RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 點樣整番d滑左頭ga平頭嫘絲出來?? [打印本頁]

作者: calvinpun2000    時間: 2006-7-29 21:38
標題: 點樣整番d滑左頭ga平頭嫘絲出來??
點樣整番d滑左頭ga平頭嫘絲出來??
請個位師兄教導!!

作者: ice1234    時間: 2006-7-29 21:41
e d叫六角嫘絲........用電鑽鑽通佢
記住用細嫘絲柱小小ga鑽嘴慢慢鑽

作者: calvinpun2000    時間: 2006-7-29 21:43
原帖由 ice1234 於 2006-7-29 21:41 發表

下!有冇d易d 辦法???
作者: DieselEngine    時間: 2006-7-29 21:45
原帖由 ice1234 於 29/7/2006 09:41 PM 發表

岩岩食飽飯果陣唔知點解特別大力, 之後拎個十字螺絲批大力"ud"實落去一轉就鬆出黎.(十字螺絲批個柄一定要夠粗, 如果係短批更好)
作者: calvinpun2000    時間: 2006-7-29 21:46
原帖由 DieselEngine 於 2006-7-29 21:45 發表

岩岩食飽飯果陣唔知點解特別大力, 之後拎個十字螺絲批大力"ud"實落去一轉就鬆出黎.(十字螺絲批個柄一定要夠粗, 如果係短批更好)

吾係,e部係二手車,吾係我整ga!!
作者: calvinpun2000    時間: 2006-7-29 21:47
即是一定要用電鑽??
作者: DieselEngine    時間: 2006-7-29 21:48
原帖由 calvinpun2000 於 29/7/2006 09:46 PM 發表

吾係,e部係二手車,吾係我整ga!!

總之我滑過無數咁多粒六角螺絲都係咁做, 萬試萬寧嫁.
作者: 泉    時間: 2006-7-29 21:49
用冷縮熱脹既原理
張支鈚用熱水加熱,千萬不要用火
再試一試啦
希望可以幫到你

作者: calvinpun2000    時間: 2006-7-29 21:49
即是一定要用電鑽??
作者: ice1234    時間: 2006-7-29 21:50
原帖由 calvinpun2000 於 2006-7-29 09:49 PM 發表
即是一定要用電鑽??

yes
作者: ice1234    時間: 2006-7-29 21:53
或者用diesel兄方法,不過用一字批.....要啱size

作者: calvinpun2000    時間: 2006-7-29 21:53
禁大震像!!
作者: calvinpun2000    時間: 2006-7-29 21:54
原帖由 DieselEngine 於 2006-7-29 21:45 發表

your 方法no need 電鑽??
作者: DieselEngine    時間: 2006-7-29 21:56
原帖由 ice1234 於 29/7/2006 09:53 PM 發表
或者用diesel兄方法,不過用一字批.....要啱size

一字批食唔到力, 唔要岩size, 岩size就冇力轉, 要用d大過佢, 最好五金舖買一支, 十五蚊既短十字批.起碼要有鉛筆咁粗.
作者: DieselEngine    時間: 2006-7-29 21:57
原帖由 calvinpun2000 於 29/7/2006 09:54 PM 發表

your 方法no need 電鑽??

不需要, 只要一餐飯, 食完飯特別大力, 信我......唔知點解.
作者: ice1234    時間: 2006-7-29 21:58
唔係滑得太勁可以用螺絲批大力"ud"實落去....但如果滑得太勁d角無曬就一定要鑽
作者: DieselEngine    時間: 2006-7-29 22:00
原帖由 ice1234 於 29/7/2006 09:58 PM 發表
唔係滑得太勁可以用螺絲批大力"ud"實落去....但如果滑得太勁d角無曬就一定要鑽

我之前果條比我"ud"到平晒都係咁轉到出黎, 實情呢個方法係用十字批貼實螺絲表面帶動螺絲鬆出, 所以要大力d.
作者: ice1234    時間: 2006-7-29 22:00
原帖由 DieselEngine 於 2006-7-29 09:56 PM 發表

一字批食唔到力, 唔要岩size, 岩size就冇力轉, 要用d大過佢, 最好五金舖買一支, 十五蚊既短十字批.起碼要有鉛筆咁粗.

