RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6819|回復: 90
打印 上一主題 下一主題
收起左側

岩岩學玩幔爬 請各位多多指教

sunfffd 發表於 2009-2-5 16:38:42 | 顯示全部樓層
sunfffd 發表於 2009-2-5 16:40:55 | 顯示全部樓層
原帖由 幽靈 於 2009-2-5 12:27 發表
原裝AX10呔可唔可以在裏面加鉛呢?

原裝AX10呔:
front at least 200g each tyre
rear at least 100g each tyre
sunfffd 發表於 2009-2-5 16:44:42 | 顯示全部樓層
原帖由 havenlau 於 2009-2-4 12:19 發表

宜家唔hing後輪轉向, 用DIG啦, 佢用泥lock住後輪, 令佢原地轉.
你想買咩組件?

無話興唔興,super class 都可以用4轉 ,
只係2.2 比賽唔可以用,所以要用disconnect
完全係個人喜好
sunfffd 發表於 2009-2-6 12:18:43 | 顯示全部樓層
原帖由 幽靈 於 2009-2-5 17:38 發表
好多謝各位C兄比我咁多指教,
但係我未見過鉛係點加入去架 ^^ CC~~~
有冇相片可以參考下? 或者各位C兄有冇爬爬局?
等我可以學多D野快D加入爬爬樂 ^Q^

平均包住條鈴
sunfffd 發表於 2009-2-9 16:03:53 | 顯示全部樓層
原帖由 幽靈 於 2009-2-9 14:26 發表
我剛剛完成埋加鉛入去條呔到啦^^

頭每個
兩圈 第一圈用兩條60g切左15g,就岩岩好一圈,第二圈岩岩好兩條60g
咁即係 60X4-15=225g
後每個用兩條60g切左15g 一圈
所以係60X2-15=105g

you should try to mount your battery on the front axle too
sunfffd 發表於 2009-2-10 12:56:40 | 顯示全部樓層
原帖由 幽靈 於 2009-2-10 10:53 發表
今晚試車先 ^^
我準備左三款理電
1)2S 1000mah 15C
2)2S 1800mah 18C
3)2S 4200mah 30C

電變係Keyence A-07
摩打只知道係孖星

如果電放車頭,可能要用1000mah果粒先得.
其實我重搵緊最適合裝電的位置 ...

買塊3racing battery plate
電變頂得住用3s都得

登錄/註冊後可看大圖

我就用2S 1300mah 12C

登錄/註冊後可看大圖
sunfffd 發表於 2009-2-10 13:13:21 | 顯示全部樓層
原帖由 幽靈 於 2009-2-10 13:02 發表
3S電我有,但係個電變唔用得3S ~"~

你個電變有無zero reverse-delay?
sunfffd 發表於 2009-2-10 13:15:01 | 顯示全部樓層
原帖由 幽靈 於 2009-2-10 13:11 發表
C兄 你條呔平時放嚮到都會係咁 ?

yes , 要剪呔膽,等條呔貼地d
你睇我個dig片,條呔變晒形
不過係我剪得太多姐
sunfffd 發表於 2009-2-10 14:50:59 | 顯示全部樓層
原帖由 幽靈 於 2009-2-10 14:35 發表

有,但其實係唔係應該唔要有reverse delay會好D ?

最好無delay , 可以救車
sunfffd 發表於 2009-2-10 15:54:33 | 顯示全部樓層
下次一齊黎石澳爬番轉
就一清2楚

sunfffd 發表於 2009-2-11 11:07:20 | 顯示全部樓層
原帖由 havenlau 於 2009-2-11 09:29 發表

咁drag brake有咩用?

試下使30%drag brake,放架車係70度斜面
再試下使disable drag brake,放架車係70度斜面
你就知有咩用
sunfffd 發表於 2009-2-11 13:03:34 | 顯示全部樓層
原帖由 12wai3 於 2009-2-11 12:28 發表

師兄實在太利害啦

頂你
sunfffd 發表於 2009-2-11 15:23:08 | 顯示全部樓層
原帖由 幽靈 於 2009-2-11 14:42 發表
咁上斜就比少少力推住,落斜就比少少力拉住....

