RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 哎!咁又三十年了! [打印本頁]

作者: kit1938    時間: 2010-1-21 11:14
標題: 哎!咁又三十年了!
呢個Sanwa控原來已經有30年歴史了,請問有冇C hing用過呢!還記得當年我是配Tamiya 的青蛙上用的!
http://www.h6.dion.ne.jp/~kenkou.s/sanwa-6f4sc.html
作者: louis-wei    時間: 2010-1-21 11:26
其實我一直想問E 仲控邊度控制前后架 ?小弟是近幾年先開始玩RC,真是好少見到E D控
作者: fyin    時間: 2010-1-21 11:32
第3張圖見到左側有油門控制槓就係喇.
作者: wingky    時間: 2010-1-21 12:01
重唔係好明, 是否右手控制軚盤, 左手從後伸手指去個控的右邊控制油門呢?
但咁又好似唔多就手?
作者: topedo    時間: 2010-1-21 12:18
Yes, correct
作者: kit1938    時間: 2010-1-21 12:26
4# wingky
You are right! 想當年還未有槍型控制器(可能,有待各位C hing 証實)!所以呢個版本可能係Sanwa之後嘅Machine-A(我都有一枝,有與趣遲 D post上來) 的初型!
係有 D 唔就手,因為要用隻左手抱住個控,然後用食指或中指推上拉落個制(前進or後退)。用隻右手來擰呔!果時嚟講相當新奇了!
作者: python    時間: 2010-1-21 12:39
咁我知點解會發展到槍控出來喇
作者: bravohk    時間: 2010-1-21 12:45
4# wingky
You are right! 想當年還未有槍型控制器(可能,有待各位C hing 証實)!所以呢個版本可能係Sanwa之後嘅Machine-A(我都有一枝,有與趣遲 D post上來) 的初型!
係有 D 唔就手,因為要用隻左手抱住 ...
kit1938 發表於 2010-1-21 12:26

可唔可以用右手食+拇指擰軚, 中+無名指控制油門?
作者: kit1938    時間: 2010-1-21 14:38
8# bravohk

咁樣......?我又未試過,如果照你咁樣揸住個控好易會洗手跌落地,因為個控都好重手吓,全個都係鐵殼嚟!
作者: dennis2008    時間: 2010-1-21 15:40
師兄:這種設計當年還有FUTABA的FP-T 2F 是一樣的,睇舊文有師兄相片可以清楚看見。
作者: rcbuyer    時間: 2010-1-21 16:58

2 futaba vintage wheel type transmitter[attach]339401[/attach][attach]339402[/attach][attach]339403[/attach][attach]339403[/attach][attach]339407[/attach]未出鎗控之前糸用這個的[attach]339407[/attach]
作者: bravohk    時間: 2010-1-21 17:11
2 futaba vintage wheel type transmitter339401339402339403339403339407未出鎗控之前糸用這個的339407
rcbuyer 發表於 2010-1-21 16:58

DIY?
作者: albertau2011    時間: 2010-1-21 17:12
.................
作者: lam727    時間: 2010-1-21 17:30
Very Nice
作者: topedo    時間: 2010-1-21 17:33
資料充足
作者: 熊貓    時間: 2010-1-21 18:55
wo...經典抱仔控,c兄點解可以keep咁耐?!
作者: rcbuyer    時間: 2010-1-21 19:50
可能有第二個名:叫做攬女控!
作者: rcbuyer    時間: 2010-1-21 19:53

有都吾用,先至keep到而家!
作者: minimini    時間: 2010-1-22 00:47
4# wingky
係有 D 唔就手,因為要用隻左手抱住 ...
kit1938 發表於 2010-1-21 12:26

咁揸法...........我覺得有 d 似 "男人用嘅手提包".........
作者: kit1938    時間: 2010-1-22 09:43
11# rcbuyer
C hing 個控後面果枝槍的拉杆位,是否你設計的?好有創意喎!小弟真係大開眼界 !
作者: kit1938    時間: 2010-1-22 09:57
16# 熊貓

個控我都係玩咗廿、三十次左右,之後就用同廠的Machine A 同 KO的EX-1了。
作者: rcbuyer    時間: 2010-1-22 11:47
11# rcbuyer
C hing 個控後面果枝槍的拉杆位,是否你設計的?好有創意喎!小弟真係大開眼界 !
kit1938 發表於 2010-1-22 09:43

其實糸用棍仔改既,不過原装糸用在盒仔呔控既[attach]339675[/attach]第一支跌呔控
作者: chacha    時間: 2010-1-22 13:42
好似機械戰,不過渣呢支野,對手應該會好倦
作者: truckman    時間: 2010-1-22 13:49
好似機械戰,不過渣呢支野,對手應該會好倦
chacha 發表於 2010-1-22 13:42

似剛做了未久手術
作者: Tim718    時間: 2010-1-22 23:17
型爆,有創意
作者: CIVICMAN    時間: 2010-1-23 23:34
見都未見過...勁吖
作者: s0301399    時間: 2010-1-24 16:15
創意無限,師兄冇得頂!!!
作者: sttyc    時間: 2010-2-2 11:37
King ar... You still have this optional tool!
作者: a380    時間: 2010-2-3 15:18
大家見到師公仲唔敬禮
作者: ivanlee102324    時間: 2010-2-4 17:13
師兄冇得頂!!!

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2