我講岩size係指可以頂實o個d......................
作者: DieselEngine    時間: 2006-7-29 22:02
原帖由 ice1234 於 29/7/2006 10:00 PM 發表

我講岩size係指可以頂實o個d......................

用一字批分分鐘一個意外"撻Q"桶落自己到, 我試過好多次喇, 真係好金, 十字批較易就力好多.
作者: ice1234    時間: 2006-7-29 22:02
原帖由 DieselEngine 於 2006-7-29 10:00 PM 發表

我之前果條比我"ud"到平晒都係咁轉到出黎, 實情呢個方法係用十字批貼實螺絲表面帶動螺絲鬆出, 所以要大力d.

如果"ud"到平晒根本無野可以貼實螺絲表面帶動螺絲鬆出....
作者: DieselEngine    時間: 2006-7-29 22:03
原帖由 ice1234 於 29/7/2006 10:02 PM 發表

如果"ud"到平晒根本無野可以貼實螺絲表面帶動螺絲鬆出....

ud到平左冇左個六角坑但係中間仲係凹入去嫁嘛, 十字批咁岩又係中間凹, 做成一個"陷", 係岩岩好比十字批出力嫁.
作者: sshh    時間: 2006-7-29 22:08
試下將其他拆晒佢先
拆剩依件parts,依粒滑左頭嫘絲 同塊板
再將件parts反時針方向轉出來
如果滑左頭嫘絲一起轉的話,就要同時實粒嫘絲(一定要定到粒嫘絲先拆到)
作者: calvinpun2000    時間: 2006-7-29 22:09
ud=WHAT??
作者: ice1234    時間: 2006-7-29 22:10
原帖由 DieselEngine 於 2006-7-29 10:03 PM 發表

ud到平左冇左個六角坑但係中間仲係凹入去嫁嘛, 十字批咁岩又係中間凹, 做成一個"陷", 係岩岩好比十字批出力嫁.

如果ud到平左冇左個六角坑,咁個凹位只會越磨越滑.....同你用擴孔器整個孔無分別
作者: DieselEngine    時間: 2006-7-29 22:12
原帖由 ice1234 於 29/7/2006 10:10 PM 發表

如果ud到平左冇左個六角坑,咁個凹位只會越磨越滑.....同你用擴孔器整個孔無分別

係呀, 可以咁講, 但係轉到出黎.
作者: calvinpun2000    時間: 2006-7-29 22:13
ud=WHAT??
作者: DieselEngine    時間: 2006-7-29 22:14
原帖由 calvinpun2000 於 29/7/2006 10:13 PM 發表
ud=WHAT??

拼音......ud落去咁解, ud實.
作者: oliver    時間: 2006-7-29 22:14
原帖由 DieselEngine 於 2006-7-29 22:12 發表

係呀, 可以咁講, 但係轉到出黎.

搵支唔要ga爛鬼六角匙..填d AA膠落去..咪得囉!
作者: DieselEngine    時間: 2006-7-29 22:17
原帖由 oliver 於 29/7/2006 10:14 PM 發表

搵支唔要ga爛鬼六角匙..填d AA膠落去..咪得囉!

唔同嫁......AA膠既話會即碎, 唔係要佢平晒, 係中間要有凹陷位先易轉.
作者: oliver    時間: 2006-7-29 22:19
原帖由 DieselEngine 於 2006-7-29 22:17 發表

唔同嫁......AA膠既話會即碎, 唔係要佢平晒, 係中間要有凹陷位先易轉.

用陰力ar細佬
作者: andre    時間: 2006-7-29 23:16
吾好玩啦用陰力!你有陰就話jei!
作者: calvinpun2000    時間: 2006-7-29 23:26

吾得wo!
作者: yokomo-SD    時間: 2006-7-29 23:30
原帖由 calvinpun2000 於 2006-7-29 23:26 發表

吾得wo!

throw o左件o野啦.........  就唔洗諗 law......
作者: andrewlio    時間: 2006-7-29 23:34
calvin 哥又買左部yokomo ge 廢野返黎啦!!!

