RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 3Racing SAKURA FF Touring Car Chassis 2WD [打印本頁]

作者: kkchung    時間: 2010-8-22 12:04
標題: 3Racing SAKURA FF Touring Car Chassis 2WD
3Racing SAKURA FF Touring Car Chassis 2WD

作者: leohouse    時間: 2010-8-22 12:21
When will release in HK market.
作者: Bluemoon    時間: 2010-8-22 13:49
Woooo..............    架車好靚呀!!  ^_^
作者: thcron    時間: 2010-8-22 15:00
Better than Top more!
作者: 星野一義    時間: 2010-8-22 15:55
好靚仔呀~!
作者: wda    時間: 2010-8-22 16:30
個motor 風扇好正
作者: chowhim123    時間: 2010-8-22 18:22
幾時出?  好靚仔@@
作者: Racon    時間: 2010-8-22 19:38
呢d先係車有底深潭
作者: BT    時間: 2010-8-22 20:02

No talk any more ,Must buy
作者: stanley_wwy    時間: 2010-8-22 20:02
呢d先係車有底深潭
Racon 發表於 2010-8-22 19:38

睇埋定價先啦
作者: bigbigboy    時間: 2010-8-22 21:49
Seem better than Tamiya FF03 Pro. No more further upgrade!!
作者: RICHOME2    時間: 2010-8-22 21:59
取消FF﹣03 Pro 。。。。。買E部!
作者: RICHOME2    時間: 2010-8-22 22:02
個BRAKE DISK 好得!!!! 正到流晒口水, 好彩無入FF﹣03 PRO!
作者: RICHOME2    時間: 2010-8-22 22:03
好似有限滑。。。。有就正!
作者: 稻田大二郎    時間: 2010-8-22 22:16
真係好似正過FF03好多喎...
好在未買
作者: wlc    時間: 2010-8-22 22:28
must buy item !!
作者: RICHOME2    時間: 2010-8-22 22:58
支持。。。。一出即入,不須再想其他!
作者: minimini    時間: 2010-8-22 23:35
會唔會出皮帶版本..........
作者: RICHOME2    時間: 2010-8-22 23:43
無O左個大餅!!!! 出唔到皮帶版本!!!
作者: minimini    時間: 2010-8-22 23:59
無O左個大餅!!!! 出唔到皮帶版本!!!
RICHOME2 發表於 2010-8-22 23:43

唯有改改摩打座嘅 design...........

改皮帶應該會靜 d & 慳電 d ............
作者: kkchung    時間: 2010-8-23 02:57
唯有改改摩打座嘅 design...........

改皮帶應該會靜 d & 慳電 d ............
minimini 發表於 2010-8-22 23:59

很久以前弟改 FF 時也想過用皮帶或鏈設計。但是如果用皮帶便會像以前玩 YOKOMO 的頭驅那樣起動沒那麼好力,而且以前玩 12T 馬達時2WD那皮帶比平常四驅更快許多起毛掃帶。一是像 Schumacher 2WD 那樣用闊帶,但阻力明顯提高。設計上以現在的齒輪比及齒數於(主皮帶齒直徑)(差速皮帶齒直徑)和(皮帶)要做到(不頂到馬達外殼)及(主齒)不撞到(差速柸外徑)。各部件分佈角度和高度便要像 FF03 主軸那麼高重心和更向後,皮帶才不會磨到馬達及主齒不撞到差速柸。一是改細主皮帶齒和差速皮帶齒直徑及主軸和差速距離加遠。但會像 YOKOMO 的頭驅那樣因皮帶盤直俓太細令皮帶節曲角度較大。而且主軸雖然重心可低了些,但令主軸位置要更撗向後。完全做不到現在 3Racing SAKURA FF低重心齒輪的頭波箱又不會令馬達位置過前。
作者: kkchung    時間: 2010-8-23 03:14
個BRAKE DISK 好得!!!! 正到流晒口水, 好彩無入FF﹣03 PRO!
RICHOME2 發表於 2010-8-22 22:02

