RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: Sakura zero S 五分鐘就改到反帶了 [打印本頁]

作者: 200sxsr20    時間: 2010-12-7 06:10
標題: Sakura zero S 五分鐘就改到反帶了

由於手頭上只有2排 4000mah既圓身電(比方型5000mah左右既電大約輕50g),所以一定要改反帶車架先至容易set配重
1.cut左頭尾膠座會頂到皮帶既部份(頭要小心cut,太小會仲頂到皮帶,cut太多會連固定膠座既螺絲孔都冇埋)
2.用2個冇用既servo座,上螺絲加介子,頂住排電
3.如果排電太大,用沙紙磨下外則膠座
4.配重(電變,電容,接收都可以更靠中間放了)
[attach]441012[/attach]
[attach]441013[/attach]
[attach]441014[/attach]
[attach]441015[/attach]
作者: asng    時間: 2010-12-7 08:39

GOOD JOB! 用什麼工具cut ?
作者: 極速    時間: 2010-12-7 09:56
what is... "反帶"?
作者: ilove-benz    時間: 2010-12-7 10:00
你在說反皮帶定電索帶?
作者: mk2    時間: 2010-12-7 10:03
ching真係犀利!5分鐘就裝拆好咁多野
作者: seven    時間: 2010-12-7 10:44
回復 4# ilove-benz

係囉, D圖比較暗, 唔知做左D乜
作者: ilove-benz    時間: 2010-12-7 10:55
回復 6# seven

我以為咩cut左頭尾膠座會頂到皮帶就可以反轉條帶用,睇到我7下7下
作者: seven    時間: 2010-12-7 11:00
回復  seven

我以為咩cut左頭尾膠座會頂到皮帶就可以反轉條帶用,睇到我7下7下
ilove-benz 發表於 2010-12-7 10:55

7果個係本人, 以為反帶係咩RC術語 =P
作者: ilove-benz    時間: 2010-12-7 11:11
回復 8# seven

我脫節左玩車,以為近來D車可以行反帶
作者: bowielum    時間: 2010-12-7 11:28
2.用2個冇用既servo座,上螺絲加介子,頂住排電

這個非常有諗頭
作者: seven    時間: 2010-12-7 11:48
你在說反皮帶定電索帶?
ilove-benz 發表於 2010-12-7 10:00

樓主依然未出現詳解一下
作者: 小湘    時間: 2010-12-7 12:47
一頭雾水
作者: 極速    時間: 2010-12-7 13:09
一頭雾水
小湘 發表於 2010-12-7 12:47

not only one, at least 3, 4 heads right now, haha
作者: 達人    時間: 2010-12-7 13:12
我有自動反帶添呀部收音機
作者: IBM    時間: 2010-12-7 13:28
Thx for sharing

但其實 d 電子野縮入少少, 對重量分佈影響有幾大 ?
作者: maxchow    時間: 2010-12-7 13:33

反帶咪即係把大減呀差速呀咁 180 度掉轉 lor。
睇睇皮帶位係咪同原裝左右掉轉左呢 .... 咁就係反帶 lor

因個個用的電子野唔一樣,有D車主會反帶令架車車更容易搞掂平衡。

樓主分享得很有心機呢!
Thz for sharing !!!!
作者: 200sxsr20    時間: 2010-12-7 13:37
"反帶"或叫"反皮帶",即係張條前皮帶裝靠向電池果邊,後皮帶裝靠向摩打果邊,目的係可以裝電變,電容,接收都可以更靠中間放,從而左右重量就更平均,第四張係完成圖,表面睇好似同原廠冇分別,但隻電變可以放入好多
作者: seven    時間: 2010-12-7 13:38
反帶咪即係把大減呀差速呀咁 180 度掉轉 lor。
睇睇皮帶位係咪同原裝左右掉轉左呢 .... 咁就係反帶 lor

...
maxchow 發表於 2010-12-7 13:33

哦. 即刻明晒, 原來係個差速同大齒反轉, 條皮帶只係左右調轉位
作者: IBM    時間: 2010-12-7 13:43
反帶的真正意思應該係把條帶反轉, 牙向上, 咁先叫反帶

200sxsr20 兄圖文並戌分享心得, d 師兄鐘意講笑你唔好介意
作者: seven    時間: 2010-12-7 13:46
反帶的真正意思應該係把條帶反轉, 牙向上, 咁先叫反帶

200sxsr20 兄圖文並戌分享心得, d 師兄鐘意講 ...
IBM 發表於 2010-12-7 13:43

係啦, 理解錯左, 真係見笑了, XDD
作者: 200sxsr20    時間: 2010-12-7 13:49
因為依家D鋰電比較輕,如果按照原廠方法安裝,左邊(摩打果邊)會太重,右邊(電池果邊)太輕,跑果時好有可能一邊灣推,一邊灣甩
"反帶"或叫"反皮帶"呢個RC術語我都係由其他師兄聽番來,一般都係指張條前皮帶裝靠向電池果邊呢個裝法
作者: maxchow    時間: 2010-12-7 13:52
反帶呢樣野,好似一向都係咁叫開。
改左頭單,改左前46mm鋼萬向 ....   改左反帶 ....
我以為係統一既叫法 tim .....
作者: 200sxsr20    時間: 2010-12-7 13:54
GOOD JOB! 用什麼工具cut ?
asng 發表於 2010-12-7 08:39

