RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 自製貨櫃 [打印本頁]

作者: honglau8626    時間: 2010-6-18 18:08
標題: 自製貨櫃
成日心郁郁想買櫃,又覺得貴,最後搵枓做櫃..比D意見^^
[attach]385611[/attach][attach]385608[/attach][attach]385609[/attach][attach]385610[/attach][attach]385612[/attach][attach]385613[/attach][attach]385614[/attach][attach]385615[/attach][attach]385616[/attach][attach]385617[/attach][attach]385618[/attach]
作者: 搖控新手    時間: 2010-6-18 18:11
好正!

初初睇D相以為是用拉釘,睇到尾才睇清楚是螺絲

自己買料多少錢?

如果要買新櫃要多少錢?
作者: honglau8626    時間: 2010-6-18 18:25
D枓我只係買左4隻碌,$25一隻碌~
木板,天花骨,膠板係公司同埋地盤搵既a.a
作者: 330324059    時間: 2010-6-18 18:27
唔錯 diy 我鐘意 點解櫃碌唔用萬向輪???
作者: honglau8626    時間: 2010-6-18 18:30
我怕用左唔岩心水..
作者: 搖控新手    時間: 2010-6-18 18:32
睇清楚你d相,你用d輪是類似超市手推車的roller

幾好創意
作者: honglau8626    時間: 2010-6-18 18:39
哈哈,係呀,我冇買貨車碌呀,
雖然差好遠冇咁靚,但係我覺得都ok
作者: 搖控新手    時間: 2010-6-18 18:41
回復 7# honglau8626

有沒有避震?
作者: honglau8626    時間: 2010-6-18 18:44
係冇既,好普通
作者: sekwing211    時間: 2010-6-18 20:30
470好靚@v@
作者: sunnyho247    時間: 2010-6-18 20:43
你屋仔好靚但個柜不倫不類唔知似乜
作者: lajar    時間: 2010-6-18 20:54
師兄你好.....
細佬有少少意見...櫃個度..講真,唔係太好...最主要係個4個輪..
但係我都認為DIY係一件好事.....
而我2個意見...師兄可作參考

1)加長少少個櫃..
2)改一改款,如下圖..就可以遮到個輪喇.....

登錄/註冊後可看大圖

作者: honglau8626    時間: 2010-6-18 21:40
多謝lajar你比既意見呀,
你既第2個意見講得好好,真係要諗諗^^
作者: TigerI2010    時間: 2010-6-18 22:00
非常正嘅DIY柜
日后有參考用

Thanks,
TigerI2010
作者: Jazz_Wan    時間: 2010-6-18 23:51
有冇落過街試車?應該嘈到拆天
作者: MRX-2    時間: 2010-6-19 00:00
拖架頭擔太近車尾推,轉彎時會出現好太阻力,如果拖架頭擔改為自由轉向轆會有明顯改善。
作者: MRX-2    時間: 2010-6-19 00:01
有冇落過街試車?應該嘈到拆天
Jazz_Wan 發表於 2010-6-18 23:51

唔緊要,可以盡開新聲蓋過呢D聲。
作者: Thomasbb    時間: 2010-6-19 00:03
都唔錯丫.... diy 最重要個過程....
作者: minibox    時間: 2010-6-19 00:32
好就幾好,但D"鑼C"好似大粒左小小=.="
作者: symlok    時間: 2010-6-19 00:46
diy....好野.......
作者: odaan    時間: 2010-6-19 01:23
1. 拆轆 , 將 D 轆上係出面 , 個樣好睇 D

2. 櫃短 , 轉向時拱杆原理阻力大 , 如果櫃內有重野 , 部頭會打滑 , 做番長 D
作者: 達人    時間: 2010-6-20 03:55

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2