RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: ta05 vdf同yokomo drb,邊個好 [打印本頁]

作者: likinwa    時間: 2011-8-14 13:36
標題: ta05 vdf同yokomo drb,邊個好
我係新手~咩都唔識~岩岩決定左買呢兩部是但一部
請問vdf多人玩定drb多人玩,因為我咩都唔識~想搵部大路d,多人玩既車,有咩唔明都可以問到人
同埋vdf同drb邊個既op件多d齊d,之前有ching介紹買r3r,雖然買番黎唔洗點改,但我都係中意自己慢慢玩落去再慢慢改下車
同埋yokomo係咪出左個drb ssg版~同普通drb版有咩唔同
希望ching幫幫手
作者: kelvin2626    時間: 2011-8-14 13:49
sorry ! R3R is much more better
作者: likinwa    時間: 2011-8-14 13:57
咁除左r3r~vdf同drb邊個好
作者: kelvin2626    時間: 2011-8-14 15:33
likinwa 發表於 2011-8-14 13:57
咁除左r3r~vdf同drb邊個好

R31
作者: likinwa    時間: 2011-8-14 15:38
Ching 多謝你寶貴既意見=.='''
作者: 榮~    時間: 2011-8-14 16:18
likinwa 發表於 2011-8-14 13:36
我係新手~咩都唔識~岩岩決定左買呢兩部是但一部
請問vdf多人玩定drb多人玩,因為我咩都唔識~想搵部大路d,多 ...

如果你想慢慢改就買ta05 vdf喇
作者: likinwa    時間: 2011-8-14 17:07
其實ta05同drb分別有幾大,到底係雙星料令d定yokomo料令d
作者: 榮~    時間: 2011-8-14 17:57
likinwa 發表於 2011-8-14 17:07
其實ta05同drb分別有幾大,到底係雙星料令d定yokomo料令d

vdf係一架有好多野改既車,,而drb則相反
邊架d料靚就無咩關係,你有錢就得!

作者: s.y.kwok    時間: 2011-8-14 19:08
drb都可以好多件可以喺日本訂返黎.仲好精美tim

登錄/註冊後可看大圖

作者: likinwa    時間: 2011-8-14 19:20
drb要日本訂op件ga~香港冇咩~兩架車價錢係幾多~如果計玩飄移~邊部好
作者: s.y.kwok    時間: 2011-8-14 19:57

回復 likinwa 的帖子

其實兩部都可以喺香港買到op件
只係好多時都冇貨/唔啱色
你鐘意慢慢改,vdf真係會多嘢改過drb,
budget要預鬆少少
少嘢改嘅drb我有玩,部份改件包裝如下

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

車架vdf大概3000,drb大概5000
邊部好就睇你個人喜好

作者: likinwa    時間: 2011-8-14 20:20
師兄你連煙都係日本訂啊~貓seven~但如果講大路~vdf多人玩定drb多人玩~我見有人改到底板都改做金屬~其實有冇必要
作者: s.y.kwok    時間: 2011-8-14 21:08
likinwa 發表於 2011-8-14 20:20
師兄你連煙都係日本訂啊~貓seven~但如果講大路~vdf多人玩定drb多人玩~我見有人改到底板都改做金屬~其實有冇 ...

金屬相信唔會係造底板嘅理想嘅物料(因為我地玩電車而唔係油車),
當然鐘意就另計喇...有啲日本玩家係用金屬遙臂嘅
其實兩款嘅"大路程度"應該差唔多
vdf我無玩過,所以唔知op易唔易買
drb就是唔係咁易,唔係冇貨就係要訂要等
不過相信喺香港係咁架喇.....
未完稅香煙唔可以入口架......
作者: likinwa    時間: 2011-8-14 21:31
Drb竟然仲貴過r3r架,如果買drb,仲要買d咩先可以飄移,vdf又要買d咩,我全新手,咩都無
作者: s.y.kwok    時間: 2011-8-14 22:40
回復 likinwa 的帖子

你想玩正軑定反軑?
作者: likinwa    時間: 2011-8-14 23:02
有咩分別
作者: goldenk001    時間: 2011-8-14 23:17

你講動態的話正軑姐係RELLY咁飄
反軑就係D1 GP咁飄....

