RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 新手幾問~~幫幫手謝謝^^ [打印本頁]

作者: lobo617    時間: 2011-12-23 23:40
標題: 新手幾問~~幫幫手謝謝^^
元洲街到有間精藝..可信嗎??
因為今天我去看看問了好多新手問題佢都一一回答我~
tt01的套同一個(tr 05定ta05)的車架比我看
1500的ta 05 睇下去好像好好~
我是一個新手
有好多野唔識~
真係好想知多一點點
新手預算大約2000元左右(連車架一套同控,同玩得=__=")
會有什麼好推介呢?
作者: 豬油高    時間: 2011-12-23 23:50
回復 lobo617 的帖子

曾有師兄話佢係black shop
作者: lobo617    時間: 2011-12-23 23:53
@__@"好在好在
禁有咩地方又老實同可以幫新手入一部預算2000元的車呢??
作者: HN577    時間: 2011-12-23 23:55
如果你玩TT01E既話基本上所有模型鋪2000內都得
作者: Allan007    時間: 2011-12-24 00:03

如果二千蚊要做到玩得,只能買十分入門的裝備,入門者即係話下次想升級差不多全部要買過,師兄介唔介意先
作者: kotaro2872    時間: 2011-12-24 00:10
lobo617 發表於 2011-12-23 23:40
tt01的套同一個(tr 05定t ...

你睇下船版就知佢幾可信啦.....

作者: winglun1212    時間: 2011-12-24 00:32
精藝d野貴出面好多........
作者: 阿希32318    時間: 2011-12-24 00:40
lobo617 發表於 2011-12-23 23:40
tt01的套同一個(tr 05定t ...

我之前係果面做野~我試過扮新手問佢野~佢當我水魚咁報價~
作者: garywong5368    時間: 2011-12-24 00:56

佢叫呀Sam 正9西一名,新人唔識俾佢斬到一脛血
專呃細路,我細個俾佢揾個笨 7,深水埗無一間似樣
另外廣華街有間叫鴻東既係呀sam兄弟
總之你買野只好去廣華街任何一間都好過呀Sam
作者: bearbear1991    時間: 2011-12-24 07:52
garywong5368 發表於 2011-12-24 00:56

煙廠街果間?
作者: lobo617    時間: 2011-12-24 08:14
回復 Allan007 的帖子

其實我唔介意
因為我都係想感受一下RC的樂趣~
升級都可以一步一步來~
我唔怕^^
作者: lobo617    時間: 2011-12-24 08:16
多謝各位師兄~~
唔怪得佢話~(你一出門就唔信我再回來買就冇折=__=')
作者: lobo617    時間: 2011-12-24 08:19

TT-01E有一套連控的嗎??
有那一間店種類比較多呢??
作者: Allan007    時間: 2011-12-24 08:41

咁一陣我度張菜單比你。
作者: bearbear1991    時間: 2011-12-24 09:42

有無想過玩 sakura s zero ?
依架車對新手黎講會學到好多野,可以set好多野,相對黎講唔算貴(~$630)

作者: buzzybee82    時間: 2011-12-24 09:59
bearbear1991 發表於 2011-12-24 09:42
有無想過玩 sakura s zero ?
依架車對新手黎講會學到好多野,可以set好多野,相對黎講唔算貴(~$630)

s zero 會玩死新手, 唔建議
作者: kahungboy    時間: 2011-12-24 10:01
有人講過依間野"有入無出, 生人勿近!!!"

我信了~你新手上路, 最好上黎聽多d意見~

你樓上講果d野去廣華街買, 可以平"精偽"兩三舊水

作者: kahungboy    時間: 2011-12-24 10:03
唔怪得鴻東長期拍烏蠅
作者: kahungboy    時間: 2011-12-24 10:07
講得興起

話你知, 我新手去買75a電變+13T無刷(原來係冷門野hk無乜人用)

成千銀仲要俾佢抽起把電變風扇

買低價貨係double價錢
作者: buzzybee82    時間: 2011-12-24 10:17
kahungboy 發表於 2011-12-24 10:01
有人講過依間野"有入無出, 生人勿近!!!"

我信了~你新手上路, 最好上黎聽多d意見~

我唔識呢間, 不過又唔好講到人地殺你全家咁......

