RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 華科爾TALI H500 [打印本頁]

作者: 水野太知    時間: 2014-8-20 11:55
標題: 華科爾TALI H500

不如各位師兄買左h500既係道揮下手交流討論下經驗,小弟係航拍新手,暫時都係近距拍攝,希望可以係道給收多d玩法經驗,謝謝

作者: solaris8x86    時間: 2014-8-20 13:07
大佬,小弟倒想反問。你認為一部航拍專用機仲可以有咩玩法?
作者: 水野太知    時間: 2014-8-20 14:03
即係例如玩咩地方la,玩咩拍攝手法la,玩咩改裝方法等等等。。。唔唔知大佬你有邊方面既分享呢。
作者: solaris8x86    時間: 2014-8-20 14:16
水野太知 發表於 2014-8-20 14:03
即係例如玩咩地方la,玩咩拍攝手法la,玩咩改裝方法等等等。。。唔唔知大佬你有邊方面既分享呢。 ...

>>>>>即係例如玩咩地方

出海玩...

>>>>玩咩拍攝手法la

航拍同一個地方,玩三幾次其實都已經幾厭,不竟航拍以今天嚟講已係一個過氣玩意。要四周圍去,以維持新鮮感....

>>>>>唔唔知大佬你有邊方面既分享呢。

我只玩FPV,無咩玩航拍,祝好運。

作者: rcracing    時間: 2014-8-20 19:56
一語中晒,所以放了P2V!但唔知FPV玩咩機好?好似黑羊好正!
作者: solaris8x86    時間: 2014-8-20 20:01
Little師兄架黑羊更係好靚喇.....
作者: kinkin8888    時間: 2014-8-21 02:14
玩完航拍..........可以玩水机係水底拍
作者: Annie268    時間: 2014-8-21 08:34
So good...
作者: 水野太知    時間: 2014-8-21 08:39
好多謝樓上各師兄回覆,但好似都未見有h500玩家留言
作者: byuen    時間: 2014-8-21 09:13
水野太知 發表於 2014-8-21 08:39
好多謝樓上各師兄回覆,但好似都未見有h500玩家留言

如果係大疆出嘅新機, 多數會掀起新一輪換機潮, 可惜呢隻 H500 係華記嘅多軸, 雖然都算有睇頭, 但真係出手入貨嘅 ching 少, 睇定 d 嘅 ching 佔多; 事關隻 H500, 新手會嫌大嫌複雜, 而老手就嫌細同埋大多數嘅 ching, 都奶過華記 x350/x350 pro 啲嘢, 記憶猶新.

作者: Gainax    時間: 2014-8-21 09:37

....del........
作者: Gainax    時間: 2014-8-21 09:42
師兄,小弟都可能短期內入手呢款機,

請問師兄你之前有無玩過其他航拍機呢?

跟據你實際試飛過,呢隻新機有無古古怪怪唔聽駛等既問題出現咁呢?

多謝你分享先

作者: catmay    時間: 2014-8-21 09:46
華記野永遠係夠/合格就算,以前電直仔係,而家四軸又係!但係電子航模不單只合格,係要做到120%先得!
作者: 水野太知    時間: 2014-8-21 11:12
可能真係玩開師兄對華記無乜信心,呢隻係我第一隻航拍機,我都係比佢個外型給引左先買,我本身係有玩開直昇機既,我第一隻黎講呢隻感覺幾好,如果話古怪地方我暫時未發覺到,只係自動圍圈功能未了解點設定,係會嚴佢太嘈,其他都尚算穩定
作者: Gainax    時間: 2014-8-21 11:32
水野太知 發表於 2014-8-21 11:12
可能真係玩開師兄對華記無乜信心,呢隻係我第一隻航拍機,我都係比佢個外型給引左先買,我本身係有玩開直昇 ...

個繞圈功能youtube上面好多片有教學, 只係set 半徑幾多米,打左自動繞圈就會自己飛

嘈就真係無辦法,phantom都好嘈,H500六軸嘈多一半了

作者: foxHK    時間: 2014-8-21 11:45

ching, 原來都係玩開直機. 在下都係. 華記的四軸有的真係不錯,有的就麻麻地. 當年玩直機技術不好所以買左隻小飄蟲玩. 呢部到現在本人覺得係市面上最好的小四軸, 之後又買部Hoten X,貪佢可以戶外飛. 呢部機香港無咩人玩,但做工其實算係一流. 飛得又快又定又好飄. 玩飄移一流. 之後又買左QR 350. 學下人玩航拍, 因習慣manual flight所以好多人話覺得部機唔得, 我就覺得都ok 但肯定及唔上小飄蟲同Hoten X. 而且部350的做工,講真只係合格,但一分錢一分貨,我覺得ok既.