DRB高價過R3R一D都唔奇
因為YOKOMO不嬲都係高價 D的品牌...
你話如果新手的話更係TA-05 VDF啦....
不過全改的VDF計返條數期實同DRB差唔多...
DRB一入手就FULL OPTION咁仔
係要改單向/牙差
想轉[反軑]的話入埋[反軑]齒就OK
作者: likinwa    時間: 2011-8-14 23:31
但如果以玩飄移黎講,ta05 vdf好d定drb會好d
作者: goldenk001    時間: 2011-8-14 23:38
likinwa 發表於 2011-8-14 23:31

冇話邊部好D.....唔知你想點玩
不過我覺得保養上VDF會好D...

作者: likinwa    時間: 2011-8-14 23:47
作者: goldenk001    時間: 2011-8-14 23:54
兩部都可以好好
期實飄移泥講,玩得好唔好同部車控唔控制得到係SETTING的問題
唔係部車好唔好的問題...
作者: likinwa    時間: 2011-8-14 23:57
明白~唔該ching~ching玩開咩車
作者: goldenk001    時間: 2011-8-15 00:05
DRB
作者: likinwa    時間: 2011-8-15 00:11
咁我如果買drb~仲有冇其他最基本既野要買~有冇得整個list出黎俾我睇睇~最好有大約價錢
作者: goldenk001    時間: 2011-8-15 00:21

正軑>換牙差/單向[DRB專用],後備皮帶
反軑>換牙差/單向[DRB專用]同CS齒改件,後備皮帶[1.5/1.8/2.0]

兩對飄移胎,兩對WHEEL

我部車的LIST係
DRB 4500$ 2010/10月時候的價錢E加唔知

DRB專用單向:3XX$
KAZAMA FOR DRB用調整皮帶改件:                                                                                                                                                                                        237.00[日元]
DRB FCD 2.0 SET:250$
飄移胎:YOKOMO 04 90$X2
車架係咁多

我的電子野LIST:
ESC: KEYENCE TACHYON : 1716$
KEYENCE
LUXON KG :650$

遙控: 4PK 2.4G[2手] 2400$

以上價錢參考ONLY
作者: likinwa    時間: 2011-8-15 00:25
CHING可否詳細小小~小弟新手~咩都冇~最好講埋買咩牌子~電同遙控個d
作者: goldenk001    時間: 2011-8-15 00:41
編輯了
作者: likinwa    時間: 2011-8-15 00:42
都幾係野~如果我唔買d改裝件~正係買個車架~一舊電~一個遙控~加多個車殼~玩唔玩到
作者: goldenk001    時間: 2011-8-15 01:01

如果幾係野
電子野LIST可以改做:
SPEEDPISON ESC WITH MOTO SET:550 $

4PL 2.4G :14XX$
電:SE 35C [LIPO]: 350$
車殼一般4百幾
作者: likinwa    時間: 2011-8-15 01:10
正反軑係咪一定要改~個d咩電子變速器~同d咩電變洗唔洗買
作者: goldenk001    時間: 2011-8-15 01:25
電子變速器~同d咩電變洗唔洗買
要,姐係我上邊個LIST果D電子野= =
部車不嬲都係正軑.......
你想轉反軑至要改CS齒件= =
但係明唔明咩係[正軑]同[反軑].................................................................................
作者: likinwa    時間: 2011-8-15 01:33
正反軑我明~即係我買個drb車架加埋你上面d電子野要加個殼已經可以基本玩到飄移la~我講得岩唔岩~我d新手咩都唔識~買d基本野學下點飄先la~遲d熟左先再慢慢改
作者: goldenk001    時間: 2011-8-15 01:44
係....
作者: likinwa    時間: 2011-8-15 01:50
DRB車架
SPEEDPISON ESC WITH MOTO SET:550 $
車殼
車鈴4個
飄移胎4條