買左返黎.. d 螺絲撻哂頭... haha!
作者: txzmxn    時間: 2006-7-29 23:37
相信 ice1234 兄用鑽的方法係最可行,
因為啲二手舊車的螺絲特別實(可能氧化咗),
既然實到原本既絲頭有牙都轉唔出, 仲滑曬牙,
再用力壓實離轉都只會越來越緊,
所以要用啲切底既方法!
我都試過用鑽, 其實啲螺絲的金屬好軟好易鑽, 但要小心啲!!
作者: yokomo-SD    時間: 2006-7-29 23:39
原帖由 andrewlio 於 2006-7-29 23:34 發表
calvin 哥又買左部yokomo ge 廢野返黎啦!!!

959 車.......... 已經係一個經典la.......買貴車,  無得玩, 還要尋無 parts o既 parts .....
yokomo 車...... 都買 o左呀...... 早 d 出聲 ma....... 我都有部..... 都係無 parts .....
作者: andrewlio    時間: 2006-7-29 23:40
原帖由 yokomo-SD 於 2006-7-29 23:39 發表

959 車.......... 已經係一個經典la.......買貴車,  無得玩, 還要尋無 parts o既 parts .....
yokomo 車...... 都買 o左呀...... 早 d 出聲 ma....... 我都有部..... 都係無 parts .....

959    貴車.. 天價車!!

但係買返黎.. 係廢ge!!! 都行唔郁!!!  

不如咁啦..
你賣部yokomo 俾佢做parts 車lor!!!!
作者: yokomo-SD    時間: 2006-7-29 23:40
原帖由 andrewlio 於 2006-7-29 23:34 發表

你又知佢架係 yokomo 車呢???
作者: andrewlio    時間: 2006-7-29 23:41
原帖由 yokomo-SD 於 2006-7-29 23:39 發表

好一句無parts ge parts!!!!

作者: andrewlio    時間: 2006-7-29 23:42
原帖由 yokomo-SD 於 2006-7-29 23:40 發表

你又知佢架係 yokomo 車呢???

佢今日先係2手區到開post 收零件..

咁都估到啦!
作者: oliver    時間: 2006-7-29 23:42
原帖由 andre 於 2006-7-29 23:16 發表
吾好玩啦用陰力!你有陰就話jei!

我知你冇陰脛
作者: andrewlio    時間: 2006-7-29 23:43
仲要係收yr-4 ge 頭單tim...
佢唔會諗住係澳門玩頭單ar?
ref:
http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=18026&extra=page%3D1
作者: yokomo-SD    時間: 2006-7-29 23:43
原帖由 andrewlio 於 2006-7-29 23:40 發表

959    貴車.. 天價車!!

但係買返黎.. 係廢ge!!! 都行唔郁!!!  

不如咁啦..
你賣部yokomo 俾佢做parts 車lor!!!!

大老........ 我架 yokomo 車... 係fulll parts o黎架..... 點買呀???? 做裝飾品都唔知幾好......
作者: yokomo-SD    時間: 2006-7-29 23:45
原帖由 andrewlio 於 2006-7-29 23:43 發表
仲要係收yr-4 ge 頭單tim...
佢唔會諗住係澳門玩頭單ar?
ref:
http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=18026&extra=page%3D1

唔係呀~~~~
yr-4 type j 車.......... 有升價ge能力咩?
作者: andrewlio    時間: 2006-7-29 23:46
原帖由 yokomo-SD 於 2006-7-29 23:43 發表

大老........ 我架 yokomo 車... 係fulll parts o黎架..... 點買呀???? 做裝飾品都唔知幾好......

同我部cgm 一樣... full option 左... 仲要係紫色...

e+ 收埋做陳列品!
作者: 雷公    時間: 2006-7-29 23:47
原帖由 txzmxn 於 2006-7-29 23:37 發表
相信 ice1234 兄用鑽的方法係最可行,
因為啲二手舊車的螺絲特別實(可能氧化咗),
既然實到原本既絲頭有牙都轉唔出, 仲滑曬牙,
再用力壓實離轉都只會越來越緊,
所以要用啲切底既方法!
我都 ...

i also used an electric drill to get a stripped screw out.....below's pic of my old engine, i couldn't find a way of getting the screws out initially, so i ended up cutting the heatsink fins and tried to use a plier to turn the screws........no hope though. Then i used an electric drill, and they got loosened straight away.