現在主力玩電直,航拍既野正如某ching講玩多一二次已經好悶, 已經好耐無玩了, 封塵中.
最後:本人認為飛開直昇機會鐘意華記的機, 因為佢既四軸飛行style有的似直昇機,比較飄難Control 但好玩, 如果只係單純玩四軸/多軸機既ching就唔太鐘意佢太難飛易炒. 反而唔及其他四軸如大疆咁定,電子野咁齊既四軸機. 反過來飛慣直昇機就會覺得大疆的飛行stlye 死實實飛到差的訓著.

作者: 水野太知    時間: 2014-8-21 15:38
哈,foxhk師兄,我睇完你回覆真係心裡有微笑既同感,師兄你所苗術正是我想表達的,我都有玩hotenx又係覺得佢夠速度敏捷,真係玩開直昇機一定會覺得飛行器係易操控同穩定
作者: foxHK    時間: 2014-8-21 16:12

太知ching,現代港人個個即食文化, 買部機set 好GPS就即飛航拍. 點會再花神練機,只要部機難飛小小就話仲伏有問題等等. 部QR X350pro係香港人口中,rubbish 到嘔但睇下人地台灣佬(外國)對佢有乜評價? 佢既評價比另一部Free X好多太,係台灣部QR X350評價只係差過部小白小小, 點解香港同台灣以至外國會有咁大分別呢?
小弟無才但總算肯下苦功. 單係練四面懸停係一小圈之內(SIM) 就練了差不多四個月. 單係練"笈"機大大話話都過萬之. 之後練funnel/clone又三個幾月. 自旋翻/一圈自旋翻 都翻左起碼二萬次以上. 現在又有幾多個傻瓜肯咁練機法呢!!!

作者: simson99w    時間: 2014-8-21 19:02
H500 ... 未見人飛高過100米
作者: catmay    時間: 2014-8-21 19:34
foxHK 發表於 2014-8-21 16:12
太知ching,現代港人個個即食文化, 買部機set 好GPS就即飛航拍. 點會再花神練機,只要部機難飛小小就話仲伏有 ...

請問四軸唔玩佢穩定,係玩佢乜呢?

作者: 水野太知    時間: 2014-8-21 19:34
foxhk師兄,我同認同你部份見解,只係怕你咁講出黎會引起部份人士不滿
作者: 水野太知    時間: 2014-8-21 19:36
sims{banned}9w師兄,我今日剛試左500米高度
作者: teamlosi    時間: 2014-8-21 20:11
操控穩定嗎
作者: foxHK    時間: 2014-8-21 21:00
水野太知 發表於 2014-8-21 19:34
foxhk師兄,我同認同你部份見解,只係怕你咁講出黎會引起部份人士不滿

同意, 唔想打刦樓主個 post, 只係在下講出自已另類的想法而已,本人多數玩電直,難得見樓主講自已玩開直機才多口答兩口。
只想講, 難道四軸機只可玩穩定就不可以玩其他嗎?!
最後向樓主講聲sorry, 不再留言怕引起罵戰。 不再回post 了。

作者: 水野太知    時間: 2014-8-21 21:36
teamlosi 發表於 2014-8-21 20:11
操控穩定嗎

對我黎講操控反應夠靈活,自動既模式穩定性我覺得唔錯~~
作者: 水野太知    時間: 2014-8-21 21:42
foxHK 發表於 2014-8-21 21:00
同意, 唔想打刦樓主個 post, 只係在下講出自已另類的想法而已,本人多數玩電直,難得見樓主講自已玩開直 ...

師兄唔需要道歉,係道任何人都可以發表個人議見,大家可以繼續討論~~~
作者: catmay    時間: 2014-8-21 23:26
每種飛行器有其個別設計,以電油直計,Sceadu 以行線行先,Goblin 以3D為先!4軸玉兔以飛到就算,小甲蟲靈活見稱,DJI穩定為主!每個牌子,每個系列都有唔同玩法,咁係我唔貪心?還是墨守成規?
作者: foxHK    時間: 2014-8-21 23:47
catmay 發表於 2014-8-21 23:26
每種飛行器有其個別設計,以電油直計,Sceadu 以行線行先,Goblin 以3D為先!4軸玉兔以飛到就算,小甲蟲靈 ...

