RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 帆船 - 在深圳東湖公園佈終於試水了 [打印本頁]

作者: glen6831    時間: 2012-3-4 23:31
標題: 帆船 - 在深圳東湖公園佈終於試水了

各 CHING, 我隻帆船終於處女首航. 幸好沒進水
但是在玩的時候, 有東西怪襲. 先上部份圖片,大家看片,注意第 21 秒!

http://www.youtube.com/watch?v=4e4hqATfPr4&feature=colike

作者: fly175hk    時間: 2012-3-5 16:42
glen6831 發表於 2012-3-4 23:31
各 CHING, 我隻帆船終於處女首航. 幸好沒進水
但是在玩的時候, 有東西怪襲. 先上圖片, 要返香港才可以 UPL ...

正! 出到去又返到岸證名 ching 技術了得. 東湖公园放船方便嗎? 我只去過附近的洪湖
作者: Ricky-hoho    時間: 2012-3-5 16:56
東湖公園可以玩船????
請問師兄邊個地方可以玩船?
因我去東湖公園都係釣魚多.
所以唔知邊個地方可以玩船?
謝師兄指教....
謝謝
作者: OzAndy    時間: 2012-3-5 17:08
Ching 在深圳住? 若要帶船過關太麻 煩了!
作者: Ricky-hoho    時間: 2012-3-5 17:12
OzAndy 發表於 2012-3-5 17:08
Ching 在深圳住? 若要帶船過關太麻 煩了!

唔係吖....好方更冇問題....
我成曰都帶D車船出出入入入入出出
都好方更
作者: OzAndy    時間: 2012-3-5 17:17
回復 Ricky-hoho 的帖子

我兩邊都住, 在港玩車仔, 想再玩帆船. 以前玩過R/C帆船和真帆船, 在大尾督.

作者: Ricky-hoho    時間: 2012-3-5 17:27
OzAndy 發表於 2012-3-5 17:17

我兩邊都住, 在港玩車仔, 想再玩帆船. 以前玩過R/C帆船和真帆船, 在大尾督.

我車船都係深圳....所以成日都兩頭拎
作者: fly175hk    時間: 2012-3-5 18:02
OzAndy 發表於 2012-3-5 17:17

我地都係在大美督放帆船...大風就玩真船
作者: glen6831    時間: 2012-3-5 19:50
Ricky-hoho 發表於 2012-3-5 16:56
東湖公園可以玩船????
請問師兄邊個地方可以玩船?
因我去東湖公園都係釣魚多.

如果師兄是在鈎魚塘鈎魚,只需要再走前 D 去到 "遊艇碼頭" 附近的水區便可以玩。不過油船我猜可能唔得。
作者: Ricky-hoho    時間: 2012-3-5 19:51
glen6831 發表於 2012-3-5 19:50
如果師兄是在鈎魚塘鈎魚,只需要再走前 D 去到 "遊艇碼頭" 附近的水區便可以玩。不過油船我猜 ...

遊艇碼頭玩船要唔要比錢
作者: glen6831    時間: 2012-3-5 20:02

抓船仔要錢,但我不是在碼頭區放,是在左右的近水區放,無人理。
最重要係我在網上找過從前有人放過,而且係國內人。加上在鈎魚區問過管理員,佢話依個水區無人理,所以我夠膽放。
作者: glen6831    時間: 2012-3-5 20:05
fly175hk 發表於 2012-3-5 16:42
正! 出到去又返到岸證名 ching 技術了得. 東湖公园放船方便嗎? 我只去過附近的洪湖

師兄係咪今個星期日係屯門池呀?約多幾個師兄介紹我識,玩船一條友無咁好玩㗎!
作者: glen6831    時間: 2012-3-5 20:12
回復 OzAndy 的帖子

都唔係,只係坐車去遠 D,大陸關員見到你抬隻野,不會理你的。玩具不用打稅。
作者: fly175hk    時間: 2012-3-5 20:14
glen6831 發表於 2012-3-5 20:05
師兄係咪今個星期日係屯門池呀?約多幾個師兄介紹我識,玩船一條友無咁好玩㗎!

我今個星期曰在大美督放.不過應該另外有帆船友去屯門池. 我都有家在布心路. 揾日去大陸放下先
作者: glen6831    時間: 2012-3-5 20:19
fly175hk 發表於 2012-3-5 16:42

在洪湖放船定係行吓觀光?
要行一段路仔,不過果度好似 138168 師兄貼出的大湖環境差唔多。
作者: fly175hk    時間: 2012-3-5 21:00
由我屋企行去洪湖近D. 個道遊人比東湖公园好似少D
作者: EX40    時間: 2012-3-5 21:28
glen6831 發表於 2012-3-5 20:05

(屯門池)啲帆船友,星期日佢哋係休息嘅!
作者: fly175hk    時間: 2012-3-5 21:32
EX40 發表於 2012-3-5 21:28

點解休息?
作者: EX40    時間: 2012-3-5 21:39
fly175hk 發表於 2012-3-5 21:32
點解休息?

