RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 我都有架为竞賽而改裝的HotShot [打印本頁]

作者: waijai88    時間: 2012-12-5 17:55
標題: 我都有架为竞賽而改裝的HotShot
花了半年的时间, 終於搞好

[attach]672559[/attach]

[attach]672560[/attach]

[attach]672561[/attach]

[attach]672562[/attach]

[attach]672563[/attach]

[attach]672564[/attach]

[attach]672565[/attach]

[attach]672566[/attach]

作者: joho    時間: 2012-12-5 18:23
強!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 全部自家改!
作者: rcworldhk    時間: 2012-12-5 18:28
Nice colour
作者: lcpvcce    時間: 2012-12-5 18:39
Wow...... 原來你是個位Ching...................
作者: waijai88    時間: 2012-12-5 18:43
講明是為了竞賽而改裝, 第一步要DIY改裝就是傳動系統

1) 先DIY一個帶Slipper的太齒, 同時改用比較流行的48P
[attach]672576[/attach][attach]672577[/attach]

2) 把原本的簡易牙差改成珠差
[attach]672585[/attach][attach]672578[/attach]

3)全部齒輪軸改成空芯軸
[attach]672581[/attach]

4) 组裝好的波箱狀態
[attach]672579[/attach][attach]672580[/attach][attach]672584[/attach][attach]672583[/attach][attach]672582[/attach]

作者: kf5jerry    時間: 2012-12-5 18:47
ching 利害!!!
作者: LAZER-ZXR_GP    時間: 2012-12-5 18:58
:lol:lol:lol:lol:lol:lol:lol:lol:lol:lol
:victory::victory::victory:
作者: 16vale    時間: 2012-12-5 19:46

作者: maszelok    時間: 2012-12-5 19:51
勁!除咗呢個形容詞我再唔識用其他!
作者: tamiyafan    時間: 2012-12-5 19:52

作者: ikesan    時間: 2012-12-5 19:53
勁!希望有機會一睹其風彩……
作者: kyiie168    時間: 2012-12-5 19:59
作者: 銀魔鬼    時間: 2012-12-5 20:11

作者: waijai88    時間: 2012-12-5 20:22
銀魔鬼 發表於 2012-12-5 20:11

上圖限額用完, 明天才能继续
作者: ying1234    時間: 2012-12-5 20:27
DREAM CAR....好靚呀!!!!!
作者: kamlo713    時間: 2012-12-5 21:03
WHO LA LA
作者: kamlo713    時間: 2012-12-5 21:06
前臂強度足夠嗎
作者: LAZER-ZXR_GP    時間: 2012-12-5 21:10
有戰鬥挌!幾時試車呀,想睇
作者: FAZZ    時間: 2012-12-5 21:14
咁靚仔,俾我就唔捨得跑off-road喇。
作者: barrypops    時間: 2012-12-5 21:28
敬佩師兄神級改裝
作者: PC1000000    時間: 2012-12-5 22:56
當年我用兩件千維板,一左一右連接(夾住)前後波箱,可以做得slim  d   

作者: hihizaza    時間: 2012-12-5 23:26
連slipper都diy,真係勁到.............
作者: p768syk    時間: 2012-12-5 23:27
一個字,勁
作者: kimihotin    時間: 2012-12-5 23:59
我都有一架,買佐成年都未攪,都想改改佢。
作者: tiger1    時間: 2012-12-6 00:35
I love the ball diff.  can you give out a part list for the ball diff??
作者: tiger1    時間: 2012-12-6 00:37
I also love the front arms!! Super super super!!! C-hing high hands
作者: RCandylau    時間: 2012-12-6 00:58
我覺得有D嘥氣,hotshot個波箱用無刷,等爆,果D大波子轉向杯,想起都想嘔
作者: amadeus3408    時間: 2012-12-6 05:19
優秀阿~

作者: lin6499    時間: 2012-12-6 06:45

轉向組件升級
camber可調整
支援鋰電池
四輪獨立油壓避震器
滾珠差速
這大概是我見過性能最強的Hot Shot了吧。

請問那滾珠差速是哪一廠牌及車款的零件?
裝上去需要動到波箱嗎?