尖咀鉗+粗沙紙
作者: seven    時間: 2010-12-7 13:55
改左頭單,改左前46mm鋼萬向 ....   改左反帶 ....
我以為係統一既叫法 ...
maxchow 發表於 2010-12-7 13:52

唔好見怪, 因為唔太熟D用語, 而家明晒了 =)
麻煩幾位CHing講解!
作者: maxchow    時間: 2010-12-7 13:55
我有自動反帶添呀部收音機
達人 發表於 2010-12-7 13:12

樓主會好傷心。
作者: IBM    時間: 2010-12-7 13:56
我以為係統一既叫法 ...
maxchow 發表於 2010-12-7 13:52

乜你玩軸車都知 ? 有無得反軸 ?  
作者: 200sxsr20    時間: 2010-12-7 14:10
其實如果買一塊upgrade底板果做到呢個效果,只係部車太抵玩,太便宜,唔想用咁多錢upgrade,只係upgrade左roll bar,頭轉向杯用左xray果個,因為原本已經有
另外把電變風扇也用介子墊高少少,然後只上兩口螺絲,隻電變就可以放得更入
作者: maxchow    時間: 2010-12-7 14:10
乜你玩軸車都知 ? 有無得反軸 ?
IBM 發表於 2010-12-7 13:56

有 gar,不過反左都無作用 jar ma。
我以前玩 Xray T1 Evo,就玩電的位置多D。因為係分體電,玩反帶作用不大。

以前入場玩車 T1 Evo 相,有無人認得呢度係邊度呢?好懷念呢
[attach]441075[/attach]

[attach]441074[/attach]
作者: 暴風超音    時間: 2010-12-7 14:17
啟德哦~~~
作者: maxchow    時間: 2010-12-7 14:28
啟德哦~~~
暴風超音 發表於 2010-12-7 14:17

wa ~ 咁快答中!
自從 TRC 搬左之後,就好多人都無玩車了。包括我。直到有 jv 又係床下底搵返 D 車出來。
作者: IBM    時間: 2010-12-7 14:28
講起啟德, 就稔起綠寶橙汁  
作者: 暴風超音    時間: 2010-12-7 14:31
講起啟德, 就稔起綠寶橙汁
IBM 發表於 2010-12-7 14:28

我諗起腿蛋麵
作者: 暴風超音    時間: 2010-12-7 14:32
wa ~ 咁快答中!
自從 TRC 搬左之後,就好多人都無玩車了。包括我。直到有 jv 又係床下底搵返 D 車出來 ...
maxchow 發表於 2010-12-7 14:28

留唔少腳毛係果度
作者: ultra7    時間: 2010-12-7 19:37
回復 28# maxchow

wow!!! memory!!!!!!!
作者: maxchow    時間: 2010-12-7 20:15
往事只能回味。
作者: maxchow    時間: 2010-12-7 20:16
依家得返 JV 係近市區了。
作者: jzx100mkll    時間: 2010-12-7 20:32
JV 應該令好多60's ,70's 後嘅 Ching "迴光反照".......放血之舉.........驚醒 la !!!!
作者: vr2qb    時間: 2010-12-7 21:05
JV 應該令好多60's ,70's 後嘅 Ching "迴光反照".......放血之舉.........驚醒 la !!!!
jzx100mkll 發表於 2010-12-7 20:32

哈,我都是見有JV才買部Zero S ,今朝才再玩車了,冇玩廿幾年生手了...!
作者: mon11463    時間: 2010-12-7 21:56
哈,我都是見有JV才買部Zero S ,今朝才再玩車了,冇玩廿幾年生手了...!
vr2qb 發表於 2010-12-7 21:05

我都係
作者: monster.truggy    時間: 2010-12-8 10:18
下次買o左車,試下個效果
作者: 200sxsr20    時間: 2010-12-8 18:03

哈哈,我都係,部車太抵了,忍唔住玩番電房,買兩部sakura s都平過一部二手416
作者: asng    時間: 2010-12-9 03:46
多 谢200sxsr20啟發... 我也改反帶

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

作者: 200sxsr20    時間: 2010-12-9 11:00

雖然唔知你排電有幾重,如果將隻電變往中間移,左右平衡應該會更好,咁樣改左反帶先至有意義,我部S電池果邊加左50g鉛,但摩打果邊都仲係重少少,用兩枝幼批”浪”起前後油壓架個中間位就知邊面重了,見你架S改左唔少野,改埋roll bar就最好,我第一樣野改既就係roll bar
作者: Brian086    時間: 2010-12-13 14:26
我都改反帶, 不過方法有少少不同
[attach]443095[/attach]

[attach]443096[/attach]

[attach]443097[/attach]
作者: jzx100mkll    時間: 2010-12-13 18:16
回復 42# asng

Wa !!! How many Teeth (Motor gear ) use ar ~ Ching ? So BIG !!!
作者: mos-leung    時間: 2010-12-13 18:57
I also want to know the gear on motor ? very large !!! What's the final ratio ?
One more how many turns of motor ? 8.5T ? ....
作者: asng    時間: 2010-12-14 01:39
Novak 17.5t motor... 64pitch. 84t / 48t... 17.5 spec class is popular in USA...
作者: 200sxsr20    時間: 2010-12-17 10:01
Brian086 師兄的改法也非常好,只是我的電池是圓身的,所以要想辦法頂到電池中間以上的位置才不會磨到皮帶,Novak 17.5我也用過,速度都ok,齒比試過用3.8,沒有裝風扇esc和摩打也不熱,也很慳電。

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2