RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 所以千祈唔好信D sales話南非造既寶馬係德國料... [打印本頁]

作者: gtimax    時間: 2011-6-18 22:28
標題: 所以千祈唔好信D sales話南非造既寶馬係德國料...
所以千祈唔好信D sales話南非造既寶馬係德國料,佢地係講大話,
現在香港VW都唔再入南非車,MK5 golf/polo 壞都代理都怕.....
作者: AMAT    時間: 2011-6-18 23:10
點壞法呢?
作者: anthonyccc    時間: 2011-6-19 00:19
我就剛剛買了部,南非,寶馬,唔好嚇我呀,
作者: rk2    時間: 2011-6-19 11:49
gtimax 發表於 2011-6-18 22:28
所以千祈唔好信D sales話南非造既寶馬係德國料,佢地係講大話,
現在香港VW都唔再入南非車,MK5 golf/polo 壞 ...

師兄, 你講少了 因為 ............. , 所以千祈唔好買南非造既寶馬.
作者: anthonyccc    時間: 2011-6-19 14:23
師兄,其實有咩問題?等我早D有打算
作者: gtimax    時間: 2011-6-19 19:58
寶馬未出事唔駛驚,因無得驚,香港轉左南非無耐,問題未出,車行D friend 話大陸人已經黎水貨車行訂日版(德國造)(聰明資金)
如果你買同系頂級都仲係德版.
早幾年出既南非mini風油鈦泵必壞(全行都知),返原廠換2萬大元!買二手一定要佢出示原廠單據!
南非版VW油泵一年就壞原廠換1萬大元! GTI冇事(料唔同)
作者: anthonyccc    時間: 2011-6-19 21:40
gtimax 發表於 2011-6-19 19:58
寶馬未出事唔駛驚,因無得驚,香港轉左南非無耐,問題未出,車行D friend 話大陸人已經黎水貨車行訂日版(德國造 ...

我係買行貨的,應該保養會吾會包
作者: Bluemoon    時間: 2011-6-19 22:12
寶馬未出事唔駛驚,因無得驚,香港轉左南非無耐,問題未出,車行D friend 話大陸人已經黎水貨車行訂日版(德國造 ...

請問 mini 幾時有係南非廠做過呢??    香港寶馬係南非做已經好多年啦喎!!   你啲料係邊度聽返黎架??   
作者: Bluemoon    時間: 2011-6-19 22:12

請問 mini 幾時有係南非廠做過呢??    香港寶馬係南非做已經好多年啦喎!!   你啲料係邊度聽返黎架??   
作者: jx511    時間: 2011-6-19 22:34
Bluemoon 發表於 2011-6-19 22:12
請問 mini 幾時有係南非廠做過呢??    香港寶馬係南非做已經好多年啦喎!!   你啲料係邊度聽返黎架? ...

問得好
我都想知
作者: Bluemoon    時間: 2011-6-19 22:36
BMW 南非廠出比香港就只有四門及旅行三系的.
作者: jx511    時間: 2011-6-19 22:45
Bluemoon 發表於 2011-6-19 22:36

我所知旅行三系都唔係南非做
作者: rk2    時間: 2011-6-20 08:18
Bluemoon 發表於 2011-6-19 22:12
請問 mini 幾時有係南非廠做過呢??    香港寶馬係南非做已經好多年啦喎!!   你啲料係邊度聽返黎架? ...

我朋友早5年前買的 325, 他已說是南非造的.  . . . . .
作者: anthonyccc    時間: 2011-6-20 08:54
回復 rk2 的帖子

師兄、咁你朋友部BM、有冇D咩大問題?而我果部係323四門南非做的、現在用了一個月多D、只發現、燒油勁過之前部 IS200好多。希望可以講我知多D部車D問題,等我早D知道!謝謝。
作者: jx511    時間: 2011-6-20 09:09
anthonyccc 發表於 2011-6-20 08:54
回復 rk2 的帖子

師兄、咁你朋友部BM、有冇D咩大問題?而我果部係323四門南非做的、現在用了一個月多D、 ...

