RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 其實有冇可能定個工房友JV規矩 [打印本頁]

作者: zivtong    時間: 2011-5-29 01:38
標題: 其實有冇可能定個工房友JV規矩
好多師兄都要返工,真係玩得下夜晚,有時玩開m車既,新手既,遇上火箭真係好慘
火箭遇上m車又心裡奏駡

當然冇可能100%改變,亦改唔到其他人,但我深信玩車去jv玩既人有90%都會上房工,定左大概規則,自己都識做唔阻人啦

如星期一至五晚7:00pm to 10:30pm

星期一 任何火箭
星期二  一舨4WD 平路
星期三 FF,RR
星期四 12仔, protan,F1
星期五 M車,新手,Bike

久而久之,大家就會跟
而個佈局當然可以再傾,以上只係個人建議

你地話有無可能???
作者: carvenchow    時間: 2011-5-29 01:40
冇可能…講完
作者: zivtong    時間: 2011-5-29 01:46
其實,我睇唔到冇可能
問題大家有冇心去做
一句就話冇可能,我只會想到依個人真係好自私 唔肯同人妥協
其實以上建議只係想好好分類善用場地
而時間亦定係星期一至五晚上而已
如果都唔肯讓步,仲唔係自私?

作者: Delta.    時間: 2011-5-29 01:49
唔可能係(公共)塲定什麼規矩.......
作者: hihizaza    時間: 2011-5-29 01:54
no dreaming pls!!!
作者: kkchung    時間: 2011-5-29 01:59
公家地方本來便是限制寬鬆些,大家在場裡各自忍讓一下。公家場要限時間去玩什麼,不大同意這作法。給人感覺太自私了,像把場地的星期一至五晚上做團體私有化。
作者: KENNY110    時間: 2011-5-29 02:13
zivtong 發表於 2011-5-29 01:38
好多師兄都要返工,真係玩得下夜晚,有時玩開m車既,新手既,遇上火箭真係好慘
火箭遇上m車又心裡奏ལ ...

師兄!當我地無辨法去改變其他人既時侯就要改變自己去"隨波逐流"提升技術吧!
我地玩M車直路係慢但彎位都唔輸太多只要直路小心啲就得!
我都係玩返幾個月學習中大家加油啦!
作者: carvenchow    時間: 2011-5-29 02:20
zivtong 發表於 2011-5-29 01:46
其實,我睇唔到冇可能
問題大家有冇心去做
一句就話冇可能,我只會想到依個人真係好自私 唔肯同人妥協

而加的聚會如Pro-Ten是搞得十分出色,看到愈來愈有進步空間,有技術,懂禮讓,有團體精神,闊別一班的FF都有聲有色,唔係針對M車,我都十分明白到M車有佢可愛之處,不過睇?最守唔到規則,例如很嚴重的直路尾掉頭,行直線不穩定,一堆快車已經係哂後面等前面係灣度Ballout讓車,點知老死都冇讓,雖然大家任何一個聚會,快車又好咩都好,都應該好好約束自己,打個例子,Pro-ten會集合所有車一齊玩,八分鐘就收隊,之後就再等快車…同埋有死車人地識嗌
作者: OzAndy    時間: 2011-5-29 02:32
討論下o者, 當然有好大難度和問題

可5可以這樣? 繁忙時段或多車時 (點define 再說)    15分鐘一場, 分車種, 或分motor t數 去分類.   比如有三級別, 玩完之后, 半個鍾又可以落場, set 下車都差5多la
(執行細節再討論la)
作者: kkchung    時間: 2011-5-29 02:52
各人能用於玩車的時間及長短原本也不同。
如這樣做原本完全開放的公共地方變成了為了一些人而限制了地方使用。

玩車的人應各自忍讓一下,不理快慢過不到便不要撞開人過便可。
作者: starlam    時間: 2011-5-29 03:06
大家比多D禮貌、忍讓下就得啦。
作者: alexsin    時間: 2011-5-29 03:12
如果人人都失業做消房可能得^^
作者: zivtong    時間: 2011-5-29 09:51
kkchung 發表於 2011-5-29 01:59
公家地方本來便是限制寬鬆些,大家在場裡各自忍讓一下。公家場要限時間去玩什麼,不大同意這作法。給人感覺 ...

