RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: UN-6A可以差18650電池 [打印本頁]

作者: RCBB    時間: 2012-8-9 11:47
標題: UN-6A可以差18650電池

如題,或其他Li-ion/LiFe?
作者: alex2k2    時間: 2012-8-9 18:21
我正想問有關 18650 電池問題,我想用 B6 差機差 18650電池,唔知有無ching可以教下小弟! Thx
作者: TigerI2010    時間: 2012-8-9 21:04
alex2k2 發表於 2012-8-9 18:21
我正想問有關 18650 電池問題,我想用 B6 差機差 18650電池,唔知有無ching可以教下小弟! Thx  ...

選用Li-Ion模式,設定電流1A(大過1A要睇乜嘢牌字電池)
作者: gimsink    時間: 2012-8-10 10:08
B6有LiFE程式可撰的, 差LiFE可以用较大電流, 如果係新電就 3-4C 都OK, 拆机電用1-2C好喇, 我多數用LiFE mode 充滿后, 玩车之前用 Li-ion 程式去 peak 一次, 會爆D, 不過B6充LiFE要等好耐好耐先平衡到, 換部高質既差機會好D...
作者: alex2k2    時間: 2012-8-10 16:38
我有部 Hyperion 720 ,請問係咪用番Li-ion 差 1A , 同時加平衡線咁差?
作者: RCBB    時間: 2012-8-10 16:52
由UN-6A--->B6--->Hyperion
作者: RCBB    時間: 2012-8-10 16:54
係咪無C兄用UN-6A差機?
作者: TigerI2010    時間: 2012-8-11 00:13
alex2k2 發表於 2012-8-10 16:38
我有部 Hyperion 720 ,請問係咪用番Li-ion 差 1A , 同時加平衡線咁差?

Yes!加平衡線咁差。
作者: TigerI2010    時間: 2012-8-11 00:15
RCBB 發表於 2012-8-10 16:54
係咪無C兄用UN-6A差機?

有,但說明書無寫?唔知得唔得。

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2