RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: IOM rc sailboat test (2) 3/06 [打印本頁]

作者: EX40    時間: 2010-2-28 00:50
標題: IOM rc sailboat test (2) 3/06

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

兩隻新IOM級別賽船下水試跑。
下午風勢甚弱
,未能見到真正表現!  

http://www.youtube.com/watch?v=VXXiVInuwZ8
作者: fly175hk    時間: 2010-2-28 08:52
Thanks!
隻船重要再 tune. 3月6號 放泡練習賽. 有興趣就黎 ..
作者: Skipper    時間: 2010-2-28 15:53
下星期六甚麼時間練習?

如果有空, 我都想出來練習一吓.
作者: fly175hk    時間: 2010-2-28 23:16
3# Skipper

早上11時後會到.
作者: EX40    時間: 2010-2-28 23:36
Thanks!
隻船重要再 tune. 3月6號 放泡練習賽. 有興趣就黎 ..
fly175hk 發表於 2010-2-28 08:52

如果當係隊際計分賽!
唔知有冇得諗呢?
記住數先!   鐺採排!!!

作者: vodkawater    時間: 2010-2-28 23:46
好耐冇黎, 星期六見!
作者: EX40    時間: 2010-2-28 23:57
好耐冇黎, 星期六見!
vodkawater 發表於 2010-2-28 23:46

原來成門河,有嗰放帆船好地方!
馬鞍山:大水碗
作者: vodkawater    時間: 2010-3-1 09:50
EX40 發表於 2010-2-28 23:57

GOOD! 你試過係果度放未呀?
作者: fly175hk    時間: 2010-3-1 10:22
EX40 發表於 2010-2-28 23:57

係?! 咁麻煩你要影D環境片段睇睇 .
作者: snipertat    時間: 2010-3-1 10:27
嘩~愈來愈多iom呀~~
作者: fly175hk    時間: 2010-3-1 12:17
snipertat 發表於 2010-3-1 10:27

我隻windstar賣咗比個freind正在改裝噴油中.
依家應該有6隻
作者: EX40    時間: 2010-3-1 19:45
係?! 咁麻煩你要影D環境片段睇睇 .
fly175hk 發表於 2010-3-1 10:22

哩樣嘢!
vodkawater就脚啲! 佢係沙田〝柚〞
作者: EX40    時間: 2010-3-1 19:48
GOOD! 你試過係果度放未呀?
vodkawater 發表於 2010-3-1 09:50

未!  
揾日去試吓先!
作者: EX40    時間: 2010-3-1 20:17
snipertat 發表於 2010-3-1 10:27

sea wind 未必輸硬比wind star。
要睇風勢及裝備。週六嗰日杜sea隻原庒大帆wind star,比隻爛鬼遮布sea wind追住嚟咬!
我已有兩手準備,只要翻大風,吹到砰砰聲就…………!

哈哈哈哈 !哈哈哈哈!
作者: fly175hk    時間: 2010-3-1 21:18
14# EX40

我見有時你隻seawind 重快過佢.  IOM好多野 tune. Set 得唔好可能慢過 Seawind. 所以IOM未必贏梗
不過如果真係吹到砰砰聲而杜Sea有套 B rig....
作者: EX40    時間: 2010-3-1 23:35
14# EX40

我見有時你隻seawind 重快過佢.  IOM好多野 tune. Set 得唔好可能慢過 Seawind. 所以IOM未必贏梗
不過如果真係吹到砰砰聲而杜Sea有套 B rig....
fly175hk 發表於 2010-3-1 21:18

B rig 喺我喥!
佢要用標準帆時,我仍有後着!  He! He!
作者: fly175hk    時間: 2010-3-2 10:04

尋晚放水入船內睇吓邊道漏水...結果發現尾佗柱位, deck 面 一個 eye bolt, 船尾單滑輪鏍絲位都漏
唔怪之得玩咗廿多分鐘就浸水...
作者: fly175hk    時間: 2010-3-4 22:55
星期六會有機用 B rig
http://www.windguru.cz/int/index.php?sc=4900
作者: EX40    時間: 2010-3-4 23:15
星期六會有機用 B rig
http://www.windguru.cz/int/index.php?sc=4900
fly175hk 發表於 2010-3-4 22:55