仲有冇野要買,上面d野包左摩打未~個遙控接收器洗唔洗買~仲有砌車個時洗唔洗要d咩特別工具~d辣雞個d呢~因為我冇
作者: goldenk001    時間: 2011-8-15 02:13
DRB車架
辣雞要
遙控接收器 遙控連埋
6角批1.5MMX1 2.0MM x1
開殼交剪X1
開洞器X1
作者: likinwa    時間: 2011-8-15 02:19
冇辣雞點算

作者: goldenk001    時間: 2011-8-15 02:22

作者: likinwa    時間: 2011-8-15 02:23
唔識用=.='''
作者: goldenk001    時間: 2011-8-15 02:24
:L
作者: likinwa    時間: 2011-8-15 02:24
有冇教學
作者: 江進晨    時間: 2011-8-15 02:28
有錢~~買咩車玩都得喇~
作者: s.y.kwok    時間: 2011-8-15 03:15

不如你講下total預幾多錢去玩車仔,
方便大家比意見你去買乜嘢啦如果預某個數去玩車仔.
車架佔一半左右就應該okay
仲冇計少個servo,3xx-13xx不等
一般師兄們用futaba 9551/bls551,ko 2413,之類low profile servo around5,6,7百蚊左右
sanvox最抵用.3xx就有以上5,6,7百戈啲servo嘅效果喇
仲有叉機,平有一件過$3xx(b6ac),貴有分體式火牛(1xxx)加叉機(1xxx)

作者: likinwa    時間: 2011-8-15 12:10
今日出動,drb你等我
作者: s.y.kwok    時間: 2011-8-15 12:16
likinwa 發表於 2011-8-15 12:10
今日出動,drb你等我

不過唔知有冇貨呢
如果唔想睇住啲鑼絲生”秀”
買埋套鈦鑼絲啦
作者: likinwa    時間: 2011-8-15 13:05
邊到會大機會有貨
作者: s.y.kwok    時間: 2011-8-15 13:41
likinwa 發表於 2011-8-15 13:05
邊到會大機會有貨

米高,慢利,車終絡,貓舖.
如果都係冇,就可以收隊了

登錄/註冊後可看大圖

引下你先

作者: likinwa    時間: 2011-8-15 14:34
無貨
作者: likinwa    時間: 2011-8-15 15:03
貓鋪係邊
作者: [肥佬]    時間: 2011-8-15 16:34
s.y.kwok 發表於 2011-8-15 13:41

做咩唔換埋overdose 底板既~~~
作者: s.y.kwok    時間: 2011-8-15 16:51
[肥佬] 發表於 2011-8-15 16:34
做咩唔換埋overdose 底板既~~~

個cutting真係好靚嘅.......
如果佢有黑色我會換呀
大減又可以用大啲
而家用9.5T摩打咋

作者: likinwa    時間: 2011-8-15 16:53
行動失敗,無貨
作者: s.y.kwok    時間: 2011-8-15 16:54
likinwa 發表於 2011-8-15 16:53
行動失敗,無貨

咁有冇訂到吖???
作者: s.y.kwok    時間: 2011-8-15 17:00
likinwa 發表於 2011-8-15 15:03
貓鋪係邊

kws有大肥貓戈度
作者: likinwa    時間: 2011-8-15 17:14
去邊訂,邊到大肥貓
作者: [肥佬]    時間: 2011-8-15 17:43
s.y.kwok 發表於 2011-8-15 16:51
個cutting真係好靚嘅.......
如果佢有黑色我會換呀
大減又可以用大啲

中間把劍先係精髓

作者: s.y.kwok    時間: 2011-8-15 19:19
likinwa 發表於 2011-8-15 17:14
去邊訂,邊到大肥貓

米高訂,雄猩格離戈間貓舖,之前有見過佢有ssg賣
作者: s.y.kwok    時間: 2011-8-15 19:46
[肥佬] 發表於 2011-8-15 17:43
中間把劍先係精髓