catmay師兄, 難得catmay大師講直機又答句咀, 為何goblin 一定要飛3D? 飛行線就唔得? 我無咁多錢玩貴機,網上不少人講亞拓250細機做不到自旋翻, 徧徧我就拿來玩3D, 不但做到自旋翻,還做到自旋鐘擺! 是否又犯法? 破壞規舉呢? 仲有四軸只有大疆嗎? Hoten X不是四軸嗎? 我只是講大疆唔啱我玩會飛到訓著而已。我拿部QR X350玩飄移有問題嗎? 其實飛行器只不過係玩意,玩具。 只要玩時小心, 不要傷到他人, 各自發表下已見。 或者他日大家約出來飛下交流下心得。 沒必要限死某樣野只可做某事情。 百貨應百客,自由社會, 拿部四軸做家居境品又有可不可呢?

在下不懂說話,如catmay大大唔啱聽就就當我無講過啦。

作者: teamlosi    時間: 2014-8-22 00:49
foxHK 發表於 2014-8-21 23:47
catmay師兄, 難得catmay大師講直機又答句咀, 為何goblin 一定要飛3D? 飛行線就唔得? 我無咁多錢玩貴機 ...

我看他們只是對不同机種的設計發表應用心得,C兄何須介意呢..並不是限死穿籃球鞋就不能跑步啊

作者: catmay    時間: 2014-8-22 05:45
foxHK 發表於 2014-8-21 23:47
catmay師兄, 難得catmay大師講直機又答句咀, 為何goblin 一定要飛3D? 飛行線就唔得? 我無咁多錢玩貴機 ...

去到法律咁驚嚇……!?

坦白講,我冇本事穿牛仔褲去跑步囉!

作者: catmay    時間: 2014-8-22 05:50
teamlosi 發表於 2014-8-22 00:49
我看他們只是對不同机種的設計發表應用心得,C兄何須介意呢..並不是限死穿籃球鞋就不能跑步啊
...

說話就是這樣了!

作者: foxHK    時間: 2014-8-22 07:14
2位大大的比喻有點不太對題,但不想拉得太遠,請走回主題,catmay兄講四軸要玩佢穩定,在下只是回:四軸只能玩穩定嗎?
作者: interga72    時間: 2014-8-22 07:56
自由社會人人有權選擇買機用途,正如有人可以買架3.3貨車當佢法拉利咁揸都可以,只係效果問題H500本來係航拍機因好多ching仲過350招所以睇定D唔敢入,至於你所講穩定真係咁重要?如果以航拍超視距機黎講穩定性非常重要
作者: 水野太知    時間: 2014-8-22 08:48
如果咁小弟做個比喻,無錯航拍機需要既一定係穩定,但我個人黎覺得穩唔穩定可以係技術問題,假設一部房車佢有一定既舒適穩定性,難道揸一部跑車就一定不能帶比你舒適和穩定性嗎,我可以答一樣可以,係睇司機能唔能控制出黎者
作者: Gainax    時間: 2014-8-22 08:58
其實樓上有師兄講左重點.... 超視距

我知呢度好多師兄練得一手好技術,但我好少見電直係一公里距離控制,

當呢個距離就本身部機既性能凌駕於控制者既技術

至於部機要做到穩定理所當然係安全考慮吧

另外講番話未見過H500有人飛高過100米,youtube 大把wor....
作者: catmay    時間: 2014-8-22 09:11
有人報喜不報憂,我眼見三隻350自動跌落,真係唔知飛機問題,定机師問題?華記真係做到非人為而又安全飛行先算啦!
作者: solaris8x86    時間: 2014-8-22 11:11
水野太知 發表於 2014-8-21 21:42
師兄唔需要道歉,係道任何人都可以發表個人議見,大家可以繼續討論~~~

>>>師兄唔需要道歉,係道任何人都可以發表個人議見,大家可以繼續討論~~~

啊水野亞美師兄,叫人加入戰團時,自己得先要加入戰團,以負上應有部份責任。

>>>DJI穩定為主!

穩乜春定哎,實情係炒足13集,過年前可能好似日本啲動畫咁隨時要炒夠26集。"穩定"一詞係玩具飛機世界跟本無測量準則。
http://rc-evo.com/xbbs/thread-329544-1-1.html

>>>破壞規舉呢? 拿部四軸做家居境品又有可不可呢?

