RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: LIPO 真真正正可平衡充電機入門選購推介 [打印本頁]

作者: cs1    時間: 2015-6-27 11:30
標題: LIPO 真真正正可平衡充電機入門選購推介

一千元內想揾準確性較合理充電機 , 要求 4S LIPO A 4.19v-4.20v  B 4.19v-4.20v  C 4.19v-4.20v

B6AC V2 , 實在令小弟失望 !!  主機顯示屏與事實不一 , 店舖或代理所為正品 (  原裝行貨  ) 沒有保障可言 !!

唔想再花時間另願買過一部算吧 !!  我亦不會店方所話不滿意有問題咪放在上二手市場囉 ??

作者: cs1    時間: 2015-6-27 11:48

該店在工房有前科比網友批評 , 唔好問買完最好走人 , 或趕客 .

曰後都唔會有交易 , 甚麼幾千元級充電機都冇可能有平衡充電之言 .

為咗測試 B6AC V2 , 我已買咗成千元新 LIPO 測試完成  !!!

所有全新電 LIPO 是證明平衡情況下充電也充不滿 , 甚至得 4.14v-4.15v , 品質不良 !!
作者: sean2013    時間: 2015-6-27 12:25
http://item.taobao.com/item.htm? ... p;abbucket=4#detail

输入电压: 11~18V
充电功率: 60W   放电功率: 5W
充电电流范围: 0.1~6.0A
放电电流范围: 0.1~2.0A
可充镍氢/镍镉电池节数: 1~15S
可充锂电池节数: 1~6S
铅酸电池电压: 2~20V
重量: 233G
外形尺寸:102×84×29mm
作者: ghostkcleung    時間: 2015-6-27 12:35
呢隻夠唔夠準?
http://m.intl.taobao.com/detail/detail.html?id=10554441074

作者: cs1    時間: 2015-6-27 12:40

登錄/註冊後可看大圖

新款B6AC多功能充电器,超越IMAXB6,无需配备适配电源!可直接使用。

小弟正正是買了這品牌而失望.

作者: sean2013    時間: 2015-6-27 15:03
why失望?
作者: RAMBO    時間: 2015-6-27 15:11
SE 690 TOUCH 啦,好用又易用。
http://www.speedenergy.hk/charger1.html

作者: cad    時間: 2015-6-27 16:03
點解唔買獨立平衡充,好多人都唔鍾意用,但我覺得幾好用,一插即充又快又準
作者: tkw67    時間: 2015-6-27 17:24
http://www.rcfans.com/article-11192-1.html

作者: cs1    時間: 2015-6-27 19:47
sean2013 發表於 2015-6-27 15:03
why失望?

這品牌就是我所用的 , 原本用 B3 平價充 , 時間多三倍比較熱 , 但每S 4.18v-4.20v 是充到 , 中段熱量較高 , 為安全及時間快些充滿 .

才買入 B6AC V2 , 就是解決 B3 中段熱量高及充電太耐而買的 . 不但享受不到 B6AC V2 之好處 ,  充不滿 LIPO  基本平衡更加没能力做到 .

還要用電子測量錶找到最終是精確度有問題 !!

店方不退換更不維俢有問題產品 , 總代理也找不到電話可聯系得上 !

幾百元貨品不是貴 !!!!  而是店方說荒推開責任 , 引至用家多付更大金額費用才找到真正原因 !!!

三百多元 B6AC 準確性比不上 十八元一隻  BB CALL .

作者: solaris8x86    時間: 2015-6-27 19:59
BC-168,我用咗2年,好正,真正平行叉電,之後真接張IMax B6掉入拉圾站。
作者: cs1    時間: 2015-6-27 23:09

感謝各位師兄指引 , 我可能會盡快買多一部 LIPO 真真正正可平衡充飽 LIPO 電池 , 希望大家推介下 , 買到

品質功能良好充電機 .

