RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 鋰電保養問題 (玩車後點差d鋰電) [打印本頁]

作者: michealp    時間: 2009-10-26 23:10
標題: 鋰電保養問題 (玩車後點差d鋰電)

假設你得一隻差機, 你有10排電, 兩星期玩一次車, 假設每排電都係玩到6.8v cut 電, 10排電都玩晒, 番屋企之後, 你會點差法?
作者: memberbilly    時間: 2009-10-26 23:13
玩完放係度唔洗理佢
再玩果時先充電
我d lipo 一直 都係咁做,
作者: michealp    時間: 2009-10-26 23:23
玩完放係度唔洗理佢
再玩果時先充電
我d lipo 一直 都係咁做,
memberbilly 發表於 2009-10-26 23:13

但如果咁, 會唔會有機會 low voltage 呢....
兩個星期話多唔多, 話少唔少, 如果個個星期都玩既話, 我自己都會好似你咁...
但事實真係好難個個星期都玩車
作者: t2l    時間: 2009-10-26 23:25
反完返到屋企,用平衡差   差滿佢  
去反之前用平衝差再補飛
作者: lung1    時間: 2009-10-26 23:28
但如果咁, 會唔會有機會 low voltage 呢....
兩個星期話多唔多, 話少唔少, 如果個個星期都玩既話, 我自己都會好似你咁...
但事實真係好難個個星期都玩車
michealp 發表於 26/10/2009 23:23

如果唔想煩, 玩到3.8v per cell 就好收車...
襟樣就可以玩完放係到等下次玩既時候先差返..

總之要存放的話, 每粒電最好維持係3.8v-4.0v per cell之間~
千萬不要差滿黎存放....
作者: michealp    時間: 2009-10-26 23:29
如果唔想煩, 玩到3.8v per cell 就好收車...

總之要存放的話, 每粒電最好維持係3.8v-4.0v per cell之間~
lung1 發表於 2009-10-26 23:28

點解千萬不要差滿黎存放....??
作者: lung1    時間: 2009-10-26 23:31
michealp 發表於 26/10/2009 23:29

差滿黎存放會漲的...
作者: 衫魚仔    時間: 2009-10-26 23:46

嘩.....好formal既答案呀.....真係同我一九樣呀~
作者: michealp    時間: 2009-10-26 23:48
嘩.....好formal既答案呀.....真係同我一九樣呀~
衫魚仔 發表於 2009-10-26 23:46

即係點?xdd~
作者: jacky4646    時間: 2009-10-26 23:51
michealp 發表於 2009-10-26 23:29

我有兩舊電叉滿後擺左兩個星期
兩舊都大左肚,,,,雖然對效能無乜影響,,但係脹左小小核突d姐
作者: GT-Raymond    時間: 2009-10-26 23:53
用平衡差差到7.6-7.8V(5-10分鐘),玩前用平衡差差到8.4V…
作者: tb03    時間: 2009-10-27 00:10
標題: RE: 鋰電保養問題 (玩車後點差d鋰電)
我差滿存放無漲wo係咪一哟啲電嘅問題呢有錯請指教
作者: Q太郎    時間: 2009-10-27 00:12
玩電玩到心灰鋰電又易漲舊欵電又要放又要儲,頭都大
作者: lung1    時間: 2009-10-27 00:23
我差滿存放無漲wo係咪一哟啲電嘅問題呢有錯請指教
tb03 發表於 27/10/2009 00:10

if you keep long time, the chance of the explosion was HIGHER
作者: Noir.KAZE    時間: 2009-10-27 00:24
玩電玩到心灰鋰電又易漲舊欵電又要放又要儲,頭都大
Q太郎 發表於 2009-10-27 00:12

咁好簡單,唔玩就得
我唔覺得Li-Po有幾煩嚕
唔過放唔過差唔差滿佢黎擺就基本上唔會有問題
依家d電變又已經可以set cut-off voltage
差機又有cut-off
我真係唔明有幾頭大......
作者: lws920    時間: 2009-10-27 00:31