因星期日多人,放摩打船.
所以佢哋習慣在閒日放!
作者: OzAndy    時間: 2012-3-5 21:52
回復 glen6831 的帖子

有住深圳的Ching 可有興趣交換電話? 深港玩都可以.....
作者: glen6831    時間: 2012-3-5 22:51
回復 fly175hk 的帖子

吓,咁樣你地在 tmt 嗎? 定係會係第二處?
作者: fly175hk    時間: 2012-3-5 22:52
EX40 發表於 2012-3-5 21:28

咁星期日你來 TMT 主持下水礼
作者: glen6831    時間: 2012-3-5 22:52

果度比放船嗎? 幾時一起在國內或香港一起玩?
作者: fly175hk    時間: 2012-3-5 23:01
glen6831 發表於 2012-3-5 22:52

果度比放船嗎? 幾時一起在國內或香港一起玩?

我都唔知比唔比放,唔会太嚴掛...由於我套帆拆唔開,所以運套野去內地有点難道. 在香港歡迎一齊放. 遲D会再搞番比賽.
作者: 平民艦隊    時間: 2012-3-5 23:17
Ricky-hoho 發表於 2012-3-5 17:27
我車船都係深圳....所以成日都兩頭拎

我都係呀,久不久都拎住d船和船底出出入入,不過不知東湖公園可放船.話時話東湖公園係邊度架
作者: glen6831    時間: 2012-3-5 23:28
回復 平民艦隊 的帖子

其實咪即係水庫,如果由羅湖坐 306 在水庫站落車,約 15-20 分鐘。

果個水庫就係東江水去香港前的沉積水庫,同時供應深圳食用水。不過我玩船的是主霸下的排洪水庫,D 水不會用來飲用的。

幾時約一起玩?我 UPLOAD 緊套片。
作者: 平民艦隊    時間: 2012-3-5 23:33
glen6831 發表於 2012-3-5 23:28
回復 平民艦隊 的帖子

其實咪即係水庫,如果由羅湖坐 306 在水庫站落車,約 15-20 分鐘。

好呀,有機會相約放船,我都有船在深圳,可能叫架麵包仔車去
作者: Ricky-hoho    時間: 2012-3-6 01:23
回復 平民艦隊 的帖子

,主霸,是否釣魚地方上面這個主霸?
作者: OzAndy    時間: 2012-3-6 01:59

若過東湖告知一下, 以前有過2隻京商帆船, 一沉左一送人, 若有伴會買隻玩
作者: fly175hk    時間: 2012-3-6 09:55
回復 平民艦隊 的帖子

剛睇咗你套片..果然係 Monster..好似重大過隻船
東湖真係唔錯. ching 你點運隻船去嗰道?
作者: glen6831    時間: 2012-3-6 23:40

隻船放係國內。因為我都係要坐巴士先去到東湖,所以拆帆是最方便了運輸方法。我拿船體,但老婆拿帆。不過,因為今次之後她要我買魚具鈎魚,我自己玩船云云。唉,她都算係咁㗎啦!
作者: glen6831    時間: 2012-3-6 23:46

哈哈!你買定都得了!反轉係你搞掂咗約我及問一下依處有無師兄一齊去。嗰處湖面好大,真係拍得住 138168 師兄 post 的環境!
作者: Johnny28    時間: 2012-3-7 09:02
依家屯門帆友走曬去屯門河了(屯門池旁邊河),如果有貴賓到星期幾都無問題,屯門区有
長著帆友招呼。最怕你唔來
作者: fly175hk    時間: 2012-3-7 11:03
Johnny28 發表於 2012-3-7 09:02
依家屯門帆友走曬去屯門河了(屯門池旁邊河),如果有貴賓到星期幾都無問題,屯門区有
長著帆友招呼。 ...

師父, 好想要識吓你隻 Micro Magic
作者: Johnny28    時間: 2012-3-7 13:10
大師父,micro magic 是件好東西,外型像海狗,浮力驚人,快過丘引,見到會暈。
作者: fly175hk    時間: 2012-3-7 14:51
考慮吓平平地買隻 MM 放喺大陸玩都唔錯...方便運送
作者: Johnny28    時間: 2012-3-7 17:11
買,快D買,MM class 大賽。我都唔拆帆直接到公園,玩完攞走,非常方便。
作者: EX40    時間: 2012-3-7 20:25
fly175hk 發表於 2012-3-7 14:51
考慮吓平平地買隻 MM 放喺大陸玩都唔錯...方便運送

又嚟!
作者: EX40    時間: 2012-3-7 20:28
Johnny28 發表於 2012-3-7 17:11
買,快D買,MM class 大賽。我都唔拆帆直接到公園,玩完攞走,非常方便。

扇動!
作者: fly175hk    時間: 2012-3-7 20:51

johnny, 不如貼D 你隻micro magic 改裝圖上来分享下
作者: glen6831    時間: 2012-3-7 21:18

MM 又唔大架,又好控,不過唔知幾銀同香港邊度有賣?如果師兄知道 PM 我資料。又或者在此公諸同好都好呀!