作者: andrewlio    時間: 2006-7-29 23:48
原帖由 yokomo-SD 於 2006-7-29 23:45 發表

唔係呀~~~~
yr-4 type j 車.......... 有升價ge能力咩?

咁就唔知佢點諗啦!!!!

你話佢收其他parts 都可以講下姐..

但係佢收頭單!! 勁!!!!

calvin 哥話珠差唔好玩wo.. 驚會甩!
作者: andrewlio    時間: 2006-7-29 23:49
原帖由 雷公 於 2006-7-29 23:47 發表

i also used an electric drill to get a stripped screw out.....below's pic of my old engine, i couldn't find a way of getting the screws out initially, so i ended up cutting the heatsink fins and  ...

d fins 放棄哂.

不過都唔怕.. 買過heatsink 都唔會係好貴姐!
作者: yokomo-SD    時間: 2006-7-29 23:56
原帖由 andrewlio 於 2006-7-29 23:48 發表

咁就唔知佢點諗啦!!!!

你話佢收其他parts 都可以講下姐..

但係佢收頭單!! 勁!!!!

calvin 哥話珠差唔好玩wo.. 驚會甩!

珠差唔好玩........ 要收頭單.............
我真係好想問佢會點 set 部車 lor...........
如果佢 set 得點........... 我叫佢做" 師父"...........
作者: andrewlio    時間: 2006-7-29 23:58
原帖由 yokomo-SD 於 2006-7-29 23:56 發表

珠差唔好玩........ 要收頭單.............
我真係好想問佢會點 set 部車 lor...........
如果佢 set 得點........... 我叫佢做" 師父"...........

我都話人地玩tt01 係行尾5度camber 尾2度toe in 頭4度camber   頭左3度toe out 頭右係1度toe out lor.

戈次見到佢係新麗華到玩車都嚇親我.. 咁ge setting 都行得郁.. 真係好勁!
作者: yokomo-SD    時間: 2006-7-30 00:02
原帖由 andrewlio 於 2006-7-29 23:58 發表

我都話人地玩tt01 係行尾5度camber 尾2度toe in 頭4度camber   頭左3度toe out 頭右係1度toe out lor.

戈次見到佢係新麗華到玩車都嚇親我.. 咁ge setting 都行得郁.. 真係好勁!

我都係新手o黎架...... 都係要請教佢
作者: andrewlio    時間: 2006-7-30 00:04
原帖由 yokomo-SD 於 2006-7-30 00:02 發表

我都係新手o黎架...... 都係要請教佢

我企左係到.. 睇佢點玩車..

之後問佢.. d 車點玩ga??  幾多錢ga?   點解你部車d 灣冇其他車咁靚ge?

戈部好似係原裝車黎ga wo.. 點解佢d 灣可以咁細ge?
作者: yokomo-SD    時間: 2006-7-30 00:06
原帖由 andrewlio 於 2006-7-30 00:04 發表

我企左係到.. 睇佢點玩車..

之後問佢.. d 車點玩ga??  幾多錢ga?   點解你部車d 灣冇其他車咁靚ge?

戈部好似係原裝車黎ga wo.. 點解佢d 灣可以咁細ge?

算吧啦..........
作者: andrewlio    時間: 2006-7-30 00:06
唔講啦..88

明天還要開工!!

你們繼續吧!
作者: jimjimracing    時間: 2006-7-30 07:04
我都試過咁. 個朋友有個叫dremel的工具. 好似叫風鑽. 係個面度介條一字坑.. 快 靚 正.
作者: andrewlio    時間: 2006-7-30 07:29
原帖由 jimjimracing 於 2006-7-30 07:04 發表
我都試過咁. 個朋友有個叫dremel的工具. 好似叫風鑽. 係個面度介條一字坑.. 快 靚 正.

用占毛黎搞d 咁細ge 野... 好難ga wo!!!

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2