RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 今日在郊野公園試慢爬比漁農處人員抄牌大家要小心 [打印本頁]

作者: nteast    時間: 2015-8-1 16:54
標題: 今日在郊野公園試慢爬比漁農處人員抄牌大家要小心

今日在大澳鬥郊野公園試慢爬 ,
五分鈡都冇,
比漁農處3人員以違反香港法例208章附屬法例a郊野公園及特別地區規例第11(2)(B)条款抄我牌,
玩車好似做賊咁,
唔知漁農處啲人幾時得閒會出現,
所有爸打要小心中伏.

作者: jackyrc    時間: 2015-8-1 17:10
又話公園吾準玩油動車是可以玩電動車?
作者: nteast    時間: 2015-8-1 17:30
jackyrc 發表於 2015-8-1 17:10
又話公園吾準玩油動車是可以玩電動車?

公園屬康文處管理,
郊野公園屬漁農處管理,.

作者: LL730    時間: 2015-8-1 17:34
公園管理是康民署,應和渔農署的郊野公園是不同
作者: nteast    時間: 2015-8-1 18:49
LL730 發表於 2015-8-1 17:34
公園管理是康民署,應和渔農署的郊野公園是不同

ching 你冇錯 .

作者: tsanpong    時間: 2015-8-1 18:56
可能要請半日假上庭。
作者: 勞力士    時間: 2015-8-1 19:23
政府用納稅人的錢請人返來拉人玩搖控車。其實要把件事放上世界被大家評下理
作者: andynax1    時間: 2015-8-1 19:56
佢地有無比warning先
作者: 032rs    時間: 2015-8-1 20:26
寫信去漁農處投訴或簡單D 打1823
作者: hing830    時間: 2015-8-1 20:47
放上fb比大家評論一下,玩車都抄?倒不如話jv超速影快相好過
作者: nteast    時間: 2015-8-1 21:01
勞力士 發表於 2015-8-1 19:23
政府用納稅人的錢請人返來拉人玩搖控車。其實要把件事放上世界被大家評下理 ...

佢地無比warning,
其實我都明白佢哋職責,
但我相信模型界啲爸打未必會知呢条例,
當去郊野公园玩要注意.

作者: SimonABC    時間: 2015-8-1 21:30
可能罰三至五百到師兄,如果行人路放警察會吾會抄牌呢?
作者: Mahosing    時間: 2015-8-1 22:02

找到了11(2)b
任何人不得在郊野公園或特別地區內─
(a) 進行競賽性的隊際遊戲;或
(b) 操縱任何動力驅動的模型船、動力驅動的模型飛機或動力驅動的模型車輛,
但在總監就上述活動而批准並以標誌牌及標記標明的範圍內進行則除外。

FROM:
http://www.legislation.gov.hk/bl ... E7482575EE004CF9A2/$FILE/CAP_208A_c_b5.pdf

下之拎條繩拖住就無事!

作者: nteast    時間: 2015-8-1 22:04
SimonABC 發表於 2015-8-1 21:30
可能罰三至五百到師兄,如果行人路放警察會吾會抄牌呢?

如果行人路放警察會吾會抄牌,
要睇吓邊个ching做白老鼠試吓,

作者: nteast    時間: 2015-8-1 22:18
Mahosing 發表於 2015-8-1 22:02
找到了11(2)b

總括大家玩時要留心,
我都會跟進事情,
thx........

作者: Mahosing    時間: 2015-8-1 22:25
nteast 發表於 2015-8-1 22:18
總括大家玩時要留心,
我都會跟進事情,
thx........

祝你好運呀!
所有師兄都好運呀!

作者: vcslll    時間: 2015-8-1 22:46
快就話驚撞親人,慢爬都唔俾!尼d過時條例就要修訂下啦.

作者: Annie268    時間: 2015-8-1 22:52
講得啱!
作者: eric    時間: 2015-8-1 23:16
大澳門入口處已有禁止告示,只是大家冇留意!
作者: nteast    時間: 2015-8-1 23:24
eric 發表於 2015-8-1 23:16
大澳門入口處已有禁止告示,只是大家冇留意!

咁多位爸打,ching提咗有告示,以後要留意la..