當然可以喇。完全基於個人喜好,跟本無一定準則。例如話你朋友話佢老婆好靚,但你見過後發現: "小....完來係件排"又得,各花入各眼。

>>>我看他們只是對不同机種的設計發表應用心得,C兄何須介意呢..並不是限死穿籃球鞋就不能跑步啊

當然啦,道具點去用,隨個人喜好而改變,偉哥原本硏製用於心藏病,後來有人"發現"有其他用途 (大家明啦,唔講落去...)

>>>在下只是回:四軸只能玩穩定嗎

咩機點玩都可以。

>>>至於你所講穩定真係咁重要?如果以航拍超視距機黎講穩定性非常重要

嗱,依個論調同近期民航處一樣有邏輯上錯誤。架機唔會因為係你目視範圍內而變得較穩定,實情係佢要cup機時,由5米至5公里內都一樣唔到你控制,佢要玩一鍵走佬時,亦無分距離近遠。至於無電返唔到嚟,則係人嘅問題。就算真係要講超視距,亦同飛機自身穩定性完全無關,因為"穩定性"在超視距離情況下,係由獨立自家安裝嘅圖傳係統直接提供,繼而影響駕駛員於天空上的每一個人為飛行動作決定。由於真正有用嘅圖傳系統一般並非屬飛機內的一個原廠附屬組件 (co-bundle),所以超視距離跟機型嘅穩定性 (一般指Flight Controller (飛控)丶Receover (接收)丶motor等等),並無實際直接關係。

>>>我眼見三隻350自動跌落

我見過$N隻各色各樣嘅多軸機"自由體落",剩係旗艦玩具 - DJI-S800都見過3次,真係唔知點label邊一架玩具機可以叫"安全"。佢佬味,實情係我個個禮拜都要義務幫手拾飛機。上個禮拜我又幫人係樹叢內拾到架X4,Phantom仔則一年內拾到5架,再加各色各樣15架以上。我差唔多可以開擋做多軸殯儀服務....

>>>無錯航拍機需要既一定係穩定,但我個人黎覺得穩唔穩定可以係技術問題

水野亞美師兄今次對喇,有唔少飛行員因飛行里數未夠,引至控制技術半桐水 (或叫做未夠班),自己飛唔掂就將責任推在機上,盲目者甚至推在別人身上亦有,以慰藉自己無能嘅創傷心情,實際上就係逃避自己弱點嘅一個反應。

作者: 水野太知    時間: 2014-8-22 18:11
今日剛換左支14dbi平板天線試機,琴日原裝天線試高度300一500已經有鬼影雪花,換天線後800米非常清晰,始終係新手所以要慢慢突破,請見諒
作者: solaris8x86    時間: 2014-8-22 18:56
水野太知 發表於 2014-8-22 18:11
今日剛換左支14dbi平板天線試機,琴日原裝天線試高度300一500已經有鬼影雪花,換天線後800米非常清晰,始終 ...

你飛800米遠? 定係飛800米高呀?

作者: 水野太知    時間: 2014-8-22 19:10
solaris8x86 發表於 2014-8-22 18:56
你飛800米遠? 定係飛800米高呀?

大概距離一百多米,高度八百米~~~~
作者: solaris8x86    時間: 2014-8-22 19:19
水野太知 發表於 2014-8-22 19:10
大概距離一百多米,高度八百米~~~~

高度800米??!!!!

你 想 唔 比 人 供 審 都 唔 得 啦 !!!!!!

作者: 水野太知    時間: 2014-8-22 19:36
solaris8x86 發表於 2014-8-22 19:19
高度800米??!!!!

你 想 唔 比 人 供 審 都 唔 得 啦 !!!!!!{: ...

sorry,入世未深唔明咩意思

作者: solaris8x86    時間: 2014-8-22 19:53
水野太知 發表於 2014-8-22 19:36
sorry,入世未深唔明咩意思

http://www.cad.gov.hk/chinese/model_aircraft.html

>>>故此模型飛機愛好者在操作飛機時,應維持放飛高度不超過地面以上300呎 (92米).....

高度800米.....

作者: catmay    時間: 2014-8-22 19:54
法例規定,飛行高度不得超過300呎!
作者: byuen    時間: 2014-8-22 20:00
水野太知 ching, 得閒就背熟佢.
http://www.cad.gov.hk/chinese/model_aircraft.html

"模型飛機愛好者在操作飛機時,應維持放飛高度不超過地面以上300呎,以及保持警覺"
作者: 水野太知    時間: 2014-8-22 20:23
對起大家,原來有守則要遵守,下不違例,以後要向前發展。。。。。謝謝大家提點
作者: rcracing    時間: 2014-8-22 21:35
800米睇唔睇到架机???
作者: 水野太知    時間: 2014-8-22 21:52
rcracing 發表於 2014-8-22 21:35
800米睇唔睇到架机???

