RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 初玩 Silverlit Ducati 1/12 [打印本頁]

作者: redmond    時間: 2011-5-22 18:09
標題: 初玩 Silverlit Ducati 1/12

唔知點解一買返黎就好似壞壞地....好短距離都失控....
本新都諗住改2.4....就懶得拎返去換.....
最初係點樣...同開左殼係點就無影la....但係個人仔好難拆

作者: German    時間: 2011-5-22 18:28
嘩,堅秋喎師兄
作者: redmond    時間: 2011-5-22 20:07
師兄過獎la.....希望唔好爛尾...

接收係一個大問題...用平野flysky但接收太大..
係"至落"見到個1200左右的jr 2.4...接收都幾細...
唔知用埋黎玩1/8華dee 好唔好!!
作者: d.s    時間: 2011-5-22 22:45
我同你情況一樣,好短距離就會傻,都想改2‧4,好彩有你咋師兄!
請問losi 2.4電變係散買定拆件?
作者: redmond    時間: 2011-5-22 22:47
散買的....但佢跟果個motor 唔係我用跟果個..losi 個motor 個外殼直徑會大d..
但都應該夠裝落去
作者: redmond    時間: 2011-5-26 20:56
更新少少先....
有一個好大的問題...就係接收同電變唔夠位放...

個車架cut 下cut 下都無乜得剩
[attach]498873[/attach]

小弟窮...無錢買d微型接收的2.4控....
[attach]498874[/attach]

好似點放都放唔落
[attach]498876[/attach]
[attach]498875[/attach]

咁放好似最似樣...但要cut 少少針先有機會落到去
[attach]498872[/attach]

如果仲係攪唔點....睇黎都要買JR DSX3 ....個接收都叫做細.....
SOSAD

作者: chan1234    時間: 2011-5-26 23:05
回復 redmond 的帖子

http://www.rcgroups.com/forums/a ... ttachmentid=2203885

可以參考下
作者: redmond    時間: 2011-5-26 23:21

我都有睇過....用飛機接收同ESC會細好多...
但我唔想用fm 想用2.4
作者: neoz    時間: 2011-5-26 23:32
redmond,
你真係好好心機, 兄早日成功 !
作者: redmond    時間: 2011-5-29 23:12
又更新下先...........好似望到家鄉!

終於塞到入去la..
[attach]499887[/attach]

d 針位對番入車身到
[attach]499888[/attach]

用膠板圍番起個servo 位...唔好「痴」死....遲下有咩事都可以換
[attach]499891[/attach]

[attach]499890[/attach]

進入直路....好似望到家鄉!
[attach]499885[/attach]

[attach]499883[/attach]

[attach]499884[/attach]

[attach]499886[/attach]

好可惜要暫停一陣先可以再整!!

作者: redmond    時間: 2011-6-1 06:17

總算完成左........
求求其其攪掂先.........
遲下先慢慢執番好佢....
搵日試下車
http://www.youtube.com/watch?v=rnukUXPXgGs

作者: dl    時間: 2011-6-1 08:29

師兄真係勁呀!!!!好波!!!
作者: jf813    時間: 2011-6-1 09:30
wor good work!!!!  Just one thing the rear wheel do not look very smooth wor.....  maybe need a little work there?
作者: ~阿祖~    時間: 2011-6-1 19:15
點解你扭左,個頭轉右既,本身設計係咁?
我無哩架車,所以好奇一問...
作者: redmond    時間: 2011-6-1 23:28
回復 ~阿祖~ 的帖子

我真係無理佢個頭喎....但本身setting 係咁
作者: redmond    時間: 2011-6-1 23:31
回復 jf813 的帖子

yes.....我諗要邊試邊改....

