RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 想買MR03 [打印本頁]

作者: kim2002    時間: 2012-9-25 08:57
標題: 想買MR03
小弟以前都有玩MINI Z的,都成7年前喇,而家想再玩返,想話買MR03請問 有無師兄可以教吓我應該點買法最好最抵呢?係咪買架車去到車場再買OPTION件改呢?其實車場上賣嘅OPTION件齊唔齊呢?仲有遙控,我想買EX10 EURUS+
902sm module.但想問吓同新嗰支EX1差得遠唔遠呢?(操控上和價錢上)今次玩返我想玩得認真D,所以金錢上我都有所準備的,希望有師兄可以指導一吓我,謝謝
作者: casper    時間: 2012-9-25 09:12
我自己就覺得買最平果 set 車 (around 9xx 連殼), 雖然殼唔會係現時最好跑既, 但多個殼冇壞呀!! 再買 set bearing 同呔就跑得, 呔就當然睇番你去邊個車場跑啦~

試左之後, 如果覺得唔夠跑, 改尾 motor 座, 查查, 快 motor... 再未夠就要加 fet, 再快既motor.

之後就開始諗諗車頭份野, 最後... 結果.... 就係成架車改晒 @_@
作者: 2slow    時間: 2012-9-25 09:36
想玩得認真D就要交多d學費喇
比我有筆直就直接買最新果set Ex-1 控
否則 Eurus 都唔錯, 況且呢期好多師兄換槍, 搵下2手區應該有.

我自己部03就咩牌子既件都有, 但尾擔及查查set就用緊X-PXXER果set.
個人覺得十分好用, 加埋佢出果set TopCover, 可以玩晒幾陣距 94~102mm, 十分化算..

多d上車場玩及請教師兄會令你(中毒)進步更快...
作者: kim2002    時間: 2012-9-25 09:37
其實我都係諗住一次過將架車可以改嘅全部改哂,因為我以前都有玩開,操控上應該可以的
作者: kim2002    時間: 2012-9-25 09:43
我今嘅筆直大約六千蚊左右,師兄你會建議我點買法呢?
作者: d.s    時間: 2012-9-25 09:47
你七年前去開邊個車場玩?
MMS定CT?
揾返個車場新地址,
上返去現場做資料搜集比響呢度問更實際!!
作者: 2slow    時間: 2012-9-25 09:53
kim2002 發表於 2012-9-25 09:43
我今嘅筆直大約六千蚊左右,師兄你會建議我點買法呢?

6K其實如果買新控就好敏水...

03車set要 1.5K左右, 新EX-1 set 都成 3K, 電10排要500, 仲有叉機呢?

淨番好少比你加FET, 買option件...
作者: kim2002    時間: 2012-9-25 09:55
我嗰時喺MMS玩開,我都有想過上去問,但又怕左住人地同唔知點開口喺E道起碼隔住個電腦吖,
作者: kim2002    時間: 2012-9-25 10:02
2slow 發表於 2012-9-25 09:53
6K其實如果買新控就好敏水...

03車set要 1.5K左右, 新EX-1 set 都成 3K, 電10排要500, 仲有叉機呢?

咁其實係咪買二手車同控再改D錢會見洗D呢?
作者: kim2002    時間: 2012-9-25 10:05
師兄有無識D朋友仔有二手車同控放呀?
作者: casper    時間: 2012-9-25 10:16
有budget 就當然買新 1 仔啦, 車場用過新 1 仔既都已經返唔到轉頭, 但就個人覺得比較貴. 如果二手 Eurus 連902 module, 你預1500 - 1800 啦.

車就我個人唔會諗二手, 除非好熟同係車場玩開既師兄, 至少你知佢玩法同睇過或試過佢架車.
作者: kim2002    時間: 2012-9-25 10:23
casper 發表於 2012-9-25 10:16
有budget 就當然買新 1 仔啦, 車場用過新 1 仔既都已經返唔到轉頭, 但就個人覺得比較貴. 如果二手 Eurus 連 ...

控放面我都係預$1800嘅但喺二手區又無,只搵到支$1800跟兩個唔啱用嘅module同接收個賣家又唔肯散賣.
作者: d.s    時間: 2012-9-25 10:28
kim2002 發表於 2012-9-25 10:05
師兄有無識D朋友仔有二手車同控放呀?