多謝各位
作者: kelvinayhh    時間: 2015-6-27 23:49
cs1 發表於 2015-6-27 23:09
感謝各位師兄指引 , 我可能會盡快買多一部 LIPO 真真正正可平衡充飽 LIPO 電池 , 希望大家推介下 , 買到

...

https://www.facebook.com/mrcrcmo ... ?type=3&theater

作者: kentang    時間: 2015-6-28 01:02
Hyperion
http://media.hyperion.hk/dn/eos/
我使用都有幾年,不過價錢比較貴,

作者: ghostkcleung    時間: 2015-6-28 02:43
solaris8x86 發表於 2015-6-27 19:59
BC-168,我用咗2年,好正,真正平行叉電,之後真接張IMax B6掉入拉圾站。 ...

下次有咩想掉落垃圾筒請單聲。

作者: 啊甘    時間: 2015-6-28 09:02
這個好用  用左幾年  好、準     

登錄/註冊後可看大圖

作者: warehouse    時間: 2015-6-28 09:14
cs1 發表於 2015-6-27 12:40
新款B6AC多功能充电器,超越IMAXB6,无需配备适配电源!可直接使用。

[/backc ...

樓主ching,聽講白盒是香港代理行貨,而黑盒是仿製品,你圖是正品喎。

作者: warehouse    時間: 2015-6-28 09:29
tkw67 發表於 2015-6-27 17:24
http://www.rcfans.com/article-11192-1.html

义機資料很詳細,500元可否買部1次充3排2s電,thx!

作者: warehouse    時間: 2015-6-28 09:52
啊甘 發表於 2015-6-28 09:02

ching,請問充電紅黑線串聯,另要不要插平衡線。

作者: asaq-wong    時間: 2015-6-28 10:39
啊甘 發表於 2015-6-28 09:02

唔用平衡線咁博?

作者: cs1    時間: 2015-6-28 10:57
warehouse 發表於 2015-6-28 09:14
樓主ching,聽講白盒是香港代理行貨,而黑盒是仿製品,你圖是正品喎。

圖中 B6AC V2 一樣 , 仲有原裝行貨條碼及正貨貼 ,  $368.

行貨有問題 , 冇法得到保障及跟進 , 代理商電話都冇一個聯系方法 .

買咗個每充一支電就 "  跌 V  "" 的產品 .

作者: cs1    時間: 2015-6-28 11:14

電子產品由其模型此終係內地國貨 , 一批十多件 , 有一個半個有問題間中也有出現 , 撞手神 .

有嚴重充電不足 , 得不到保障 , 重要自己煩復測測試試找出問題 , 水落石出下不受理 .
作者: 啊甘    時間: 2015-6-28 21:12
warehouse 發表於 2015-6-28 09:52
ching,請問充電紅黑線串聯,另要不要插平衡線。

我3粒电都好平衡電壓  不須平衡線  

作者: 啊甘    時間: 2015-6-28 21:16
asaq-wong 發表於 2015-6-28 10:39
唔用平衡線咁博?

3粒得6cell电   只要3粒電庒叉不多 3粒當一粒叉 冇問題

作者: 啊甘    時間: 2015-6-28 21:28
asaq-wong 發表於 2015-6-28 10:39
唔用平衡線咁博?

登錄/註冊後可看大圖
用平衡要T多2線   其實叉'小小不用太汁着

4.16 4.17 4.19  4.15   呢D數oK了

作者: warehouse    時間: 2015-6-28 23:15
啊甘 發表於 2015-6-28 21:28
用平衡要T多2線   其實叉'小小不用太汁着

4.16 4.17 4.19  4.15   呢D數oK了

ching 確實藝高人膽大,呢幾餅電及一堆接線睇見都得人驚。我每次都是充1餅,膽小但稳陣。

作者: ghostkcleung    時間: 2015-6-29 03:39

T 3 叉用 2 倍 A 數嚟玩 2 粒電,理論上係可以嘅。但無論用 S 或者 P 嘅方式去將 1 粒以上嘅電駁埋一齊,都唔係一個好嘅做法(尤其是 P),呢個係普通常識。
1 充電不均、2 危險、3 電池互相內耗。

