RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: mini inferno 問題 [打印本頁]

作者: prince80    時間: 2007-12-11 00:20
標題: mini inferno 問題
新買左部京商既MINI INFERNO 1:16, 發覺架車去到唔係好遠就會唔行, 請問是不是部車既RECEIVER問題呢?
作者: 大野    時間: 2007-12-11 00:36
幾遠先, 正常唔會嫁喎
您有無收埋條接收天線呀
作者: Issac    時間: 2007-12-11 00:59
標題: 回復 1# 的帖子
你嫁車買左幾銀呀??我都想買番部呀!!
作者: prince80    時間: 2007-12-11 01:58
標題: 回復 2# 的帖子
我無收埋條天線呀, 明天攞去問吓先
作者: prince80    時間: 2007-12-11 01:59
標題: 回復 3# 的帖子
買左$680, 好抵呀, 不過買左返嚟玩左陣覺得唔夠快, 決定明天過去改吓先得, 唔知會用幾多錢呢...
作者: Issac    時間: 2007-12-11 02:11
標題: 回復 5# 的帖子
它是4WD嗎?? $680係1 SET連控??同埋佢用咩電呀??仲要買啲咩野先玩得呀??

THANK YOU!!
作者: prince80    時間: 2007-12-11 02:35
標題: 回復 6# 的帖子
無錯, 係4WD既, $680連一SET控, 可以用2A電, 或者用一排排果D叉電都得, 基本上即買即玩
但開頭未改就唔快LOR, 所以我先諗住明天去改, 考慮吓吖, 我覺得幾抵架
作者: Issac    時間: 2007-12-11 02:42
標題: 回復 7# 的帖子
嘩...1 SET都係$680,好似介抵過啲Mini-Z啵..!!
有得諗..有得諗!!!
作者: prince80    時間: 2007-12-11 02:45
標題: 回復 8# 的帖子
唔好諗喇, 快D買啦, 你住在哪處架, 買左一齊玩吖
作者: pgm250    時間: 2007-12-11 11:14
原帖由 prince80 於 2007-12-10 10:35 發表
無錯, 係4WD既, $680連一SET控, 可以用2A電, 或者用一排排果D叉電都得, 基本上即買即玩
但開頭未改就唔快LOR, 所以我先諗住明天去改, 考慮吓吖, 我覺得幾抵架

2A電完全唔掂,用2/3A電,起步爆好多呀.
要快,電子野,同摩打一定要換.

作者: prince80    時間: 2007-12-11 11:43
標題: 回復 10# 的帖子
想請問點解我架車去到唔係好遠就會唔郁呢, 無理由咁短矩離架...
如果換電子野會唔會有幫助呢?
我想問如果換電子野大約幾錢呢?
換motor又見到有d網友換無刷, 其實係乜野架呢?
朱叉係唔係一定要換呢?
仲有d乜野part閣下建議要更換架?
作者: pgm250    時間: 2007-12-11 12:23
原帖由 prince80 於 2007-12-10 19:43 發表
想請問點解我架車去到唔係好遠就會唔郁呢, 無理由咁短矩離架...
如果換電子野會唔會有幫助呢?
我想問如果換電子野大約幾錢呢?
換motor又見到有d網友換無刷, 其實係乜野架呢?
朱叉係唔係一定要換呢?
仲有d乜野 ...

短矩離收唔......我可以去好遠.
如果換電子野會唔會有幫助呢?<------換過哂D新野,當然有幫助啦,
換電子野主要都係換個電變,換電變for高效能摩打).換得電變又要換接收,換左個接收又要換servo......好大投資......
無刷...無炭刷摩打,快靚正...
作者: WallaceNg    時間: 2007-12-11 12:57
我arm arm order左個xspeed motor上去算,應該會快d,不過怕d電子野燒
用8cell,我估個speed會接受到ge
作者: pgm250    時間: 2007-12-11 13:44
原帖由 WallaceNg 於 2007-12-10 20:57 發表
我arm arm order左個xspeed motor上去算,應該會快d,不過怕d電子野燒
用8cell,我估個speed會接受到ge

唔怕喎...無咁易燒.
我隻Trinity摩打,換在10T摩打牙and38T中牙,行6CELL電,都幾快,靜止起步好爆.