你哋就有機會用,我就唔得lu!
作者: vodkawater    時間: 2010-3-5 12:43
星期六黎唔到
作者: EX40    時間: 2010-3-5 18:42
B rig 喺我喥!
佢要用標準帆時,我仍有後着!  He! He!
EX40 發表於 2010-3-1 23:35

杜sea"佢!今日走去買埋套C rig!
實行比佢趕絕添。
作者: asaka    時間: 2010-3-5 19:01
pls pm me for the price of IOM級. and where i can buy
作者: fly175hk    時間: 2010-3-5 20:49
pls pm me for the price of IOM級. and where i can buy
asaka 發表於 2010-3-5 19:01

PM sent
作者: fly175hk    時間: 2010-3-5 20:51
星期六黎唔到
vodkawater 發表於 2010-3-5 12:43

我隻船未整好. 放唔到
不過各位歡迎照來..我會全日在TMT.
作者: Skipper    時間: 2010-3-5 22:04
我隻船未整好. 放唔到
不過各位歡迎照來..我會全日在TMT.
fly175hk 發表於 2010-3-5 20:51

你們在TMT近那一頭玩?  我玩十二時至三時!  

有放泡嗎?
作者: fly175hk    時間: 2010-3-5 22:16
25# Skipper

Tai Po Boat Club.
作者: EX40    時間: 2010-3-7 10:59

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

http://www.youtube.com/watch?v=QKpFkC3Kv5E

因時間緊迫關係,一條片過上曬!  (浮橋拍攝相當麻煩)
作者: vodkawater    時間: 2010-3-7 14:07

登錄/註冊後可看大圖

作者: fly175hk    時間: 2010-3-7 18:12

因為3月份船會有野搞, 所以季度賽要延遲到4月擧行. 如果復活節假期, 即4月2至6是但一日, 各帆友有何意見?
希望到時Johnny 同亞恒隻IOM 可以出場
作者: Skipper    時間: 2010-3-7 21:04
因為3月份船會有野搞, 所以季度賽要延遲到4月擧行. 如果復活節假期, 即4月2至6是但一日, 各帆友有何意見?
fly175hk 發表於 2010-3-7 18:12

四月六日是重陽節, D 交通唔係咁方便 (而且都唔算係復活節).

讚成四月二日至五日擧行.
作者: fly175hk    時間: 2010-3-7 22:21
係喎, 4月5係清明...有唔少人要拜山..
不如4月2 至4 選一日..
作者: Skipper    時間: 2010-3-7 22:28
係喎, 4月5係清明...有唔少人要拜山..
不如4月2 至4 選一日..
fly175hk 發表於 2010-3-7 22:21

唔係亞, 四月六日是重陽節, 唔係四月五日亞.

都話讚成四月二日至五日洛!
作者: fly175hk    時間: 2010-3-7 22:36
http://www.gov.hk/tc/about/abouthk/holiday/index.htm
Have a look.

4月5,6 好多人唔得...
作者: EX40    時間: 2010-3-7 23:23
咁多iom方程式賽船出現!
嚟緊哩嗰幾星期,要攞隻﹙撕開兩邊﹚!
去啲外海環境地方喥,練習吓先之得嘞!
作者: fly175hk    時間: 2010-3-8 00:40

34# EX40

期待你隻 IOM出場
今個週末陪我練吓...順便映D靚硬照寄返去比個做船者..
作者: Skipper    時間: 2010-3-8 07:01
http://www.gov.hk/tc/about/abouthk/holiday/index.htm
Have a look.

