RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: Evo5
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[車輛專區] 3Racing Sakura S ZERO 玩家專區

kkchung 發表於 2011-1-16 21:55:41 | 顯示全部樓層
kkchung 發表於 2011-1-16 22:24:38 | 顯示全部樓層
那麼我也買 sakula zero改成 sakula S
佐敦谷Montoya 發表於 2011-1-16 22:02

有不少人也是這樣改。

如果你真的是玩 SAKURA ZERO SPORT 和 SAKURA ZERO 的車主便應知到兩者設計上主要分別便是馬達座和二樓兩者關係。SAKURA ZERO 是完全離開,車架扭動分配和中座沒關。主要是二樓板和底板軟硬、桂位位置和前後波箱螺絲控制。而 SAKURA ZERO SPORT 如 X-Ray 那樣和二樓板接合,這裡可用來改變車架扭動分配。所以有不小 SAKURA ZERO 的車主改成用 SAKURA ZERO SPORT 的升級碳化二樓板和直立金屬中座變成了升級版 SAKURA ZERO SPORT 。這樣車架可變化比之前更多,之後便看玩家能力。
kkchung 發表於 2011-1-16 22:28:25 | 顯示全部樓層
明白! 改車都係一種樂趣
tamiyafan 發表於 2011-1-16 22:12

這輛是一包包獨立零件買回來組裝的。
kkchung 發表於 2011-1-17 20:42:10 | 顯示全部樓層
我想問....我而家換左直立式摩打坐 個二樓板會頂住 裝唔到
我應該要磨塊二樓板定係有option二樓板係唔頂住 ...
jacky0001 發表於 2011-1-17 20:20

單孔位直立式摩打座和單孔位碳化二樓板是一起換的。
kkchung 發表於 2011-2-6 12:57:48 | 顯示全部樓層
我想問下...我用FUTABA 9551 SERVO
裝左落去之後個擺臂位會頂住個2樓板,可以點整@@
ming0622 發表於 2011-2-5 20:53

原廠膠伺服桂有前後(出入)可變來用,頂2樓板便用用短那邊收伺服。如果還頂著把底板收伺服桂用後2號孔位便可。
kkchung 發表於 2011-2-6 13:20:02 | 顯示全部樓層
岩岩SET完車又去玩,,
唔知點解用殼玩架車超甩..唔用就比較咬地 (我係球場玩)
另外向前行算係行到直線,反而 ...
YC春 發表於 2011-2-5 22:36

唔知點解用殼玩架車超甩..唔用就比較咬地 (我係球場玩)  <----即是說你這車殼特性是甩尾,而你車子未為這車殼去做好設定。

另外向前行算係行到直線,反而向後完全行唔到...(向後轉彎...) <---- 向後行變成尾輪轉向時車子會變得極敏感,只要車頭有設定不平均或轉向設定不好向後行會更明顯出現。
kkchung 發表於 2011-2-6 19:44:09 | 顯示全部樓層
新手一問:
請問這車原裝車呔可以係咩場地度用?
可否係JV場用?
TH.X
faiwong23 發表於 2011-2-6 19:11

原裝車呔只給 RS540 這類入門低動力時用。JV場較用呔很利害,暫時我只建議看地面溫度選用Sorex 32R ~ 40R 呔。
kkchung 發表於 2011-2-6 19:51:17 | 顯示全部樓層
這車用什甚車殼會比較冇咁甩尾?
TH.X
faiwong23 發表於 2011-2-6 19:15

可以這樣想:如不是很極端反應的車殼,一般不會極甩尾。只是車子設定和車殼是否合適。

車殼可選 PROTOform 的 DNA 2、LTC-R、Mazda Speed 6、R9-F 、East Coast Bodies Tune 的 M-Speed-6 spec09 等等等等許多也可。
kkchung 發表於 2011-2-24 11:22:32 | 顯示全部樓層
回復  hkwcc00