作者: 大野    時間: 2007-12-11 15:01
個傳動系統咁多組件,
會唔會間接影響車速呢?
作者: rk2    時間: 2007-12-11 18:48
當中可能好多動力損耗了 . 我估咋 !!
作者: 大野    時間: 2007-12-11 19:13
我估都似係.
咁果舊係米限滑呢?
作者: agentjerry    時間: 2007-12-11 20:53
原帖由 prince80 於 2007-12-11 02:35 發表

where u buy to get this good price?
作者: 大野    時間: 2007-12-11 21:48
部車好靚, 見到實忍唔住買
作者: prince80    時間: 2007-12-11 22:05
標題: 回復 18# 的帖子
在廣華街X全買, 今日去到見仲有貨呀, 快D去買啦
作者: prince80    時間: 2007-12-11 22:06
請問各位住邊頭架?
可以約出來一齊放車麻
作者: prince80    時間: 2007-12-11 22:14
其實換左朱叉會有乜野幫助呢?
作者: Triton    時間: 2007-12-11 22:59
好似我咁!!
咪岩岩換曬o的野o羅......

作者: prince80    時間: 2007-12-12 00:12
標題: 回復 23# 的帖子
我都係用呢個電變喎, 請問你仲改左D乜呀
作者: AMAT    時間: 2007-12-12 00:18
鋰電.....80A.....有O的驚.....
你粒電幾多V架.....
作者: AMAT    時間: 2007-12-12 00:21
廠方意見......

如果你粒電係7.4V以上....最好加返個電容.....唔係個電變會好好好好熱.....
作者: AMAT    時間: 2007-12-12 00:25
呢隻電變最高係7.2V.......

用到7.4V以上........一切都好難擔保.....
作者: Triton    時間: 2007-12-12 00:34
呢隻電變最高唔係話9.6v咩?
我買個陣時4眼哥哥仔講o既!!!
作者: AMAT    時間: 2007-12-12 01:00
原帖由 Triton 於 2007-12-12 00:34 發表
呢隻電變最高唔係話9.6v咩?
我買個陣時4眼哥哥仔講o既!!!

唔得.
我搞錯.
如果你覺得唔OK,我可以叫鋪退返俾你.
SORRY~
作者: AMAT    時間: 2007-12-12 01:01
7.4我諗已經極限.....9.6V就太勁.....

最高係6CELL~
作者: AMAT    時間: 2007-12-12 01:02
http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=60416&extra=page%3D1

呢到有數據,都係最高6CELL,7.2V
作者: WallaceNg    時間: 2007-12-12 11:46
我想知原裝電變用4.8v得唔得?
作者: WallaceNg    時間: 2007-12-12 11:48
原帖由 pgm250 於 2007-12-11 13:44 發表

唔怕喎...無咁易燒.
我隻Trinity摩打,換在10T摩打牙and38T中牙,行6CELL電,都幾快,靜止起步好爆.

你唔係話你過隻野好慢架咩?
我可能改101bk, 8cell, xspeed,唔知得唔得呢?
作者: pgm250    時間: 2007-12-12 12:52
原帖由 WallaceNg 於 2007-12-11 19:48 發表

你唔係話你過隻野好慢架咩?
我可能改101bk, 8cell, xspeed,唔知得唔得呢?

換左細摩打牙and大中牙,現在改善了很多,都好滿意.因為呢個摩打高轉數,扭力比較低,要用齒輪比來改善
作者: AMAT    時間: 2007-12-12 16:30
原帖由 WallaceNg 於 2007-12-12 11:46 發表
我想知原裝電變用4.8v得唔得?

咁低!?都得掛......不過相信冇乜力.....
作者: WallaceNg    時間: 2007-12-12 23:18
原帖由 AMAT 於 2007-12-12 16:30 發表

咁低!?都得掛......不過相信冇乜力.....