好簡單~~唔使點理佢~~
鋰電本身就超襟用~~
但要注意玩完叉返到3.8v(2s)~(最好用平衡叉)
唔好叉滿電擺太耐呀~~~好傷電架~~叉到3.8v擺就ok架喇~~
擺到下次玩之前先再叉滿佢~~~
我之前第一排鋰電就係充滿咗諗住方便鍾意幾時玩就幾時玩~
點知好耐都冇玩~幾個月後一玩完之後諗住叉返滿佢~~
點知........訓醒一睇..............脹咗!!!!好似就黎爆咁~~幾驚 ~
(個人意見,有錯唔好插我)~
作者: tb03    時間: 2009-10-27 00:36
15# Noir.KAZE
agreex2 最緊要跟返說明書使用,我都試過漲電同燒電變,但係無正確使用先會
作者: t2l    時間: 2009-10-27 00:36
弟覺得大容量同C數大的电池比較冇咁易漲(吾知點解)
初初接觸鋰电時候,也很小心保養电池,如C兄所言(用storage 去存放)(冇過放嗰隻)
但帶來的不便也很多  (突然去反叉吾切电)
小弟只能嘆 萬物皆有其壽命
作者: tb03    時間: 2009-10-27 00:37
14# lung1
都未試過wo
作者: Noir.KAZE    時間: 2009-10-27 00:43
我自己試過差滿擺兩個星期冇事,最多兩個半
limit我覺得玩到3.5-3.6@cell已經好夠(試過玩到得3.2@cell,有少少溫度,但係唔係熱,冇漲)

如果咁多排電,我會睇下有冇機會玩得哂(排排5000mah 40c都玩好耐)
如果預計自己玩得哂,我會去玩之前先差
如果唔係,我會差4-5排去7.8v擺到再下一次玩之前先差
其餘果d(5-6排)會玩之前先差

之後shift黎差同玩

成10排.......玩成日?
我玩兩排都玩到2個幾3個鐘.......
作者: bigman0712    時間: 2009-10-27 00:47

我只有5排电兩部差機....以前玩完都用storage charge的...下次玩時再用平行差返的....
E家就會差到3.83左右(唔用storage charge...因太慢,手動cut機)....下次玩時再用平行差返的....
3.83系確保每cell电都會過3.8的...因我不是用平行差的.....
作者: CIVICMAN    時間: 2009-10-27 01:18
注意鋰電唔好用到盡.....架車慢咗便換電....ok
作者: Noir.KAZE    時間: 2009-10-27 01:47
注意鋰電唔好用到盡.....架車慢咗便換電....ok
CIVICMAN 發表於 2009-10-27 01:18

用得到佢慢左都over-discharged啦......
作者: lws920    時間: 2009-10-27 02:00
最好買個鋰電"BB"器啦~
咁就唔怕玩過籠啦~~
作者: 衫魚仔    時間: 2009-10-27 06:34
用得到佢慢左都over-discharged啦......
Noir.KAZE 發表於 2009-10-27 01:47

哈哈哈.....個個都咁諗....個個都脹電....
我都唔係好信電變cut-off同埋"咇咇".....自己預時間....返黎check電壓....3.8~..
作者: Noir.KAZE    時間: 2009-10-27 07:53
最好買個鋰電"BB"器啦~
咁就唔怕玩過籠啦~~
lws920 發表於 2009-10-27 02:00

BB器都唔一定準
上次玩完先知個電變cut-off係3.2v@cell......
之前玩到3.5咁上下頭燈會暗(因為玩Q5燈)
咁岩新殼冇用,就唔知佢冇電=.="用到得返3.2v@cell
作者: 800mah    時間: 2009-10-27 10:27
我都試過呀, 三排電玩唔晒, 有一排剩 4.0v, 擺左一段時間就壞左, 反而玩到 3.7v 個d無事
作者: chacha    時間: 2009-10-27 11:08
用锂电池的“储存”模式
给锂电池充电有不同的目的,“储存”模式能控制电池的终止电压,
以便能长时间存放,并保护电池的使用寿命。
作者: hk_sdu    時間: 2009-10-27 11:38
哈哈哈.....個個都咁諗....個個都脹電....
我都唔係好信電變cut-off同埋"咇咇".....自己預時間....返黎check電壓....3.8~..
衫魚仔 發表於 2009-10-27 06:34

I think this is the best, and use by most of the experience player.
In my case, play 5-8 mins and stop before the car slow down. The battery is around 3.8v everytime. The battery is very long life.
作者: lws920    時間: 2009-10-27 11:56
BB器都唔一定準
上次玩完先知個電變cut-off係3.2v@cell......
之前玩到3.5咁上下頭燈會暗(因為玩Q5燈)
咁岩新殼冇用,就唔知佢冇電=.="用到得返3.2v@cell
Noir.KAZE 發表於 2009-10-27 07:53

係???????會既咩??????
我暫時又未試過~~
聽完你講以後都係要小心d好~
作者: lung1    時間: 2009-10-27 12:00
14# lung1
都未試過wo
tb03 發表於 27/10/2009 00:37