明買明賣, 又無羅把刀行住你俾錢, 人地只係賣貴d, 咁唔叫做黑店(如果係咁全香港所有酒店賣既可樂都係黑的)......做消息者最緊要知價, 或者信得過人地先好俾錢, 錢係自己既, 當然要晒得開心
作者: buzzybee82    時間: 2011-12-24 10:18
kahungboy 發表於 2011-12-24 10:07
講得興起

話你知, 我新手去買75a電變+13T無刷(原來係冷門野hk無乜人用)

ching買左d咩???

有無相分享下??
作者: Allan007    時間: 2011-12-24 10:28
lobo617 發表於 2011-12-24 08:14

其實我唔介意

如果係TT-01E(TT-01係舊款,E係新款),我諗到兩個方案:

方案一(現成方案)
車:TT-01E RTR 套裝,約$1300。(RTR者,Ready-to-Run也,套裝已包括一部又媽星廠裝嵌好的TT-01E,車殼也裁好和噴好油,遙控部份也調好。只要入電就玩得。)

電:NiMH,IP5000mAh,約$250。(新手極不建議用鋰電,一來危險,二來用落TT-01度架車會唔平衡。)

充電器:一般B6充電器加火牛,約$400。(B6將來玩鋰電都岩用。)

共$1950。

方案二(組裝方案,呢個方案基本上同方案一係一樣既,分別只係自己砌)

車,TT-01E,約$700。(其實架架TT-01E都係一樣的,分別只係車殼唔同,包唔包變速,包唔包車頭車尾燈,價錢因此會有上落,買果陣問清楚包乜唔包乜。)

控,Futaba MJ,約$400。(一定有好多師兄鬧我做乜唔介紹GT3B,因為我唔鍾意鑊氣嚕。)

電,都係一樣IP5000mAh,約$250。

充電器:都係B6充電器加火牛,約$400。

BEC,約$100。(呢樣係淨係媽星變速先要買既野,其他牌子變速唔駛用)

噴油,35蚊罐,睇你要買幾多罐,因為個殼要自己噴,約$100。

共$1950。
有錢淨就可以買一套TT-01E既Bearing同金屬中軸。

作者: buzzybee82    時間: 2011-12-24 10:35
Allan007 發表於 2011-12-24 10:28
如果係TT-01E(TT-01係舊款,E係新款),我諗到兩個方案:

方案一(現成方案)

新資料, 控有$400左右budget既話可以買 futaba 3PRKA, 2.4mhz的, 都係$4xx
作者: HN577    時間: 2011-12-24 10:39
http://hk.f1.page.auctions.yahoo ... 328870?u=eric3536hk
請問這舊BEC岩唔岩原裝104電變用
作者: Allan007    時間: 2011-12-24 10:55
buzzybee82 發表於 2011-12-24 10:35
新資料, 控有$400左右budget既話可以買 futaba 3PRKA, 2.4mhz的, 都係$4xx

咁呢支好D啦,駛唔駛另外買servo?
作者: kahungboy    時間: 2011-12-24 11:02
buzzybee82 發表於 2011-12-24 10:17

明買明賣, 又無羅把刀行住你俾錢, 人地只係賣貴d, 咁 ...

我都係引用"人地話"

酒店賣30蚊杯coke無問題, 因為佢張sofa同service都係成本

引用例子, 如果酒店用大+樂隻膠杯裝可樂俾你仲同你講$30/杯 係平比你

你走左下次無咁平, 出面賣緊$50架

明恰你唔知訂, 你比多既錢買返黎唔係service而係9話連編

你又會點諗??

作者: buzzybee82    時間: 2011-12-24 11:08
kahungboy 發表於 2011-12-24 11:02
我都係引用"人地話"

酒店賣30蚊杯coke無問題, 因為佢張sofa同service都係成本

哦哦......如果用誘導性說話咁就佢唔arm.....

支持ching~ 下次買野睇清楚d~
作者: buzzybee82    時間: 2011-12-24 11:09
Allan007 發表於 2011-12-24 10:55
咁呢支好D啦,駛唔駛另外買servo?

