RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 2009年1月11號坦克大戰 [打印本頁]

作者: hatakashi    時間: 2008-12-31 12:01
標題: 2009年1月11號坦克大戰
現暫設定為南生圍作戰!!
報名!!

1. hatakashi         1/4 KT                                2.4Ghz
2. KENT                 1/6 Tiger 1                        2.4Ghz
3. TM麟                   1/16 Leo2
4. 周兄                     1/16 Jagdpanther         
5. Frogprince          1/16 Sherman                        2.4Ghz
6. Q-pet                    lunchbox                        75.670
7. Tommy1218           1/16 Tiger 1                        Fm 36.430
8. Barry               1/16 Leo2                           FM35.080

作者: KENT115W    時間: 2008-12-31 12:39
老夫剎到
作者: TM麒    時間: 2008-12-31 20:53
報名!!
L2A6
作者: frogprince    時間: 2008-12-31 23:15
草龜 2.4豬下午到
作者: hatakashi    時間: 2009-1-2 10:48
KENT兄另外幾輛1/6戰車會否出戰呢?
作者: KENT115W    時間: 2009-1-2 13:34
全部車長逐個捉晒去.
hatakashi兄你個d 1:6 戰友如何?

作者: MRX-2    時間: 2009-1-2 13:46
期待11號場戰事,不過今次會否轉移去另一戰場,上次個位太多(難民)對戰事會有影響。當然我所指既戰場仍然係南生圍。
作者: hatakashi    時間: 2009-1-2 13:52
唔....看來去到邊都會是一樣的了........................
作者: KENT115W    時間: 2009-1-2 14:56
入森林區啦.
作者: MRX-2    時間: 2009-1-2 15:48
原帖由 KENT115W 於 2009-1-2 14:56 發表
入森林區啦.

打野戰?
作者: hatakashi    時間: 2009-1-2 16:59
咁要KENT 兄帶路啦!!
作者: chan951130    時間: 2009-1-2 19:06
南生圍我就來
作者: 周百通    時間: 2009-1-3 13:24
原帖由 chan951130 於 2009-1-2 19:06 發表
南生圍我就來
揸咩車來呀?
作者: KENT115W    時間: 2009-1-5 00:31
老夫今次不能迎戰.
作者: 周百通    時間: 2009-1-5 10:26
標題: 回復 14# 的帖子
失色了吧!
作者: KENT115W    時間: 2009-1-5 10:40
因避震出現問題,現修理,或來不及了.
作者: hatakashi    時間: 2009-1-5 10:41
唔係呀嘛?!
係咪又係左面第一個路輪避震?!
作者: KENT115W    時間: 2009-1-5 10:59
係啦,又唔拈.:
都係等架3號仔同opel 到港後再去玩.不過要4月分先到.
玩死我啦呢架車.
vincent 又唔係香港
作者: hatakashi    時間: 2009-1-5 11:07
4月?!?!?!?!
唔得啦唔得啦, 快手整好個避震啦!!!!!
作者: KENT115W    時間: 2009-1-5 11:12
放假幾日係度整,都係為左11號去,不過,,,,,,,,,,,,,,,,,哎,,,,,,,,,,,,,,,,哎. :'(
作者: hatakashi    時間: 2009-1-5 11:15
點會一個避震都咁難整? 係咪斷左野?
作者: KENT115W    時間: 2009-1-5 11:20
條彈弓唔夠力囉,所以全部要換晒.
另到帶動輪太帖第2輪,撞到連螺絲都斷埋.
作者: hatakashi    時間: 2009-1-5 11:23
嘩..........聽落好嚴重!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!   
彈弓點會唔夠力, 果日望我覺得ok 啵!
作者: KENT115W    時間: 2009-1-5 11:24
就係敢先玩死.
作者: KENT115W    時間: 2009-1-5 11:27
右邊重好d,左邊成架車序低,,,,有d人話設計係感.......兩邊係唔平衡嘅,不過無理由噃....
作者: hatakashi    時間: 2009-1-5 11:32
邊個話設計係咁既?? 叫佢企出黎!!!!!!!!!!!!!! 咁既野都講得出?!   
話說果日係外國forum有條茂利同我講 Late War King Tiger 係有 Zimmerit ... 咁既野都講得出?!

你兩邊彈弓係咪一樣的?

