RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 質料最好車殼 [打印本頁]

作者: KEIGO    時間: 2009-5-19 16:12
標題: 質料最好車殼
近來買左個hpi殼,d質料軟到好似比熱風筒吹過咁,同tamiya真係差得遠.
ching們有乜意見呢?
作者: wing3pks    時間: 2009-5-19 16:15
我個yokomo Z33 係咁撞都冇裂過
粗完車再買個個YOKOMO 整靚D先
作者: ~飄道~    時間: 2009-5-19 16:58
最硬我唔知~我只知ABC最軟
作者: 330324059    時間: 2009-5-19 17:12
tamiya質料唔錯 不過永遠都係頭沙板先欄
hpi  質料太軟 頭沙板都好似欄
yokomo 係呢三款之中最好 買咗咁多個都未欄
作者: kachunsky    時間: 2009-5-19 17:26
我覺得星星come 撞喎
yokomo  撞一兩次爆左...
哈..
作者: ultra7    時間: 2009-5-19 17:59
tamiya!!! ho ok!
作者: Diner    時間: 2009-5-19 19:18
1.
作者: KEIGO    時間: 2009-5-19 20:27
tamiya質料唔錯 不過永遠都係頭沙板先欄
hpi  質料太軟 頭沙板都好似欄
yokomo 係呢三款之中最好 買咗咁多個都未欄
330324059 發表於 2009-5-19 17:12

唉...我而家睇到個殼真係想死.軟到風吹都郁
作者: man_tang2004    時間: 2009-5-19 21:18
yokomo~~啦!
作者: skywoo1105    時間: 2009-5-20 20:16
個人認為tamiya硬過yokomo
一撞比較易爆...
作者: KEIGO    時間: 2009-5-21 01:46
今日用新殼玩車時,終於發現個軟化hpi殼好佢既好處.就係撞牆會卸力夾反彈!!!仲只係得少少花!!
都總算飲得杯落
作者: Billybob    時間: 2009-5-21 07:06
tamiya質料好像實淨D
不過tamiya有好多都無咩沙板位
&多數四門高身d,吾知有無關係呢

而沙板位yokomo比較勁但好(體)吾好食
撞幾下就886,吾知大家有無同感~~~~
作者: audioyiu    時間: 2009-5-21 09:53
protofrom都ok呀
作者: soniccat    時間: 2009-5-21 10:58
YOKOMO 車殼都幾靚,又夠硬,配件又多,不過貴左D,講到張貼紙就星星贏晒喇!YOKOMO 大厚喇!
作者: 椰禮    時間: 2009-5-21 11:33
其實越硬係咪越易爆呢田宮殼係硬,不過一大撞就會爆開/有裂
作者: 330324059    時間: 2009-5-21 13:02
tamiya質料好像實淨D
不過tamiya有好多都無咩沙板位
&多數四門高身d,吾知有無關係呢

而沙板位yokomo比較勁但好(體)吾好食
撞幾下就886,吾知大家有無同感~~~~
Billybob 發表於 2009-5-21 07:06 AM

可能我買親星星都係落埸款啦  爆親都係頭沙板頂果個接位 我估用開星星都知我話邊度

yokomo有幾款都幾耐撞架 PS13我買咗三個 三個都冇欄過

只是個人經驗 有錯勿X
作者: PalMos    時間: 2009-5-22 16:34
自己用Taimiya 咋.. Yokomo 未用過.. 所以我投 Tamiya
作者: hardmankam    時間: 2009-5-22 18:52
tamiya 質料好! 平靚正
作者: tsun3428    時間: 2009-5-22 19:39
星星d沙版位好薄

好易裂
作者: louis3347    時間: 2009-5-22 20:55
abc真係軟到不得了...
tamiya就撞爆過一個...
hpi我覺得很硬...
yokomo就未買過(很貴)
作者: 2k2k    時間: 2009-5-23 23:37
tamiya 底玩
作者: 北極熊    時間: 2009-5-23 23:49
星星波子好硬淨,
肉都無Z33好硬淨.............
HPI唔多覺邊隻硬~
作者: WallaceNg    時間: 2009-5-28 13:37
tamiya隻隻都係接左過個位
作者: 呀陽乂    時間: 2009-5-28 13:52

tamiya
平靚正
作者: 一丁    時間: 2009-5-28 18:37
睇下係咩殼~
作者: gamakatsu    時間: 2009-5-28 19:34
我都覺得yokomo車殼好硬剩,星星就差d
作者: KEIGO    時間: 2009-5-28 22:47
咁我想買r34,邊個牌子好,外型同硬
作者: Love_stephy=)    時間: 2009-5-29 11:58
一定係tamiya 好啦~
作者: poweron707    時間: 2009-5-29 14:27

用過 Tamiya, Yokomo, HPI, SpeedWay Pal, abc

Tamiya:
好: (正常版)殼夠硬身, 有彈性, 不易撞難, 每個殼都能維持一定的硬度; 殼的外型與真車很似, 新出的款式多數附有燈杯, 賣太約$160~200絕對係超值, (輕量版)比較(正常版)軟,但係shell仍然有很好的彈性;貼紙的質料十分薄, 貼在凹凸或曲線的位置上仍然十分"貼",貼了一陣長時間也不會容易有"橇"起的問題。