作者: skyhawk    時間: 2015-8-2 01:05
咁非動力驅動佢就咬你入啦?   放帆船, 滑翔機,  風帆車
作者: dwing    時間: 2015-8-2 04:47
其實一向都唔比玩,就好似紅燈過馬路,睇你好唔好彩有無人捉咁!
作者: andynax1    時間: 2015-8-2 09:19
佢地無比warning呢個有得嘈woo, 宜c-hing又係初範
作者: levinw    時間: 2015-8-2 09:36
門口有告示,理論上入埸人士有責遵守,,,,
會否可以就此而不予警告呢???,,,,,
作者: cs1    時間: 2015-8-2 10:48

郊野公園咁大原來用嚟養毒蚊 , 納稅人年年交足稅又要養埋漁農處班人作出擾民案例 !

就算有警告都唔算合理 , 郊野公園地大人小作健康生心活動不應受無理舊例左右良好嘗好 .
作者: nteast    時間: 2015-8-2 13:08
經過今次事件,怱然想有退隱嘅感覺
作者: arigato    時間: 2015-8-2 13:44
師兄又吾好禁灰,印象記得同朋友行山玩有好幾次都見個漁農處工作人員,又無比佢抄牌,只係問幾錢同邊道買,傾完就佢有佢行,我地有我地玩. 見親佢地我地都好主動同佢打招呼,有D會走埋黎吹兩咀,有D會笑笑口行過算.
作者: nteast    時間: 2015-8-2 14:20
arigato 發表於 2015-8-2 13:44
師兄又吾好禁灰,印象記得同朋友行山玩有好幾次都見個漁農處工作人員,又無比佢抄牌,只係問幾錢同邊道買, ...

最主要今次我將會比人告,
令到太太的情緒也受到困擾,

作者: Annie268    時間: 2015-8-2 15:18
希望無事……
作者: 勞力士    時間: 2015-8-2 16:34
比人告不是嚴重大單野,我估最多比幾百。我會在JV用SC車,慢駛抗議

作者: 勞力士    時間: 2015-8-2 16:36
不要試下找區議員,他們會鬧大
作者: andynax1    時間: 2015-8-2 16:45
無乜野既, 寄張告票比你叫你去交$$者....
錦都罰, 唔怪之社會禁多怨氣
作者: warehouse    時間: 2015-8-2 17:49
ching當時有冇串佢地,照計客氣些會放過給警告卦。
作者: warehouse    時間: 2015-8-2 18:36
nteast 發表於 2015-8-2 14:20
最主要今次我將會比人告,
令到太太的情緒也受到困擾,

ching ,告呢D係最普通之違例事,並非犯法事,違例和犯法不同,唯一肉赤無咗幾排電,小小肉赤等於激勵,以後玩車人少要一眼關七,不要收爐。

作者: nteast    時間: 2015-8-2 19:02
warehouse 發表於 2015-8-2 17:49
ching當時有冇串佢地,照計客氣些會放過給警告卦。

當時我冇串佢地,我仲同佢地講唔好意思我真係唔知道唔可以玩,
但其中一個比較年長既職員堅持要做嘢.眞無奈................

作者: 大爛財    時間: 2015-8-2 19:24

違例泊車罰$320,亂拋垃圾罰$1000,
咁違例玩搖控車罰幾多?
好小事姐,師兄唔洗擔心,上到庭認罪比3兩舊水罰款攪掂,我估唔會多過5百
作者: 大爛財    時間: 2015-8-2 19:25

咁違例玩搖控車罰幾多?
好小事姐,師兄唔洗擔心,上到庭認罪比3兩舊水罰款攪掂,我估唔會多過5百
作者: nteast    時間: 2015-8-2 19:36
大爛財 發表於 2015-8-2 19:25
咁違例玩搖控車罰幾多?
好小事姐,師兄唔洗擔心,上到庭認罪比3兩舊水罰款 ...