作者: BigCat    時間: 2012-12-6 07:49
真係超勁 , 佩服佩服
作者: 3rock3rock    時間: 2012-12-6 09:42
Great mechanical engineer
作者: go2usie    時間: 2012-12-6 10:30
it is so cool and given me an excellent reference ~ thanks so much~
作者: bo68674    時間: 2012-12-6 10:30
波记顶贴!
作者: go2usie    時間: 2012-12-6 10:42
請問slipper部份結構是什怎樣如何校緊?
看不通添....
我見中心有根screw, 上在另一邊膠的部件?

請師兄洩一洩密~~ thanks~~
作者: khho01    時間: 2012-12-6 11:08
C-HING 勁 !
作者: 52x    時間: 2012-12-6 11:11
唔識點形容 ...........
作者: waijai88    時間: 2012-12-6 11:36
tiger1 發表於 2012-12-6 00:35
I love the ball diff.  can you give out a part list for the ball diff??

I used the "3-Racing" option diff. for M03 as the diff housing. But the gear, I need to made it by myself

[attach]672765[/attach]

作者: waijai88    時間: 2012-12-6 11:43
RCandylau 發表於 2012-12-6 00:58
我覺得有D嘥氣,hotshot個波箱用無刷,等爆,果D大波子轉向杯,想起都想嘔

跟無刷有直接關係? 沒有吧! 跟摩打的"turn"数才有直接關係. 你連這道理都不明, 睇怕嘥氣'果"個係你.

另外, 以當年來講, 波子轉向杯算是超前的設計. 只是你不懂欣賞. 男人老九, 見到"波"都嘔? 你基"ga"?
作者: waijai88    時間: 2012-12-6 11:48
PC1000000 發表於 2012-12-5 22:56
當年我用兩件千維板,一左一右連接(夾住)前後波箱,可以做得slim  d   
...

按你的做法可能會slim很多. 但電子設置就比較難佈置.
另外, 我考慮改裝後盡量保留原车的形象, 所以考慮上下desk的做法
作者: LAZER-ZXR_GP    時間: 2012-12-6 12:04
正確!要保留原车的形象
作者: waijai88    時間: 2012-12-6 12:21
kamlo713 發表於 2012-12-5 21:06
前臂強度足夠嗎

那DIY的前後臂都是用高強度的尼龍加纖材料做的, 強度絕對無問題.
多給點前後臂的細節照片你睇下

[attach]672786[/attach][attach]672787[/attach][attach]672788[/attach][attach]672789[/attach][attach]672790[/attach][attach]672791[/attach]
作者: LAZER-ZXR_GP    時間: 2012-12-6 12:26
強了很多,可以機時試車呀!!!!好心急
作者: waijai88    時間: 2012-12-6 12:34
LAZER-ZXR_GP 發表於 2012-12-6 12:26
強了很多,可以機時試車呀!!!!好心急

小弟雖然是香港人, 但因工作的關係, 已經長居在國內. 要跟各位大哥踫面的機會不多. 或者我試車的時候拍些短片給大家分享一下
作者: waijai88    時間: 2012-12-6 12:36
go2usie 發表於 2012-12-6 10:42
請問slipper部份結構是什怎樣如何校緊?
看不通添....
我見中心有根screw, 上在另一邊膠的部件?

希望這圖樣可以解答到你

[attach]672796[/attach]
作者: hihizaza    時間: 2012-12-6 12:55
waijai88 發表於 2012-12-6 11:43
跟無刷有直接關係? 沒有吧! 跟摩打的"tune"数才有直接關係. 你連這道理都不明, 睇怕嘥氣'果"個係你.
...

駛唔駛咁寸呀!不過寸得妙!講得好!
作者: LAZER-ZXR_GP    時間: 2012-12-6 13:02
上面左面是老原:右面是自家改PITCH WITH SILPPER
就市面上買到的齒輪來代替,所以放齒的位置就不同了!重加到SILPPER米好羅!
作者: SimonABC    時間: 2012-12-6 13:13

作者: RCandylau    時間: 2012-12-6 13:42
跟無刷有直接關係? 沒有吧! 跟摩打的"turn"数才有直接關係. 你連這道理都不明, 睇怕嘥氣'果"個係你.

