RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: varitronix
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手想問無刷摩打同電變邊款好?

varitronix 發表於 2011-8-4 01:50:23 | 顯示全部樓層 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

各位師兄, 小弟正準備買車, 將會是TT-01/SAKURA S, 想問新手用那款無刷摩打同電變好?
 樓主| varitronix 發表於 2011-8-4 02:23:40 | 顯示全部樓層
 樓主| varitronix 發表於 2011-8-4 02:41:30 | 顯示全部樓層
大話星 發表於 2011-8-4 02:29
有刷電變Futaba MC330或Tamiya TEU101BK
有刷摩打TEAM POWERS 白豬 黑豬
無感無刷hobbywing套裝,有感無 ...

師兄, 可唔可以提供埋大約個價錢做ref.
thanks~
 樓主| varitronix 發表於 2011-8-4 03:15:18 | 顯示全部樓層
大話星 發表於 2011-8-4 02:29
有刷電變Futaba MC330 300左右 或Tamiya TEU101BK  二手最平120全新 街價170左右
有刷摩打TEAM POWERS 白豬 ...

師兄, 好詳細, thanks so much!
請問有/無感,無刷個價只係esc定包埋motor即係combo裝? 同埋有無埋prog. card?
 樓主| varitronix 發表於 2011-8-4 10:40:46 | 顯示全部樓層
ozone 發表於 2011-8-4 10:33
回復 varitronix 的帖子

精電 0710 兄

咁如果for新手, 有咩電變motor推介?
 樓主| varitronix 發表於 2011-8-4 15:56:12 | 顯示全部樓層
吃喝玩樂 發表於 2011-8-4 11:57
如果新手玩我覺得先買104bk+team power黑豬,因為價錢唔貴到玩熟左先升級都唔會覺得浪費.

ozone 兄, 我budget如果無刷係預500-600, 不過都想知有刷的差幾多, 如果差得多, 就用住有刷玩下先, 但係如果差好少一即係差200到, 咁就不如落無刷la.
 樓主| varitronix 發表於 2011-8-4 16:08:10 | 顯示全部樓層
吃喝玩樂 發表於 2011-8-4 11:57
如果新手玩我覺得先買104bk+team power黑豬,因為價錢唔貴到玩熟左先升級都唔會覺得浪費.

吃喝玩樂師兄, haha好鍾意你個名, 講真我新手用101/104bk+黑豬平平地玩住先都真係唔錯, 計落都係250到, 不過見有套team power 無刷 (esc+motor+prog. card)都係530, 兩者都真係好難choose.....差二百幾就有刷變無刷!
 樓主| varitronix 發表於 2011-8-4 19:54:29 | 顯示全部樓層
大話星 發表於 2011-8-4 19:43
有刷你之後想再快都係要換esc
點解唔買可以再快d 既esc呢?

你意思係.....? 即係一開始買好少少直接買無刷?