登錄/註冊後可看大圖

咁又真係堅靚嘅,電架位置又有兩個選擇
二樓板又可以直接裝yokomo戈個pulley....
可惜........
我呢啲老嘢車仔佬都係鐘情黑炭纖

作者: likinwa    時間: 2011-8-15 19:50
係咪r屎模特兒,ssg同普通版係咪個底版色唔同炸,有冇咩其他分別
作者: wyman18    時間: 2011-8-15 19:53
VDF 啦
作者: s.y.kwok    時間: 2011-8-15 19:58
likinwa 發表於 2011-8-15 19:50
係咪r屎模特兒,ssg同普通版係咪個底版色唔同炸,有冇咩其他分別

yes ar,
ssg版個摩打座,pulley座同龍骨有鑼絲連接住以增加剛性
作者: likinwa    時間: 2011-8-15 20:52
甘ssg好定普通版好,d op件會唔會唔同
作者: goldenk001    時間: 2011-8-15 21:09
s.y.kwok 發表於 2011-8-15 13:41

好正型呀!
作者: s.y.kwok    時間: 2011-8-15 22:00
likinwa 發表於 2011-8-15 20:52
甘ssg好定普通版好,d op件會唔會唔同

如果你問yokomo,一定係答你ssg會好啲
但係我就like幼"龍骨"嘅外型多啲,
而且overdose有op增加番pulley座剛性,又好睇啲(純粹個人喜好)
不過唔緊要嘅,要由non-ssg變成ssg,都係千幾蚊parts(轉埋底板顏色計)攪得掂
比錢嘅係你自己,你上官網睇下鐘意邊部就可以啦
況且而家情況係.....冇貨
你都係見到乜就買乜會好啲
我都曾經想堅持買紅色,但最後......咪藍色囉

p.s.op件係一蕉蕉樣嘅

作者: likinwa    時間: 2011-8-15 22:11
我連淘寶都問埋~好似全世界冇貨咁~yokomo係咪玩野
作者: goldenk001    時間: 2011-8-15 22:37
s.y.kwok 發表於 2011-8-15 22:00
如果你問yokomo,一定係答你ssg會好啲
但係我就like幼"龍骨"嘅外型多啲,
而且overdos ...

我就堅持買紅色== ......
故此有時都要係日本果邊ORDER= =
作者: likinwa    時間: 2011-8-15 22:42
ching~點係日本order
作者: goldenk001    時間: 2011-8-15 23:00

登錄/註冊後可看大圖

我呢部...唉.....
作者: likinwa    時間: 2011-8-15 23:27
ching等我~我聽日一起身就死去米高訂車~之後再加入drb行列

作者: s.y.kwok    時間: 2011-8-16 01:26
likinwa 發表於 2011-8-15 23:27
ching等我~我聽日一起身就死去米高訂車~之後再加入drb行列

咁有熱誠,比個like你
作者: s.y.kwok    時間: 2011-8-16 01:32
goldenk001 發表於 2011-8-15 23:00
我呢部...唉.....

師兄係唔係覺得個車架太”甩尾”呢?
試下set佢頭高尾低,6/5
可能會啱手勢喎
作者: likinwa    時間: 2011-8-16 01:32
ching可唔可以列張list俾我一共要買d咩先可以玩到部車~車架就drb~其他野唔該平平地等我遲d慢慢改
作者: likinwa    時間: 2011-8-16 02:03
yokomo drb OR drb ssg
HAYASHI AE86 LEVIN (SD-86LBS) 車殼
車鈴4隻 有冇好介紹
YOKOMO 04飄移軑x2
SPEEDPISON ESC WITH MOTO SET
4PL 2.4G
sanvox既servo 唔知咩型號 3,4百蚊左右個隻

仲有冇其他基本野要買~op件另計~我係新手~玩熟左先慢慢改~唔該搵ching幫我執執
作者: goldenk001    時間: 2011-8-16 02:25
s.y.kwok 發表於 2011-8-16 01:32
師兄係唔係覺得個車架太”甩尾”呢?
試下set佢頭高尾低,6/5
可能會啱手勢喎