...

師兄真係勁呀,花半年時間將hotshot所有問題改善晒並加以斗正,真係神級傑作呀,配服呀
作者: tsfai    時間: 2012-12-6 14:11
Ching,
真係勁. Cant's help say one more time.
Looking forward to your test drive video.
作者: go2usie    時間: 2012-12-6 16:16
waijai88 發表於 2012-12-6 12:36
希望這圖樣可以解答到你

thanks師兄~~~

另外還想了解一下, 你頭象那一台是什麼?
作者: go2usie    時間: 2012-12-6 16:18

另外, 你還會為這 hotshot 制作 bottom tray 嗎?

紅色的 parts 也是尼龍制作 ?
作者: 52x    時間: 2012-12-6 16:31
go2usie 發表於 2012-12-6 16:16
thanks師兄~~~

睇落似自家改嘅LOSI后驅 ..........
作者: waijai88    時間: 2012-12-6 16:48
go2usie 發表於 2012-12-6 16:16
thanks師兄~~~

頭像那台是我自行設計,制作及改裝的中置馬達版的 Losi-XXX-CR

[attach]672813[/attach][attach]672814[/attach][attach]672815[/attach]

作者: go2usie    時間: 2012-12-6 16:57
我成個人呆能左

師兄好o野~
作者: LAZER-ZXR_GP    時間: 2012-12-6 17:18
CHING 何時回港,一起放LOSI的X係列呀?

登錄/註冊後可看大圖

作者: waijai88    時間: 2012-12-6 17:27
LAZER-ZXR_GP 發表於 2012-12-6 17:18
CHING 何時回港,一起放LOSI的X係列呀?

有機會,有機會

BTW, here below my Mid XXX-CR in motion (Race 1 year before in MX club)

http://v.youku.com/v_show/id_XMjk5OTQyOTYw.html
作者: RGear    時間: 2012-12-6 17:34
So, good ! Keep all the spirit of Hot Shot and installed all the modern essential parts. Awesome !
作者: tiger1    時間: 2012-12-6 17:34

...

very interesting c-hing.
作者: tiger1    時間: 2012-12-6 18:37
高手師兄小起人嚟都有型有格過D細路。正呀!
作者: waijai88    時間: 2012-12-6 18:46
tiger1 發表於 2012-12-6 18:37
高手師兄小起人嚟都有型有格過D細路。正呀!

You are welcome!
作者: spawn1126    時間: 2012-12-6 21:46
帥兄想請問用咩金屬材料整底果塊板?
Thanks
作者: rk2    時間: 2012-12-6 22:20
真係正到痺!save低你部車的相來慢慢欣賞先。
作者: samsamfish    時間: 2012-12-6 22:48
用現役車既科技,邏輯去改一部經典古董車........我除了嘩嘩嘩....都唔知講乜^^....很想看看這hotshot 在跑的情況..........戰力会如何..........C兄有空請拍片吖..........嘻..........謝謝先

感謝你的分享
作者: Edwin    時間: 2012-12-6 22:56
請問diy的A擘是CNC做的嗎?謝謝
作者: rk2    時間: 2012-12-6 22:59
Edwin 發表於 2012-12-6 22:56

Looking at the photos, I think yes la
作者: waijai88    時間: 2012-12-6 23:12
spawn1126 發表於 2012-12-6 21:46
帥兄想請問用咩金屬材料整底果塊板?
Thanks

是用弹弓鋼 鋼片做
作者: waijai88    時間: 2012-12-6 23:13
Edwin 發表於 2012-12-6 22:56

零件都是用CNC 做的
作者: waijai88    時間: 2012-12-6 23:15
kimihotin 發表於 2012-12-5 23:59
我都有一架,買佐成年都未攪,都想改改佢。

心動不如行動
作者: waijai88    時間: 2012-12-6 23:20
go2usie 發表於 2012-12-6 16:18
另外, 你還會為這 hotshot 制作 bottom tray 嗎?

紅色的 parts 也是尼龍制作 ?

