RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 新手求教:唔知點解架車俾完油回中時架車唔會繼續溜前,只係即刻剎停 [打印本頁]

作者: cl65amg    時間: 2012-4-18 21:00
標題: 新手求教:唔知點解架車俾完油回中時架車唔會繼續溜前,只係即刻剎停
ESC已經set到drag brake 0%都係咁!
試過拆摩打出黎架車又去得好順
唔知我set錯乜野搞到咁?
小弟裝備如下:
Sakura sport zero
MT4
SP stock pro 2.1 esc
5.5t motor
作者: pad06397    時間: 2012-4-18 21:24
有野拿死架車
作者: pekklehon    時間: 2012-4-18 21:25
可能個麽打榖燒左,你拆個麽打出來轉下枝心睇下順唔順
作者: 145240370    時間: 2012-4-18 21:50
摩打齒同大減齒裝得太緊?或者CHECK下有冇咩野磨住,啤呤等等
作者: cl65amg    時間: 2012-4-18 21:56
pad06397 發表於 2012-4-18 21:24
有野拿死架車

應該唔係丫,因為架車冇裝摩打之下又溜得好順喎
作者: cl65amg    時間: 2012-4-18 22:02
回復 pekklehon 的帖子

咁其實如果唔拆個摩打蓋之下去轉支心係順既代唔代表冇問題呀?
作者: cl65amg    時間: 2012-4-18 22:28
回復 145240370 的帖子

試過較鬆少少摩打齒同大減但都係咁,
我諗緊會唔會係電變壞呢?
作者: 丘比凸    時間: 2012-4-18 22:32
係咪你隻電變set左好重brake
作者: 145240370    時間: 2012-4-18 22:42
回復 cl65amg 的帖子

set左電變中位未?
作者: beginner    時間: 2012-4-18 22:46
C hing check 下 Initial brake 同 brake force set 左幾多, 俾其他師兄睇下有無問題.
作者: tiger1    時間: 2012-4-18 23:06
drag brake??
作者: cl65amg    時間: 2012-4-18 23:27
回復 丘比凸 的帖子

我set左100%brake force囉,但依個應該唔關事架?
作者: beginner    時間: 2012-4-18 23:44
我沉日都係俾其他師兄話架車dup得太死,叫我將brake force由100% -->50%, drag brake 就校0%或10 - 15%. 架車就好跑番. 不過就要早d收油同練手brake.
作者: pekklehon    時間: 2012-4-19 00:32
如果你轉條心順就冇問題
作者: cl65amg    時間: 2012-4-19 03:03
多謝各位ching相助,問題已經解決喇原來小弟犯左一個非常低級既錯誤
作者: chacha    時間: 2012-4-19 03:38
會唔會係中位 set 得太後?
作者: timso    時間: 2012-4-19 08:17
應該係Drag Brake個% SET得太大......
作者: cl65amg    時間: 2012-4-19 12:35
其實係我set中位嗰時油門同brake都冇喺highest point度㩒制

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2