有無跟servo呢個真係唔知了
作者: mickybruce2006    時間: 2011-12-24 11:10
回復 garywong5368 的帖子

Absolutely agreed
作者: kahungboy    時間: 2011-12-24 11:11
依度仲有得照單執藥...
真好...
可惜我買第一車之前唔識上黎參考下
作者: mickybruce2006    時間: 2011-12-24 11:12

Don't believe in him, he say the same to all new comer.
作者: lobo617    時間: 2011-12-24 22:38
小弟我都收到各位師兄的意見~~
一買到車~~我一定會馬上會報~
到時又要麻煩各位師兄幫幫眼呢^^
作者: JasonLeung    時間: 2011-12-24 23:20
如果諗住買返黎自己砌
最好順便買埋全套bearing (tt01 type e有d款會跟埋全套bearing唔駛另買)
作者: lobo617    時間: 2011-12-24 23:50
當然係自己砌啦^^
唔係都唔似自己既車既^^
作者: HN577    時間: 2011-12-24 23:58
回復 JasonLeung 的帖子

我砌完架車之後又要爆反開佢換bearing真係勁煩
Btw yeahracing bearing 93蚊/套幾抵玩
作者: JasonLeung    時間: 2011-12-25 00:05
lobo617 發表於 2011-12-24 23:50
當然係自己砌啦^^
唔係都唔似自己既車既^^

諗住自己砌既話,
要買 控,servo,bec,電,叉機
仲要一枝十字批

作者: JasonLeung    時間: 2011-12-25 00:11
TT01 TYPE E淨車個價可由7xx去到12xx
平貴分別係睇跟咩款車殼,有無原裝電變,有無全套bearing,有無跟車燈,跟平呔定好d既呔

作者: bbcc2200    時間: 2011-12-25 00:22

呢間嘢, 貴出面好多.
我曾經被佢搵丁, 一部劣質大陸1:10,  賣給我$680, 原來網上只賣兩百幾!
賣番去第一次玩便撞壞了! 這部劣質1:10, 根本冇PARTS 配.
簡直搵丁.

作者: bbcc2200    時間: 2011-12-25 00:26
garywong5368 發表於 2011-12-24 00:56

同意!
作者: bbcc2200    時間: 2011-12-25 00:29
buzzybee82 發表於 2011-12-24 10:17

明買明賣, 又無羅把刀行住你俾錢, 人地只係賣貴d, 咁 ...

師兄吾好介意, 你是否認識這店老闆?
作者: buzzybee82    時間: 2011-12-26 03:20
bbcc2200 發表於 2011-12-25 00:29
師兄吾好介意, 你是否認識這店老闆?

唔識呀......入都未入過去, 只係最近見到太多咩黑店post, 講多兩句嗟....
作者: zxcc    時間: 2011-12-26 12:36
精藝專賣大陸野 !  tt01  都可能係假...個老細成日扮nice  d野鬼死咁貴 之前我買過架土炮
作者: lobo617    時間: 2011-12-30 22:21
回復 zxcc 的帖子

佢真係好鬼nice=__="
作者: anthony_wg    時間: 2011-12-30 22:54

玩玩砌砌後一定有心癮去 UPGRADE, 要預有呢個打算. 不論是電子野或者架車, 總會想改.
UPGRADE 完後回頭望, 才發現所支出的其實有很多選擇.
作者: yuholam    時間: 2011-12-30 23:23
如果你去KWS嘅話,最好啃系去長勝拉,個老細超nice架!
作者: ThomasZ    時間: 2011-12-31 01:44

請問係咪全部孖星電變都要BEC?我TT01的無用都玩到,繼續玩會否有問題?
作者: Allan007    時間: 2011-12-31 01:52
回復 ThomasZ 的帖子

跟車有個紅色插仔就要啦,如果你張個紅色插仔直駁電池,咁你舊電池當時幾多volt,你隻接收同埋隻servo就行緊幾多volt。其實如果可以直駁,老媽不如同你響個變速入面駁埋啦,連個插仔錢都慳埋。
作者: 豪仔1906    時間: 2011-12-31 02:54
電車?玩下TT01先!自己砌!唔識影張相上黎問!大把師兄幫你!上得黎up野好多人好客觀架!一定幫到你
作者: LOKLOK216    時間: 2011-12-31 03:31
anthony_wg 發表於 2011-12-30 22:54

玩玩砌砌後一定有心癮去 UPGRADE, 要預有呢個打算. 不論是電子野或者架車, 總會想改. ...