我覺得岩岩好,我E加車高係12後/5前
彈弓係HSS的SUPER SOFT同SOFT

得閒約出泥大家交流下啦~^^
我就使用CS 2.0的
作者: goldenk001    時間: 2011-8-16 02:33
likinwa 發表於 2011-8-16 01:32
ching可唔可以列張list俾我一共要買d咩先可以玩到部車~車架就drb~其他野唔該平平地等我遲d慢慢改

咁做咩你唔買D高級 DD的電子野,入部平平地的車架玩住SIN呢?
入D平平地的電子野到時一個唔該成SET Tot左到時喊都冇為
作者: likinwa    時間: 2011-8-16 02:36
資金有限啊ching
作者: goldenk001    時間: 2011-8-16 02:41
likinwa 發表於 2011-8-16 02:36
資金有限啊ching

唔係話你不是
不過你講得資金有限
期實你抽返用泥入DRB的錢入部R31/VDF
抽出泥的錢可能可以入到D高級 D 的電子野~
唔通入DRB THAN用HOBBYWING 60A 咩.....
作者: goldenk001    時間: 2011-8-16 02:44
http://www.youtube.com/watch?v=CdCW55HXlb4&feature=feedu
http://www.youtube.com/watch?v=eWSM9SHMFhk&feature=feedu
日本果邊都唔係全部用高級的車架,都可以玩得好正
有D都係用VDF ,RE-R 果D平過DRB的車架家JA

作者: likinwa    時間: 2011-8-16 02:49
咁ching有咩推介~可以整張list黎參考下嗎

作者: goldenk001    時間: 2011-8-16 03:01

R31[二手]:
http://bbs.rc-evo.com/forum.php? ... 25412&highlight=R31

你於新車2千幾左右啦,有埋車殼
電子野都係用住以下果D SIN啦:

SPEEDPISON ESC WITH MOTO SET 550$
FUTABA 9551 :6XX$
電: SE 35C 4000MAH[LIPO]X2 3XX$X2
差機: MAD RACING 650 :3XX$
控: FUTABA 4PL 2.4 連接收 :1XXX$
作者: likinwa    時間: 2011-8-16 03:05
呢炸電子野同我list個炸差唔多~ching又話叫我買高級少少=.=
作者: s.y.kwok    時間: 2011-8-16 03:10
goldenk001 發表於 2011-8-16 02:25
我覺得岩岩好,我E加車高係12後/5前
彈弓係HSS的SUPER SOFT同SOFT

見到你避震用頭(最入),尾(最出),
以為要set成比較推頭tim
my setting
yokomo fcd cs1.8
大減84,摩打牙18
lrp 9.5t摩打
lrp esc
頭450度油,swift soft spring
車高4.5mm
10 degree caster
camber -8.5 degree
1 degree toe out
尾350,swift super soft spring
車高5mm
camber-2.5 degree
toe in 2.5 degree
電池 smc 5200mAh/50c

作者: koeikoei    時間: 2011-8-16 03:14
如果以玩飄移黎講,TB-03 ,TB-03 VDS is Good Choice ,too ^^"
作者: goldenk001    時間: 2011-8-16 03:17
likinwa 發表於 2011-8-16 03:05
呢炸電子野同我list個炸差唔多~ching又話叫我買高級少少=.=

你計返條數如果你用泥入DRB的話
電:你ONLY可以入到一條SE 35C 4000MAH
但E加我岩岩比你果條LIST係可以入到唔指1條 LIPO電
你得1條電的話肯定唔夠玩
作者: likinwa    時間: 2011-8-16 03:20
其實我係屯門見到架tt01d連車架~千幾~你話買佢用黎操車學飄移抵唔抵

作者: goldenk001    時間: 2011-8-16 03:21
s.y.kwok 發表於 2011-8-16 03:10
見到你避震用頭(最入),尾(最出),
以為要set成比較推頭tim
my setting

my setting
yokomo fcd cs2.0
大減84,摩打牙28
KEYENCE TACHYON [ESC]
KEYENCE LUXON KG [MOTO]
頭450#油, HSS SUPER SOFT
車高5 MM
camber -6.0 degree
5 degree toe out
尾350,HSS soft spring
車高12mm
camber -3 degree
toe in 2.5 degree
電池 SE 4000mAh/35c
作者: goldenk001    時間: 2011-8-16 03:22
likinwa 發表於 2011-8-16 03:20
其實我係屯門見到架tt01d連車架~千幾~你話買佢用黎操車學飄移抵唔抵