襟你咪繼續差滿黎存放..............到時發漲唔好問點解
作者: Marco明    時間: 2009-10-27 16:10
係???????會既咩??????
我暫時又未試過~~
聽完你講以後都係要小心d好~
lws920 發表於 2009-10-27 11:56

我朋友個bb都係唔準......都係自己check最好
玩完差返到3.9v停(用咩mode差都得.....好間單).....咁就擺幾耐都無大問題
作者: smlming    時間: 2009-10-27 18:26

R
Me Too 好彩玩咁耐D電池都好健康,有個建議唔好用低C數電玩快車及快麼打,好易漲電池,只是個人經驗。
作者: tb03    時間: 2009-10-27 21:40
33# smlming
大鑊啦我用4000mah20c玩5.5t不過我玩五六分鐘收車,電就無漲不過可能已經內傷
作者: jacky4646    時間: 2009-10-27 22:52
33# smlming
大鑊啦我用4000mah20c玩5.5t不過我玩五六分鐘收車,電就無漲不過可能已經內傷
tb03 發表於 2009-10-27 21:40

4000mah20c玩5.5t禁誇張,,,
我用ip 4000mah 20C玩9T已經好盡,,,玩到大約15分鐘,,,,開頭5分鐘好爆,,,,跟住就軟曬
反而用30C嘅電可以由頭爆到落尾,,,我覺得都好大分別
作者: lws920    時間: 2009-10-28 00:47
玩完差返到3.9v停(用咩mode差都得.....好間單).....咁就擺幾耐都無大問題
Marco明 發表於 2009-10-27 16:10

支持~~~
用咩mode差都得...真係好簡單~~
而家d叉機又好易用~~
作者: rcray    時間: 2009-10-28 00:55
玩到3.8v per cell 就好收車.

請問大約用左幾多%電量?
作者: rabbitmomo    時間: 2009-10-28 15:39

我o岩o岩仲諗住買BB添,咁請問我o係現場玩完十幾分鐘返唻,用D咩儀器可以CHECK到舊電仲有幾多Volt per cell 呀?
作者: Marco明    時間: 2009-10-28 16:03
我o岩o岩仲諗住買BB添,咁請問我o係現場玩完十幾分鐘返唻,用D咩儀器可以CHECK到舊電仲有幾多Volt per cell 呀?
rabbitmomo 發表於 2009-10-28 15:39

kws有賣......$5x左右
作者: hk_sdu    時間: 2009-10-28 16:06
玩到3.8v per cell 就好收車.

請問大約用左幾多%電量?
rcray 發表於 2009-10-28 00:55

My experience is if u stop at 3.8v (8 mins play time), already used 65-70%.

For 4000mah, i usually charge back over 2500mah
作者: rabbitmomo    時間: 2009-10-28 16:13
kws有賣......$5x左右
Marco明 發表於 2009-10-28 16:03

ohh , thanks!!
作者: 肥神    時間: 2009-10-29 14:37
好簡單,6分鐘收車,番去換電,再出..再出
作者: rabbitmomo    時間: 2009-10-29 17:27
如果真係5-8分鐘就收車等佢KEEP係3.8V的話,咪要好多粒電先夠玩?
作者: st_kuen    時間: 2009-10-29 17:35
新手一問:
請問'平衝差'有甚麽片用?
Thanks!
作者: Marco明    時間: 2009-10-29 17:35
如果真係5-8分鐘就收車等佢KEEP係3.8V的話,咪要好多粒電先夠玩?
rabbitmomo 發表於 2009-10-29 17:27

睇你玩咩摩打啦.......好盈9t果d都玩到15min左右.....5000mah計
4.0r果d就真係8min要收喇
作者: avenger    時間: 2009-10-29 17:58

弊啦,差滿左舊電添,要用幾多 A discharge 好呢??
作者: cottonchu    時間: 2009-10-29 22:44
我就係上次話到盡....跟住唔記得充翻電, 琴日想再玩, 佢就宣佈死亡了 4-cells 5000mAh,  好貴架!!
作者: po3117    時間: 2009-10-29 23:41
kws有賣......$5x左右  ?

$3X ssp 有 la
作者: rcray    時間: 2009-10-30 00:55
40# hk_sdu

it sounds unreasonably low.
作者: rabbitmomo    時間: 2009-10-30 01:37
kws有賣......$5x左右  ?