至於 B6 充電不足嘅問題,唔知大家有無留意到,當顯示 4.2V 嗰陣,其實粒電當時並唔係 4.2V,係要等到佢慢慢減到去 0.1A,之後再慢慢充埋嗰些少,先至為之 100%完成,所以我估會唔會係樓主見到顯示 4.2V 就以為真係充完。

作者: 法師傅    時間: 2015-6-29 15:36

B6真真假假都係咁 , 想充到每S都4.2 , 機會率幾十部可能半部都無 ,
B6好安全 , 唔會同你充到4.2 , 老PATPAT話齋 , 對自己無信心0既叉機先會咁做 XDDD
第2D機充倒4.2 , 佢多數 4.17-4.18就交貨
想接近少少4.20 , 可SET 上限 4.21 , 就有機會 4.19-4.20交貨

作者: cs1    時間: 2015-6-29 17:05

至於 B6 充電不足嘅問題,唔知大家有無留意到,當顯示 4.2V 嗰陣,其實粒電當時並唔係 4.2V,係要等到佢慢慢減到去 0.1A,之後再慢慢充埋嗰些少,先至為之 100%完成,所以我估會唔會係樓主見到顯示 4.2V 就以為真係充完。

>>>> 所為充滿 3S 4.20V 尾段有顯示屏可看到 , B6AC V2 , 亦有 BB 哬提示及屏面顯示 END 完式充電

,  A 4.14V  B 4.18V   C 4.17V  <<<<  用 格氏 3S 4000MAH 30C  全新 .

另  格.................................................. 原廠 LIPO電地 都充不平衡 , 之前三部平價跟機飛行器充電機反而有 A 4.19  B4.19-4.20V C 4.19-4.20V , 小小出入係有的.
作者: cs1    時間: 2015-6-29 17:24
法師傅 發表於 2015-6-29 15:36
B6真真假假都係咁 , 想充到每S都4.2 , 機會率幾十部可能半部都無 ,
B6好安全 , 唔會同你充到4.2 , 老PATPAT ...

之前三部平價充電反而冇這問題 , 但充足半個上午 , 而且充至中尾段溫度稍稍高 , 夏至就要放在冷氣窗台下雲石位散熱 .

所以走去入咗 B6AC 仲要令願比多一百要行貨V2 , 對行貨有信心有乜東瓜豆付 , 此終電子野買得太多 , 知到好多時撞手神 , 而出事 .

作者: cs1    時間: 2015-6-29 18:05

現時係應該揾過另一部 LIPO 充電器 , 就算所為代理知道與否都不會為一部數百餘元產品作出回應或補求.

去保護自己產品之品牌或商譽承信 .

大大隻雷射表貼 " 原裝行貨   安全可靠  提防假冒 , 反而冇保障可言 .
作者: 法師傅    時間: 2015-6-29 21:46
B6差機根本就係咁0既質素 , 幾大隻雷射貼都係咁
作者: cs1    時間: 2015-6-29 22:45
法師傅 發表於 2015-6-29 21:46
B6差機根本就係咁0既質素 , 幾大隻雷射貼都係咁

非常感謝大家意見 , 我了解應該是令找一部充電量精準度高之充電器 , 如果 BC-168 有平衡充電 , 可在那店買入 ?

謝謝大家

作者: chuiho888    時間: 2015-6-29 23:26
I have 3 nos. of UNA6 Good performance
作者: solaris8x86    時間: 2015-6-30 11:48
cs1 發表於 2015-6-29 22:45
非常感謝大家意見 , 我了解應該是令找一部充電量精準度高之充電器 , 如果 BC-168 有平衡充電 , 可在那店 ...

Taobao...我兩年前係依間買咗兩部,用到而家都仲未壞,但最好問問佢"是否正品?,不要高傲"....。

http://item.taobao.com/item.htm? ... &_u=uqicnsqbffa

作者: 法師傅    時間: 2015-6-30 16:15
solaris8x86 發表於 2015-6-30 11:48
Taobao...我兩年前係依間買咗兩部,用到而家都仲未壞,但最好問問佢"是否正品?,不要高傲"....。

http:/ ...