係啊,因為想放落部xmods到玩
作者: prince80    時間: 2007-12-13 02:01
今日買左部叉機, 但唔係好識用, 係TLP牌子, 網賈的第二部, 我D電每粒係1100 & 1.2V, 總數8粒, 係用在我的MINI INFERNO度, 咁上面可以調教0.5A - 5.5A, 想問應該轉去哪個數字才對呢?
同埋叉2A電時, 又應該轉去哪個數字呢?
佢得一個制, 我都唔知要按幾多下才對, 請問有無師兄知道呢?

登錄/註冊後可看大圖

作者: AMAT    時間: 2007-12-13 02:26
原帖由 prince80 於 2007-12-13 02:01 發表
http://www.gunnerairsoft.com/catalog/index.php?cPath=44_83
今日買左部叉機, 但唔係好識用, 係TLP牌子, 網賈的第二部, 我D電每粒係1100 & 1.2V, 總數8粒, 係用在我的MINI INFERNO度, 咁上面可以調教0.5A - 5.5A, ...

1A
作者: prince80    時間: 2007-12-13 02:50
標題: 回復 38# 的帖子
但我一插排電落去, 佢就SHOW SLOW CHARGE, 不過會不停BEEP BEEP 聲, 按一下之後就唔會响, 不過就轉去FAST CHARGE, 我在論壇見到盡量唔好用FAST CHARGE, 究竟應該點好呢? 同埋部機無端端會轉返SLOW CHARGE, 然後就不停BEEP BEEP响
同埋係唔係每一次都要放電先架, 呢部機充完電係唔係會自動停呢?
我要點樣先知道已經充完呢?

作者: WallaceNg    時間: 2007-12-13 11:35
係咁架!如果佢快叉完佢都會跳返去slow charge
作者: prince80    時間: 2007-12-13 11:57
標題: 回復 40# 的帖子
咁轉返去slow charge係唔係代表已經charge完呢?
因為部充電機會不停beep beep
作者: AMAT    時間: 2007-12-13 12:02
原帖由 prince80 於 2007-12-13 11:57 發表
咁轉返去slow charge係唔係代表已經charge完呢?
因為部充電機會不停beep beep

係代表差完
作者: prince80    時間: 2007-12-13 12:03
標題: 回復 42# 的帖子
真係唔該晒你呀, 麻煩左你咁多次
請問你住在香港哪處呀, 搵日一齊出去放車
作者: prince80    時間: 2007-12-13 23:50
好慘呀, 今日落去同個fd玩車, 玩玩發覺有時轉左, 轉轉會無反應, 唔知發生乜野事呢? 關唔關個servo事呢?
同埋我個遙控無開時, 架車會自動郁郁, 我個fd話正常唔應該會咁喎, 究竟點解呢?
作者: AMAT    時間: 2007-12-13 23:51
原帖由 prince80 於 2007-12-13 23:50 發表
好慘呀, 今日落去同個fd玩車, 玩玩發覺有時轉左, 轉轉會無反應, 唔知發生乜野事呢? 關唔關個servo事呢?
同埋我個遙控無開時, 架車會自動郁郁, 我個fd話正常唔應該會咁喎, 究竟點解呢?

唔明攞返去鋪頭問下試下啦.....
作者: WallaceNg    時間: 2007-12-13 23:58
原帖由 prince80 於 2007-12-13 23:50 發表
好慘呀, 今日落去同個fd玩車, 玩玩纒發覺有時轉左, 轉轉纒會無反應, 唔知發生乜野事呢? 關唔關個servo事呢?
同埋我個遙控無開時, 架車會自動郁纒郁纒, 我個fd話正常唔應該會咁喎, 究竟點解呢?