你想法係錯
依家唔係迫所有人去做依件事
所以你既論點唔成立,亦唔存在自私
依家只係希望一班“識“既人去達成一些妥協
所以我只係話工房友only 並不是全世界!
而製定一些時間,為左更好分類利用場地
其實現在也有一些貝group
我見ff 會約星期三晚
m車會約星期五晚等等
我既想法只係把現存做法編制得更有條理
同時極有彈性
如 火箭, 即係咩車都得
ff rr 幾本上你係m車既ff,rr亦得
12仔,f1等都係後驅車

而有人話要個個做消房先可以
我話就唔係,反對既人,擺明係要晚晚玩時間多爆,仲好過消房先會出來反對
不然我睇唔到有咩問題
一星期玩一晚對於一些有家室,返工很忙既打工仔已經好好
但就因為場地太過混亂冇協調,未搞到玩得唔暢快
眼見約好一班m車友,連續兩個星期,竟然會迫左去b場玩因為太多火箭
依個係好現像咩?
d口口聲聲話會包容既火箭,但又咒罵m車阻頭阻勢甚至shot m車
咁即係點?火箭低手大晒?你地玩晒就叫唔自私嗎?
我一字排開十架m車慢行又得唔得?

老實講場地編制已經有很多案例,很多體育運動會採用
如mutlipurpose room,可能星期一,健身,星期二跳舞,三,兵乒波,四踰加 等等
某些草地足球場,星一係某學校,二係某甲組,三係青訓...

當然我依家講緊都係希望大家盡量去就,就算製定好,你扮唔係工房人,死都要打亂章阻人都冇人會阻止到

不過一來就話發夢,傾都唔傾等已經知咩事

一句字:
香港人 lor!

討論到實行就算漫長甚至無法實現,但我覺得起碼要大家踏出第一步去討論!
並不是,我費是采你,我有我玩,依d心態lor!

作者: zivtong    時間: 2011-5-29 10:03
carvenchow 發表於 2011-5-29 02:20
而加的聚會如Pro-Ten是搞得十分出色,看到愈來愈有進步空間,有技術,懂禮讓,有團體精神,闊別一班的FF都 ...

你要會明白
m車config的確係難set甚至會有天生不足問題
有時直路尾想轉彎變扭“色“仔,反車,直路左遙右擺等未必係想的
但火箭真係會包容?
明知冇位過火箭係都要衝上去撞人又咩意思?
無啦啦係直路中貼住架m車shot埋去又咩意思?
大家都係玩車,你要練手指,我唔駛咩,我要行正確線位等於住阻住火箭?
m車一定要讓車? 依家唔係玩真賽車wor on th same lap都唔駛讓架wor
就算讓都唔一定係彎位架wor
就算f1 on the same lap 都容許可阻擋一下架wor
即係冇任何左右遙阻擋後車
同線位時,後車係要等架wor
好多火箭依一刻就算冇shot上前車都實咒罵前車架wor如前車係m車?
咁叫包容?

作者: joengai625    時間: 2011-5-29 12:55
眼見約好一班m車友,連續兩個星期,竟然會迫左去b場玩因為太多火箭
依個係好現像咩?
d口口聲聲話會包容既火箭,但又咒罵m車阻頭阻勢甚至shot m車
咁即係點?火箭低手大晒?你地玩晒就叫唔自私嗎?
我一字排開十架m車慢行又得唔得?

算啦,對住有D好快既師兄.....要佢服除非快過佢

M車都係遊下車河算啦

p.s:我玩M車的

作者: zivtong    時間: 2011-5-29 13:20

我係慶有班賤人 一邊叫人包容包容包容
提議一些方法就say no
只有佢地玩晒就最好
人地就永遠阻住佢地
佢地就永遠是對
人地就永遠是錯
但又口口聲聲要公平使用,我o丕~
作者: kkchung    時間: 2011-5-29 13:58
我還是覺得大家說話禮貌些、忍讓些便可。不要利用團體壓力去作限制公家地方,這樣會給人非議只是自私的作法。

我的想法是和去其他一般場地玩做法一樣。我覺得在 JV 場裡車友們玩車時可交流多些,然後玩前再協調說說我們現在去玩xx車車大家留意留意或讓讓這樣才靈活。

我玩慢車和黑豬FF,很多玩 M車也在車速上比我快。一起玩其問題不大。而我玩慢車遊車何時可玩約三十分鐘,但多車時候也會玩一陣停一停讓一讓其他人玩等小了些車才再行。
作者: zivtong    時間: 2011-5-29 14:09
kkchung 發表於 2011-5-29 13:58
我還是覺得大家說話禮貌些、忍讓些便可。不要利用團體壓力去作限制公家地方,這樣會給人非議只是自私的作法 ...

我諗要再講多一次你聽
依家唔係要所有人一下子跟
係製造一個文化!

“文化“ do u know i mean?