罰錢我就預咗,祇係擔心太太嘅情绪,因佢未經歷過,
作者: 大爛財    時間: 2015-8-2 19:45
nteast 發表於 2015-8-2 19:36
罰錢我就預咗,祇係擔心太太嘅情绪,因佢未經歷過,

女人既野,求其買D野送比佢就乜事都無啦

作者: arigato    時間: 2015-8-2 19:51
同太太講,又吾係做左殺人放火,偷呃拐騙的事.只係年長職員在其他同事在場時做左場大龍鳳,你吾好彩姐.
作者: RTM322    時間: 2015-8-2 20:46
Mahosing 發表於 2015-8-1 22:02
找到了11(2)b
(a) 進行競賽性的隊際遊戲;

咁要順手拉晒班細路d無無謂謂OCamp

作者: nteast    時間: 2015-8-2 21:03
大爛財 發表於 2015-8-2 19:45
女人既野,求其買D野送比佢就乜事都無啦

ching 呢個提議都幾好
作者: nteast    時間: 2015-8-2 21:14
arigato 發表於 2015-8-2 19:51
同太太講,又吾係做左殺人放火,偷呃拐騙的事.只係年長職員在其他同事在場時做左場大龍鳳,你吾好彩姐. ...

ching你真有見地,因為我及太太都覺得年長既職員在教緊一個職員去做檢控,
ching無講錯,我真喺唔好彩.各位把打以後要加倍小心玩車

作者: jackyrc    時間: 2015-8-2 21:28
改去市政局公園放電車
作者: snipers    時間: 2015-8-3 16:01
D魚農抄你不外乎以下情況:

A. 老世捽數
B. 是旦抄下人証明自己有做過野然後去蛇王

大陸人黎香港偷羅漢松、掘稀有植物,又唔見佢嚴厲執法?

根本係避重就輕欺善怕惡食納稅人嘅飯搵納稅人嘅笨。
作者: warehouse    時間: 2015-8-5 13:58
jackyrc 發表於 2015-8-2 21:28
改去市政局公園放電車

ching, 你去過公園放車未,有冇管理員干涉或驅趕。

作者: jackyrc    時間: 2015-8-5 16:47
沒有人趕,成日都去的
作者: warehouse    時間: 2015-8-5 18:21
jackyrc 發表於 2015-8-5 16:47
沒有人趕,成日都去的

係你夠面子先至冇比人趕,我係公園玩,玩次次都要同管理員嗌交,好煩。

作者: jackyrc    時間: 2015-8-5 18:52
電動車公園合法的
作者: jackyrc    時間: 2015-8-5 19:03
http://rc-evo.com/xbbs/thread-313191-1-5.html
作者: jackyrc    時間: 2015-8-5 23:02
大家幾時約局去公園玩下車,在下 玩開RTR1/10電動SC及電動大腳
作者: chilebb    時間: 2015-8-5 23:16
玩 RC 慢爬都捉!搞L錯呀
作者: warehouse    時間: 2015-8-7 10:36
jackyrc 發表於 2015-8-5 18:52
電動車公園合法的

ching,有時覺得政府俾XX派恰好可憐,但玩車斯斯文文不攪事自我陶醉,都要俾漁農鼠告上庭,聽見都好肯慶。公園09年解禁可放電車,但文件沒有下傳至公園管理員,佢地大部份場都唔知,玩車時都要同佢地嗌交,最肯慘嗌交贏咗可以玩車,第2日去玩又要嗌交,因為公園保安人手流動性很大,經常轉人,新來嘅唔知又驅趕又要嗌交。

作者: nteast    時間: 2015-8-7 11:22
warehouse 發表於 2015-8-7 10:36
ching,有時覺得政府俾XX派恰好可憐,但玩車斯斯文文不攪事自我陶醉,都要俾漁農鼠告上庭,聽見都好肯慶 ...

ching,公園我都有去玩 , 早期公園經理及管理員都唔知己改例,我無同佢地嗌交,衹喺交份文件比佢地睇完就調頭走無再干擾我 , 但喺玩時要小心其它人 , 関於本人被罰案件我己联絡1823 漁護處反影意見 , 待跟進

作者: warehouse    時間: 2015-8-7 11:50
nteast 發表於 2015-8-7 11:22
ching,公園我都有去玩 , 早期公園經理及管理員都唔知己改例,我無同佢地嗌交,衹喺交份文件比佢地睇完就 ...