無錯 , 小弟已經中左毒 , 成日心鄁想同部車換 parts ~__~ 岩岩先換完電變加摩打  

e+又想砌多部
作者: ThomasZ    時間: 2011-12-31 03:35
Allan007 發表於 2011-12-31 01:52
回復 ThomasZ 的帖子

跟車有個紅色插仔就要啦,如果你張個紅色插仔直駁電池,咁你舊電池當時幾多volt,你隻 ...

我跟車送的電變無紅插仔喎,新版乎?
作者: LOKLOK216    時間: 2011-12-31 03:35

自己砌好d  , 雖然花時間 , 但起碼砌野係一種樂趣(小弟比較鍾意砌野 , 無得砌應該不會玩rc 了) 同埋架車有咩頭暈身興自己都識拆開黎睇下 同 換下野咁
作者: Allan007    時間: 2011-12-31 16:28
ThomasZ 發表於 2011-12-31 03:35
我跟車送的電變無紅插仔喎,新版乎?

咁你個變速駁電駁摩打駁接收識唔識得行?如果識,恭喜你,你隻變速已內置BEC。如果唔識,即係話你重要用BEC插落接收個Batt度。
作者: lobo617    時間: 2012-1-1 00:01
禁我買tt-01e果時應該要注意d咩野呢??
如(bec等等.............)
kws有邊一間的tt01e種類比較多呢?
謝謝各位
作者: ThomasZ    時間: 2012-1-1 01:45
Allan007 發表於 2011-12-31 16:28
咁你個變速駁電駁摩打駁接收識唔識得行?如果識,恭喜你,你隻變速已內置BEC。如果唔識,即係話你重要用B ...

剛砌番送俾朋友(又毒害一名受害人)
如果唔插落接收的batt位開機就咇咇叫,直插就正常營業。
但說明書都話要BEC的,真神奇,是否有些接收能吃8.4v?
作者: Allan007    時間: 2012-1-1 09:02
ThomasZ 發表於 2012-1-1 01:45
剛砌番送俾朋友(又毒害一名受害人)
如果唔插落接收的batt位開機就咇咇叫,直插就正常營業。
但說明書 ...

有的。但除了接收要能吃8.4,你的servo要能吃8.4,還有你的"沒有BEC"的變速的控制電路部分都要能吃8.4。所以還是買個BEC吧!
作者: ThomasZ    時間: 2012-1-2 01:14
Allan007 發表於 2012-1-1 09:02
有的。但除了接收要能吃8.4,你的servo要能吃8.4,還有你的"沒有BEC"的變速的控制電路部分都要能吃8.4。所 ...

我用史前fm接收+futaba 3003servo一路玩都無事, 真係好彩
作者: nikeid    時間: 2012-1-2 20:06

鴻東??  即係邊度??
作者: kotaro2872    時間: 2012-1-2 22:22
kahungboy 發表於 2011-12-24 10:03
唔怪得鴻東長期拍烏蠅

呢檔野睇個樣都唔似係專門賣車仔野.....而係賣高檔玩具囉.....
而且價錢亦係非常之矜貴添
作者: lobo617    時間: 2012-1-7 23:58
昨天終於去左廣華的(慢昌)入左部TT-01E 是GTR35 控是中國的產品不過都要3XX
HEHE~心情大好~要等下個放假天落手砌^^
希望成功
多謝各位師兄的意見
作者: HN577    時間: 2012-1-8 00:13

買埋套BEARING先好砌!!!唔係既話日後先換BEARING拆到你ON_
作者: lobo617    時間: 2012-1-8 00:20
回復 HN577 的帖子

BEARING同金屬中軸大約多少錢~~請問要不要買潤滑油呢??

作者: HN577    時間: 2012-1-8 00:28

睇牌子而定
孖星BEARING約15X
YEAHRACING FOR TT01E 約9X
YEAHRACING FOR TT01(比上面果個少左轉向果4粒,其他一樣) 約5X
金屬中軸我只買過3RACING,27蚊,有埋前後杯又會貴D

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2