現在既問題就係太多火箭老憑文化,係時候要有班人企出來做榜樣
先會有人跟,你明唔明?你似乎唔明,一直想錯另一樣野
當有班人來一自group
大家就算玩唔同車種但當各自協調好,每次都分門別類出動
就算“外人“ 都會自自然然跟
依o的係不明文規定,即係“文化“
文代係要創造出來
並不是一句,你發夢,你死心,理鬼你能達成
身為管理員既你,應該睇多方面並不一句說就以為自己好公道
我睇唔到甚麼非議,問題係大家願唔願意一齊建立文化
明未?
作者: zivtong    時間: 2011-5-29 14:11

忍讓二字 亦對非火箭車得不到應有既尊重
基本上到頭來又係要慢車讓快車
o丕加o丕x n!
作者: kkchung    時間: 2011-5-29 14:12
我的想法是大家即場協調,不要用定時的做法。這也是我們長久以來建立的文化。
作者: zivtong    時間: 2011-5-29 14:21
kkchung 發表於 2011-5-29 14:12
我的想法是大家即場協調,不要用定時的做法。這也是我們長久以來建立文化。

即場協調係其中一樣做法
但執行上來要好有墨契
而每一次上去玩既人因為大家都非約埋
一來唔認識,二來要解釋,三來唔知聽唔聽
但相約去玩就本來係好自然既事,既定而運行中
我既想想法只係把現存既升華
老實講~
好似ff group 佢地約埋星期四晚,亦有意識知星期五多m車出現亦主動大家由星期三改四亦勸大家不要玩星期五
我想要既就係依種精神
若每種車種都有人帶頭去做
自自然然就會成形
你明唔明我講咩?
作者: zivtong    時間: 2011-5-29 14:25
好簡單,當廣泛流傳了一個約定族成
一自己就會選擇自己個group去玩

玩火箭更係想同火箭賽
玩m車既都只係同m車玩
如果當成個場9成人都係m車,你都會醒目,或有人會提議o的人幾時去玩多咩車
慢慢就會形成個無形時間表

作者: zivtong    時間: 2011-5-29 14:27
m車已成group
ff車都成group
只要工房有o的威望既師兄出來form group
其實依家都形左初形
我相信係work既
問題係大家要努力
並非你所講既私有化
依d叫管理!
作者: zivtong    時間: 2011-5-29 14:37
定日定時係最好既方法
一定比即慶好

就算即慶都應該有個方法
如果即慶同踢街場方法一樣~我都ok

例如玩親係一group group
要排queue,要跟隊
不可亂放車
睇queue紙
有兩隊波踢緊你都唔會無啦啦落踢你會叫跟隊,邊隊輸左,下隊上

車都可以效法,每次10-15架車,形左group後寫叫group a
15min鍾冇group跟就free啦,有就要落場到group b
但依個方法好費時group 人 唔夠人數又唔知點計計
一race幾多車先好等等

文化~依家跟本就係冇文化,kkchung你話有文化直頭耍我姐

作者: kkchung    時間: 2011-5-29 16:19
zivtong 發表於 2011-5-29 14:21
好似ff group 佢地約埋星期四晚,亦有意識知星期五多m車出現亦主動大家由星期三改四亦勸大家不要玩星期五
我想要既就係依種精神
若每種車種都有人帶頭去做
自自然然就會成形
你明唔明我講咩?

群和群之間的這種做法一路也有也很正常。但不同意在一地方用明文定死時間去玩什麼,應交由群和群之間自己的默契去定。場地真的不是我們管理,我們做的是給人有自覺的信息。反而應做好一信息是同場當大家玩不同車時能協調地去玩。其他地方車場玩車車友也是有這樣的有默契會先說說,或拿了車出來等玩完才放下車去玩。新人可能不知但也是玩開車場的人做法和默契。如果用明文在這裡寫下定死那天玩什麼,其他地方的群組或人只會覺得這裡在做小圈子和私有化。還有各群組也有自己可約到玩車的時間,即使玩 FF 也不只一群組的車友。那麼等大家各自看情況去定什麼玩車時間會較好及在即場玩車時去交流告訴協調一下會靈活些。你現在的問題是不能好好和場中和一部份玩快車的人說一陣我們一群人玩 M 車請留心或讓讓。

作者: jzx100mkll    時間: 2011-5-29 16:41
我的想法是大家即場協調,不要用定時的做法。這也是我們長久以來建立的文化。 X2 ~~
作者: 00:11    時間: 2011-5-29 17:00
起多幾個公眾場,攪掂
作者: kkchung    時間: 2011-5-29 18:22
00:11 發表於 2011-5-29 17:00
起多幾個公眾場,攪掂

是會好些。不過同場玩時不忍讓也有機會出問題,總要大家協調一下。因為大家玩車時想要的結果也不同。
作者: sing.kh8212    時間: 2011-5-29 18:24