ching 交份甚麼文件。

作者: nteast    時間: 2015-8-7 11:55
warehouse 發表於 2015-8-7 11:50
ching 交份甚麼文件。

早期有ching已post咗条例上黎比大家參考,所以我copy咗一啲預備比喲管理員同經理睇,唔使嘈交
作者: cc4321    時間: 2015-8-7 12:08
有時候要站係對方立場諗,人家都係跟柯打做野,有條例有投訴佢跟住做,你最多只係無得玩車,如果佢唔理比上頭或者比人投訴,人家個FILE可能就咁花左
作者: warehouse    時間: 2015-8-7 12:34
cc4321 發表於 2015-8-7 12:08
有時候要站係對方立場諗,人家都係跟柯打做野,有條例有投訴佢跟住做,你最多只係無得玩車,如果佢唔理比上頭或 ...

Ching就算係公務員都要說話公正,你說 (甚麽有條例有投訴佢跟住做),甚麼文化呀!依家講緊官方執住規則咬文嚼字嚟告嗰位ching,佢喺個人煙稀少嘅山頭玩慢爬車 (你知慢爬車有幾慢啦),並非喺多人正在燒烤嘅場地玩越野車 (你知越野車有幾快啦),何來有人投訴呢,我推測當時只得佢一家人,怎會影響他人呢?

作者: nteast    時間: 2015-8-7 13:01
warehouse 發表於 2015-8-7 12:34
Ching就算係公務員都要說話公正,你說 (甚麽有條例有投訴佢跟住做),甚麼文化呀!依家講緊官方執住規則咬 ...

两位 ching 其實我 post 上黎衹喺提醒把打因為有条例監管 , 大家要留意 ,
有時事情唔發生喺自已身上感受唔到 ,
大家唔好因為公務員去執法問題黎喺呢處爭坳

作者: warehouse    時間: 2015-8-7 13:36
nteast 發表於 2015-8-7 13:01
两位 ching 其實我 post 上黎衹喺提醒把打因為有条例監管 , 大家要留意 ,
有時事情唔發生喺自已身上感受唔 ...

我都唔想架,但係佢個post成段官方代表覆市民,你肯定係好人,出事post知會車友留意,其實好多車友都唔知有規定,如果佢真係公務員可恥呀!(佢玩車先會入這論壇,論壇要公正無私討論)

作者: nteast    時間: 2015-8-7 17:55
warehouse 發表於 2015-8-7 13:36
我都唔想架,但係佢個post成段官方代表覆市民,你肯定係好人,出事post知會車友留意,其實好多車友都唔知 ...

ching 唔使介意其它人諗既野 , 加上唔喺自己比人告 , 唔會感受到 , 每個人有其個人發表自由

作者: warehouse    時間: 2015-8-7 18:51
nteast 發表於 2015-8-7 17:55
ching 唔使介意其它人諗既野 , 加上唔喺自己比人告 , 唔會感受到 , 每個人有其個人發表自由

...

唉!其實大家車友我係感同身受先至會好火滚post多次鄧你唔抵,算啦唔再提啦,免得俾版主鬧出局,多謝你post通知避免往後被漁農鼠告。

作者: shing317    時間: 2015-8-7 19:29

Ching你好!我有經常去大拗門,間中都見有小朋友放玩具遙控車,我放過幾次1/16大腳八,有被職員勸告不要玩,但沒抄牌。
我覺得都係人情和道理,如果慢爬都要抄,那小朋友也要抄牌了。過馬路我都比人捉過,冇車就過我覺得好正常。
你抄了牌可能未必要上庭,寄封信給你認罪罰款便了事,不用太擔心,
比我首先會X個管理員,有時間上庭便按道理說,驚佢有毛!

作者: nteast    時間: 2015-8-7 20:24
shing317 發表於 2015-8-7 19:29
Ching你好!我有經常去大拗門,間中都見有小朋友放玩具遙控車,我放過幾次1/16大腳八,有被職員勸告不要玩 ...

ching 算把啦 ,  
我都間唔中同太太去大拗門玩  ,  
有時遇見到啲小朋友見我玩 ,
佢地都好開心同覺得好神奇 ,
佢地問我架車点解無人駕駛都會行 ,
見啲小朋友咁開心 ,
連我自已都玩得開心 .