佢要真正平衡充 , 唔係話易唔易壞播 XDDD

作者: firesun    時間: 2015-6-30 17:43
UNA6 精度很高
作者: hcfken    時間: 2015-6-30 22:53
【我发了一个分享给你】 包邮/新款中文显示  触摸屏 思科达 X100 X200 大功率平衡充电器 http://b.mashort.cn/S.2rVxQ
作者: hcfken    時間: 2015-6-30 22:55
Ching , 請問呢部充電機可以嗎?我想買來充Lipo 11.1V  3S 5200 mah 電,請比D意見,Thx
作者: cs1    時間: 2015-6-30 23:52
Ching , 請問呢部充電機可以嗎?我想買來充Lipo 11.1V  3S 5200 mah 電,請比D意見,Thx

>>>> 這 B6AC V2 是一部外形出衆劃時代產品 , 功能用途集於一體化 , 我真係好愛惜佢 , 版面功能簡易化設

定 , 人見人愛車見車載 , 當我帶她回家後 就比D名牌靚電比佢照顧 , 之佢原來愛新唔要舊 , 馬上花費佢

身價多幾倍靚靚名牌 LIPO 比佢充電 , 好可惜佢原來從不願比飽飯過我D LIPO , 搞到D  LIPO 變晒軟腳蟹 .

講真我真係好鐘意佢對藍眼睛 , ( 電屏顯示 LED )

但係重小家長就教導靚仔靚女冇本心 , 我好唔情願之下都要同佢度別 .

作者: cs1    時間: 2015-7-1 01:03
hcfken 發表於 2015-6-30 22:55
Ching , 請問呢部充電機可以嗎?我想買來充Lipo 11.1V  3S 5200 mah 電,請比D意見,Thx ...

充電顯示 3S   A  4.19V-4.20V  B  4.20V.   C  4.20V.

BB CALL 及  UNI-T 測量是  >>>  A  4.14-4.15    B  4.16-4.17   C 4.16-4.19.  12.5V  而且數值上下跳動不平衝 , 未能充至平行飽滿 , 新舊LIPO

都不達到平衡 .

如果完全相信  B6AC 籃色版面  LED 所顯示之原美非真實充電 , 長久使用 , 對電池 LIPO 有否久耐用性及可使用原有充電量打上折扣 , 小弟不清楚,

因差值大 .

作者: littlestep    時間: 2015-7-1 07:35

b6 由頭到尾都係坏垃圾, 不因唔再講,講極班人都係唔聽. 見佢有個display 以為好鬼pro ...
至於什麼真正平衡充...又係半桶水玩搞笑,用平行線分壓充只係小學雞玩意.
你條分壓線 比盡你awg26好未..?  最盡也不過2~3a 電流, 既有線阻, 功率也不高...點人買bc168 個類古代科技真係搵笨,幾舊水加隻件上下6.7舊,大大件阻住個地球轉.
今年都就快2016 年, 充幾排2200 3s 要幾個鐘真係屎都滾.

有銀當然pl8, 308或406duo 一步到位. 貴係有價值的, 唔好講充電從此不再折騰變享受, 最起碼, 而家個個手上都咁多大電池, 6s 5000 或10000 , 自己都n多 6s 同4s 大電池,
野野比個cheap 9 差機充死 ,真係乜都返哂黎, 平日忙碌, 興起即出  差6排6s 3500 + 3排4s 5000 + 4排3s2200  都係一小時左右完成.  ( 6s 5000 x4 都係28分鐘)
飛唔哂 返到屋企一個storage mode 15分鐘同我balance 哂o的電, 仲可以 回流差, 對用充電包的人更為方便.

用習慣1a balance 後你會對個o的350ma  balance 由心恥笑, 做乜 9 充粒電巴幾個鐘都巴唔掂,由其係用雞電...
買少幾舊,平玩雞電 , 快速現場來回充係現今潮流, 電多難保養, 死得又快,但差機貴唔會死,  5c ~8c 充電而家好方便, 姦死幾舊再買新電仲化算.

銀彈不足可以考慮 cp6a v2 或cp8 之類, 起碼有300w 以上,   價錢比起bc168 個類bbq 笨 seven 差唔幾.
再上就已經係306b , 但計埋牛都過千, 又不如 pl8 .....