如果一直望住佢上去係可以睇到極細一點,但如果一轉移目光再回望就搵唔返了

作者: teamlosi    時間: 2014-8-23 11:51
水野太知 發表於 2014-8-22 21:52
如果一直望住佢上去係可以睇到極細一點,但如果一轉移目光再回望就搵唔返了
...

C兄架機好正。。在那裹飛啊,如果不是咁大架,帶出街不方便都想出番架。。

作者: 水野太知    時間: 2014-8-23 12:58
teamlosi 發表於 2014-8-23 11:51
C兄架機好正。。在那裹飛啊,如果不是咁大架,帶出街不方便都想出番架。。
...

我去d山頭野嶺道飛,而家有轆仔拉箱出左都尚算方便
作者: teamlosi    時間: 2014-8-23 13:11
水野太知 發表於 2014-8-23 12:58
我去d山頭野嶺道飛,而家有轆仔拉箱出左都尚算方便

咁你個箱點樣架。。在那買到呢?

作者: 水野太知    時間: 2014-8-23 14:54
teamlosi 發表於 2014-8-23 13:11
咁你個箱點樣架。。在那買到呢?

淘回來的,你可以上去睇下

作者: interga72    時間: 2014-8-24 11:40
好想見識下呢位超級ching飛fpv幾百米外遇到機件問題或天氣問題點樣救機多多關照,飛電直幾叻都係目視範圍內及空地但4軸係會周Q圍飛只要飛控出事...!
作者: 水野太知    時間: 2014-8-24 12:02
interga72 發表於 2014-8-24 11:40
好想見識下呢位超級ching飛fpv幾百米外遇到機件問題或天氣問題點樣救機多多關照,飛電直幾叻都係目視範圍內 ...

反而小弟有唔同睇法,係真實情況下目視飛行係需要多方位控制,唔同角度方位要用唔同操控,操控桿控制係可以完全相反,但FPV只係用一種操控方式,只需要小小時間就可以適應到,更何況小弟我對打機都有一小手,感覺上FPV控制比起遊戲上或飛機模擬器更容易,如要談及機件故障問題我無野可以發表~~~謝謝
作者: foxHK    時間: 2014-8-24 12:11

在下無飛過fpv,覺得好堅。 習慣飛直機所以一向都係目視範圍飛行,航拍高度估計未試過超過40米(無OSD),直線仲短估計30米咁上下。 因為小弟無各位師兄咁利害,怕出事炒到人。
其實航拍既野有好多種,未必一定要飛到老連咁高咁遠才是航拍,近距離一樣可以航拍而且可以拍到好多要靠飛行技術而動感的片。
再想講講現時所有玩具級四軸/多軸(包括大疆,華記,零度)跟本不能捱到惡劣天氣問題,因為沒有負pitch. 不要自欺欺人說某品牌好勁,佢炒機既數目一樣咁上下。 當然有人說我報喜不報憂, 伸利在下部QR X350係初初玩時小炒過一次因為片機片得太開心,發覺分不到機頭尾出事(直升機好易分), 結果張部機後半部完全塗上黑色,成隻鍾無艷咁方便分頭尾。自此飛左二三十個輝未層炒過機。
剛好今日上海有個航模展出可變螺距四軸才算得上合格既遠程飛行器。 如果能做到一萬元樓下,四軸龍頭大佬相信非佢莫屬了。
作者: solaris8x86    時間: 2014-8-24 13:10
i

>>>>幾百米外遇到機件問題
假設為fatal error,不論任何機型,由5米到5,000米內,一律收皮。

>>>>天氣問題點樣救機多多關照

假設為機體正常,但天氣突變,如狂風或突然下雨,而回程尚有大半未能完全,應enroute機體到當時最近距離的著陸點。數個"著陸點"為FPV航線上起飛前已在Google Map地圖上用尺測量過之最近距離,此行為屬遠程Flight Plan之一部份,較專業FPV飛行甚至把整條總航線距離以分段式切割,每一段距離均有最近之緊急著陸點。由於在天空上出狀況是電光火石的事情,若一早已預設有Flight Plan,則逹至不用思考而能做出最好決定之方案。此strategy多應用於較貴的機體上。咁當然啦,一般香港飛行員較著重於科技多過自己手內函,周圍撞已係見怪不怪,都唔到我哋控制。

>>>>>飛電直幾叻都係目視範圍內及空地

客觀睇依個就唔一定喇,現今本港唯一重創傷人事故正係最叻師傅級嘅電直人係空地所為,世事無絕對,世人就係咁,一味去睇別人缺點就唔去睇自己缺點。有相同論調者,只能謂: 世人也。

>>>>>但4軸係會周Q圍飛只要飛控出事...!