個遙控扭左但車向右= =
零x 發表於 2011-2-24 11:09

把遙控器設回CH1 做反向。
kkchung 發表於 2011-2-24 11:24:13 | 顯示全部樓層
回復  hkwcc00

要續粒續粒慢慢收入去- -果刻先辛苦T_T"
((玩左兩個月多小小既遙控生涯....既感想 ...
零x 發表於 2011-2-24 09:57

我較有興趣知兄用那牌子批,不如拍幅相來看看。弟之前用 Team Speedmind 的 2mm 批去裝,手把很好發力收螺絲。
kkchung 發表於 2011-2-24 11:26:35 | 顯示全部樓層
呢架野...雖然係平夾抵又好鍊.........不過全完裝冇OPTION件老手砌都"媽媽聲".....何況新手........
ul8000kbs 發表於 2011-2-23 03:36

我也完全沒有你所說的"媽媽聲",要裝好完全沒有難度。
kkchung 發表於 2011-2-24 11:56:43 | 顯示全部樓層
我將的螺絲孔个个都dup少少牙先入,咁做係未有的儍,同埋的螺絲点解9成半都係英制唔 ...
戰友 發表於 2011-2-24 11:44

dup左牙一定容易入了,當然不會是傻。但又會易走牙些,如果我dup牙只會dup開頭數牙便停。多數車膠件孔位也會比金屬件孔位做少一點點,如 H.P.I. TC-S 膠車那樣。
kkchung 發表於 2011-2-24 12:15:13 | 顯示全部樓層
回復  kkchung

邊到較- -?
零x 發表於 2011-2-24 12:09

什麼型號發射器呢?
kkchung 發表於 2011-2-24 23:50:28 | 顯示全部樓層
回復  kkchung

唔記得左...好似係
3pl-2.4g
零x 發表於 2011-2-24 22:14

http://manuals.hobbico.com/fut/3pl-2_4ghz-fhss-manual.pdf
第17頁,Steering Servo Reversing (REV-CH1)。
kkchung 發表於 2011-3-2 18:42:19 | 顯示全部樓層
剛剛看到KKchung ching 文章有關turbo setting,但想知是否hobbywing120A電變先得,若小弟有60A無感,可以d ...
g679654 發表於 2011-3-2 17:17

hobbywing eZRun 60A 無感版還未有這功能。要hobbywing Xerun 60A 才有。
kkchung 發表於 2011-3-4 09:55:46 | 顯示全部樓層
新手想請問摩打散熱扇可以喺边到插電,是否插在接收器的ch3,唔該哂
戰友 發表於 2011-3-2 20:24

看是那牌子型號風扇,直接去電池或接去接收器也有在用。
kkchung 發表於 2011-3-4 10:04:25 | 顯示全部樓層
請問各位Ching
1.車架改了直立式麼打座後,定要反裝皮帶?
2.若反裝皮帶,電池架就裝唔到,請問各位Ching ...
g679654 發表於 2011-3-4 09:09

改了直立式麼打座後要反帶和碳化二樓板。

一網上製作處理反帶方法:
http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=198098

擺臂下限介子可以裝。

19齒pulley接合器車中樂有售。

呔平價可選Team Powers 36 呔set 套裝 $160.00

hobbywing Xerun 60A 會貴許多。電變也要伍佰多六佰元,還未計馬達和程序卡。
kkchung 發表於 2011-3-7 12:09:02 | 顯示全部樓層
請問TRF是"星星"出嗎?另外好似有唔同長度喎!要買那種型號呀?
g679654 發表於 2011-3-6 22:40

田官 TRF 給 M 車用短油壓或南大金屬油壓也是相約長短。
kkchung 發表於 2011-3-7 12:17:20 | 顯示全部樓層
南大金屬油壓 where can buy?
Thank You  Ching!
g679654 發表於 2011-3-7 12:11

買田官 TRF 給 M 車用會而找許多。
kkchung 發表於 2011-3-13 12:51:57 | 顯示全部樓層
點解我架車一呼全油門就會偏右噶?慢慢行都可以走直線
thezeroii 發表於 2011-3-10 14:20

左右驅動流暢度不平均、左右懸掛流暢度不平均、左右重量不平均、差速器有問題等等原因也會。