RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: alandog
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手想買1:10

ckcgary 發表於 2015-3-3 01:20:22 | 顯示全部樓層
alandog 發表於 2015-3-2 20:44
最近我見廣華街有賣 TT02D R34 kitset, 呢套ok Ma?

有心長玩/玩好啲就唔好買 TT01/TT02 呢啲車,車架可以考慮舊款車,好似 3Racing XI Sport 都係六百蚊到,比多少少可以買二手高級車,但如果真係乜都唔熟就小心,二手車可以執到頭都暈.......
ckcgary 發表於 2015-3-3 10:31:08 | 顯示全部樓層
alandog 發表於 2015-3-3 07:59
this?
http://hk.3racing.hk/carkits_web.php?carkits_web_key=33

唔好買呢套,買無刷啦,可以分開自己組合,咁啲嘢就好少少,如果唔想煩,入門就夠嘅話,可以考慮無刷呢套。
http://www.rcmart.com/3racing-sa ... tml?cPath=1100_1318

如果真係 budget 有限,自組可以考慮二手控,最好當然係 Futaba / Sanwa 控,入門級都可以,如果想第二時先升級,咁買大陸控玩住先都得,反應有啲 delay,但勝在平,二手百幾至二百幾不等,視乎新舊同 model。

1) 電變當然最好有 60A 以上,最好買 120A 五百幾六百蚊到,唔乜特別就唔使再 upgrade 住。
2) 摩打平平地用 Speed Passion 10.5T,唔使三百。
3) Servo 平嘅買兩百蚊到嘅都可以,貴少少買 Savox 三百幾蚊長用都抵,都係短期唔使 upgrade。
4) 因為 budget 有限,電池要買幾粒,就唔好要求咁高,某啲百幾蚊嘅電玩下都用得過,摩打越快越食電,我之前行 120A + 11.5T 可以玩半粒鐘有多,買住三粒玩住先,遲下唔夠先再加,五六舊電夠用啦。
5) 殼就平平地買快車殼(必屎嗰啲),一來穩定啲,穩定好跑又少炒,像真係靚但唔夠風壓,跑得快就唔夠穩。
6) 仲要買個差機,最平買 B6 級都夠用喇,有要求要再買靚嘢,兩百幾蚊。

我當你用大陸全新控,以上加加埋埋三千蚊有找架喇。
ckcgary 發表於 2015-3-4 12:06:50 | 顯示全部樓層
改部份都唔會比一架真正嘅入門比賽車好,大改嘅仲貴過買架 top grade,真係攞嚟搞......
買 TT02 改咗金屬中軸就玩住先,反正好快想換車,唔好投資咁多......
TT02 同電子嘢分開買啦,電子嘢買好少少,以後換車都用得番,上面嗰套電變係無感,買有感會好啲.......
ckcgary 發表於 2015-3-12 00:25:58 | 顯示全部樓層
alandog 發表於 2015-3-11 18:33
我想再問下,若果初初長玩一部車,係唔係簡返3Racing xi Sport會比較好D?

其實上面好多師兄都講晒,仲唔夠資料去做決定?
ckcgary 發表於 2015-3-12 10:27:04 | 顯示全部樓層
第一套已包晒電變摩打同控(link 1),又另外買第二套電變摩打同控(link 2 & 3)?
其實你之前已經問過呢套,睇番我 #21 個 post 吧.....

如果想買 Sanwa MX-V,可以去油麻地 YMCA 嗰邊睇下仲有無貨,之前做特價五百六有交易,不過宜家個個換新控,好多二手 MT4 八百以下,唔介意可以考慮下。
ckcgary 發表於 2015-3-17 11:25:09 | 顯示全部樓層
alandog 發表於 2015-3-12 11:06
我見到呀...見你寫話

1) 電變當然最好有 60A 以上,最好買 120A 五百幾六百蚊到,唔乜特別就唔使再 upgrad ...

我建議你打散自己執,套裝限制多..........

1) 車架:3Racing XI Sport (around $620)
2) 電變:無刷有感 120A (around $620)
3) 摩打:Speed Passion 10.5T (around $280)
4) Servo:Savox 1251(短身)/1258(長身) (around $380)
5) 鋰電:Apower (around $160,上面已有師兄自己浦頭用頭像賣廣告)
    亦可以考慮上網買 (Discount around $200)
    http://www.hobbyking.com/hobbyki ... asp?idProduct=18606
6) 差機:B6AC V2 (Discount around $325)
    http://www.hobbyking.com/hobbyki ... ger_Discharger.html
7) 遙控:全新 Futaba 3PL / 二手 Futaba 4PLS / 二手 Sanwa MT4 (below $800)

雖然貴過你 $3000 一啲,但值得考慮嘅係長線投資,就算你之前想再 upgrade,基本上只需要考慮換車架同摩打就得,其它嘢都可以保留繼續,預期換嚟換去蝕水,不如買中級嘢,唔換都唔會太差。
ckcgary 發表於 2015-3-17 12:04:14 | 顯示全部樓層
alandog 發表於 2015-3-17 11:55
thanks
我想問殼我要點揀...
唔知邊D係快殼

平平地買個 Blitz 快殼撞下先.....想好跑就唔好玩像真殼住......
ckcgary 發表於 2015-3-17 12:52:21 | 顯示全部樓層
alandog 發表於 2015-3-17 12:20
最後問多樣...係咪所有BLITZ殼都啱?
有無咩要留意....如輪距!
thanks

所有 190mm 都啱,Blitz 去 KWS 好多都有賣。
ckcgary 發表於 2015-3-19 16:09:42 | 顯示全部樓層
Sanwa MX-V 出油麻地買,$550
Touring Servo 講求快,比多幾十蚊改 Savox 1258 吧。
ckcgary 發表於 2015-3-19 18:51:53 | 顯示全部樓層
alandog 發表於 2015-3-19 16:23
http://www.rcmart.com/savox-super-speed-titanium-gear-digital-servo-touring-p-36748.html?cPath=1099_ ...

一套個價錢多咗螺絲批囉........
出去 KWS 買啦,四百樓下.........