RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: chrischu
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手又問~hobbywing 120a~

Allan007 發表於 2011-8-4 14:14:36 | 顯示全部樓層

呢個唔係錢唔錢既問題,而係玩得開唔開心既問題。我覺得僅僅可以揸盡架車既極限係最好玩。要發揮3.5既威力要好多野配合,如果唔係跑既時候只係不斷修正就無癮。我最初都玩4.5,但轉左玩11.5turbo都不知幾過癮,一排電又玩得耐,個變速又多野set。
Allan007 發表於 2011-8-4 14:30:23 | 顯示全部樓層
chrischu 發表於 2011-8-4 14:20
又學多樣野! 多謝師兄指點迷津  今晚返去UPGRADE多次最新firmware 先, 但師兄有冇啲少少&#2202 ...

可參考KK師兄個blog。
http://kkchung.pixnet.net/blog/post/28242065
Allan007 發表於 2011-8-28 19:35:47 | 顯示全部樓層
chrischu 發表於 2011-8-4 23:37
但我搵唔到個9DEG/0.1SEC 呀!!!!
HOW ABOUT SETTING !!! C-HING !!!!

激爆進角,真係比佢激爆

Hobbywing隻變速係好,個firmware都好,但係個user interface真係七國咁亂,將D原全唔欄更既選項擺埋一齊,我每次都要諗餐死先知係乜。好似個Boost Timing同Turbo Open Time有乜理由擺埋上下?比我就咁擺:

初始剎車力度(Initial Brake Force)
油門中立點區域寬度(Neutral Range)
過熱保護(Over-heat Protection)

增壓進角(Boost Timing)
啟動增壓進角轉速(Boost Start rpm)
Boost 進角加速率(Boost Timing AAC)

激爆進角(Turbo Timing)
Turbo 延遲開啟時間(Turbo Open Delay)
進角打開時間(Turbo Open Time)

大家覺得咁係咪清楚好多?
Allan007 發表於 2011-9-14 19:49:09 | 顯示全部樓層
mathew97726 發表於 2011-9-14 19:45
3.5T同4.5T...有感基本上好難會有場比你開得到Turbo -_-

要開一D都唔難,驚你架車着火姐。