作者: cc4321    時間: 2015-8-8 10:17
warehouse 發表於 2015-8-7 12:34
Ching就算係公務員都要說話公正,你說 (甚麽有條例有投訴佢跟住做),甚麼文化呀!依家講緊官方執住規則咬 ...

有人投訴我只係假切啫,都唔明你點解咁火,我只係從另一方面睇,咁就比你上綱上線話我係公務員,理性D喇
無人人煙稀少就可以亂黎?水塘平日無人人煙稀少,咁跳落去游水得唔得?半夜條街無車無人人煙稀少,咁訓係度又得唔得?人地有明文規定,你點唔中意都要守,而唔係我唔同意咁就可以亂黎,人家揸正黎做就話甚麼文化,你覺得條例唔合事宜可以搵有關部門或者議員投訴,唔係話我唔阻人咁就得喇,唔好成日只係覺得我認為無事咁就無事,係咪咁就係有道理就係啱呢

作者: nteast    時間: 2015-8-8 10:44
cc4321 發表於 2015-8-8 10:17
有人投訴我只係假切啫,都唔明你點解咁火,無人人煙稀少就可以亂黎?水塘平日夠無人人煙稀少,你跳落去游水得 ...

CHING 相信大家都係模型愛好者,唔好為件咁既事黎動氣O.K
作者: cc4321    時間: 2015-8-8 10:57
nteast 發表於 2015-8-8 10:44
CHING 相信大家都係模型愛好者,唔好為件咁既事黎動氣O.K

我唔係動氣亦無必要動氣,只係佢用咩態度對我我就用返咩態度對佢啫,我只係指出有例就算你覺得唔合理,你首要就係先守法,之後點跟進係之後事,而唔係我唔同意我係要係度玩,你吹我呀咁,不過搞串你個POST唔好意思,我唔會再係度回佢喇,SORRY

作者: firesun    時間: 2015-8-8 11:12
nteast 發表於 2015-8-7 11:55
早期有ching已post咗条例上黎比大家參考,所以我copy咗一啲預備比喲管理員同經理睇,唔使嘈交 ...

ching,請問係邊道copy? 我又係次次係公園球場比人趕=.=
作者: cs1    時間: 2015-8-8 11:38

講句真心話 , 冇口頭警告 , 普通人就算我都唔會知 , 走過嚟見斯斯文文就告 , 好擾民 !!

慢爬有幾快  ??  爬爬下我都會感受人家玩樂夠健康 , 先給口頭通知也不能做到 ??

再者郊野公園不是給巿民玩樂之處嗎 ?? 放車是否又應該去人口密雜人多車多去彌敦道先得 ??

我反而讚成去郊外不影哬其他使用者之下 , 玩下 .

作者: cs1    時間: 2015-8-8 11:49

補充 , 在有警告勸介之後 , 又有明文條例 , 才作出檢控  .

作者: nteast    時間: 2015-8-8 12:08
firesun 發表於 2015-8-8 11:12
ching,請問係邊道copy? 我又係次次係公園球場比人趕=.=

CHING 因為個POST都好耐之前 , 等我稍後搵吓先 .
作者: nteast    時間: 2015-8-8 12:20
firesun 發表於 2015-8-8 11:12

查詢公園及沙灘可否玩遙控車 (檔案編號:2-396369063)

有關上述個案,就關於陸上場地方面,康樂及文化事務署提供回覆如下:
「 本署轄下各戶外康樂場地均容許使用電池控制的遙控模型車,只要有關活動不會對其他使用人士或本署職員構成滋擾或妨礙便可進行。至於已劃定活動類型的設施,如球場,太極園等則以有關活動為優先。」

如有任何查詢,歡迎與我們的職員聯絡。

客戶服務主任
鍾瀚翎 謹覆  2014年8月31日

電話: 1823
傳真: 2760 1823
電郵: [email protected].