4月5,6 好多人唔得...
fly175hk 發表於 2010-3-7 22:36

Sorry, 原來係我看錯至真  我看漏 "翌日" 两個字

咁(鐴)開 四月五和六日重陽節 就掂
作者: Johnny28    時間: 2010-3-8 10:58
fly175hk 發表於 2010-3-7 18:12

Fly175兄,Winstar 到時將會盛裝出埸,請各前輩多多指教.
作者: Johnny28    時間: 2010-3-8 13:34
咁多iom方程式賽船出現!
嚟緊哩嗰幾星期,要攞隻﹙撕開兩邊﹚!
去啲外海環境地方喥,練習吓先之得嘞!
EX40 發表於 2010-3-7 23:23

EX40兄,你有很多船嫁.隻(溫事打)快D整好練習重好啦,肥鵝又得.﹙撕開兩邊﹚唔洗練習了。
又去遑D神密外海呀? 有冇沙魚呀? 出門前要通知家人和我去邊樹安全D
作者: fly175hk    時間: 2010-3-8 14:07
Fly175兄,Winstar 到時將會盛裝出埸,請各前輩多多指教.
Johnny28 發表於 2010-3-8 10:58

Johnny 哥整船, 信心嘅保証
作者: fly175hk    時間: 2010-3-8 14:12
Sorry, 原來係我看錯至真  我看漏 "翌日" 两個字

咁(鐴)開 四月五和六日重陽節 就掂
Skipper 發表於 2010-3-8 07:01

另外有船友話4月2 並非勞工假期. 依家剩番 4月3或4日..

ps.  重陽節好似係10月16日
作者: Skipper    時間: 2010-3-8 14:52
死啦, 老花到連D 大日子都撈亂   (都係拜山姐)

咁就開四月四日兒童節啦. (三或四日我都得).
作者: Johnny28    時間: 2010-3-8 16:30
Johnny 哥整船, 信心嘅保証
fly175hk 發表於 2010-3-8 14:07

:loveliness:
作者: EX40    時間: 2010-3-8 19:14
35# fly175hk

我嗰隻冇咁快出現!
週末就兩睇喇!我都手痕咗好耐。希望週六、日好天,可以落水拍攝放船。
作者: EX40    時間: 2010-3-8 19:25

38# Johnny28
我想做大衛角式,以小人打底格哥亞巨人。        ﹙ 個巨人名唔係好記得清楚!﹚

重炮手!肥鵝estelle底勢,只有路比仔及KK知道!
由其是KK我拍片佢控船。  
作者: Skipper    時間: 2010-3-8 19:39
我想做大衛角式,以小人打底格哥亞巨人。        ﹙ 個巨人名唔係好記得清楚!﹚

EX40 發表於 2010-3-8 19:25

巨人好似叫哥利亞.
作者: EX40    時間: 2010-3-8 19:42
巨人好似叫哥利亞.
Skipper 發表於 2010-3-8 19:39

我都有諗過哩個名,只記得係咁上下!
作者: fly175hk    時間: 2010-3-8 22:04
43# EX40

週末預測會好天吹東南...正!
我隻小小人要出動

作者: Johnny28    時間: 2010-3-8 22:13
我想做大衛角式,以小人打底格哥亞巨人。        ﹙ 個巨人名唔係好記得清楚!﹚

重炮手!肥鵝estelle底勢,只有路比仔及KK知道!
由其是KK我拍片佢控船。  
EX40 發表於 2010-3-8 19:25

咁就你出肥鵝(estelle)我出大蕉(Windstar) 各有其特點   , 哈哈哈哈哈哈哈哈
作者: EX40    時間: 2010-3-8 22:31
43# EX40

週末預測會好天吹東南...正!
我隻小小人要出動
fly175hk 發表於 2010-3-8 22:04

至怕次次人多人齊,啲風就靜英英。
作者: EX40    時間: 2010-3-8 22:39
咁就你出肥鵝(estelle)我出大蕉(Windstar) 各有其特點   , 哈哈哈哈哈哈哈哈
Johnny28 發表於 2010-3-8 22:13

隻Ro記肥鵝冇咁快現身。
隻死肥鵝咁早出場,只怕搞都你哋啲﹝星〞……………鶴唳﹞咋!
作者: fly175hk    時間: 2010-3-8 23:48
我冇咗風星, 依家出"呀司通"黎會你地
作者: fly175hk    時間: 2010-3-10 17:41
Vokawater n Skipertat 你地好耐冇浦頭喎 ...
作者: Johnny28    時間: 2010-3-10 21:00
隻Ro記肥鵝冇咁快現身。
隻死肥鵝咁早出場,只怕搞都你哋啲﹝〝風星〞……………鶴唳﹞咋!
EX40 發表於 2010-3-8 22:39