燒油應該唔關邊度做既問題
係關架車既設計問題
作者: rk2    時間: 2011-6-20 09:37
anthonyccc 發表於 2011-6-20 08:54
回復 rk2 的帖子

師兄、咁你朋友部BM、有冇D咩大問題?而我果部係323四門南非做的、現在用了一個月多D、 ...

完全無問題喎, 用了 2 ~3 年後, 我朋友賣出時都好好狀況.
作者: rk2    時間: 2011-6-20 09:38
jx511 發表於 2011-6-20 09:09
燒油應該唔關邊度做既問題
係關架車既設計問題

AGREE X 2. 係引擎設計的事干.
作者: 清清    時間: 2011-6-20 09:59
有時d唔係親眼見到親耳聽到唔好亂講,玩RC好多各大車廠人士不論職級,
上至經理、大偈、接待員下至倉務及學師大有人在,
就以小弟我認識各大車廠員工不下數十係RC迷!
作者: jx511    時間: 2011-6-20 10:48
清清 發表於 2011-6-20 09:59
有時d唔係親眼見到親耳聽到唔好亂講,玩RC好多各大車廠人士不論職級,
上至經理、大偈、接待員下至倉務及 ...

讚好
作者: anthonyccc    時間: 2011-6-20 12:37
rk2 發表於 2011-6-20 09:37
完全無問題喎, 用了 2 ~3 年後, 我朋友賣出時都好好狀況.

師兄、聽到你朋友部車2,3年都OK,咁我都放心D,因為、一心買部新車,常下心原,如果部車D問題好大,咁就係自己找石頭,打自己,真係哭都冇眼淚,錢洗了得回笨蕉一個。
作者: 星野一義    時間: 2011-6-20 16:21
Bluemoon 發表於 2011-6-19 22:36

係咪嫁~師兄...
作者: Bluemoon    時間: 2011-6-20 16:49
星野一義 發表於 2011-6-20 16:21
係咪嫁~師兄...

比人打沉o左啦!!
作者: BUZZ777    時間: 2011-6-20 17:17
想解決問題,直接打去BMW問囉,再唔係就去Show room扮睇車,然之後順口問兩句囉。荃灣Show room唔錯喎,一樓BMW,二樓MINI。上次經過重見到部綠色林寶,爽到呢
作者: AMAT    時間: 2011-6-20 18:37
其實啲車有保養嗎,點都有三至五年啦,一般保養收錢正常,但大零件壞又冇理由入客數咁cheap精呀?
作者: jx511    時間: 2011-6-20 19:02
AMAT 發表於 2011-6-20 18:37
其實啲車有保養嗎,點都有三至五年啦,一般保養收錢正常,但大零件壞又冇理由入客數咁cheap精呀?

依家BMW and Benz D保養得一年

作者: AUDISPORT    時間: 2011-6-20 19:27
南非版VW油泵一年就壞原廠換1萬大元?????
天方夜譚 wor ching,原廠–年一定有得claim wor
作者: gtimax    時間: 2011-6-20 20:14
AMAT 發表於 2011-6-20 18:37

你未受過唔會明.......
只要你玩過新車,出過問題就知代理係什麼都不受理的,除非你有證據啦,比錢啦師兄.....
作者: gtimax    時間: 2011-6-20 20:17
好心提你,你唔信咪自負盈虧羅,你部車冇事我都好開心,出黎玩車請你飲汽水都得,OK?!
作者: gtimax    時間: 2011-6-20 20:20
AUDISPORT 發表於 2011-6-20 19:27
南非版VW油泵一年就壞原廠換1萬大元?????
天方夜譚 wor ching,原廠–年一定有得claim wor

你咪試下羅,你有時間同佢"周旋"既話......
作者: gtimax    時間: 2011-6-20 20:23
算啦,我地停係哩度啦,如果hurt倒人,sorry!
請版主停了這個post, thanks
作者: Scania    時間: 2011-6-20 20:42
gtimax 發表於 2011-6-20 20:14
只要你玩過新車,出過問題就知代理係什麼都不受理的,除非你有證據啦,比錢啦師兄.. ...