大家即場協調,一班一班咁倫住玩..不要用定時的做法。 X3 GOOD  

作者: pekkle    時間: 2011-5-29 19:13
我的想法是大家即場協調,不要用定時的做法。這也是我們長久以來建立的文化。 X4
作者: zivtong    時間: 2011-5-29 19:24
即慶係冇問題的,但要解決各不相識的問題,如何一組組玩,如何排隊下一組,要次次有人帶頭管理的,係花時的,定日定時做法係其他活動運動都可行,唯獨車不行?可能我玩開直升機多年,一向都會輪住玩,真係難明你地現有吾work既文化
作者: zivtong    時間: 2011-5-29 19:34
kkchung 發表於 2011-5-29 16:19
群和群之間的這種做法一路也有也很正常。但不同意在一地方用明文定死時間去玩什麼,應交由群和群之間自己 ...

kkchung 先生,
我真唔知點講你先明
你似乎仲以為講緊由個場主(政府委託管理)另到硬性改變
你係真唔明定扮白痴?
我未講左 ,係想把“群和群之間的這種做法“升華
管理得更好,宣傳得更好,由一個大型forum 主力推動
自自然然就會變左定日定時,依個係好自然的,因為愀玩開咩車卜山就會跟番同種類去玩
依個並非係明文定死
這叫非明文規定,或叫約定族成,或叫文化
得罪講句,我覺你有心玩野扮傻已經講左n次仲係到loop轉頭話咩咩明文規定,咩咩私有化
咩咩不是你地管理

我係想大定如果以工房會員心態去想,工房既admin及大家就有必要幫助管理分流問題
並非叫你去管理個場!
你明未架???????

作者: kkchung    時間: 2011-5-29 19:45
zivtong 發表於 2011-5-29 19:34
kkchung 先生,
我真唔知點講你先明

好好地交流我自己的說法,你境然這樣說我....。如果你覺得我玩野,那麼你自己一人慢慢說下去啦!
作者: herbert1    時間: 2011-5-29 20:25
我估zivtong既意思大概係話 ,

快車既可以約一日一大班一齊玩
pancar 約一日
FF又約一日 ,
慢少少既M車 , F1一齊約一日

例如FF玩星期4,想玩FF既自自然然星期四蒲頭,又可以一大班同車種一齊玩

只不過可能係放車區開個post約埋一齊,唔存在任何私有化既問題
作者: herbert1    時間: 2011-5-29 20:26

呢個提議係好既,同車種一齊玩係好過癮,但可行性唔係好高
作者: zivtong    時間: 2011-5-29 21:01
herbert1 發表於 2011-5-29 20:25
我估zivtong既意思大概係話 ,

快車既可以約一日一大班一齊玩

絕對係咁啦
只係kkchung先生點極唔明,
不停用指責態度話不應乜乜乜不應物物物
以為我話要硬性規範化!

作者: carvenchow    時間: 2011-5-29 21:03
zivtong 發表於 2011-5-29 10:03
你要會明白
m車config的確係難set甚至會有天生不足問題
有時直路尾想轉彎變扭“色“仔,反車,直路左遙 ...

唔難set lor...懂set車 什麼車都識set
作者: carvenchow    時間: 2011-5-29 21:06
zivtong 發表於 2011-5-29 14:09
我諗要再講多一次你聽
依家唔係要所有人一下子跟
係製造一個文化!

我想講慢車又係老憑??
作者: carvenchow    時間: 2011-5-29 21:08
joengai625 發表於 2011-5-29 12:55
依個係好現像咩?
d口口聲聲話會包容既 ...

jv不嬲都係一個戰場,你要遊車河不嬲都冇問題
作者: carvenchow    時間: 2011-5-29 21:25
zivtong 發表於 2011-5-29 19:34
kkchung 先生,
我真唔知點講你先明

都係迫我講個句,人地d局,ff局,pro-ten局,技術高好多

m車自己諗

我都係慢車
作者: carvenchow    時間: 2011-5-29 21:27
zivtong 發表於 2011-5-29 14:21
即場協調係其中一樣做法
但執行上來要好有墨契
而每一次上去玩既人因為大家都非約埋

平心而論,因為佢地星期五可能俾你地玩唔到
作者: carvenchow    時間: 2011-5-29 21:28
我的想法是大家即場協調,不要用定時的做法。這也是我們長久以來建立的文化。 X5

如果你要堅持要咁硬性,我冇辦法
作者: zivtong    時間: 2011-5-29 22:31

長久以來根本冇建立過文化
眼見既亦冇任何共識及所謂既包容
慢既比人shot 仲要比人話
行正確線道一樣會比人話阻住
想大家協調
d人只會用以上態度回應,毫無誠意

你講來聽下你所謂既長久以來既文化是什麼?我就完全唔覺有

作者: zivtong    時間: 2011-5-29 22:39
仲有一樣野,睇到個propose唔like就起晒鋼
我覺你地好無知

我提議既只係參考,基本上只要會去jv玩又是這裡會員,肯去跟就會建立起來
除左定時定日,仲可以rotate
如今個月星期五係m車,下個月可以係火箭,極具彈性既安排

只要大家承認自己是工房友,再加以組group
就已經可以做到好好既效果

你地亦唔大方,你地心裡明明就係怕蝕底~又要幾時都有得玩~唔理會其他人等等
所以一直都reject
亦從來冇一個真心討論,為自己而reject
亦冇所謂既長又建立文化以作加以說明,得過講字
以上位先生亦開始唔尊重慢車同新手等
以個根本係長久以來既壞風氣!
大家要正視才對!