作者: 周百通    時間: 2009-1-5 11:33
Kent兄仲有冇第二輛出戰呢?
作者: KENT115W    時間: 2009-1-5 12:08
原帖由 hatakashi 於 2009-1-5 11:32 發表
邊個話設計係咁既?? 叫佢企出黎!!!!!!!!!!!!!! 咁既野都講得出?!   
話說果日係外國forum有條茂利同我講 Late War King Tiger 係有 Zimmerit ... 咁既野都講得出?!

你兩邊彈弓係咪一樣的?

一樣架,
勿係,,,,哎,總之一句講晒,,,,煩到嘔....
作者: KENT115W    時間: 2009-1-5 12:12
原帖由 周百通 於 2009-1-5 11:33 發表
Kent兄仲有冇第二輛出戰呢?

手上就無啦,,,4,5月先3號仔就到.
不過,明天再試下拿拿腥換左d前後左右彈弓,睇下暫時鼎唔鼎得著.
作者: hatakashi    時間: 2009-1-5 13:12
要啦要啦, 換左睇睇得唔得, 可趕及星期日作戰!
作者: 周百通    時間: 2009-1-5 16:25
今次我派Jagdpanther就係想襯番二戰d坦克...........冇左Tiger 1

作者: hatakashi    時間: 2009-1-5 16:31
睇睇我引唔引到架 Hetzer 出現先!
作者: 周百通    時間: 2009-1-5 16:48
係咪哩部呀!

作者: hatakashi    時間: 2009-1-5 17:40
係 嘻嘻
香港係有一輛1/6 Hetzer, 不過我要引到個 owner 出黎先得
作者: Chang    時間: 2009-1-5 20:47
原帖由 KENT115W 於 5-1-2009 13:20 發表
條彈弓唔夠力囉,所以全部要換晒.
另到帶動輪太帖第2輪,撞到連螺絲都斷埋.

KENT 兄的問題我有同病相憐之感﹗虎真車的左右各 8 組路輪位置是對稱的。可是這個香港 1/6 虎路輪設計錯誤---左右各8組位置是不對稱的﹐左邊比較向前﹐第 1 組緊靠著驅動大齒輪---﹐造成左側履帶接地位置比右側向前。為了保持左右惰輪的位置相同﹐必須加多左惰輪向後的位置﹐這樣就造成左履帶張力加大﹗而且所有原來伸縮彈簧在改造後因為重量增加﹐全部彈力不足。我已經換掉後面左右各2組﹐如今仍嫌不夠﹐打算將來再換掉其他各組。

總之﹐設計的基本有誤﹐毛病只能降低﹐無法根治。
作者: hatakashi    時間: 2009-1-5 21:46
照理...左右的路輪應是不對稱的, 因為扭力杆的位置...左面的路輪是略比右邊的前, 我的 KT 也同樣是這樣
作者: KENT115W    時間: 2009-1-5 22:43
原帖由 Chang 於 2009-1-5 20:47 發表

KENT 兄的問題我有同病相憐之感﹗虎真車的左右各 8 組路輪位置是對稱的。可是這個香港 1/6 虎路輪設計錯誤---左右各8組位置是不對稱的﹐左邊比較向前﹐第 1 組緊靠著驅動大齒輪---﹐造成左側履帶接地位置比右側向 ...

chang兄,反正我兩的基本問題,老是糾纏,還以為改了後會改善,,,,,,,,,,,.
坦白說,我有時候想放棄算了,買另一台.

作者: Q-pet    時間: 2009-1-6 12:26
我都想黎~~我拎架lunch box玩得唔得
band 75.670
作者: chan951130    時間: 2009-1-6 17:23
我早上10點要家長日,11點來
作者: chan951130    時間: 2009-1-6 17:24
?點玩啊??
作者: hatakashi    時間: 2009-1-6 17:59
11點咁快到? 我要點半先到啵!
作者: Q-pet    時間: 2009-1-6 18:01
樓主都唔更新band表既
作者: Chang    時間: 2009-1-6 18:16
原帖由 hatakashi 於 5-1-2009 23:46 發表
照理...左右的路輪應是不對稱的, 因為扭力杆的位置...左面的路輪是略比右邊的前, 我的 KT 也同樣是這樣

Hatakashi兄﹗這個不對稱的問題﹐已經在台灣遙控模型網站討論過。我有貼圖證明
了真車是左右對稱的---雖然扭力桿左右不對稱---。其關鍵就是每根扭力桿頭上的
搖臂是左邊一律向前﹐右邊一律向後。看圖回憶一下。

Tiger-1 wheels layout-c.JPG
登錄/註冊後可看大圖