RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 5mm插點樣可以改為4mm? [打印本頁]

作者: andyccf2004    時間: 2013-5-26 00:46
標題: 5mm插點樣可以改為4mm?
請問師兄們有無方法可以將舊電個5mm乸插改為4mm呢?

作者: andyccf2004    時間: 2013-5-26 06:54
標題: 5mm插點樣可以改為4mm?
請問師兄們有無方法可以將舊電個5mm乸插改為4mm呢
改完之後個4mm蕉插會唔會好熱呢?

我想用大啲Turbo⋯

作者: arto6    時間: 2013-5-26 11:24
小弟自製了一個轉頭, 是用5mm 插嘅頂部打橫銲4mm 蕉通。 我4.5T boost + turbo 達45, 電池插都係好正常。
作者: Salviour94    時間: 2013-5-26 15:02
師兄 想問一下 4MM同5MM插 係性能上有乜分別?
作者: Edwin    時間: 2013-5-26 17:01
我用4mm插入電池孔內,用在1/8buggy上冇問題。

作者: Allan007    時間: 2013-5-26 18:29
Salviour94 發表於 2013-5-26 15:02
師兄 想問一下 4MM同5MM插 係性能上有乜分別?

接觸面積大了,可承受更大電流。

作者: andyccf2004    時間: 2013-5-27 00:55
Edwin 發表於 2013-5-26 17:01
我用4mm插入電池孔內,用在1/8buggy上冇問題。

Thank you, 其實我正考慮用呢個方法,唔知有無危險。而家放心晒!

作者: ALEXFANG    時間: 2013-5-27 11:03
受用

作者: andyccf2004    時間: 2013-5-31 01:14
arto6 發表於 2013-5-26 11:24
小弟自製了一個轉頭, 是用5mm 插嘅頂部打橫銲4mm 蕉通。 我4.5T boost + turbo 達45, 電池插都係好正常。 ...

Any photo please ?
作者: arto6    時間: 2013-5-31 20:31
andyccf2004 發表於 2013-5-31 01:14
Any photo please ?

就是這樣

作者: andyccf2004    時間: 2013-6-1 01:29
arto6 發表於 2013-5-31 20:31
就是這樣

Thanks !

作者: powis    時間: 2013-6-1 23:14
arto6 發表於 2013-5-31 20:31
就是這樣

Looks like very danger if 2 plugs rotate and touch together while the car is running.......

作者: arto6    時間: 2013-6-1 23:20
powis 發表於 2013-6-1 23:14
Looks like very danger if 2 plugs rotate and touch together while the car is running.......

多謝師兄提醒,  所以焊接時, 留意兩插回旋半經有足夠嘅距離

作者: powis    時間: 2013-6-1 23:55
arto6 發表於 2013-6-1 23:20
多謝師兄提醒,  所以焊接時, 留意兩插回旋半經有足夠嘅距離

nice!

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2