作者: zivtong    時間: 2011-5-29 22:43
走左一個kkchung又多左個carvenchow 曲解
又講硬性...根本就唔係

這就是自私港人通病?咩都想自己先,咩都想最壞
根本冇真心去想用咩方法另大家使用場地更有效率...

作者: carvenchow    時間: 2011-5-29 22:44
zivtong 發表於 2011-5-29 22:31
長久以來根本冇建立過文化
眼見既亦冇任何共識及所謂既包容
慢既比人shot 仲要比人話

協調?有...邊個應該協調邊個都未識分,快車唔係大哂,但係公家場,由你管OR訂立...我諗冇咩信心

如果你地覺得開左個局叫 HAPPY FRIDAY M車局

咁我 開多五個 叫

星期一 把星期日的餘興燃燒下去吧  火箭局
星期二 齊來把你的頂級車架比下去吧 火箭局
星期三 把你的火箭加速吧  火箭局
星期四 .....    火箭局
星期五......    火箭局

咁我係咪可以你地讓哂火箭玩車先?
作者: carvenchow    時間: 2011-5-29 22:49
你開局個晚唔係你地一定係話哂事!

你見PRO-TEN D人會唔會多口 講到星期三,六 好似係佢地地頭咁?

大哥,玩車都係懂禮讓...你估玩車真係好享受射人個下咩

如果你地堅持自己我手車係唔夠高班,但係又唔會/唔想搵個原因所在

e個文化都搞都冇用
作者: zivtong    時間: 2011-5-29 22:54
自私心態人板well done
星期一至日比晒你
作者: zivtong    時間: 2011-5-29 22:58
開post就係想以工房友既會員共同達至共識
希望圍內製定好一些文化,一些規則
使場地使用更有效率

一野就起晒鋼你要玩晒七日
唔到人地話事等等...呢呢呢
我發現長久以來就係咁既文化...

哎....

作者: kevin-ysl    時間: 2011-5-29 23:02
ziv兄~~~~
討論下可行性...
所有車友都明白!
佢地都有玩左多年嘅結論傢嗎!!
文化就係要時間去形成!
作者: carvenchow    時間: 2011-5-29 23:06
zivtong 發表於 2011-5-29 22:58
使場地使用更有效率

點樣有效率?我覺得e加好有效率,不過有人根本完全唔識.........

我眼見,快車 1組 起步 快車2組準備

快車2組起步, pro-ten 1組準備

之後又到快車1組起步,當然有人會冇理啦

但係我完全覺得e加好有效率...係你要加鹽加醋,超簡單問題勁度複雜化囉
作者: carvenchow    時間: 2011-5-29 23:07
zivtong 發表於 2011-5-29 22:58
使場地使用更有效率

原來開口埋口都係為自己個局著想...真係識做
作者: carvenchow    時間: 2011-5-29 23:14
zivtong 發表於 2011-5-29 22:39
仲有一樣野,睇到個propose唔like就起晒鋼
我覺你地好無知

唔係掛 我點唔尊重新手?雖然我唔識玩車,我略懂一二幫下人睇下點解咁難玩架車

如果你地認自己係有問題,點解唔試下去解決左內部問題先呢

我好幫新人,因為我都係由e度成長.

下...你地唔係為自己星期五可以玩下車而開post講下野架咩?

作者: Noir.KAZE    時間: 2011-5-29 23:16
我想問一個問題又討論一下
假設有一班人星期六放例假,得個星期五夜晚可以放車
而星期五又係m車局,但係佢地係火箭車

咁佢地星期五又玩唔玩得火箭?
定係要等到下個月轉星期五做火箭團先玩得?

如果唔硬性規定,就會同平時一樣,火箭同m車一齊
硬性規定,咁佢地咪成個月冇得玩?

咁呢個點解決?
作者: carvenchow    時間: 2011-5-29 23:16
zivtong 發表於 2011-5-29 22:43
走左一個kkchung又多左個carvenchow 曲解
又講硬性...根本就唔係

香港人都真係幾自私, happy friday m車局 想霸住個JV用牙...我地唔使用架...

星期五喎
作者: zivtong    時間: 2011-5-29 23:16
carvenchow 發表於 2011-5-29 23:06
點樣有效率?我覺得e加好有效率,不過有人根本完全唔識.........