你咁寫可能會收唔少PM.
皆因年尾出無刷,有唔少車友會轉~

作者: d.s    時間: 2012-9-25 10:33
新EX1係一枝好有趣嘅控~
大車用家好多一用後即放二手~
mini z冇得揀下,要升級就被逼使用~

大車用家當係草
细車用家當係寶

作者: kim2002    時間: 2012-9-25 10:36
d.s 發表於 2012-9-25 10:28
你咁寫可能會收唔少PM.
皆因年尾出無刷,有唔少車友會轉~

如果係咁都係好事吖
作者: zx300    時間: 2012-9-25 10:38
casper 發表於 2012-9-25 09:12
我自己就覺得買最平果 set 車 (around 9xx 連殼), 雖然殼唔會係現時最好跑既, 但多個殼冇壞呀!! 再買 set b ...

非常非常非常同意。。。
作者: casper    時間: 2012-9-25 10:44
好似講左年尾唔會出冇刷住啦~~
作者: kim2002    時間: 2012-9-25 10:48
d.s 發表於 2012-9-25 10:33
新EX1係一枝好有趣嘅控~
大車用家好多一用後即放二手~
mini z冇得揀下,要升級就被逼使用~

我嗰時玩係用EX10 H字頭嗰支,都覺得好好嗰時仲係AD喳
而家聽幾位師兄咁講真係有D心動,好啦一於求吓老婆大人
睇吓budget可唔可以加大$1000啦,死就死啦
作者: casper    時間: 2012-9-25 10:51
kim2002 發表於 2012-9-25 10:23
控放面我都係預$1800嘅但喺二手區又無,只搵到支$1800跟兩個唔啱用嘅module同接收個賣家又唔肯散賣. ...

哈, 我身邊個個都有支二手 Eurus 連 902 module 等住放, 如果你話認真玩, 我諗你都係認真諗諗買 Eurus 定 新 1 仔啦~~ 我身邊由只得一個人用新 1 仔變到依家已有七個用緊了 >_<
作者: d.s    時間: 2012-9-25 10:58
kim2002 發表於 2012-9-25 10:48
我嗰時玩係用EX10 H字頭嗰支,都覺得好好嗰時仲係AD喳
而家聽幾位師兄咁講真係有D心動,好啦一於求吓老婆大 ...

AD轉2.4G係大突破
但往後再進化程度被車架PCB所限,
MR03 PCB現時算係配合到,
但要再發展,新PCB係必要(無刷?),
奈何蚊車市場冇競爭,一人獨大,
嚴重影響步伐....被規限,好定壞?
作者: kim2002    時間: 2012-9-25 11:20
d.s 發表於 2012-9-25 10:58
AD轉2.4G係大突破
但往後再進化程度被車架PCB所限,
MR03 PCB現時算係配合到,

其實好多玩車上嘅嘢我都唔識,MINI Z一直吸引住我嘅原因
係嗰時喺MMS玩嗰時嘅遇快時光,真係好好玩架如果唔係嗰
時個女出世又搬左入新界,我諗我會一直玩到而家.
作者: kim2002    時間: 2012-9-25 11:35
唔知有無師兄聽日或者後日有時間可以陪我E個新仔去買MINI Z呢?有前輩射住咁就實唔怕買錯嘢啦.
作者: kim2002    時間: 2012-9-25 12:21

又或者有無師兄有全改+GYRO(陀螺儀)+埋FET+快摩打,
同埋車殼,平時玩開唔洗點汁好控又夠快嘅MR03呀(最好就有相啦)?最好就係喺車場
交收順便教吓我一D玩車嘅技巧,我希望$2000以下啦(出價視改裝程度,新舊,操控良好嘅程度,高手們想換車嘅
咪當葢吓細佬囉,最多吓個月出糧請食飯吖.謝謝 有的話可以PM小弟,最好就有相同價錢
小弟都耍瞓啦,今晚仲耍返20:30我今晚返工前再回覆咁多位師兄.
作者: 白豬車手    時間: 2012-9-25 13:14
kim2002 發表於 2012-9-25 09:55
我嗰時喺MMS玩開,我都有想過上去問,但又怕左住人地同唔知點開口喺E道起碼隔住個電腦吖, ...

咁我好建議你上mms/ct問下果到d師兄,佢地會好樂意解答你唔會覺得你阻住佢的
作者: vickyrx7    時間: 2012-9-25 15:12
kim2002 發表於 2012-9-25 11:35
唔知有無師兄聽日或者後日有時間可以陪我E個新仔去買MINI Z呢?有前輩射住咁就實唔怕買錯嘢啦. ...

