机
作者: 330324059    時間: 2010-1-21 13:04

做完呢條架 就會做第三代 新架會比T580用

做咗半年厠纸筒 終於輪到你
[attach]339304[/attach]
[attach]339387[/attach]
作者: 有勇冇謀    時間: 2010-1-21 13:19
原廠 scania 廁紙座....ha ha

登錄/註冊後可看大圖

作者: f-16    時間: 2010-1-21 14:31
師兄係大陸住咖?!

買件咪好麻煩囉、因為始終大陸未有咁多賣RC的地方。

作者: 330324059    時間: 2010-1-21 14:59
都麻煩O架 吓吓都要坐成個鍾頭車先買倒野  有時買漏野真係唔想再去多次
作者: 老古    時間: 2010-1-21 23:20
閣下的技倆真高。
作者: 有勇冇謀    時間: 2010-1-22 10:39
閣下的技倆真高。
老古 發表於 2010-1-21 23:20

為希望大家有一個良好的討論環境,請大家遵守以下規則:
8. 請勿重覆張貼相同內容或討論主題文章,包括二手買賣,此類文章亦都係見文即刪!
19. 除遙控工房吹水區外,所有討論區都不可以CHAT POST/吹水

請遵守以上之版規
有勇冇謀示

作者: 330324059    時間: 2010-1-25 13:53
標題: RE: 分享吓我的第二代駝背架(更生圗在84樓)
完成就接倒一單生意  將啲貨由大陸車返香港  終於可以搬屋前完成
[attach]340599[/attach]
[attach]340600[/attach]

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2