壞: 雖然外型與真車似, 但就欠缺了細致的部份, 例如: Raybrig NSX 2007 車身前方兩側便沒有了擾流葉片; F430車窗框的貼紙和車殼位置不配合的問題; 車側裙腳位置沒有了原有大包圍的感覺。此外, Tamiya 車殼的車頭近車窗部份都會有一條"啤"膠的橫線, 當你在車側面望過去, 會覺得十分不順眼。

Yokomo:
好: 車身夠硬堅, 感覺上比Tamiya的殼厚一些, 若不是高速或正面與物件碰撞, 車身只會有”花痕”, 不容易出現爆裂的情況; 車身的外型和細致部份也十分接近真車;每個車殼都附有尾翼(如果本身真車有的話)和死氣喉,像真度十分高。

壞: 價錢比其他牌子貴, 有車花的車殼售價會貴大約$150以上; 除了一些特別的電鍍顏色貼紙外,其他的貼紙質素十分差, 如車窗的貼紙十分之厚, 厚度好像是Tamiya的貼紙的一倍以上; 全新的貼紙, 在某些部份已經起了"波"紋的一層膠質, 很難看, 若果是大面積的車花貼紙, 因為貼紙厚的關係, 所以十分難”緊緊貼”地上凹凸面積的位置上, 須要多些時間在"Cut" 貼紙上。還有,車殼本身並沒有附上燈杯, 須要另外購買, 使到制作成本太約提升了10~15%。最重要的是燈杯並不是和車殼一起發佈, 很多時都會在車殼發售後的一至兩個月才會發佈上市, 要在香港有機會買到, 可能已經是2至3個月後的事了。 有些燈杯更好像變成了”限定品”般, 如86 的燈杯在日本已發售了一陣時間,但係到香港代理問何時返貨, 店員竟然說:"yokomo 沒有出86燈杯wor!" 再過了幾個月再去問的答案也是一樣, 但一早已看到其他師兄已經買了和看到日本的樂天拍賣網站已經有售了。
作者: skywoo1105    時間: 2009-6-1 19:35
用過 Tamiya, Yokomo, HPI, SpeedWay Pal, abc

Tamiya:
好: (正常版)殼夠硬身, 有彈性, 不易撞難, 每個殼都能維持一定的硬度; 殼的外型與真車很似, 新出的款式多數附有燈杯, 賣太約$160~200絕對係超值, (輕量版)比較(正常版)軟,但係shell仍然有很好的彈性;貼紙的質料十分薄, 貼在凹凸或曲線的位置上仍然十分"貼",貼了一陣長時間也不會容易有"橇"起的問題。

壞: 雖然外型與真車似, 但就欠缺了細致的部份, 例如: Raybrig NSX 2007 車身前方兩側便沒有了擾流葉片; F430車窗框的貼紙和車殼位置不配合的問題; 車側裙腳位置沒有了原有大包圍的感覺。此外, Tamiya 車殼的車頭近車窗部份都會有一條"啤"膠的橫線, 當你在車側面望過去, 會覺得十分不順眼。

"分模線"
作者: 怪兒    時間: 2009-6-8 17:31
yokomo車殼好硬淨,星星就差dd
作者: WTW    時間: 2009-6-16 23:58
双星都好實用
作者: Evo5    時間: 2009-8-5 00:19
sure tamiya la
作者: khcl1981    時間: 2009-8-14 22:11
Tamiya 唔錯, 炒左好多次 (我係個新手), 都未爆殼 (好彩)
作者: tsanpong    時間: 2009-8-15 17:25
Tamiya is my choice
作者: mark0716    時間: 2009-8-21 00:01
yokomo唔錯~
作者: `牙。俊*    時間: 2009-8-23 12:47
只系玩過tamiya.覺得都OK硬
作者: 阿彥    時間: 2009-8-31 00:35
講硬就一定係YOKOMO硬D架啦
但價錢係星星既一倍價
作者: artech    時間: 2009-9-22 16:18
個人認為Tamiya
作者: tamiyafan    時間: 2009-9-25 22:19
Yokomo d 殼太貴啦, 如落地就肉赤d
作者: Fung9099    時間: 2009-10-5 23:07
玩 DRIFT 係  YOKOMO 的殼正 D
作者: 豆子    時間: 2009-10-7 11:53
貪平買了 hpi 殼, 一撞就曲晒...no good la !
作者: cannabis0129    時間: 2009-10-8 16:16
YOKOMO IS THE BEST
作者: rabbitmomo    時間: 2009-10-28 23:26
貪平買了 hpi 殼, 一撞就曲晒...no good la !
豆子 發表於 2009-10-7 11:53

咁大獲? 等我以為係好野買左兩個添~
作者: rabbitmomo    時間: 2009-10-28 23:27
順便問問KYOSHO D 殼得唔得??
作者: byorn    時間: 2009-11-12 14:55
CHING ~ 請問你個mustang穀係邊買同幾錢?
我想買個呀 PM me, tks
作者: f-16    時間: 2009-11-12 23:01
都要睇下咩款GE、好似320SI係咁都之中最好撞。
作者: id1984    時間: 2009-11-16 20:02
YOKOMO  啦。。。
作者: 鋒鋒    時間: 2009-11-29 23:10
我個 ABC MR2都夠硬撞好多下都未欄
個星星S15撞兩次就欄左
作者: 鋒鋒    時間: 2009-11-30 00:24
我個 ABC MR2
DSC00117 (1).JPG
登錄/註冊後可看大圖