最o羅命既係有時一樣野壞得幾百架,廠會出recall,recall返來整既客唔使錢,但之前個幾百個冇得回水…
作者: beebone    時間: 2011-6-20 21:50
部件唔耐用同喺邊生產冇關,油泵Bosch生產,風油呔ZF生產,車厂只係組裝成品,唔止BM, Mercedes都係非德國生產。美版GTi喺Mexico生產tim, 一樣成街係。
作者: AMAT    時間: 2011-6-20 22:26
jx511 發表於 2011-6-20 19:02
依家BMW and Benz D保養得一年

吓.....反而日本車都有三年至五年喎.....
作者: AMAT    時間: 2011-6-20 22:28
gtimax 發表於 2011-6-20 20:14
只要你玩過新車,出過問題就知代理係什麼都不受理的,除非你有證據啦,比錢啦師兄.. ...

係果幾個代理問題呀?

不過我呢O的窮人冇錢買新車,唔知~
作者: anthonyccc    時間: 2011-6-20 22:43
寶馬,真係只得一年,保養,因為我是它的客仔,好似好冇保障

作者: AMAT    時間: 2011-6-20 23:05
anthonyccc 發表於 2011-6-20 22:43
寶馬,真係只得一年,保養,因為我是它的客仔,好似好冇保障

如果架車好,其實保養都係非必要O既.......

睇返日本車至少都有三年,MAZDA果O的去到五年.....咁O的歐洲車又貴但係SERVICE反而小.....又好似衰小小......

不過本人未買過歐洲車,唔知詳情,可能佢地有其他O的BENEFIT又唔知......
作者: jx511    時間: 2011-6-21 00:10
好似褔士咁
就算有5年保養又點
佢要你跟足里數返去check車
每次2,3千
如果做唔齊既,就會自動停保養
即係5年一定要俾幾皮野佢賺
作者: anthonyccc    時間: 2011-6-21 01:06
AMAT 發表於 2011-6-20 23:05

睇返日本車至少都有三年,MAZDA果O的去到五年.....咁O的歐洲 ...

唉.......寶馬,D車,係幾好(渣)不過D (sell屎)就衰到貼地,話說....[我買車果時,正常都會問有D咩野跟,
你地古下個 SEll屎,點講.......佢就話(你地都知我地寶馬好多Optional,架啦,有成2,3百過咁多,點講得哂,現在你眼見果D就係係跟車果D泥架啦,現在咁平底架啦,要買就快啦,如果唔係就有排等先至交到車比你]我一聽到就立即走人,.........點知等二日唔知咩事迷頭迷腦連車都未試過就落了訂買了現在那部,總之(寶馬)D(sell屎)就係西人之中的西人,不過服務中心D人員就有不錯的服務
作者: 清清    時間: 2011-6-21 03:06
gtimax 發表於 2011-6-20 20:17
好心提你,你唔信咪自負盈虧羅,你部車冇事我都好開心,出黎玩車請你飲汽水都得,OK?!

我都提醒下你你呢個post入面至小有3個寶馬人回應你
作者: jx511    時間: 2011-6-21 10:21
其實依家好多sales都係咁上下
唔係話佢地唔好禮貌
係因為佢地真係唔怕無野做
可能因為唔夠人
又要賣車,車又唔怕無人買
又要搞文件,又要負責交車
佢地都做到無停手
作者: AMAT    時間: 2011-6-21 11:23
anthonyccc 發表於 2011-6-21 01:06
唉.......寶馬,D車,係幾好(渣)不過D (sell屎)就衰到貼地,話說....[我買車果時,正常都會問有D咩野跟,
你地 ...

即係話你想要OPTION就要等佢係德國或唔知邊到裝完先有.......

