RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 車身高度一般要多少?連住4個轆的下A柱是不是也要SET高度? [打印本頁]

作者: kaiweng    時間: 2014-5-29 02:14
標題: 車身高度一般要多少?連住4個轆的下A柱是不是也要SET高度?
我的車係BD07 2014,車身高度一般要多少?連住4個轆的下A柱是不是也要SET高度?
作者: andyccf2004    時間: 2014-5-29 19:54
果條叫A臂,Set高度即係Downstop。

作者: kaiweng    時間: 2014-5-29 22:30
大約set幾多呢?
作者: 326123    時間: 2014-5-29 22:42
頭一般是4mm至5.5mm,尾小頭0至1.5mm,視乎場地而定。
地毯因不想刮削地毯,故通常限在5mm。
作者: xlarge    時間: 2014-5-29 22:43
326123 發表於 2014-5-29 22:42
頭一般是4mm至5.5mm,尾小頭0至1.5mm,視乎場地而定。
地毯因不想刮削地毯,故通常限在5mm。 ...

唔係應該頭低過尾?

作者: xlarge    時間: 2014-5-29 22:45
andyccf2004 發表於 2014-5-29 19:54
果條叫A臂,Set高度即係Downstop。

down stop還down stop
車高應該係教搞牙避震set既bo.....

作者: andyccf2004    時間: 2014-5-30 01:46
xlarge 發表於 2014-5-29 22:45
down stop還down stop
車高應該係教搞牙避震set既bo.....

恕我講得唔清楚
樓主似乎係車高同A臂都有問,但係我只係答緊A臂果 part,因為我想問清楚佢想指邊度係A柱。
以我有限嘅知識,A柱係指車頭擋風玻璃左右兩邊條柱,唔係懸掛嘅A臂。

佢話

"我的車係BD07 2014,車身高度一般要多少?連住4個轆的下A柱是不是也要SET高度?"

作者: kaiweng    時間: 2014-5-30 03:03
SORRY,我新手說錯係A柱,正確我係想問A臂同車身高度
作者: kaiweng    時間: 2014-5-30 03:06
A臂頭一般是4mm至5.5mm,尾小頭0至1.5mm,那車身高度通常是多少?車身高度用搞牙避震set,A臂用臂上4口鑼絲SET嗎?

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2