RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: a210ss 齒比問題 [打印本頁]

作者: oscarchoi    時間: 2009-6-2 11:53
標題: a210ss 齒比問題
請問各位C兄我現在的車大減77T,摩打齒23T 好盈用9T,發覺摩打好熱,請問要用什麼摩打齒?T
還有怎樣計齒比,謝謝解答
作者: dennis2008    時間: 2009-6-2 12:10
師兄:好似"大減齒÷摩打齒×1.77=齒比"小弟所知,有錯勿插,請指教。
作者: koji1230    時間: 2009-6-2 12:58
use motor heat sink and fans,do u??
作者: oscarchoi    時間: 2009-6-2 13:01
摩打有fans及heat sink
作者: minesr34gtr    時間: 2009-6-2 13:27
Sper gear = 77
Pinion gear = 23
Final gear ratio = 5.95
Best ratio for touring car = 6.9
P.S. Diff pully 32T / Center pully 18T

照計應該ok喎,比我我會再搭大d摩打齒添~
作者: oscarchoi    時間: 2009-6-2 14:18
如果用再細一點會好嗎?例如20T
作者: Andrew168    時間: 2009-6-2 15:29
如果用再細一點會好嗎?例如20T
oscarchoi 發表於 2009-6-2 14:18

你都要試吓先
作者: minesr34gtr    時間: 2009-6-2 15:51
再細摩打齒,極速會慢喎~我覺得依家應該OK~再唔係+把勁FAN都OK~
可唔可以形容下依家摩打有幾熱,
係摩打掂唔夠1秒要(叔)哥種?
作者: jj2006    時間: 2009-6-3 09:41
好盈9t ,加風扇用原裝31,72 都玩到,超快
作者: NINEDOWN    時間: 2009-6-3 09:49
5.9齒比OK啦 大車也用 5.9     M車輪細左 仲可以用快D齒比T
作者: oscarchoi    時間: 2009-6-3 10:11
9# jj2006
但我現用大減齒77t   摩打齒23t  好盈 9t 發現熱到手不能接足摩打的,請問各位C兄這是什麼問題呢?
會皮帶過緊呢?
作者: Andrew168    時間: 2009-6-3 10:23
皮帶, 齒輪等有可能過緊, 唔順暢, 要 check 吓
作者: oscarchoi    時間: 2009-6-3 10:30
發覺後皮帶好像過緊咗,現在打散正在維修,希望在星期好些d

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2