之後又到快車1組起步
依家跟本冇依樣存在~

來更星期五你會到嗎?
咁是不是加一個m車組排隊就唔會再有火箭出口術話m車阻住呢?
是不是m車組一出,火箭唔會出去呢?
作者: carvenchow    時間: 2011-5-29 23:17
zivtong 發表於 2011-5-29 22:54
自私心態人板well done
星期一至日比晒你

係先好講,唔該刪左個星期五M車局佢,自己鋪碟玩啦
作者: hinwong    時間: 2011-5-29 23:17
其實...公家場, 就係多人玩既, 就係主流.. 等於投票一樣....如果個場有成斑m 車起度玩緊, 1架半架. 快車, 快都冇用law, 都一定係自己左避右避...

而家你既問題係, 多人玩快車, 冇人就d 慢車姐......
ziv ching, 你係咪, 無啦啦起jv比人鬧過? 所以咁不滿??
其實一般都係自己縮嫁啦, 你慢慢行, 冇人吹得你脤嫁, 唔洗就到去b 場嫁...
我絕對相信冇人想有心射你wor..
作者: zivtong    時間: 2011-5-29 23:18
妥善安排及管理
變左要加鹽加醋,超簡單問題勁度複雜化
你要讀書自我增值才得到尊重的
這麼簡單也不懂,努力吧朋友!
作者: carvenchow    時間: 2011-5-29 23:22
zivtong 發表於 2011-5-29 23:16

吓?冇? 你姐係話PRO-TEN局 D人都係三五成群 冇黎組織啦
作者: zivtong    時間: 2011-5-29 23:23
carvenchow 發表於 2011-5-29 23:22
吓?冇? 你姐係話PRO-TEN局 D人都係三五成群 冇黎組織啦

answer pls

作者: carvenchow    時間: 2011-5-29 23:23
滾回家把你的車架設定好吧 致各HAPPY FRIDAY M車局會員
作者: carvenchow    時間: 2011-5-29 23:26
zivtong 發表於 2011-5-29 23:18
妥善安排及管理

好簡單,你要慢遊冇人理你,不過自律D囉 唔該
作者: carvenchow    時間: 2011-5-29 23:26
zivtong 發表於 2011-5-29 23:18
妥善安排及管理

妥善安排及管理,姐係正苦個D硬性政策?

咁今個星期五 M車暫停 O唔O K?
作者: hinwong    時間: 2011-5-29 23:29
zivtong 發表於 2011-5-29 23:23
answer pls

我應成你唔出....都唔等於真係有人唔出law....
而且, 你m 車夠多, d 快車行唔到 ,冇引, 就會等陣先出嫁啦...所以話. 主流問題
作者: carvenchow    時間: 2011-5-29 23:32
answer pls

下,我唔係火箭代表...我係我個人意見喳喎,但係我可以答你

一定會有其他車會玩,因為好簡單,E度就係公共地方

如果你地想一齊玩M車 可以去玩RCF盃,雙星盃

其實你講到你自己好似係M車局代言人啦

可唔可以講下點解係星期五搞呢

有冇諗過其他人呢,公平原則呢?

如果有D師兄咁岩星期五先玩得,點知你同佢地講 唔好意思今晚M車局

你又可以點樣照顧個堆人呢?
作者: Noir.KAZE    時間: 2011-5-29 23:34
answer pls

你地有成10幾架落去真係冇乜人會落部火箭落去嚕,聽炒咩

作者: carvenchow    時間: 2011-5-29 23:35
hinwong 發表於 2011-5-29 23:29
而且, 你m 車夠多, d 快車行唔到 ,冇引, 就會等陣先出嫁啦 ...

睇下玩幾耐啦 但我多數都見玩起碼4個字 我換左2 PACK電都係度遊緊

大家都係為10點半之前放哂D電,點等?

不如咁,跟隊囉 自備一蚊銀放係PIT位跟隊
作者: zivtong    時間: 2011-5-29 23:35
各位可以ignore以上讀書少無聊滋事份事
香港有這類人實在可悲
衷心希望他早日甦覺,為香港出多點力
努力吧carvenchow,我們會為你打氣,不要氣餒!深信你會進步起來!
作者: zivtong    時間: 2011-5-29 23:39
hinwong 發表於 2011-5-29 23:29
而且, 你m 車夠多, d 快車行唔到 ,冇引, 就會等陣先出嫁啦 ...

未就係冇共識lor
點解唔好好製定呢...
講兩講d讀書少無聊滋事份子又搞事....
都唔係好好討論
哎~
叫班大哥出來講兩句真辛苦...
Anyway thanks reply~
作者: Noir.KAZE    時間: 2011-5-29 23:41
zivtong 發表於 2011-5-29 23:39
未就係冇共識lor
點解唔好好製定呢...

