RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5472|回復: 30
打印 上一主題 下一主題
收起左側

做水冷的喉

ricksonchow 發表於 2008-5-2 02:39:20 | 顯示全部樓層
原帖由 夜遊神 於 2008-5-1 18:35 發表
多口提供另一做法:用鋁通。
這傢伙毋須熱處理也易於屈曲,但就咁屈的話,可能會弄扁喉身。解決辦法是在鋁通內塞滿幼鹽,兩端開口用膠紙封住,之後便可以將鋁通繞到摩打上(亦可以在直徑相若的電芯上繞圈)。成形之 ...

我響d模型舖搵過都唔見有鋁通,尋日去左專x買,60蚊一個水冷圈,寫住話岩540size,點知返到去及現個水冷圈大左成個碼,入面仲有d鋼珠塞住,去唔到水..... o哂咀....
借問一聲邊度會有啱size既鋁通賣?  thx!
ricksonchow 發表於 2008-5-3 05:10:23 | 顯示全部樓層
原帖由 亞勞 於 2008-5-2 03:48 發表

洗衣街-千里達都有
鋁size:5/32, 90cm長, $25
銅size:5/32, 90cm長, $35
90cm可以做3-4個

THX!!  不過冇哂5/32, 用3/16試, 不過失敗左.....d 鹽唔夠純正..充唔滿條鋁通, 摺左 哂左$30
ricksonchow 發表於 2008-5-3 05:12:07 | 顯示全部樓層
原帖由 jackyming. 於 2008-5-2 23:24 發表
買現成好過啦 5條野有過,用鋁造

借問一聲德昌可以搵到嗎?  50蚊咁平?
ricksonchow 發表於 2008-5-3 18:48:45 | 顯示全部樓層
原帖由 Barry28 於 2008-5-3 09:39 發表

德X貴呀!去旺角KWS買啦!

就係kws 搵唔到先出此下策....可唔可以透露下kws邊間~~   唔該哂!
ricksonchow 發表於 2008-5-5 22:21:59 | 顯示全部樓層
今日難得閒過去德昌搵水冷.....點知岩岩得返一隻開左包既.... 超灰
佢話比人買哂... 要得3個禮拜
ricksonchow 發表於 2008-5-13 01:44:12 | 顯示全部樓層
原帖由 jackyming. 於 2008-5-12 23:04 發表

你頭像隻船以前係我造架 我以後賣左比安神  

hahaha~ 原來你係原創人...我買返黎果陣都唔知佢生自邊度~  lee一兩個星期我都有出過柴灣放船~  
lee一張頭像係幾年前響tm池影, 幾年冇玩, 而家開始玩返