BRAKE DISK 有獨立買。
http://hk.3racing.hk/articles.php?articles_key=112
作者: kkchung    時間: 2010-8-23 03:24
幾時出?  好靚仔@@
chowhim123 發表於 2010-8-22 18:22

弟也不清楚。昨天頭驅賽事也開始有人在跑,可能差不多有貨。各師兄要 P.M. 問問 joe Lo了。
作者: tamiyarx    時間: 2010-8-23 06:33
With SEALED gear box will be better since there are 5 Gears without any protection
作者: wda    時間: 2010-8-23 11:46
會唔會做成ff03 恐慌性拋售呢
作者: kkchung    時間: 2010-8-23 11:57
會唔會做成ff03 恐慌性拋售呢
wda 發表於 2010-8-23 11:46

應不會,FF03是很不錯的車子。昨天頭驅比賽(可樂仔)的FF03也跑到總成績A4回來。
作者: kkchung    時間: 2010-8-23 12:08
With SEALED gear box will be better since there are 5 Gears without any protection
tamiyarx 發表於 2010-8-23 06:33

同意如果跑沙地多的場是有泥檔好些。看這車子應有空間和定位可做齒輪防泥檔或自己用車殼PC料做也很簡單。當然如在車場玩有沒有也沒所謂。
作者: gtimax    時間: 2010-8-23 22:40
上場TC杯已證明此車實力一流! 完成度十分高,3racing今次真是做得很高水平的車子,比sukura更有原創性.
作者: move7648    時間: 2010-8-24 00:07
FF03有對手了
作者: move7648    時間: 2010-8-24 00:08
上場TC杯已證明此車實力一流! 完成度十分高,3racing今次真是做得很高水平的車子,比sukura更有原創性.
gtimax 發表於 2010-8-23 10:40 PM

期代同場 Tamiya vs 3R vs Top之戰!
作者: 145240370    時間: 2010-8-24 01:15
回復 26# kkchung

雖然FF03 係唔錯,但星期日果場FF賽,頭3車都係SAKURA FF
明顯,SAKURA FF既性能高好多,FF03好難比較
作者: kkchung    時間: 2010-8-24 01:52
回復  kkchung

雖然FF03 係唔錯,但星期日果場FF賽,頭3車都係SAKURA FF
明顯,SAKURA FF既性能高好多,FF ...
145240370 發表於 2010-8-24 01:15

有心弄三輛車應不會差很多很多。只是看臨場車子和人的狀態如可及當時的運氣。
作者: chan1234    時間: 2010-8-25 15:43
nice car !!
作者: yokomo    時間: 2010-8-25 15:49
Hope it can be available in HK soon....
作者: 大野    時間: 2010-8-25 16:17
3RACING SAKURA FF 發售時間約下年一二月左右,時間有待確定。詳情請留意我們網站公怖。

大家可以比心機等下
作者: RICHOME2    時間: 2010-8-25 22:38
仲要等出年。。。。那時熱潮都過O左LA。。。。。
作者: GARY^^    時間: 2010-8-25 22:49
咪係==
計我話下個月出, 咁先叫食住個FF熱潮賣多D吖嘛...
原本我都幾有興趣, 不過要等下年==
作者: 馬田    時間: 2010-8-25 23:48
明年先出???? 唔係麻... 之前都仲想買返架...

熱潮可以持續咁耐???
作者: 3pk_supra    時間: 2010-8-25 23:51
下年~火呢D野真係好難頂咁耐
作者: RICHOME2    時間: 2010-8-26 00:23
都好到時有平車買!!! 可能星星又出FF﹣03 MS 全改版,
到時又真係林林入那一部車???
作者: kkchung    時間: 2010-8-26 03:18
上星期六問過 3RACING 好像不用那麼久
作者: 3pk_supra    時間: 2010-8-26 03:28
好想支持~但都要睇價錢
作者: 145240370    時間: 2010-8-26 03:42
回復 35# 大野
唔知唔好放流料WO
最快好似話10月WO
作者: 大野    時間: 2010-8-26 12:20

我都奇怪, 但係呢個係3Racing Sale Dept.昨天回覆既e-mail. 無證明係呢度吹水, 博俾人圍插咩.