Flight Controller出事應該係即時cup Q死直墜落,而"周Q圍飛"通常係指GPS系統丶Receiver (Jam親) 或圖傳系統所做成 (如Blind Flight),原理上較少由Flight Controller做成。

>>>>>感覺上FPV控制比起遊戲上或飛機模擬器更容易

FPV是否安全,幾乎百分百直接依靠一個可靠嘅圖傳系統決定,只要圖傳系統穩定,FPV就幾乎等同駕車一樣容易,當然啦,自己手車On-9,安全性則當別論。

>>>>>跟本不能捱到惡劣天氣

一啲啲啦,你睇我用咗Neverwet,落住雨都幾很勁....haha....

作者: Gainax    時間: 2014-8-24 13:20
雖然呢度講講下H500離晒題,不過都想講多兩句

小弟都係飛玩具上單漿電直現在玩四軸,除左方向操縱外真心覺得係兩樣野黎,其實唔知有咩好拗

無飛控機全靠目視手動修正機体保持穩定,航拍機飛控就是在任何接距離跟指令自動修正錯誤保持平穩(什至接收不到), 這是大前題吧我有無理解錯?

至於FPV操縱失誤炒電纜,玩咩機都會炒啦同航拍機有咩關係,飛控能力有別,一鍵走佬(操控者飛行過程中攪亂了home point,失聯後飛走,呢d任何級數機都會發生無得賴的)

所有操縱者犯錯同機件錯配問題都是後話,跟本同兩個機種本身性質無關係

如無意外我下星期就會出隻H500 ,有機會再分享

作者: solaris8x86    時間: 2014-8-24 13:28
Gainax 發表於 2014-8-24 13:20
雖然呢度講講下H500離晒題,不過都想講多兩句

小弟都係飛玩具上單漿電直現在玩四軸,除左方向操縱外真心覺 ...

嗰個都出H500,DJI F550要打入冷官喇.....

作者: catmay    時間: 2014-8-24 14:06
foxHK 發表於 2014-8-24 12:11
在下無飛過fpv,覺得好堅。 習慣飛直機所以一向都係目視範圍飛行,航拍高度估計未試過超過40米(無OSD),直線 ...

真心問,有負pitch可怎樣提高惡劣天氣中的穩定性?

作者: foxHK    時間: 2014-8-24 14:40

真心答 : Google : "可變螺距好處"
for example : http://bbs.5imx.com/bbs/archiver/?tid-538263.html

或 google : 流體力學

作者: catmay    時間: 2014-8-24 14:43
foxHK 發表於 2014-8-24 14:40
真心答 : Google : "可變螺距好處"

你簡單答下,可變螺距在惡劣天氣飛行時怎樣有優勢得嗎?

作者: foxHK    時間: 2014-8-24 14:49

example  link 都有了。 http://bbs.5imx.com/bbs/archiver/?tid-538263.html

文章;
玩过直机的都知道直机的尾变距系统是什么结构,没有人会认为电机直驱尾桨会比尾变距系统来的优秀。更何况尾变距系统的结构其实并不复杂,没有十字盘、不需要调平,定期检查上油即可。变距四轴的变距部分结构相似,亦是如此
ching , Google 一下不能嗎? 為何要一定要我解釋呢?  

文章中的回覆也很高水準 ;
                                        Himalaya                                发表于 2011-10-15 23:54        
                                        变螺距的重要优势: 克服桨叶加减速反扭矩造成的横向角晃动。对航拍稳定性会有贡献。
但是也有劣势,变螺距桨基本都是直板桨叶,升力桨效比内陡外缓的带平凸翼型的固定螺距桨低一些。
瑕不掩瑜,变螺距带来的变化,如同4通固定螺距直机 与 6通3D直机之间的区别。:em26:                                

所以在下常說香港人即食文化,乜都唔肯下苦功,以為有錢買部名牌野便可,難怪全港都清一色用同一部電話, 同一款機。。。 This city is dying.....
唔想再回了, 就當大疆天下無敵,最好最勁,永不炒機! OK la.