死肥鵝…東眠       ;P
作者: EX40    時間: 2010-3-10 23:47
死肥鵝…東眠      
Johnny28 發表於 2010-3-10 21:00

最快都要到端午節至亮相!
我要見哂你哋啲wind star出場!
先至考慮出唔出咁喇!
好心急想睇到你隻出現。
睇吓你所講新運作方法!
作者: fly175hk    時間: 2010-3-11 00:12
最快都要到端午節至亮相!
我要見哂你哋啲wind star出場!
先至考慮出唔出咁喇!
好心急想睇到你隻出現。
睇吓你所講新運作方法!
EX40 發表於 2010-3-10 23:47

星期六照舊...今次應該唔再漏水啩
作者: EX40    時間: 2010-3-11 23:47
希望可以嚟喥放啦!
johnny28話可能早上會到。
聽到都漏哂口水lu!
作者: fly175hk    時間: 2010-3-11 23:51
56# EX40

好呀, 叫Johnny 早D到.  我重噴緊油...趕工中
作者: vodkawater    時間: 2010-3-12 00:03
星期六見!!
作者: fly175hk    時間: 2010-3-12 00:20
星期六見!!
vodkawater 發表於 2010-3-12 00:03

好耐冇見你, 叫埋亞達
作者: Johnny28    時間: 2010-3-12 09:24
56# EX40

好呀, 叫Johnny 早D到.  我重噴緊油...趕工中
fly175hk 發表於 2010-3-11 23:51

我可能雞啼就到,老人家早起,無計 。Windstar都是噴緊油,大約下星期可以行下水禮 ,要擇個好時辰日子,大吉大利下水,隻船都行得快D。
作者: fly175hk    時間: 2010-3-12 09:48
我可能雞啼就到,老人家早起,無計 。Windstar都是噴緊油,大約下星期可以行下水禮 ,要擇個好時辰日子,大吉大利下水,隻船都行得快D。
Johnny28 發表於 2010-3-12 09:24

好呀, 又多隻IOM..
結果决定行Winch 定係改用 sail arm ?
比你參考. 附圖係一隻勁改 windstar. 07 UK IOM champion by Brad Gibson. 不過除咗個 hull外, 全部換過哂..

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

作者: Johnny28    時間: 2010-3-12 10:33
好呀, 又多隻IOM..
結果决定行Winch 定係改用 sail arm ?
比你C係一隻勁改 windstar. 07 UK IOM champion by Brad Gibson. 不過除咗個 hull外, 全部換過哂..http://inlinethum ...
fly175hk 發表於 2010-3-12 09:48

多謝 Fly175兄之參考圖,决定改用 sail arm ,因為如果隻船比人行得慢,都有樣野一定比人快,就是帆啦!哈哈   
(自我安慰)。
作者: EX40    時間: 2010-3-12 20:08
明天如唔落雨,而又吹四級東風就好囖!
可以試真啲套,自製遮布sea wind用咖C rig帆!
希望睇到杜sea套,wind star原庒C rig帆,有冇以下段片咁勁!

http://www.youtube.com/watch?v=QxmgMNJLUOg
http://www.youtube.com/watch?v=FFGi6ER5d-c
作者: fly175hk    時間: 2010-3-12 21:59
多謝 Fly175兄之參考圖,决定改用 sail arm ,因為如果隻船比人行得慢,都有樣野一定比人快,就是帆啦!哈哈   
(自我安慰)。
Johnny28 發表於 2010-3-12 10:33

哈哈.. Sail arm 未必快過 sail winch...如果係同 RMG 比嘅話..可以用9V 电
  https://www.rmgsailwinch.com.au/rmg/categories/SmartWinch/   
作者: Skipper    時間: 2010-3-12 22:55
64# fly175hk

D Winch 價錢都好"拿利"
作者: fly175hk    時間: 2010-3-12 23:31
64# fly175hk

D Winch 價錢都好"拿利"
Skipper 發表於 2010-3-12 22:55

確實好貴...不過P君隻Marblehead 嘅smart winch 已經差不多20年了, 都未死..
有時間Download smart winch 嘅說明書睇睇. D function 好正
作者: Skipper    時間: 2010-3-13 22:57
確實好貴...不過P君隻Marblehead 嘅smart winch 已經差不多20年了, 都未死..
有時間Download smart winch 嘅說明書睇睇. D function 好正
fly175hk 發表於 2010-3-12 23:31

我係一見到D Winch 價錢, 就立刻彈番出來 (價錢等於一隻Seawind).