電先係死症......行一陣就唔夠電....
作者: 葉生    時間: 2011-6-2 11:19
師兄....你真係好有心機....手功又好!! 值得一讚!!!
作者: rk2    時間: 2011-6-7 11:35
DIY is good fun when you have time. ( i dont have)
作者: redmond    時間: 2011-6-7 19:14
rk2 發表於 2011-6-7 11:35
DIY is good fun  when you have time. ( i dont have)

係丫.....DIY真係好好玩.....
我又拆散左佢LA
作者: du0449    時間: 2011-6-7 21:45
好野!師兄要摸拜下你!收藏呢個貼,準備出架銀輝改下!
作者: redmond    時間: 2011-6-7 23:20
du0449 發表於 2011-6-7 21:45
好野!師兄要摸拜下你!收藏呢個貼,準備出架銀輝改下!

而家好似好難搵.......
大家交流下.....我而家拆番散佢.....睇下可唔可以搵D岩用的BEARING 比佢用!!
有一定程度的更新再POST 上黎

作者: du0449    時間: 2011-6-7 23:52
redmond 發表於 2011-6-7 23:20
而家好似好難搵.......
大家交流下.....我而家拆番散佢.....睇下可唔可以搵D岩用的BEARING 比佢用!!
有 ...

淘寶有得賣呀!3xx唔貴!再一次摸拜下師兄!
作者: yeung2779    時間: 2011-6-17 06:11
回復 du0449 的帖子

屯門同元朗都有貨啊$399
作者: cli135    時間: 2011-6-17 07:34
邊間呀!元朗同屯門?
作者: du0449    時間: 2011-6-17 08:57
yeung2779 發表於 2011-6-17 06:11
回復 du0449 的帖子

屯門同元朗都有貨啊$399

元朗邊樹呀?快D一齊去賣!
作者: pcm    時間: 2011-6-17 09:05
好好心機~正呀
作者: yeung2779    時間: 2011-6-17 13:36
cli135 發表於 2011-6-17 07:34
邊間呀!元朗同屯門?

元朗開心廣場後面小巴站有一間賣$399,陲局隔離又有一問賣$499!我一早買左啦
屯門智樂利寶商場長xx買$399
作者: yeung2779    時間: 2011-6-17 13:36
du0449 發表於 2011-6-17 08:57
元朗邊樹呀?快D一齊去賣!

元朗開心廣場後面小巴站有一間賣$399,陲局隔離又有一問賣$499!我一早買左啦
屯門智樂利寶商場長xx買$399
作者: du0449    時間: 2011-6-17 16:14
yeung2779 發表於 2011-6-17 13:36
屯門智樂利寶商場長xx買$ ...

唔該師兄!得閒去買返架先!跟住樓上師兄改造!
作者: du0449    時間: 2011-6-17 16:35
redmond 發表於 2011-6-7 19:14
係丫.....DIY真係好好玩.....
我又拆散左佢LA

師兄有無更新呀?等緊你上圖照住改呀!
作者: redmond    時間: 2011-6-17 19:34
我唔小心整爛左個尾轆.....
可能要買過一架.....
作者: redmond    時間: 2011-6-17 19:35
yeung2779 發表於 2011-6-17 13:36
屯門智樂利寶商場長xx買$ ...

好遠丫.....但我想買多一部
作者: redmond    時間: 2011-6-17 19:52
[attach]506086[/attach]
bearing.....3x6x2.5..

[attach]506087[/attach]
雖然用的地方好似無乜用...但心裏好似感覺好d

[attach]506089[/attach]
唔用li-po電...用筆芯電......

[attach]506090[/attach]
會用的3A 3.6V LI-ION 電

[attach]506091[/attach]
比我整爛了的尾轆......