至於上一代hyperion 720duo , 有二手幾舊水可以考慮....不過又係350ma 巴 能 屎......
天啊....時間就是金錢...

當然每次出門前半少時 先差電,刷個牙洗個面 就充好哂出得門..
返到屋企不用30分鐘已經所有不同電池巴返哂去3.85v 跟住懶理...
各位觀眾何必仲要辛苦自己....

http://item.taobao.com/item.htm? ... ;abbucket=18#detail
http://item.taobao.com/item.htm? ... a-97cb-53865a755be8
http://item.taobao.com/item.htm? ... 9-9d2e-5d53dc8d2231

講明呢隻野我冇份的,更加唔識間廠,唔好屈我賣廣告呀...
至於品質性能.個人認為只可以講cheap cheap 地叫用得下, finishing 嘛嘛, 老點左幾位朋友用落都叫冇投訴咁.

作者: hcfken    時間: 2015-7-1 10:29
Ching , 即係我想買的思科達 X100 唔掂啦.好彩仲未買.咁有冇堅靚的差機推介呀,吾使我地D新手左試右試最後得個吉,Thx
作者: solaris8x86    時間: 2015-7-1 10:58
littlestep 發表於 2015-7-1 07:35
b6 由頭到尾都係坏垃圾, 不因唔再講,講極班人都係唔聽. 見佢有個display 以為好鬼pro ...
至於什麼真正平衡 ...

依,阿little屍兄生活有壓力喎,四Q維辣火頭....一定生活有不滿喇

嗱,一般平衡充電缐呢,就唔係比盡只有26AWG (3A),而係22AWG (8.5A),除非舊電真係好cheap啦,26AWG一般只會在UBEC或LEDs上。由於每間電廠必須保證"Max charge at 5A"可行,所以用26AWG線出廠係無乜可能嘅,不然終有一日有可能會著火。你亦無謂一知半解時向4方8面同一時間開火喇。啲確,BC-168/UNA6/UNA9都係舊嘢,但係正因為係舊嘢,反而有口碑,新仔唔駛估佢"平衡充電"嗰嘢得唔得,你最後介紹果隻的確係較新嘅,不過"累計平論"及"成功記彔"都係"零",即跟本無大衆認同"平衡充電"依個subject係可靠喎,人哋新仔買咗後發覺唔得,反嚟揾你算悵呀? 定叫人去將軍奧溶能咗你部黑羊呀?

作者: littlestep    時間: 2015-7-2 16:18

呀太陽兄,  如果你認為你對電池廠比我熟的話, 我冇野遇講了, 咁多年基本上大陸搵得深圳班友測試o既產品我都會係成員之一, 至於點火頭,我早就懶得理, 只係見成版都b6或b6底 唔想新淫dom 春only...
再者, tko 我基本不去.....o的人好激動....
awg22 又好, 26又好..... 你用4~5a  點都唔多掂多過掂.
una6 同bc168 一類bbq 多不勝數. 再者5a~8a 充...唔係古代科技係乜..?
正正因為錢真係錢,最好一蚊都唔好浪費, 數百元買隻煩野做乜..?
0.8mm 線過5a ....你得閑實戰下睇下滾唔滾羅., 我玩左20幾年都係電子白痴
其實我同你真係無乜仇怨,更唔會玩針對, 我懶得睇哂o的post 如果咁q 有某些地方使你唔膠興我say 聲sorry 先.

但差機唔一步到位, 辛苦o既只係自己.

我所謂介紹個隻, 未出廠就已經大把人在用, 我有份比report....唔係隋便老點.
當然, rp 值o既野 唔好搵我問點解...
雖然大步份廠家我都有NETWORK , 但呢隻野我既冇得份做更冇得送.
最後, 我真係冇鬼用, 咁多年從未聽過見過有樣野叫保證MAX CHARGE 5A, 我真係要返去小下班忍樣咁騙9 我先....
仲話乜兄弟喎.........多謝太陽吧指教啦真係...