原文:

Wing,

3RACING SAKURA FF 發售時間約下年一二月左右,時間有待確定。詳情請留意我們網站公怖。

謝謝﹗

Ethel
----- Original Message -----
From:
To: [email protected]
Sent: Monday, August 23, 2010 10:17 AM
Subject: 3Racing SAKURA FF Touring Car Chassis 2WD

Hi All,

請問貴司的3Racing SAKURA FF Touring Car Chassis 2WD, 何時正式發售? 謝謝.

Best Regard,
Wing

作者: wda    時間: 2010-8-26 14:54
如果有比賽成績支持..應該好多人轉投3Racing SAKURA FF
作者: 3pk_supra    時間: 2010-8-26 23:59
如果有比賽成績支持..應該好多人轉投3Racing SAKURA FF
wda 發表於 2010-8-26 14:54

:o 你意思係等人用佢黎拎去鬥完,先考慮買
作者: joelo    時間: 2010-8-27 12:56
2010/11-12月
作者: yokomo    時間: 2010-8-27 13:06
Very good news!!
作者: kkchung    時間: 2010-8-27 13:16
wda 發表於 2010-8-26 14:54

也算有些成績支持,上星期日跑的三輛3Racing SAKURA FF於FF賽成績是頭三名冠、亞、季軍。
作者: 145240370    時間: 2010-8-27 13:39
回復 44# 大野
JOE LO答你11-12月
作者: 大野    時間: 2010-8-27 14:16
回復  大野
JOE LO答你11-12月
145240370 發表於 2010-8-27 13:39

無所謂啦, 邊個答都一樣. 最緊要係我冇老作
作者: thcron    時間: 2010-8-27 20:15
無所謂啦, 邊個答都一樣. 最緊要係我冇老作
大野 發表於 2010-8-27 14:16

咁遲先出,真係過哂廟,個個想玩FF的玩家都奉獻哂俾FF03 Lu!!!
作者: RICHOME2    時間: 2010-8-28 09:41
會不會先出幾10 架頂住先。。。。跟住全世界要買但無貨呢!
作者: Noir.KAZE    時間: 2010-8-28 10:09
咁遲先出,真係過哂廟,個個想玩FF的玩家都奉獻哂俾FF03 Lu!!!
thcron 發表於 2010-8-27 20:15

咁總有人會玩FF03之餘想玩埋花仔FF既

我一見到T.O.P.果部已經唔打算買部FF03PRO
何況依家有SAKURA FF等住出?
作者: kkchung    時間: 2010-8-28 12:32
會不會先出幾10 架頂住先。。。。跟住全世界要買但無貨呢!
RICHOME2 發表於 2010-8-28 09:41

會用來比賽聯絡 JOE LO 可能會找到沒有盒包裝的SAKURA FF。
作者: RICHOME2    時間: 2010-8-28 20:30
好煩成日有人賣廣告!!!!

龍之谷鐵木真官方網站,提供最新版龍之谷鐵木真下載,支持自動過圖,無限疲勞,攻擊加速,無敵PK,無限多開.

龍之谷鐵木真支持所有系統,功能強大,穩定性好,提高打怪效率,操作簡單,菜鳥都會用!

龍之谷鐵木真介紹說明:

綁定ID-可多開-多開要用多張卡
注意:換綁一次扣3天使用時間

1: 無限多開(一卡綁一號一開) 2: 自動撿物
3: 自動刷副本 (請使用管家功能)
4: 自動郵寄
5: 自動買賣 (請點上自動賣白裝和賣掉兩個選項)
6: 自動開機關
7: 自動開寶箱
unquote
作者: ryancmlam    時間: 2010-8-28 22:10
下年一二月左右

too late la, almost 6 months later, all money goes to Tamiya and TOP la...

Hope 3Racing will review thier marketing strategy... otherwise...
作者: 145240370    時間: 2010-8-29 00:43
回復 55# kkchung
唔洗咁大聲
作者: f-16    時間: 2010-8-29 13:23
呢隻碟可吾可以用係雙星車度?