作者: du0449    時間: 2011-6-17 20:09
redmond 發表於 2011-6-17 19:35
好遠丫.....但我想買多一部

你近邊樹?我日日都出九龍我幫你買都得架!
作者: redmond    時間: 2011-6-17 20:36
我住柴灣......
我係外國網訂左個尾轆...想睇下會唔會寄失先
因為買多架為左個尾轆又好似唔係咁化算!!
作者: LOKWAI    時間: 2011-6-18 06:07

師兄炒到個鈴咁齊
作者: cedricho    時間: 2011-6-18 08:40
toy r us 有呀
作者: redmond    時間: 2011-6-18 08:55
LOKWAI 發表於 2011-6-18 06:07

師兄炒到個鈴咁齊

唔係炒....只係自己諗住上番個鏈牙果時....
無頂住個底....一迫入去果下就斷晒.......
作者: du0449    時間: 2011-6-18 10:09
净辘都有得卖?几钱呀?
作者: LOKWAI    時間: 2011-6-18 12:04

多謝發表經驗
作者: redmond    時間: 2011-6-18 19:05
du0449 發表於 2011-6-18 10:09
净辘都有得卖?几钱呀?

貴到阿媽都唔認得......
連運費 hk188.xx
買多架車都得.....
作者: redmond    時間: 2011-6-18 19:11
[attach]506307[/attach]
乜東東郵包一個.....價值hk 188..

[attach]506308[/attach]
一舊垃圾咁.....都唔知似咩

[attach]506309[/attach]
見到真身la........

[attach]506306[/attach]
貴係貴d....但都好多double 買多架車只要尾轆......

有興趣可以上佢個網睇下....
http://www.extremenitrohobbies.com.au/ws225/index.php?page=browse&action=list&group=27&cat=95&orderby=DESCRIPTION
但佢paypal 果個account 又唔清析....寄左又無tracking no...
膽摶膽好得無事.....

作者: bennymok    時間: 2011-6-19 09:54
I would rather buy a new one and other parts keep for spare!!!
作者: du0449    時間: 2011-6-20 09:12
redmond 發表於 2011-6-18 19:11
乜東東郵包一個.....價值hk 188..

甘都比你搵到配件買!不過真係好很貴囉!今日會去元朗大橋 van 仔站買返架返架!再慢慢改!樓主可唔可以講下套動力係咩 model 同邊樹有得賣呀?thx

作者: alex30264    時間: 2011-6-20 15:19
我有幾架係手
有CHING 有興趣可以搵我呢~
作者: alex30264    時間: 2011-6-20 15:20
有情價
作者: redmond    時間: 2011-6-21 22:59
alex30264 發表於 2011-6-20 15:19
我有幾架係手
有CHING 有興趣可以搵我呢~

我有興趣....改mini z 03板...試下加gyro....

作者: nick5545    時間: 2011-6-22 10:33

Ching,有冇試過改無刷後的速度

作者: redmond    時間: 2011-6-22 22:13
NO.....個motor 唔知點解有d 問題......so sad

作者: alex30264    時間: 2011-6-26 11:56

咁我留電俾你喇~
作者: redmond    時間: 2011-6-26 15:11
alex30264 發表於 2011-6-26 11:56

師兄,我諗一架夠玩LA>..唔該晒先
作者: redmond    時間: 2011-6-26 15:12
今日試左車.....轉向如果只靠個人仔...好有問題
要加重番少少個人仔...
再改下先

作者: redmond    時間: 2011-6-26 15:14
du0449 發表於 2011-6-20 09:12
甘都比你搵到配件買!不過真係好很貴囉!今日會去元朗大橋 van 仔站買返架返架!再慢慢改!樓主可唔可以講 ...

我用果套係LSOI 比1:36 MICRO T 果套...
但OK HOBBY 都有套比1:36用的..

作者: edwardkmlau    時間: 2011-6-26 17:06
你邊度試車呀?我都住柴灣喎, 睇下有無機會約埋一齊玩呀
作者: yeung2779    時間: 2011-6-26 21:13
LSOI 比1:36 MICRO T 後波點解決呢?
作者: redmond    時間: 2011-6-27 05:57
yeung2779 發表於 2011-6-26 21:13
LSOI 比1:36 MICRO T 後波點解決呢?