唔係就買現貨.........

咁又唔係寶馬O既......你買日本車,你要揀特別色又或者係O的特別OPTION,都係要等.......
係果O的白色或銀色車等先至多數有現貨........
作者: kowan77    時間: 2011-6-26 18:27

揸得BMW都預咗易壞
作者: 回答    時間: 2011-6-26 21:54
benz as well
作者: AMAT    時間: 2011-6-27 17:06
買寶馬同BENZ唔係因為佢襟咩?點會係因為易壞呀......
作者: Scania    時間: 2011-6-27 20:08
AMAT 發表於 2011-6-20 23:05

睇返日本車至少都有三年,MAZDA果O的去到五年.....咁O的歐洲 ...

我讀過小小小小quality,以我有限既知識,可以你知,而家d產品既保養期係用計數計出來架…
如果佢地測試完,再計過數,假設件產品會係15個月後出問題既機會有明顯增加,廠商就會將保養期定係14個月
如果間廠對產品有信心,計出來條數靚,自然就會將個保養期定長d,因為對佢地來講唔會有太大損失,但就可以吸引d客來買
相反,望住盤數都知自已奶野,仲定到個保養期咁長,未即係捉蟲?

作者: nuser    時間: 2011-6-29 12:58
AMAT 發表於 2011-6-27 17:06
買寶馬同BENZ唔係因為佢襟咩?點會係因為易壞呀......

我唔敢膽答你!
等一下又有幾個寶馬人出來
作者: anthonyccc    時間: 2011-7-1 07:08
回復 jx511 的帖子

佢地真係(寶馬)當左自已係神,入得來買我地D車就係咁架啦,你唔買大把人買,吹呀,
作者: mikewu    時間: 2011-7-3 16:20
I've numbers of BMWs and Benzs but my opinion is, OLD BMWs and Benzs are reliable cars.  Cars like W124 E220, over 200-300k km with no major problems.  Old BMWs like E30 325i.  Mine had run almost 200k km and I still push so hard to chase after E36 M3s......
But due to cutting cost by moving production line to South Africa, or using parts that are made by third world countries spoiled the qualitity of German engineerings.  
There are so many unreliable 2nd hand BMWs and Benzs is because when previous owner (s) experience a failure, they always replaced by cheap parts but not original (or OEM) parts so things wouldn't last as long as originals (or OEM)  
To be honest, in my opinion, I would rather spend 20k on a old W124 E220 than 20k on a EK Civic.  You'll be suprise how cheap the parts are for the E220....  Although speed is no way compare with the Civic but I bet the chassis is much much stronger!!!  (i.e. Safer)
作者: AMAT    時間: 2011-7-3 18:40
mikewu 發表於 2011-7-3 16:20
I've numbers of BMWs and Benzs but my opinion is, OLD BMWs and Benzs are reliable cars.  Cars like W ...

其實同樣問題係日本車上面都有.......

宜家果O的日本車,好多都有內地零件可以換.....
好多時O的細整車鋪O的貨邊到返?日本有,中國有,你返邊隻?梗係以價格為先.....

有O的人話買原廠正傻仔,因為出面車房幾錢搞掂.
但原廠果O的至少佢真係Q過係日本果邊O的貨.
但你係求其搵間車房,佢話TOYOTA,都可以係日本線,亦可以係國內甚至東南亞,
佢攞貨果O的代理O的貨邊到返真係無從追究.

我識果個車房都話,佢寧願俾埋你睇TOYOTA原廠返嚟幾多,都唔求其攞,你覺貴你唔整你O既事,
佢唔想因為收得你錢少到時架車有事搵佢追究.因為有時唔係O的簡單O野,你斷一斷CAM帶之類,
慢車就冇事,快車分分鐘出大件事,佢唔想冒呢O的風險.

不過你都係講舊果O的,但樓主係講新車喎~哈!

作者: anthonyccc    時間: 2011-7-6 11:47
正厂零件,信心會強D

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2