登錄/註冊後可看大圖

作者: joelo    時間: 2010-8-30 00:12
呢隻碟可吾可以用係雙星車度?
f-16 發表於 2010-8-29 13:23

3Racing全新像真剎車碟是可以裝上大部份TAMIYA1/10車系及任可品牌1/10EP-CARS!
作者: RICHOME2    時間: 2010-8-30 11:39
有得賣未? 幾銀?
作者: totimothy    時間: 2010-8-31 13:41
very hansome...出左一定買
作者: 3pk_supra    時間: 2010-8-31 16:30
呢個月會考慮入FF車睇下出未囉
作者: tonykhtsang    時間: 2010-8-31 18:20
Can we adjust the wheel distance to fit different body?
作者: Noir.KAZE    時間: 2010-8-31 18:27
呢個月會考慮入FF車睇下出未囉
3pk_supra 發表於 2010-8-31 16:30

等多一排等部Sakura FF好過啦
呢部野值得等
作者: Noir.KAZE    時間: 2010-8-31 18:29
Can we adjust the wheel distance to fit different body?
tonykhtsang 發表於 2010-8-31 18:20

佢臂碼設計同TAMIYA差唔多
如果係既可以係rim同六角中間加spacer
作者: tonykhtsang    時間: 2010-8-31 18:58
佢臂碼設計同TAMIYA差唔多
如果係既可以係rim同六角中間加spacer
Noir.KAZE 發表於 2010-8-31 18:29

How about adjust the wheel distance between front and real wheel?
Thanks
作者: Noir.KAZE    時間: 2010-8-31 19:02
How about adjust the wheel distance between front and real wheel?
Thanks
tonykhtsang 發表於 2010-8-31 18:58

同TAMIYA一樣,改變前後臂碼之間既spacer黎改變
作者: tonykhtsang    時間: 2010-8-31 19:40
同TAMIYA一樣,改變前後臂碼之間既spacer黎改變
Noir.KAZE 發表於 2010-8-31 19:02

Many Thanks
作者: totimothy    時間: 2010-9-1 22:15

大家估下要部 SAKURA FF幾錢?
作者: uchifong    時間: 2010-9-1 22:53
大家估下要部 SAKURA FF幾錢?
totimothy 發表於 2010-9-1 22:15

我估1700
作者: totimothy    時間: 2010-9-2 16:09
係就好la...如果平過T.O.P個部MF都算價錢合理
作者: RICHOME2    時間: 2010-9-3 14:12
低於千7即入。。。。支持下!
作者: jefffff    時間: 2010-9-4 00:33
低於千7即入。。。。支持下!
RICHOME2 發表於 2010-9-3 14:12

agree!!!!!!!!!!!!!!!!!!
作者: 3pk_supra    時間: 2010-9-4 06:45
咁有冇團購呀
作者: uchifong    時間: 2010-9-4 10:27
咁有冇團購呀
3pk_supra 發表於 2010-9-4 06:45

你去kws 問下 一次買幾多部先有discount lo~~~然後組團買車~~
作者: tsk28    時間: 2010-9-4 19:47
如果有團購,煩請師兄pm我
作者: 貓仙人    時間: 2010-9-4 21:14
如果有團購,煩請師兄pm
作者: 3pk_supra    時間: 2010-9-5 11:24
咁睇黎應該會加價都似
作者: RICHOME2    時間: 2010-9-7 00:11
大家睇D相係Full Option嚟,要睇量產型係點先遘定價吧~
skywork 發表於 2010-9-6 11:15

3R 出普通版,恐怕無人買,始中同星星有D距離!
D人買佢D 車係因為原裝已有好料加上平先買,
如果要$3000 D 人可以OPTION 架FF﹣03PRO,
為何要選3R , 又或車價同416一樣,有多少人會買呢???
作者: python    時間: 2010-9-7 16:59
最好早D推出, 食正宜家興返FF條水, 最好有防塵罩可以加波箱度, 價錢唔好咁貴, 零件供應要充足, 咁就正喇!
作者: 3pk_supra    時間: 2010-9-7 17:03
都係佢同TOP果架比下價錢再諗
作者: jefffff    時間: 2010-9-10 10:16
Any Video of the car? or any ff race?
作者: pp1    時間: 2010-9-11 16:44
快d出啦! 真係好想玩吓FF呀, 用"+"尾camber, 頭直, trail brake+full 雞出彎...唔知會點...
作者: RICHOME2    時間: 2010-9-12 18:42
快d出啦! 真係好想玩吓FF呀, 用"+"尾camber, 頭直, trail brake+full 雞出彎...唔知會點...
pp1 發表於 2010-9-11 16:44