See u tmr
作者: kim2002    時間: 2012-9-25 16:57
謝謝
作者: 中國公安    時間: 2012-9-26 00:41
我嗰時喺MMS玩開,我都有想過上去問,但又怕左住人地同唔知點開口喺E道起碼隔住個電腦吖, ...

今個星期上MMS找力so啦,包你解決所有問題
作者: 中國公安    時間: 2012-9-26 00:48

上MMS買二手車,醒到不得了
作者: kim2002    時間: 2012-9-26 08:04
真開心,心明大義嘅太太批准用多一千蚊,所以會買新EX1.
本來今日去買架因為今晚同聼晚休息,但啱啱收到上司通知
今晚有重要嘢指定要我做所以要取消休假,只好明天先買啦.
作者: d.s    時間: 2012-9-26 08:11
kim2002 發表於 2012-9-26 08:04
本來今日去買架因為今晚同聼晚休息,但啱啱收到上司通 ...

恭喜!!

作者: kim2002    時間: 2012-9-26 08:13
中國公安 發表於 2012-9-26 00:48
上MMS買二手車,醒到不得了

都醒架.因為7年前買左架二手車上到MMS玩
一玩先知完全領哂嘢,力so教我話買二手車最
好上MMS交收因為可以試清楚又可以請佢地
幫吓眼.
作者: casper    時間: 2012-9-26 09:27
恭喜晒~~~ 我估你好快就會有第二架, 第三架... 祝你買極都唔完, 愈買愈開心~~
作者: kim2002    時間: 2012-9-26 09:52
casper 發表於 2012-9-26 09:27
恭喜晒~~~ 我估你好快就會有第二架, 第三架... 祝你買極都唔完, 愈買愈開心~~  ...

謝謝,開心當然係好啦,我都開始明白老婆買手袋之前嘅心情喇.
作者: kim2002    時間: 2012-9-26 09:59
亦都更加想老婆可以好似我咁小小地儲夠先買心頭好,唔好用信用咭呀老佛爺
作者: 558558    時間: 2012-9-26 10:04
咁咪你儲定錢等月結單囉
作者: cptkirk9    時間: 2012-9-26 10:52
kim2002 發表於 2012-9-26 08:04
本來今日去買架因為今晚同聼晚休息,但啱啱收到上司通 ...

新EX1有新貨返了?
作者: kim2002    時間: 2012-9-26 10:58
cptkirk9 發表於 2012-9-26 10:52
新EX1有新貨返了?

我唔知呀,只係一味諗住買仲意為一定有潻,有無師兄知呀?仲有喺邊間有呀?
作者: kim2002    時間: 2012-9-27 18:44
真失望行哂KWS咁多間鋪頸都買唔到新1仔但還好買左MR03,又交左架車比鋪頭加FET又買左D OPTION件.
而家唯有密切留意行情,一有貨即買.亦都左此向今日陪我買嘢嘅師兄,講聲多謝,小弟真係十分感激,能夠認識
兩位真係好運真係穫益良多.
作者: samuel20461    時間: 2012-9-27 19:21
Ching 用那款車殼.
作者: kim2002    時間: 2012-9-27 21:27
samuel20461 發表於 2012-9-27 19:21
Ching 用那款車殼.

法拉利360
作者: wing1203    時間: 2012-9-27 21:39
kim2002 發表於 2012-9-27 18:44
真失望行哂KWS咁多間鋪頸都買唔到新1仔但還好買左MR03,又交左架車比鋪頭加FET又買左D OPTION件.
而家唯有密 ...

邊位師兄同你去買呀?
作者: kim2002    時間: 2012-9-27 21:59
LP640同佢朋友
作者: cptkirk9    時間: 2012-9-27 23:57
kim2002 發表於 2012-9-27 18:44
而家唯有密 ...

師兄架車未落地就已經加FET? 好認真喎
作者: kim2002    時間: 2012-9-28 01:26
cptkirk9 發表於 2012-9-27 23:57
師兄架車未落地就已經加FET? 好認真喎

因為以前有玩過,所以好清楚加左同無加嘅分別,今次想認真啲玩加fet當然不可決小.
作者: cptkirk9    時間: 2012-9-28 11:58
I see

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2