我依家揾緊人仔放落隻船度,最好是水著美少女,但係又揾唔到合心水的造型和美貌。
作者: EX40    時間: 2012-3-7 21:31
glen6831 發表於 2012-3-7 21:18

MM 又唔大架,又好控,不過唔知幾銀同香港邊度有賣?如果師兄知道 PM 我資料。又或者 ...

啲公仔最仲要係size方面.
http://www.youtube.com/watch?v=rNQP60CFptU
http://www.youtube.com/watch?v=d ... dex=22&feature=plcp
作者: waiwaiyick    時間: 2012-3-7 21:44
嘩!原來都有好多師兄中港兩邊玩,我以前都是在水庫附近住的,我又係深水埗的glen6831師兄有時間可以約去玩呀。
作者: EX40    時間: 2012-3-7 21:53

MM 又唔大架,又好控,不過唔知幾銀同香港邊度有賣?如果師兄知道 PM 我資料。又或者 ...

http://bbs.rc-evo.com/forum.php?mod=forumdisplay&fid=106
佢可以幫你揾到"m&m"
作者: glen6831    時間: 2012-3-7 22:08
EX40 發表於 2012-3-7 21:31
http://www.youtube.com/watch?v=rNQP60CFptU
http://www.youtube.com/ ...

當然啦!同道緊係相聚先過引!
我夜啲 PM 聯絡比你。
作者: Johnny28    時間: 2012-3-7 22:15
下次隻MM入到TMT請多多指教
作者: fly175hk    時間: 2012-3-7 23:22
Johnny28 發表於 2012-3-7 22:15
下次隻MM入到TMT請多多指教

星期日入来交流吧.我好有興趣買多隻MM.

作者: fly175hk    時間: 2012-3-7 23:25

我都想知.問吓johnny 或者揾到料再同你分享
作者: fly175hk    時間: 2012-3-7 23:40
EX40 發表於 2012-3-7 21:31
http://www.youtube.com/ ...

呢两件喺德X 執粒前幫亞杜買既. 買咗佢至話唔要 ...

登錄/註冊後可看大圖

作者: EX40    時間: 2012-3-7 23:40
fly175hk 發表於 2012-3-7 23:25
我都想知.問吓johnny 或者揾到料再同你分享

隻"m&m"喺(勝利道)某間模型店可買到.
http://bbs.rc-evo.com/forum.php?mod=forumdisplay&fid=106

作者: EX40    時間: 2012-3-7 23:46
fly175hk 發表於 2012-3-7 23:40
呢两件喺德X 執粒前幫亞杜買既. 買咗佢至話唔要 ...

可能我啱用!
肥鵝!
作者: fly175hk    時間: 2012-3-7 23:49
EX40 發表於 2012-3-7 23:46
可能我啱用!
肥鵝!

Good ... 兩个公仔係 Robbe 製造
作者: EX40    時間: 2012-3-8 00:12
fly175hk 發表於 2012-3-7 23:49
Good ... 兩个公仔係 Robbe 製造

只怕個公仔唔夠大!
作者: vodkawater    時間: 2012-3-8 00:18
咁0既天氣肥鵝有排都唔洗噴油
作者: EX40    時間: 2012-3-8 00:24
vodkawater 發表於 2012-3-8 00:18
咁0既天氣肥鵝有排都唔洗噴油

嗰隻"死肥鬼"噴完又要曬,曬完仲要風乾至少(30Day)!
作者: glen6831    時間: 2012-3-8 00:47
其實我係要依類公仔呀!!!

作者: EX40    時間: 2012-3-8 06:57
glen6831 發表於 2012-3-8 00:47

哩啲易揾.
深水埗福華街"大把"!

作者: fly175hk    時間: 2012-3-8 17:25
glen6831 發表於 2012-3-8 00:47

Wow...sexy ..
作者: OzAndy    時間: 2012-3-8 20:00

有冇網址睇下隻MM 系點? 几高几長?
作者: 138168    時間: 2012-3-8 20:09
EX40 發表於 2012-3-8 00:12
只怕個公仔唔夠大!

揾女呀.... 找鯊鱼仔或Q太狼喇.... 佢哋有路數
作者: glen6831    時間: 2012-3-8 20:33

有!!

片段
http://www.youtube.com/watch?v=mwk8DTptrwY&feature=colike

產品網址
http://www.graupner.de/en/produc ... roductcategory.aspx
作者: OzAndy    時間: 2012-3-8 20:40

thanks, 睇下快X有冇先?
Ching, Sunday 會去嗎?可否相約考察一下.
作者: fly175hk    時間: 2012-3-8 21:50
MM 有好多補品賣 http://www.rcyachts.org.uk/
作者: glen6831    時間: 2012-3-8 22:24

我認為師兄新開一個 TOPIC 講 MM,起碼集中 D 比我吸收一下毒氣。

我其實都心大心細依隻野。

係呢,依家在香港賣幾銀到?

作者: glen6831    時間: 2012-3-8 22:27

係咪東湖呀? 如天氣好會去操船。

你會來嗎?
作者: OzAndy    時間: 2012-3-9 00:04

yes, 東湖.
I'll call you on sat night

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2