佢有張簡易program 咭...
可以set 無後波...soft break.
但我唔係好覺個break soft...要再試下先
作者: redmond    時間: 2011-6-27 05:58
edwardkmlau 發表於 2011-6-26 17:06
你邊度試車呀?我都住柴灣喎, 睇下有無機會約埋一齊玩呀

我都係落環翠個roller 場試...
作者: cli135    時間: 2011-6-27 16:15
用回team losi 個無刷好用過okhobby個隻!
仲有個電變最好用18a!
佢本身個個唔夠力起動!
作者: yeung2779    時間: 2011-6-27 16:24
http://bbs.rc-evo.com/forum.php? ... mp;highlight=%B2%60
作者: du0449    時間: 2011-6-27 22:53
兩個帖合二為一勁!獲益良多!
作者: alex30264    時間: 2011-7-16 11:03
CHING 有試車片未呀~?
作者: redmond    時間: 2011-7-22 22:47
得我自己一個試...拍唔到片,加上轉向好有問題...有排攪!
作者: alex30264    時間: 2011-7-24 20:34
轉向方面可唔可以加鉛落去加公仔度~令轉向順D呢?
作者: ppk831    時間: 2011-7-24 22:02
我都住柴灣,我都有玩開華Dee,試車時我黎學野得唔得呢!
作者: redmond    時間: 2011-7-24 22:38
ppk831 發表於 2011-7-24 22:02
我都住柴灣,我都有玩開華Dee,試車時我黎學野得唔得呢!

我跟師兄你學野真....我都係岩岩先學玩...
到時一齊交流交流......不過我仲諗緊點解決轉向的問題!!
作者: redmond    時間: 2011-7-24 22:40
回復 alex30264 的帖子

其實真係一個方法....
除左人仔仲要加車身....
因為改左之後...motor 只係係車身的一邊....所以轉有motor 果邊就易翻車...
要好好攪個平衡
作者: rcoolman    時間: 2011-8-26 08:41

師兄勁呀

作者: ptw523hk    時間: 2011-9-11 05:01
好野正呀!!!!!!!!!
作者: BUNNYYUEN    時間: 2011-9-23 13:05
good job
作者: benli46    時間: 2011-9-24 00:32
好车
作者: zx300    時間: 2011-12-4 18:39

[attach]565752[/attach]回復 benli46 的帖子

我都整左架,在考虑改
作者: redmond    時間: 2011-12-4 19:05
黎架型啲喎,但係改就要小心考慮。我改左無刷後,速度快左,但人仔重心轉移唔夠,所以啲彎好大,但加重個人個GC又高左易翻車。我到而家都未得閒同未諗到方法解決。
作者: zx300    時間: 2011-12-7 07:19
redmond 發表於 2011-12-4 19:05
黎架型啲喎,但係改就要小心考慮。我改左無刷後,速度快左,但人仔重心轉移唔夠,所以啲彎好大 ...

好好要考虑一下。谢谢!谢谢
作者: zx300    時間: 2011-12-7 07:19
香港边度有得卖呢近日?
作者: rossi仔    時間: 2012-2-15 03:36
可以係servo心度加條橫軸,大約一cm,同人仔條拉杆成十字.再係個3星位左右各拉兩條丈筋,唔使緊.會令人仔右傾時會把車頭拉向左.反之拉右.造成一個模擬真車推(月太)入灣既效果.超聽話.
作者: zx300    時間: 2012-2-17 04:13
好难搞,但入了京商了。等时候慢慢磨1:8,silverlit 就当玩具1:12
作者: Liyunfat    時間: 2012-4-15 11:27
dl 發表於 2011-6-1 08:29

師兄真係勁呀!!!!好波!!!

勁,good job
作者: parrot    時間: 2012-4-22 09:19
師兄真有耐性,good!

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2