會掃齒LOR。。。。
作者: pp1    時間: 2010-9-12 22:27

作者: hknewton    時間: 2010-9-13 01:54
any idea how much?
作者: RICHOME2    時間: 2010-9-16 13:56
未有聲氣...........
作者: zippom18    時間: 2010-9-16 14:15
FF03 PRO生来缺点就比TOP及3R少
而且缺点都是好更换和改善的
估计应该会有更强版本上市
到那时 3R可能就会因为定位不佳而不大妙

3R马达位偏一边还好说
TOP前后及左右都需平衡实在算个问题
作者: powis    時間: 2010-9-16 15:52
FF03 PRO生来缺点就比TOP及3R少
而且缺点都是好更换和改善的
估计&#24212 ...
zippom18 發表於 2010-9-16 14:15

Would you mind to share whats the 缺点 of FF03 pro, Sakura FF and Top Sabre FD?
作者: zippom18    時間: 2010-9-16 17:02
Would you mind to share whats the 缺点 of FF03 pro, Sakura FF and Top Sabre FD?
powis 發表於 2010-9-16 15:52

这三部车我没玩过 但我自己会入手FF03 PRO至少
但是杂志文章中说的观察下应该算问题:
FF03 PRO: 车架偏软 波箱易入沙 波箱牙幼易扫
TOP FD:  马达偏后 左右及前后重量不均 都需加配重 原厂件都有配重台(电池座边上)
3R FF: 马达较FF03偏向一遍 也需加配重

还有我自己的问题,我是个连胶兜车都玩不好的人,不会先碰碳底车,我这里也没场地,肯定选择波箱封闭及天生就不用加配重的车种消遣,呵呵

希望不是班门弄斧,如说错了请指正,这些虽说是编辑所言但我相信问题是存在的.
我很想听真正跑过这些车的弟兄说说,不过至今说给我的只有CHACHA兄,再次感谢
作者: chacha    時間: 2010-9-16 20:14
回復 93# zippom18

不要誇獎我,我祇喜歡玩,但又唔喜歡 SET 車
玩 FF 高手,大有人在
作者: zippom18    時間: 2010-9-16 20:30
回復  zippom18

不要誇獎我,我祇喜歡玩,但又唔喜歡 SET 車
玩 FF 高手,大有人在 ...
chacha 發表於 2010-9-16 20:14

呵呵,我也很相似,玩了几久,都不大SET
作者: chacha    時間: 2010-9-16 20:35
呵呵,我也很相似,玩了几久,都不大SET
现在也不晚啊
哈哈
zippom18 發表於 16/9/2010 20:30

祇要我控制得到,我就唔係點 SET 車,所以我部部車都偏推頭
作者: zippom18    時間: 2010-9-16 20:38
祇要我控制得到,我就唔係點 SET 車,所以我部部車都偏推頭
chacha 發表於 2010-9-16 20:35

好办啊
把转向调到120%啊
哈哈哈哈
作者: chacha    時間: 2010-9-17 01:41
回復 97# zippom18

調到咁大,有機會撬狗骨
作者: powis    時間: 2010-9-18 17:05
BRAKE DISK 有獨立買。
kkchung 發表於 2010-8-23 03:14

i have just bought this brake disc set, but i found that the it can't fit into my wheel because the 鮑魚 will touch to the inside of the wheel!!! so which type of wheel is ok or the wheel need to have offset?
作者: tamiyafan    時間: 2010-9-26 18:07
等到條頸就斷都未出
作者: chacha    時間: 2010-9-26 23:12
攤凍哂
作者: 1524    時間: 2010-9-26 23:26
就係lor...
後驅 (m06, top rt) 個潮都湧緊埋o黎.

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2