作者: solaris8x86    時間: 2015-7-2 16:30
littlestep 發表於 2015-7-2 16:18
呀太陽兄,  如果你認為你對電池廠比我熟的話, 我冇野遇講了, 咁多年基本上大陸搵得深圳班友測試o既產品我 ...

是很旦你喇,你都唔係笫一日係喥亂甘咁叫,26AWG oh-9咗嘅事,我當無睇過。

作者: littlestep    時間: 2015-7-2 16:36
hcfken 發表於 2015-7-1 10:29
Ching , 即係我想買的思科達 X100 唔掂啦.好彩仲未買.咁有冇堅靚的差機推介呀,吾使我地D新手左試右試最後 ...

唔怕死可以一試我推介的. 至今回報率都係正面的
當然, 幾百蚊野, 只可以說可用, 但不能跟上千的比較.
但對比點都好過B6 底再開發個O的搵笨差機.(我唔想講乜某某牌子, 講熟由第一代陳總同李總係海濱個時已經係常客)
點樣由E-STATION BC-5 演化出來我都一清二楚.
ANYWAY 思乜乜, 飛乜乜就算吧啦.

基本上玩直升機的老鳥都試過哂中伏, 最後得出O既答案係咁上下.

作者: littlestep    時間: 2015-7-2 16:45
solaris8x86 發表於 2015-7-2 16:30
是很旦你喇,你都唔係笫一日係喥亂甘咁叫,26AWG oh-9咗嘅事,我當無睇過。
...

串充方案+放電平衡之所以成為現今主流, 必有原因.(EXCEPT B6或等等借屍還魂系列)
咁你堅持用平衡插差電係正路, 呾當我地所有用貴機O既人  都有問題吧....

同埋喂.....太陽兄, 其實我93年已經幫親AUTOMATE 架啦......

作者: solaris8x86    時間: 2015-7-2 17:10
littlestep 發表於 2015-7-2 16:45
串充方案+放電平衡之所以成為現今主流, 必有原因.(EXCEPT B6或等等借屍還魂系列)
咁你堅持用平衡插差電係 ...

小,我唔拿知咁多,總知我就係知道我有對應咗題目" 真真正正可平衡充電機入門" = BC-168 = 就係真真正正可平衡充電機入門一件咁多,同對應咗你條偉論 = 平衡充電線肯定唔係26AWG啫,其他乜七超級叉機或93年乜乜七七歷史,反正唔對題我就當睇唔到,係咁多。

作者: kevin-ysl    時間: 2015-7-2 18:52
浪費時間!!!
一台PL6或PL8算啦~~~~(POWER LAB)

作者: littlestep    時間: 2015-7-2 20:12
超...咁咪係老點人幾舊水買架bc168  唔上唔下, 浪費銀兩羅...大帝!

留哂位比你係唔肯落台..

出去問下人bc168 等平衡充有幾{banned}啦..

仲同我講tko , tko 班直機佬個個都icharger 或powerlab 啦, 仲同你5a bc168 呀

8A 等bbq 啦

仲要講真真正正入門.... 機連牛過6舊

作者: solaris8x86    時間: 2015-7-2 20:22
littlestep 發表於 2015-7-2 20:12
超...咁咪係老點人幾舊水買架bc168  唔上唔下, 浪費銀兩羅...大帝!

留哂位比你係唔肯落台..

oh-9, 人地要部平衡叉機嚟玩4軸,你同直升機佬啲叉機有能用。

作者: hotakming    時間: 2015-7-2 22:26
和和氣氣,討論下、分享下,大家開開心心,免傷和氣。
作者: 法師傅    時間: 2015-7-3 14:47
hotakming 發表於 2015-7-2 22:26
和和氣氣,討論下、分享下,大家開開心心,免傷和氣。

上堂食花生有野學都幾過癮

入番題 , B6AC+我都有部 , BAR得唔靚係正常 ,
其實粒電平衡OK 的話 , 直充好過 , 有圖有真相 , 粒粒4.2 , 衰極都有 4.18 4.19 交貨 !
最正就係時間慳好多 , 事關用最多時間就係最尾果 0.0幾V 上上落落係度浪費青春 ~~~

登錄/註冊後可看大圖