不如你答左我先啦......
作者: hinwong    時間: 2011-5-29 23:42
zivtong 發表於 2011-5-29 23:35
各位可以ignore以上讀書少無聊滋事份事
香港有這類人實在可悲
衷心希望他早日甦覺,為香港出多點力

唔洗咁既....
作者: zivtong    時間: 2011-5-29 23:47
Noir.KAZE 發表於 2011-5-29 23:41
不如你答左我先啦......

唔好意思,因為之前有讀書少滋事份子太多post
我一時間看不見你的問題,已找回
其實較早前已經答左
就係輪換制rotate
即並不是硬性星期一是乜乜星期二是物物
只係定好後,有編程已經可以解決你既問題
如5月份星期五是m車局,但六月份是火箭
依個世界有得有失,並不是一個方案可解決,只是盡量協調
希望你明白意思
作者: zivtong    時間: 2011-5-29 23:52
hinwong 發表於 2011-5-29 23:42
唔洗咁既....

無法子,因為只有他一人為搞事而出post
實在痛心現在的香港人變成這樣
真心希望他甦覺的
所以不吐不快
作者: Noir.KAZE    時間: 2011-5-29 23:58
zivtong 發表於 2011-5-29 23:47
唔好意思,因為之前有讀書少滋事份子太多post
我一時間看不見你的問題,已找回
其實較早前已經答左

問題係......成個月冇得玩,班人點諗?

"喂,我返工係放星期六,得個星期五晚可以玩夜d
你叫我等多成個月先玩得??"

呢個先係問題
先不論佢地係唔係工房友,為數多唔多
大家玩車為乜先?返工咁辛苦,諗住一個星期有一晚玩下車仔都好
點知成個月都係唔玩得......

我個人認為你本意唔係唔好
不過現實係咁既情況係有機會發生

去公家場為乜先?咪就係free d之嘛
如果大家有個共識係見到m車多就俾m車玩左先
見到pro-ten多俾pro-ten玩左先
我諗呢個先係最好

冇人想撞到人地/俾人撞到
如果係pit位車輪轉咁企定下一round要玩既人係度人數又夠多既話,相信都唔會話夾硬黎要落幾部火箭撞爆你地既
作者: carvenchow    時間: 2011-5-29 23:59
zivtong 發表於 2011-5-29 23:52
無法子,因為只有他一人為搞事而出post
實在痛心現在的香港人變成這樣
真心希望他甦覺的

多餘的規矩
作者: herbert1    時間: 2011-5-30 00:00
分開日數玩,只不過約埋一齊玩過癮d姐,唔代表其它車唔玩得.....

玩玩具姐,唔好講到有你無我,有快車無慢車咁

分開日數玩,原意係好,但執行上有困難.....
作者: carvenchow    時間: 2011-5-30 00:01
zivtong 發表於 2011-5-29 23:39
未就係冇共識lor
點解唔好好製定呢...

姐係要自私,自己慢遊都唔俾火箭行

火箭又唔係唔俾你行,佢有冇拎住把刀叫你唔好出去放m車 射x你?
作者: herbert1    時間: 2011-5-30 00:02
一係就快車約埋一堆,慢車約埋一堆

大家自律地輪住玩,已足夠

作者: Noir.KAZE    時間: 2011-5-30 00:02
herbert1 發表於 2011-5-30 00:00
分開日數玩,只不過約埋一齊玩過癮d姐,唔代表其它車唔玩得.....

玩玩具姐,唔好講到有你無我,有快車無 ...

就係咁既意思啦........
作者: ftbingobingo    時間: 2011-5-30 00:03
玩M車入TC啦, 包你玩得開心, 講多蹝氣
作者: carvenchow    時間: 2011-5-30 00:06
herbert1 發表於 2011-5-30 00:02
一係就快車約埋一堆,慢車約埋一堆

大家自律地輪住玩,已足夠

如果佢地玩埋白豬我驚我真係等...........等 寂寞到夜深
作者: carvenchow    時間: 2011-5-30 00:06
ftbingobingo 發表於 2011-5-30 00:03

e句中point 姐係玩電單車個d都入場玩啦 我見到不知幾過引
作者: karlchan0508    時間: 2011-5-30 00:42
好簡單 想玩得舒服 比錢入場玩
唔通紅隧多車 又話 星期五唔比私家車行咁呀?
同一樣野 大家都想玩 m車慢 係架啦
火箭唔快 唔係點叫火箭
我係jv玩 我見大部份c兄都好有禮貌
公家場 邊有咁多野比你話事架
一句講哂 大家各自各玩得小心d
重有呀 法例夠講明唔準周街泊車啦
咪又係大把人泊 整條例出黎都唔一定係好架c兄
作者: yy0000yy    時間: 2011-5-30 02:48
回復 carvenchow 的帖子

C兄 Jv 等我好想 唔轉彎都..…

收你皮
作者: zivtong    時間: 2011-5-30 08:36
Noir.KAZE 發表於 2011-5-29 23:58
問題係......成個月冇得玩,班人點諗?