有時間都會研究隻 Winch Specification 見識下!
作者: fly175hk    時間: 2010-3-14 00:01
我係一見到D Winch 價錢, 就立刻彈番出來 (價錢等於一隻Seawind).

有時間都會研究隻 Winch Specification 見識下!
Skipper 發表於 2010-3-13 22:57

你個套Hi tech 2.4 咪又係咁先進同貴
作者: Johnny28    時間: 2010-3-14 00:06

Skipper 發表於 2010-3-13 22:57

無計,一分錢一分貨,今天在TMT  Fly兄戰船見識過D Winch 之利害,除了大力之外,其速度直逼Sail Arm
。利害  利害
作者: fly175hk    時間: 2010-3-14 00:12

Johnny 兄 & 杜 Sea,
你地想睇嘅 canting  keel VO70 喺呢道
http://www.stockmaritime.com/modellboote/vo70/allgemein.php
船就幾靚, 不過D短片中揸船嗰個好似飲醉咗咁

佢亦係用 RMG winch 同 LiPo电..

作者: Johnny28    時間: 2010-3-14 00:53
你地想睇嘅 canting  keel VO70 喺呢道http://www.stockmaritime.com/modellboote/vo70/allgemein.php
...
fly175hk 發表於 2010-3-14 00:12

正    ,   多謝 Fly兄
作者: EX40    時間: 2010-3-14 00:53
你地想睇嘅 canting  keel VO70 喺呢道http://www.stockmaritime.com/modellboote/vo70/allgemein.php
...
fly175hk 發表於 2010-3-14 00:12

嗰隻嘢!杜sea好鐘意。
但我估計買了之後,冇機耐會好後悔!原來同其他船唔夠砌。
花讚花靚!都係肥鵝有姿勢夠台形!
http://www.youtube.com/watch?v=JmvefeubgCM&feature=related
作者: fly175hk    時間: 2010-3-14 01:07
嗰隻嘢!杜sea好鐘意。
但我估計買了之後,冇機耐會好後悔!原來同其他船唔夠砌。
買花讚花靚!都係肥鵝有姿勢夠台形!
http://www.youtube.com/watch?v=JmvefeubgCM&feature=related
EX40 發表於 2010-3-14 00:53

隻VO70 咁多個servo 可能手忙腳亂
肥鵝肥鵝...成日唔見影....
聽日我繼續 tune 隻 雅司通...有時間一齊玩..
作者: EX40    時間: 2010-3-14 01:13

73# fly175hk

多數會出現!
啲片好沉悶,所以想拍多一輯至搞!
隻船可能掛埋40號牌上去添!
作者: Johnny28    時間: 2010-3-14 08:23
隻VO70 咁多個servo 可能手忙腳亂
肥鵝肥鵝...成日唔見影....
聽日我繼續 tune 隻 雅司通...有時間一齊玩..
fly175hk 發表於 2010-3-14 01:07

肥鵝肥鵝...成日唔見咗
無見咁多日...是否EX40食咗?
作者: fly175hk    時間: 2010-3-14 09:03
73# fly175hk

多數會出現!
啲片好沉悶,所以想拍多一輯至搞!
隻船可能掛埋40號牌上去添!
EX40 發表於 2010-3-14 01:13

http://www.youtube.com/watch?v=mhdx4oP155k

都有兩分幾鐘片段..
作者: EX40    時間: 2010-3-14 09:48
好!執嘢!
準備又出動!
作者: EX40    時間: 2010-3-14 22:46
http://www.youtube.com/watch?v=6_WiRb1tUN0