Bottom tray 會考慮做, 另外红色的零件是基本是用红色的纖維板做. 為了配色, 特別去工廠訂做材料. 花費不小
作者: go2usie    時間: 2012-12-6 23:54
不要浪費....來個少量生產以答謝觀眾吧~~~~

作者: andrewlau    時間: 2012-12-6 23:57
see your XXX-M, then know who u are la c hing,

nice new project!!!
作者: amadeus3408    時間: 2012-12-7 01:40
真是太有才了,只是波箱不知是否承受得住高溫高扭力,期待師兄試跑文囉~~
作者: tiger1    時間: 2012-12-7 08:00
go2usie 發表於 2012-12-6 23:54
不要浪費....來個少量生產以答謝觀眾吧~~~~

agree!! C-hing you are right!
作者: rk2    時間: 2012-12-7 09:25
waijai88 發表於 2012-12-6 23:15
心動不如行動

心動不難, 難在要有器材 (CNC) , 有物料 . 若交他人用 CNC 做, . . .. .  天價 !!
作者: lcpvcce    時間: 2012-12-7 10:14
rk2 發表於 2012-12-7 09:25
心動不難, 難在要有器材 (CNC) , 有物料 . 若交他人用 CNC 做, . . .. .  天價 !!  ...

冇錯.................
作者: Evo5    時間: 2012-12-7 10:14
玩古董只要有錢就得, 但師兄對古董車個份PASSION............真係有錢都買唔倒.....佩服,佩服.

作者: waijai88    時間: 2012-12-7 11:46
Evo5 發表於 2012-12-7 10:14
玩古董只要有錢就得, 但師兄對古董車個份PASSION............真係有錢都買唔倒.....佩服,佩服.
...

個人有個心願, 希望有能力, 可以把不同的古董RC (主要是电buggy), 將它們改成有一定的戰鬥能力, 重新付予它們的生命力. 然後舉辦一場比賽. 這是我心裡的---RC Re-Alive Project.

但不知何年何月才能實現.........
作者: lcpvcce    時間: 2012-12-7 13:28
waijai88 發表於 2012-12-7 11:46
個人有個心願, 希望有能力, 可以把不同的古董RC (主要是电buggy), 將它們改成有一定的戰鬥能力, 重新 ...

Ching post 的相去距離台,等的外国人知你有几勁 !!!!!!
ADD oil.
作者: hihizaza    時間: 2012-12-7 14:10
其實只是生產個slipper可能都好多司兄買!諗諗佢
作者: tunagt    時間: 2012-12-7 14:25
C Hing 實在超強 local made 可比美 hot trick 或超越 我只有買option you-g rainbow after burining 去改真是佩服你對 RC熱誠
作者: tunagt    時間: 2012-12-7 14:32
C Hing 有冇考慮量產好似 Taiwan LOHAS
作者: hihizaza    時間: 2012-12-7 14:43
Lohas都話有參考hot trick,司兄原創呀!
作者: waijai88    時間: 2012-12-7 15:21
waijai88 發表於 2012-12-5 18:43
講明是為了竞賽而改裝, 第一步要DIY改裝就是傳動系統

1) 先DIY一個帶Slipper的太齒, 同時改用比較流行 ...

改好傳動系統之後, 就要開始考慮底盤的改做

原先Hotshot 的底盤, 最弱就是这部份. 換电池可能會方便, 但底盤和後波箱的支持變得很單薄
[attach]672981[/attach]

基於此情況, 決定做一件过的纖維底盤. 有了此想法之後, 就开始考慮轉向的幾何結構

1) 最開始, 考慮直接servo 帶動
[attach]672982[/attach]
先手工弄了一份試一下, (失敗), servo+serco saver 之後, 頂前波箱

2) 更改思維, 自行設計中置安裝的轉向臂
[attach]672983[/attach]
又做另一份来試, 又失敗, 轉向还是頂前波箱

3)只好再花時間, 改成雙臂結構, 就是現在的最終方案
[attach]672984[/attach][attach]672985[/attach]

作者: tiger1    時間: 2012-12-7 15:30
又有正嘢!
作者: lin6499    時間: 2012-12-7 15:30
嗯,真的是很棒的modification,不過這個底盤在off-road場地上會較容易進砂石,建議想個防砂塵的對策。
作者: waijai88    時間: 2012-12-7 15:33
lin6499 發表於 2012-12-7 15:30
嗯,真的是很棒的modification,不過這個底盤在off-road場地上會較容易進砂石,建議想個防砂塵的對策。 ...