作者: catmay    時間: 2014-8-24 14:51
foxHK 發表於 2014-8-24 14:49
example  link 都有了。 http://bbs.5imx.com/bbs/archiver/?tid-538263.html
文章;
玩过直机的都知道直机 ...

因為是你提出的,不找你找誰呢?
問題是惡劣天氣飛行時,而不是普通天氣飛行啊!

作者: foxHK    時間: 2014-8-24 15:08
catmay 發表於 2014-8-24 14:51
因為是你提出的,不找你找誰呢?
問題是惡劣天氣飛行時,而不是普通天氣飛行啊!
...

反問你: 如果有很強勁既則向上風吹來(我講當你飛到老連咁高時,的風勁到嘔)?! 固定 patch 四軸會點? 可變pitch 四軸會點? 你會覺得點?
有時反問比直接答更好呢! (提示, fix patch 無下壓力"反向吹風",又如果部機被吹反左又點?)

作者: solaris8x86    時間: 2014-8-24 15:22
foxHK 發表於 2014-8-24 15:08
反問你: 如果有很強勁既則向上風吹來(我講當你飛到老連咁高時,的風勁到嘔)?! 固定 patch 四軸會點? 可變 ...

>>>>>又如果部機被吹反左又點?

Hahaha... !!
寫個服字比你。連我都無冧過反pitch可以係四軸上咁用!!! Hahaha.....!!!!!

作者: foxHK    時間: 2014-8-24 15:29

Ching, 咪玩我啦, 只是玩慣直升機都知,normal mode頂唔到風, 一定要打去idle 有負pitch 才可以頂到風。
呢的係玩開3D直機基本知識, 只是齋玩四軸(因為一向沒有,只有大學自研如MIT幾年前已有,可過要過多幾年才給民用而已)不知而已。
現在可能係新野, 過多一二年可變螺距四軸已經成為主流都未定。到時的用家會覺得天經地義唔會再問。
http://v.youku.com/v_show/id_XMzA3MTUzMDU2.html
只不過係即食文化既港人買左部名牌大疆以為就是所有的四軸而已。

作者: catmay    時間: 2014-8-24 15:40
foxHK 發表於 2014-8-24 15:08
反問你: 如果有很強勁既則向上風吹來(我講當你飛到老連咁高時,的風勁到嘔)?! 固定 patch 四軸會點? 可變 ...

原來要學大師傅咁玩反飛!

唔怪得我三號風球時飛部Caliber都撩啦,原來冇反飛!

我今日學到野啦,

下次想買部電腦,要先去工聯會學砌機課程!

作者: foxHK    時間: 2014-8-24 15:49
catmay 發表於 2014-8-24 15:40
原來要學大師傅咁玩反飛!

唔怪得我三號風球時飛部Caliber都撩啦,原來冇反飛!

>原來要學大師傅咁玩反飛!
唉!!!明白了。 我諗我最好係收聲了。 Sorry曬。

作者: simson99w    時間: 2014-8-24 21:46
有得調教 pitch 的話,下降快好多,實用
作者: teamlosi    時間: 2014-8-24 23:29
我地D sun day driver 唔駛下下要識飄移先揸得車既...你鍾意公路飛車波波盡唔代表揸車一定要識呢D!!
作者: foxHK    時間: 2014-8-24 23:44
teamlosi ching 講得無錯呀!
作者: foxHK    時間: 2014-8-24 23:47
teamlosi ching,你講得對喎!
作者: interga72    時間: 2014-8-25 08:27
我就係見得太多人走機當中有好多華記當然有dji,
作者: interga72    時間: 2014-8-25 08:43
只係華記比率多D令人對佢冇咩信心,正如車都有可靠牌子之分但唔代表絕對,講番以我所見玩多軸收皮既師兄都有供通點,就係飛到老聯咁遠發現架機有問題,無論飛控問題,失控,一律打制回航眼光光望著個天就係咁簡單,其他類型飛行器(玩遠距離飛機另計)係第三身睇著架機黎玩所以有事可以睇著黎救,fpv既多軸就唔同是但樣唔得都係打制回航,所以佢地信dji係小D出事唔代表冇
作者: foxHK    時間: 2014-8-25 09:40

個人粗淺的想法(correct me if I am wrong, 等我學下野),
香港地小人多,高樓大廈多,電訊又密,干擾又大. 外國台灣等地走機事件比香港小得多. 評價上多國台灣等地華坑同大疆唔差得太遠.
先講定點, 部機基本上係即時定位現時 X,Y (Z- 多數用另一sensor 高度計), 如受到干擾即時X,Y 同下一秒X,Y 可能同時都是收錯但data X,Y一樣, 結果定住不動問題不大. 如果即秒同下一秒的X,Y data 相差很大, 飛控都(program) 都知道收錯GPS, 會從新始定個現時X,Y值,就算繼續收錯X,Y, 但每次錯值都是相同就可以定住不動, 所以問題不大. 相反一鍵回航就不同. 只記著起飛時X,Y位置, 再用現時X,Y 數值 來回航. 如果那時受到干擾就只好同部機講88了. 所以接收越敏感走佬的機會越大.