希望幫到各位CHING去玩車唔使同人嗌交

作者: warehouse    時間: 2015-8-8 15:45
shing317 發表於 2015-8-7 19:29
Ching你好!我有經常去大拗門,間中都見有小朋友放玩具遙控車,我放過幾次1/16大腳八,有被職員勸告不要玩 ...

呢位師兄分析有理據,公正冇偏斜,兼安撫中招之車友,有人情味,小弟敬禮。

作者: warehouse    時間: 2015-8-8 15:48
cs1 發表於 2015-8-8 11:38
講句真心話 , 冇口頭警告 , 普通人就算我都唔會知 , 走過嚟見斯斯文文就告 , 好擾民 !!

慢爬有幾快  ??   ...

再多一位師兄分析有理據,公正冇偏斜,兼安撫中招之車友,有人情味,小弟再敬禮。

作者: warehouse    時間: 2015-8-8 15:53
cs1 發表於 2015-8-8 11:49
補充 , 在有警告勸介之後 , 又有明文條例 , 才作出檢控  .

極同意ching之見解,thx

作者: yuenwai    時間: 2015-8-8 23:24
我都要copy依段條文先免得嘈交thx師兄
作者: jpl    時間: 2015-8-9 01:01
過馬路我都比人捉過,冇車就過我覺得好正常,都幾有創意,咁四圍無人咪可以做乜都得揸車見無車無人咪可以衝燈
作者: shing317    時間: 2015-8-9 02:38
jpl 發表於 2015-8-9 01:01
過馬路我都比人捉過,冇車就過我覺得好正常,都幾有創意,咁四圍無人咪可以做乜都得揸車見無車無人 ...

咁大個人,分唔清咩時候要執生變通,那便慢馒企吧!何必舉些極端的例子出來!你和那管理員也差不多呢!大慨會連小朋友玩玩具遙控車也抄牌吧!

作者: Ozman    時間: 2015-8-9 08:02
nteast 發表於 2015-8-8 12:20
查詢公園及沙灘可否玩遙控車 (檔案編號:2-396369063)

有關上述個案,就關於陸上場地方面,康樂及文化事 ...

Great! Thank you for information!

作者: andynax1    時間: 2015-8-9 08:58

小心呢條條文

有關上述個案,就關於陸上場地方面,康樂及文化事務署提供回覆如下:
「 本署轄下各戶外康樂場地均容許使用電池控制的遙控模型車,只要有關活動不會對其他使用人士或本署職員構成滋擾或妨礙便可進行。至於已劃定活動類型的設施,如球場,太極園等則以有關活動為優先。」

呢條係用來保護康文處自己, 小心
作者: warehouse    時間: 2015-8-9 12:52
andynax1 發表於 2015-8-9 08:58
小心呢條條文

謝ching提醒,我睇法人際間互相尊重 ( 上文一位ching講處事需執生,這詞非常好 ),玩車亦不要濫用場地,例如場地維修,設施改建加建或節日特別康樂活動,管理員勸停放車便需停,這樣大家相安無事,長玩長有。
作者: 724811    時間: 2015-8-9 13:24
shing317 發表於 2015-8-9 02:38
咁大個人,分唔清咩時候要執生變通,那便慢馒企吧!何必舉些極端的例子出來!你和那管理員也差不多呢!大慨 ...

作者: nteast    時間: 2015-9-11 19:23
今日收到漁農署既信,唔向我採取檢控.
作者: 大爛財    時間: 2015-9-11 20:59
nteast 發表於 2015-9-11 19:23

一天光晒,恭喜晒

作者: cs1    時間: 2015-9-11 22:23

GOOD !!

作者: warehouse    時間: 2015-9-11 22:32

ching,好人有好報。
作者: 勞力士    時間: 2015-9-11 23:43
樓主同太太都放下心頭石了。
作者: nteast    時間: 2015-9-12 08:28
thx all ching
作者: jackyrc    時間: 2015-9-13 17:05
去公園行車
作者: nteast    時間: 2015-9-13 19:24
jackyrc 發表於 2015-9-13 17:05
去公園行車

公園玩一定唔會抄牌,不過要小心其它人安全

作者: jackyrc    時間: 2015-9-13 19:30
一定,今天公園很小人及大家守規矩見到空地方才玩

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2