$3X ssp 有 la
po3117 發表於 2009-10-29 23:41

我買左啦, 40蚊, 差少少算啦, 唔駛煩又可以去埋KWS其他地方睇野~
作者: beebone    時間: 2009-10-31 10:56

Agree. 我習慣係set死 3.9V cut電, 下次玩至差, s碗未試過漲大.
so far 只試過一次low voltage (因為期間未差就試摩打).
作者: rcray    時間: 2009-10-31 14:26
Agree. 我習慣係set死 3.9V cut電, 下次玩至差, s碗未試過漲大.
so far 只試過一次low voltage (因為期間未差就試摩打).
beebone 發表於 2009-10-31 10:56

不如唔好用LIPO la.
作者: 鐵老人    時間: 2009-10-31 22:21
咁3.6會唔會無咁好
我最多都係得3.6v
作者: bigman0712    時間: 2009-11-1 01:14
不如唔好用LIPO la.
rcray 發表於 2009-10-31 14:26

如果唔用LIPO電咁用咩電有咁爆呢....
但用到3.9v cut電好以保守左D.....我就用到電變cut至收手(電變最高3.4v cut...但實際上還有3.5V至3.6V)....不過即日差返上3.8v以上保全...下次玩至差返滿....
作者: lws920    時間: 2009-11-1 03:24
如果唔用LIPO電咁用咩電有咁爆呢....
但用到3.9v cut電好以保守左D.....我就用到電變cut至收手(電變最高3.4v cut...但實際上還有3.5V至3.6V)....不過即日差返上3.8v以上保全...下次玩至差返滿....
bigman0712 發表於 2009-11-1 01:14

完全同意~~~^^
作者: memberbilly    時間: 2009-11-1 17:35
驚過放,用a123    life  lor
6.6v  唔夠爆可以用9.9v
作者: vending    時間: 2009-11-1 21:50

我玩開快船的,我就靠這件東西.
http://www.etti.com.hk/product_i ... d628f7232687c4db371
作者: vending    時間: 2009-11-1 22:00
鋰電池(LIPO)串充及需存放時使用.由於一般串壓充電機對電池充電只計
算總電壓而不理會電池電壓是否平衡.以兩片電池為例:串充滿電壓時為8.4V,如果電池在不
平衡狀態下充電,結果很可能出現一片4.1V,另一片4.3V,更嚴重時一片4.0 另一片4.4V.降低電
池性能,影響使用.
電池平衡功能為解決上述問題而設計.其作用是讓電池在串充過程中電池電壓
保持相等,令每片電池充滿時都是同一電壓值.
放電功能則為解決鋰電池長期存放,性能下降的問題設計.當鋰電池充至4.2V
滿電存放,電池會因滿電時間長期不使用,體積慢慢膨脹,容量和性能下降.鋰電池最佳存放電
壓為3.8-3.9V,每次使用完後用把電池統一充放到3.8-3.9V 即可安心長期存放電池.
新手一問:
請問'平衝差'有甚麽片用?
Thanks!
st_kuen 發表於 2009-10-29 17:35

作者: st_kuen    時間: 2009-11-1 23:54
Vending C-hing! Thanks!
作者: garyying0818    時間: 2009-12-13 10:23
if 4000mah for 9T motor, how long can i play for each time?
作者: hk_sdu    時間: 2009-12-13 15:08
40# hk_sdu

it sounds unreasonably low.
rcray 發表於 2009-10-30 00:55

3.8v is unreasonable low? 3.8v per cell wor, 2 cell = 7.6v
作者: taipo73x    時間: 2010-1-5 03:21
用平衡差慢慢差左先, 玩車之前o個晚再用平衡差
作者: Jazz_Wan    時間: 2010-1-5 03:49
鋰電池(LIPO)串充及需存放時使用.由於一般串壓充電機對電池充電只計
算總電壓而不理會電池電壓是否平衡.以兩片電池為例:串充滿電壓時為8.4V,如果電池在不
平衡&# ...
vending 發表於 2009-11-1 22:00

好詳細呀, thx
作者: tsk28    時間: 2010-1-8 15:14
63# Jazz_Wan
我自己就,玩厄cut 機, 大概 3.4v左右, 番屋企立即差到8v左右.  然後去玩前差滿.
作者: jzx100mkll    時間: 2010-3-2 17:41
57# vending

$39 ?
作者: vending    時間: 2010-3-3 23:50
USD  $39
57# vending

$39 ?
jzx100mkll 發表於 2010-3-2 17:41

作者: Dkc    時間: 2014-7-6 10:35
買返來放响度未玩就已經發漲
作者: 啊甘    時間: 2014-7-6 21:10
Dkc 發表於 2014-7-6 10:35
買返來放响度未玩就已經發漲

玩甘多里电未试過末玩就發賬

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2