"喂,我返工係放星期六,得個星期五晚可以玩夜d

其實唔駛諗得太悲觀
根本上唔存在成個月冇得玩的
因為以上都係一止方案而已
一個月ROTATE一次亦只係例子,可以一星期ROTATE一次的
同埋講緊既都係希望盡量多些人去做另個場更加有效率
意思即係分類分GROUP分日分時之後可以另個場地9成使用相同車種類
你地想得太負面,把一件齊心可成既好事因自私心想壞了....
作者: euro614    時間: 2011-5-30 11:25
分開日期/時段好似無可能..

不如試下做到好似公路咁,分快慢線行車,快車師兄就多些教下新手點行線,遇快車應該點讓車..。
不過連叫死車都有人覺得多餘情況下,樓主要攪JV文化都係算罷..
作者: xitrd    時間: 2011-5-30 11:34
一言堂
作者: zivtong    時間: 2011-5-30 12:44
euro614 發表於 2011-5-30 11:25
分開日期/時段好似無可能..

不如試下做到好似公路咁,分快慢線行車,快車師兄就多些教下新手點行線,遇 ...

係難既..所以先值得討論
可惜連想討論既人都少...
作者: boy    時間: 2011-5-30 13:12
討論下
我好小去jv,去收費場玩多,收費場假期都會有其他車種一齊玩,但都好自律,見快車多,慢車就會得等一等至玩,快車都一樣,(全場快車你拿架慢車落去遊車河無得講,都唔會玩得開心)場主唔會專登出黎話點點點,就算鬥電單車,星期六會多人練習,大家都會就一就
就算快慢車同場,如果速度相差太遠,你行開小小讓一讓大家都好,讓車都係一種技術,無人會想撞,撞倒大家都傷,我唔覺車場會有人專登射人
作者: mandymiu    時間: 2011-5-30 13:17
協調得幾多?好似維園緩跑徑有人快,有人慢,有人唔行傾偈,有人反方向,有人倒後行,層出不窮,係有管理員,但唔見干預,不過有好像冇嚴重事故。

JV係公家免費,乜人都去得。圍內人自律是應份的,但阻止唔倒其他人亂來。想玩得安心都係入車場。

JV你當去公園,不能要求個個人都遷就,玩車都有好多衰格人,避無可避。定得太多咪變咗小圈子。

作者: 50270898    時間: 2011-5-30 13:35
你所講嘅火箭已經係JV嘅文化
如果你覺得你嘅提議可行
咁咪試下攪lor
呢度有約局區, 你每晚攪一個主題
要改變現狀, 唔係出條標題就會有人跟
作者: tekin708    時間: 2011-5-30 22:19
boy 發表於 2011-5-30 13:12
討論下
我好小去jv,去收費場玩多,收費場假期都會有其他車種一齊玩,但都好自律,見快車多,慢車就會得等一等至 ...

agree x 2, 撞倒大家都傷,我唔覺車場會有人專登射人.
作者: GARY^^    時間: 2011-5-30 23:14
其實點解o係jv快車會叫做火箭??
好似以前唔會咁叫法。
作者: carvenchow    時間: 2011-5-30 23:37
我只係覺得,點解人地玩m車,你地玩m車 玩到咁...

另一班o靚仔團 玩m車 m03 m05 像真殼 雖然唔好跑,但係開頭都唔係好識讓,大家都有d撞...

後尾大家都好爽...佢地有佢地慢遊 我地有我地玩車

如果你地解決到你地會內固有問題,我一定唔會同你係度吹水
作者: hinwong    時間: 2011-5-30 23:49
GARY^^ 發表於 2011-5-30 23:14
其實點解o係jv快車會叫做火箭??
好似以前唔會咁叫法。

因為你果支, 真係好似火箭..諗唔到其他更接近既野黎形容
作者: hinwong    時間: 2011-5-30 23:50
今晚m 車, 同快車,都好開心呀......練習 停車, 過車, 都係一種技術
作者: sdan321    時間: 2011-5-31 00:14
ftbingobingo 發表於 2011-5-30 00:03

入場要比錢架,要駛錢又點會玩得開心呢?
唔使用錢又可以話吓事,幾威吖...呵呵
作者: alexsin    時間: 2011-5-31 02:16
回復 sdan321 的帖子

入場要比錢架,要駛錢又點會玩得開心呢?
唔使用錢又可以話吓事,幾威吖...呵呵

GD~
作者: alexsin    時間: 2011-5-31 02:25
1/8 電蛇都同1/10同場啦!
練下把啦

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2