一人多就唔起風!
作者: popeyedog    時間: 2010-3-14 23:28
[quote][/quote]
作者: popeyedog    時間: 2010-3-14 23:28
[img][/img]
作者: fly175hk    時間: 2010-3-14 23:33
http://www.youtube.com/watch?v=6_WiRb1tUN0

一人多就唔起風!
EX40 發表於 2010-3-14 22:46

Good!  thanks.
成日咁大風怕你會玩厭...細風隻船重難 set..
作者: vodkawater    時間: 2010-3-15 23:22
一人多就唔起風!
EX40 發表於 2010-3-14 22:46

good job!
作者: EX40    時間: 2010-3-15 23:35
good job!
vodkawater 發表於 2010-3-15 23:22

開彩噚日唔起風,如果唔係你隻直衝馬屎洲!
作者: vodkawater    時間: 2010-3-15 23:37
開彩噚日唔起風,如果唔係你隻直衝馬屎洲!
EX40 發表於 2010-3-15 23:35

又上左寶貴一課.
作者: fly175hk    時間: 2010-3-16 00:06
又上左寶貴一課.
vodkawater 發表於 2010-3-15 23:37

FM 或 2.4 啦
作者: EX40    時間: 2010-3-16 18:34
唔關個控事,船內電量不足。
認真大意!
作者: fly175hk    時間: 2010-3-16 22:47
今個星期日又再試船..
Johnny 哥唔知佢隻風声攪掂未?
作者: EX40    時間: 2010-3-16 23:30
今個星期日又再試船..
Johnny 哥唔知佢隻風声攪掂未?
fly175hk 發表於 2010-3-16 22:47

前日佢話,呀So!放大假想在週三約埋杜sea同佢入嚟TMT放船。
如果明天唔得,就下一個週三。
我都好想快啲見到佢隻wind star。
作者: fly175hk    時間: 2010-3-17 15:01
前日佢話,呀So!放大假想在週三約埋杜sea同佢入嚟TMT放船。
如果明天唔得,就下一個週三。
我 ...
EX40 發表於 2010-3-16 23:30

咁星期日你到嗎?
作者: snipertat    時間: 2010-3-17 15:44
可能我要再下個星期六日先可以再出山...
作者: EX40    時間: 2010-3-17 19:21
咁星期日你到嗎?
fly175hk 發表於 2010-3-17 15:01

咁就真係要到時,睇風勢而定嘞!
除咗過年前年三十嗰日,暴走咗一個鐘頭多啲之外。
至今未奔馳過,好耐冇去聖士提反灣及東龍島。   
johnny隻windstar,今個星期未得。佢話唔要啲銅配件,換哂不銹鋼。
作者: fly175hk    時間: 2010-3-17 22:31
咁就真係要到時,睇風勢而定嘞!
除咗過年前年三十嗰日,暴走咗一個鐘頭多&# ...
EX40 發表於 2010-3-17 19:21

星期日 Patrick 話黎玩. 可能有風
http://www.weather.gov.hk/wxinfo/currwx/fndc.htm
KK 睇拍唔再放船了
作者: EX40    時間: 2010-3-17 23:37
星期日 Patrick 話黎玩. 可能有風

KK 睇拍唔再放船了
fly175hk 發表於 2010-3-17 22:31

KK唔放,咁就事大嘞!
冇佢在埸,冇咁好氣氛!
作者: fly175hk    時間: 2010-3-17 23:59
KK唔放,咁就事大嘞!
冇佢在埸,冇咁好氣氛!
EX40 發表於 2010-3-17 23:37

係呀...好大件事...4月3號比賽都好似冇心裝載..
你要同佢傾吓..
作者: EX40    時間: 2010-3-18 00:15
係呀...好大件事...4月3號比賽都好似冇心裝載..
你要同佢傾吓..
fly175hk 發表於 2010-3-17 23:59

佢興趣不大,自然係冇咁投入!
相當頭痕……!!
作者: VHHH    時間: 2010-3-20 11:11
Sorry !!! Gents can't make it on sunday .

P
作者: fly175hk    時間: 2010-3-21 01:26
Sorry !!! Gents can't make it on sunday .

P
VHHH 發表於 2010-3-20 11:11

Marblehead finally shows up here

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2