Bottom tray seems a must
作者: garywong5368    時間: 2012-12-7 17:08
紅片底盤是纖維料定啞加力膠?
作者: waijai88    時間: 2012-12-7 22:42
garywong5368 發表於 2012-12-7 17:08
紅片底盤是纖維料定啞加力膠?

是紅色的纖維板
作者: rk2    時間: 2012-12-8 10:53
waijai88 發表於 2012-12-6 16:48
頭像那台是我自行設計,制作及改裝的中置馬達版的 Losi-XXX-CR

師兄會唔會另開一個post 講下改造此2wd 的心得呢?好有興趣!
作者: ZX-R    時間: 2012-12-8 14:11
cool !!!
作者: kei777    時間: 2012-12-8 17:04
  http://www.youtube.com/watch?v=pAZj-_64Jes
作者: LAZER-ZXR_GP    時間: 2012-12-8 17:41
點解金想睇試車呢!因為2零年前响全灣開過一間RC SHOP (288)的車店,距開唔夠大半年就香左!當時拒他到改過一批SHOTSHOT同回力刀,看過他們的TEST都不錯是人和車一樣的勁,但星星D科見拒地玩當時的MOTOR&BATTER十次左右就點整到整唔店???

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

作者: tiger1    時間: 2012-12-8 22:36
點解十次左右?請賜教
作者: amadeus3408    時間: 2012-12-9 03:35
waijai88 發表於 2012-12-6 12:36
希望這圖樣可以解答到你

此單向設計若坐在前齒箱的傘齒或差速齒上是否效果較顯著?如此可成"前單向,後滾差"之更好的加速效果?
作者: LAZER-ZXR_GP    時間: 2012-12-9 09:51
星星D料係(強化ABS),比起其它廠差左機條街以上,用當時的勁麼打行十次八次,架車就响到7彩,以為係D齒問題,換歯の後
會好小小,但行多一兩次之後又變番一樣,因為波箱用料差BEARING位,A-ARM位,REAR HUB,前後波箱收住上身邊的4口羅絲,全部鬆灑!!收極到收唔番實,而且MOTOR位重開始受熱溶解!!只好全體轉車為KYOSHO,YOKOMO,OR AYK牌了.費事再浪費時間.

作者: lin6499    時間: 2012-12-9 12:24
amadeus3408 發表於 2012-12-9 03:35
此單向設計若坐在前齒箱的傘齒或差速齒上是否效果較顯著?如此可成"前單向,後滾差"之更好的加速效果? ...

他那個並不是單向而是扭力限制器,是跑越野場地必備的組件,是為了保護齒輪組和馬達。

LYF
作者: bear_cat_x    時間: 2012-12-10 01:30
Ching, what tools are required to modify gears and where can I buy such gears?
作者: rk2    時間: 2012-12-10 09:42
LAZER-ZXR_GP 發表於 2012-12-9 09:51
星星D料係(強化ABS),比起其它廠差左機條街以上,用當時的勁麼打行十次八次,架車就响到7彩,以為係D齒問題,換 ...

其實當年的雙星車, 普遍都有此問題, 亦令大部份的人都不玩雙星車.
就係唔明, 今時今日的 雙星入門車, 都係用{banned}啤製. . .. . 可能係商業決定, 咁先可以讓你地改車, 再俾錢 up grade, 換混炭車架, 前後臂, 咩咩 .. . . .
作者: waijai88    時間: 2012-12-10 10:06
rk2 發表於 2012-12-8 10:53
師兄會唔會另開一個post 講下改造此2wd 的心得呢?好有興趣!

我的XXX-CR 又在升級改造, 等弄好了一起开個post跟大家分享下
作者: waijai88    時間: 2012-12-10 10:08
LAZER-ZXR_GP 發表於 2012-12-9 09:51
星星D料係(強化ABS),比起其它廠差左機條街以上,用當時的勁麼打行十次八次,架車就响到7彩,以為係D齒問題,換 ...

同意材料上是问题, 这也是改造星星车的樂趣

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2