咁就同drag brake一樣原理
sunfffd 發表於 2009-2-18 18:29:47 | 顯示全部樓層
原帖由 ddz7 於 2009-2-18 15:50 發表
唔落drag break ,臺車喺斜面會下滑。爬唔到嘎
我用緊speed passion crawl 套裝,drag break設到最大都喺下滑。喺米要換大t數摩打

speed passion crawl 套裝 有位師兄石澳用過
好似有d問題
sunfffd 發表於 2009-2-19 13:26:03 | 顯示全部樓層
原帖由 edison 於 2009-2-19 13:16 發表

全因為Speed passion 的內轉馬達唔夠扭力(大部份內轉馬達都係一樣只有轉數,係死症).
上次 Crawler party 有位 C hing 用o左這套speed passion crawl 套裝發現連上小小斜都無力,
我就借左隻外轉馬達佢試, 一試 ...生龍活虎重鞭鞭有力

sunfffd 發表於 2009-2-19 17:14:49 | 顯示全部樓層
原帖由 幽靈 於 2009-2-19 17:08 發表

AX10可以改回用差速,因為RTR版頭軸有差速ka.
反而我係擔心個波箱咁高速會唔會死,同埋拒隻摩打齒係外露,入晒沙好快會死.

波箱就唔知
不過torque twist會好勁,扭爆原裝條{banned}膠傳動軸
起碼要換套金屬軸先
sunfffd 發表於 2009-2-19 17:47:05 | 顯示全部樓層
原帖由 幽靈 於 2009-2-19 17:29 發表
其實慢爬應該係用有刷定冇刷好呢?
我成日都覺得有刷扭力大D同回倒車反應快D,
冇刷轉數個D同閒電D,
所以我架AX10係選擇用有刷.
(唔知咁林有冇錯呢?)

呢個問題又要請E神出黎深入剖析
我都用緊有刷,不過有機會都會轉冇刷,冇刷理論上smooth+大扭力d,用埋11.1v就扭力速度都有晒
兩樣都得,不過一定要用set靚少少,如果唔係好似 SPXXD PAXXION 果套野就死得
sunfffd 發表於 2009-2-23 12:08:59 | 顯示全部樓層
原帖由 幽靈 於 2009-2-23 11:36 發表
我試過啦分開供電係可以架,而且效果好好.
好處係就算你Servo幾大用電,都唔會影響接收器令接收不穩定(尤其2.4G電力穩定性要求好高),
另外可以自己嚮BEC控制電壓,如果平時玩可以Set個BEC去5V令Servo冇咁易燒,
如果真 ...

正喎
大流量時怕唔怕chur爆lipo?
sunfffd 發表於 2009-2-23 12:49:39 | 顯示全部樓層
原帖由 幽靈 於 2009-2-23 12:35 發表

電流會由BEC控制住,買隻5A拒唔會比10A電
如果唔要BEC直接供電比Servo就會有危險,因為中間冇得控制電流,
Lipo會死Servo又會好易燒.
最簡單就係,先計岩你要用幾多電再用電池配合.例如:
電變係 30A BEC 5A
...

WOW
點樣計出隻servo比幾多A最適合?
sunfffd 發表於 2009-2-23 14:59:55 | 顯示全部樓層
原帖由 幽靈 於 2009-2-23 13:57 發表

其實Servo真係好難計算A數,因為睇下你點對拒同埋係咩Servo,拒就食你幾多電,
一般正常唔會用多過1A,但係大力Servo鼎死拒,拒可以用你5A以上電.
如果真係想知道的話,就要鼎住隻Servo用電流錶(鉗)下拒就會知道.
Sun ...

thanks
等我去整番隻10A先