FPV未必需要一鍵回航,正如太陽師兄講, FPV planning 好,飛行線路早己定好,萬一出事, 選定降落位置, 自己走去收機.... 所以FPV可以好專業. 十足十的軍事行動架.

作者: solaris8x86    時間: 2014-8-25 10:48
interga72

本港玩具多軸世態炎涼,師兄所見甚是。有唔少未能理解責遠程航行真意嘅入門師兄弟,盲目依頼未成熟科技,在一知半解皮毛之情況下,心態下下靠GPS包底,盲目式推扞,飛到老遠,一鍵走佬反唔嚟算Q數買過架,根本就係賭博行為。希望師兄下次見到有人架多軸反唔到嚟周Q圍飛,你行過去有禮貌地建議佢跟你轉玩電直,並威迫佢用目視飛行,以逹至師兄之個人標準。

作者: interga72    時間: 2014-8-25 15:43
我諗你地誤會曬喇!買得套裝機無論大細廠都係想買該廠的科技技術,一般人唔會諗到點改部套裝機先會比原廠更好,結果當然只能信間廠標榜既強勁功能同口碑。
作者: solaris8x86    時間: 2014-8-25 17:56
interga72

更係唔係喇,多軸原廠技術基本上無一間掂,個個ching師兄都要日搞夜搞改裝,你睇依個forum發問的人幾乎全部都係多軸機,你就知原廠機要改大把嘢至飛得真係掂。而所為口碑只係偶像崇拜心理自己on-9咗都一定要話靚」- 面子問題。例如近年有頭腦唔靈活嘅師兄弟話:有買貴,無買錯。但實情連買菜嘅阿嬸都識:「Short嘅,買貴咗,咪On-9咗囉。Hahah... sorry, 常理嘅嘢我有話直說。

別外,師兄上文明明係對目視問題有些意建,請不要突然跳船.....

作者: littlestep    時間: 2014-8-31 15:12
http://bbs.5imx.com/bbs/forum.ph ... &extra=page%3D1

都話左.....

係都要入坑....
作者: solaris8x86    時間: 2014-8-31 20:08
littlestep 發表於 2014-8-31 15:12
http://bbs.5imx.com/bbs/forum.php?mod=viewthread&tid=975193&extra=page%3D1

都正常嘅,新機firmware初期一定有bug,係任何新科學嘢嘅必然過程,大家不用大驚小怪,但係買咗師兄弟要先交下學費喇。

作者: catmay    時間: 2014-8-31 20:11
littlestep 發表於 2014-8-31 15:12
http://bbs.5imx.com/bbs/forum.php?mod=viewthread&tid=975193&extra=page%3D1

華記野正常吖,

不過今次快左少少

作者: 水野太知    時間: 2014-8-31 22:03
大家都睇我玩左一段時間,暫時仲未有撞擊發生,如跌機我第一時間係道通報~~~
有一個問題但唔關機件事,其實部機馬力係夠既,但可能機重所以當下降得快時要用較長小小時間才能定高或上升,尤其係自動轉手動時油門不足時突然下降就比較危險
作者: catmay    時間: 2014-8-31 23:28
水野師兄,如非人為因素,而有此大誤差,絕不是一間負責任的經驗大廠!
作者: simson99w    時間: 2014-9-1 19:13
水野兄,H500 摩打辣手嗎 ? (華記之前隻350, 摩打熱到可以熟蛋)
作者: 水野太知    時間: 2014-9-1 20:52
simson99w 發表於 2014-9-1 19:13
水野兄,H500 摩打辣手嗎 ? (華記之前隻350, 摩打熱到可以熟蛋)

玩完後機身有微暖,而摩打方面就會有熱力,但就唔會有燙手~~~
作者: simson99w    時間: 2014-9-1 21:34
水野太知 發表於 2014-9-1 20:52
玩完後機身有微暖,而摩打方面就會有熱力,但就唔會有燙手~~~

謝~~~~~~~

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2