係咪未set中位?
作者: Triton    時間: 2007-12-14 00:58
你個servo係咪原裝o個個.....?
係得話就恭喜你.........個servo打左柴!
因為我都係咁.......
作者: WallaceNg    時間: 2007-12-14 09:42
大家有冇發覺原裝inferno,起部比一半油,1秒之後先比滿係會快好多架?
仲幾快tim 唔知點解
作者: DriftNoobie    時間: 2007-12-14 10:21
原帖由 Triton 於 2007-12-14 00:58 發表
你個servo係咪原裝o個個.....?
係得話就恭喜你.........個servo打左柴!
因為我都係咁.......

可能只係 servo saver 上得太緊.

作者: DriftNoobie    時間: 2007-12-14 10:30
原帖由 WallaceNg 於 2007-12-14 09:42 發表
大家有冇發覺原裝inferno,起部比一半油,1秒之後先比滿係會快好多架?
仲幾快tim 唔知點解

佢隻中差速, 原本係賣點, 但結果變成弱點. 起步中差速打滑, 所以慢.
好多人都用鞋膠"痴"死隻中差速黎玩.
作者: prince80    時間: 2007-12-14 11:19
標題: 回復 47# 的帖子
我果個已經唔係原裝架喇, 係買top racing 果隻電變連埋既
作者: prince80    時間: 2007-12-14 11:19
標題: 回復 47# 的帖子
我果個已經唔係原裝架喇, 係買top racing 果隻電變連埋既
作者: WallaceNg    時間: 2007-12-14 11:46
原帖由 DriftNoobie 於 2007-12-14 10:30 發表

佢隻中差速, 原本係賣點, 但結果變成弱點. 起步中差速打滑, 所以慢.

咁要痴邊個位?
作者: pgm250    時間: 2007-12-14 11:58
原帖由 WallaceNg 於 2007-12-13 19:46 發表

咁要痴邊個位?

萬能膠,我用AA膠免強都得.
作者: WallaceNg    時間: 2007-12-14 12:36
原帖由 pgm250 於 2007-12-14 11:58 發表

萬能膠,我用AA膠免強都得.

我鎖左啦,但係都係好似之前咁,鎖中差就得?起部都唔係好快
作者: Triton    時間: 2007-12-14 15:11
原帖由 DriftNoobie 於 2007-12-14 10:30 發表

你講o既中差速打滑,會唔會唔係中差速.
係有絲母同埋彈弓個2粒齒!我just鎖緊粒絲母,個效果會唔會同你用膠"痴"死一樣呢?
作者: WallaceNg    時間: 2007-12-15 09:14
wa我頭先學上面位c兄咁講,鎖左粒絲母之後,成架車唔同左,快好多,冇lum到inferno原裝係可以去到咁快架
作者: WallaceNg    時間: 2007-12-15 09:43
但係我發覺部inferno一跳起就向前反,有咩好辦法?有冇放過野係頭到,係咪放番d野係尾到呀?
作者: rk2    時間: 2007-12-15 10:29
原帖由 WallaceNg 於 2007-12-15 09:14 發表
wa我頭先學上面位c兄咁講,鎖左粒絲母之後,成架車唔同左,快好多,冇lum到inferno原裝係可以去到咁快架

鎖死中差速, 減低動力損耗 nei.
作者: pgm250    時間: 2007-12-15 13:02
原帖由 WallaceNg 於 2007-12-14 17:43 發表
但係我發覺部inferno一跳起就向前反,有咩好辦法?有冇放過野係頭到,係咪放番d野係尾到呀?

有無換oil Shocks Dampers?原裝damper無油壓扯住,回得太快,好似跳彈床,咁咪反囉.
作者: WallaceNg    時間: 2007-12-15 13:06
only for the front or the rear??? or both??? just get a new spring?
作者: pgm250    時間: 2007-12-15 13:09
原帖由 WallaceNg 於 2007-12-14 21:06 發表
only for the front or the rear??? or both??? just get a new spring?

當然both好D,oil Shocks 好多連spring 1 set賣.
作者: Triton    時間: 2007-12-15 21:53
我見到原裝oil Shocks都係二百蚊都唔屎

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2