TT-01唔好諗=.=
R31好過=.=
作者: likinwa    時間: 2011-8-16 03:23
收到
作者: likinwa    時間: 2011-8-16 03:23
咁聽日去入手
作者: s.y.kwok    時間: 2011-8-16 03:24
likinwa 發表於 2011-8-16 03:05

其實師兄係想你嘅配置平均啲
咁更能以有限嘅budget,有更大嘅樂趣
唔會只著重咗喺車架上
DRB比我嘅感覺係用料高級咗
但絕對唔代表好飄咗架
而且電子嘢會有機會留比下架車用嘛
不防打皮啲喺電子嘢上啦
作者: goldenk001    時間: 2011-8-16 03:25
s.y.kwok 發表於 2011-8-16 03:24
其實師兄係想你嘅配置平均啲
咁更能以有限嘅budget,有更大嘅樂趣
唔會只著重& ...

BINGO
作者: s.y.kwok    時間: 2011-8-16 03:30
實情我真係覺得R3R易set易控動作靚
R31 相信都一樣/相差不遠
作者: likinwa    時間: 2011-8-16 03:38
聽日去邊入手好~邊間齊料d~今日扑左好多間~得個吉
作者: s.y.kwok    時間: 2011-8-16 04:00
likinwa 發表於 2011-8-16 03:38
聽日去邊入手好~邊間齊料d~今日扑左好多間~得個吉

車架/改件就米高齊啲,其他舖平啲
電變的話lrp/keyence小弟用緊線性都好好
hobbywing 120A相信質素唔錯嘅(不過我未試過)under $1000
motor 我多數用番同電變同一個牌子,
6.5T-13.5T睇你喜歡柔啲定腳腳有力啲喇(我就CER 10.5T,DRB 9.5T,R3R 7.5T)
電就silverback(食足)/smc(1/f) 5200mAh啦,因為夠薄又唔貴,漲咗都唔頂二樓板
如果係r31/r3r就易出入啲,大概300-350蚊啦
控就futaba 4pl la
servo 就自己鐘意喇,我就全ko,2413,2413 & rs-x
改件就睇你買邊部喇
作者: likinwa    時間: 2011-8-16 04:04
YOKOMO DRIFT PACKAGE買黎學車~制唔制得過
作者: s.y.kwok    時間: 2011-8-16 04:14
likinwa 發表於 2011-8-16 03:20

tt01d的確係抵玩,但由於可調性比較低
相對冇咁好玩,走姿/反應都有別於一嘅飄移車架
絕對滿足唔到有心有力嘅玩家
如果你未肯定自己like rc drift,就買佢玩下試下
不然的話,只會浪費咗呢舊錢
作者: likinwa    時間: 2011-8-16 04:24
其實買遙控車~要買幾多樣野

車架~車殼~車鈴同軑~電~差機~電子變速器~摩打~servo~遙控~接收器(接收器係咪遙控有跟埋)~仲有咩要買
作者: s.y.kwok    時間: 2011-8-16 04:24
likinwa 發表於 2011-8-16 04:04
YOKOMO DRIFT PACKAGE買黎學車~制唔制得過

現時黎講.........唔選擇佢住
作者: s.y.kwok    時間: 2011-8-16 04:31
likinwa 發表於 2011-8-16 04:24
其實買遙控車~要買幾多樣野

車架~車殼~車鈴同軑~電~差機~電子變速器~摩打~servo~遙控~接收器(接收器係咪 ...

大致上係咁上下喇.工具有未?

作者: likinwa    時間: 2011-8-16 04:33
未~要咩工具
作者: s.y.kwok    時間: 2011-8-16 04:44
likinwa 發表於 2011-8-16 04:33
未~要咩工具

皇太后下聖子要訓喇.聽日傾

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2