RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: RC船隻入手方法 [打印本頁]

作者: TOMY1988    時間: 2013-11-19 20:08
標題: RC船隻入手方法
小第最近想入手氣墊船或細 拖船

想問大家係邊度買架??

感謝

作者: Annie268    時間: 2013-11-19 20:41
廣華街
作者: TOMY1988    時間: 2013-11-19 21:26
Annie268 發表於 2013-11-19 20:41
廣華街

果d連控賣三百果d?
作者: shvictor    時間: 2013-11-20 00:32
可以試下尼款

http://rc-evo.com/xbbs/forum.php ... 8417&highlight=修咸頓

作者: TOMY1988    時間: 2013-11-20 00:46
shvictor 發表於 2013-11-20 00:32
可以試下尼款

http://rc-evo.com/xbbs/forum.php?mod=viewthread&tid=238417&highlight=修咸頓

岩呀

邊度有得賣呀?
作者: ar-    時間: 2013-11-20 05:48
http://item.taobao.com/item.htm? ... &id=20664640132
作者: 船之父    時間: 2013-11-20 07:43
不妨同Vivtor師叔買隻船玩,經濟實惠兼雒修改装,掂遇碌蔗
作者: hkboy1668    時間: 2013-11-20 10:56
有得換...以下呢架岩唔岩??

http://rc-evo.com/xbbs/thread-304709-1-1.html
作者: shvictor    時間: 2013-11-20 12:23
TOMY1988 發表於 2013-11-20 00:46
岩呀

邊度有得賣呀?

廣華街煙廠街口有間 「橋保」模型店有售,可以講係質素高套裝船
記得講下價
作者: TOMY1988    時間: 2013-11-21 02:09
shvictor 發表於 2013-11-20 12:23
廣華街煙廠街口有間 「橋保」模型店有售,可以講係質素高套裝船
記得講下價  ...

細聲講。    .

大家買返黎幾錢?
作者: TOMY1988    時間: 2013-11-21 02:15
ar- 發表於 2013-11-20 05:48
http://item.taobao.com/item.htm?spm=a230r.1.14.138.hw1qYd&id=20664640132

土保 同 Q保都無 收咸頓

得另一隻
作者: TOMY1988    時間: 2013-11-21 22:00
ar- 發表於 2013-11-20 05:48
http://item.taobao.com/item.htm?spm=a230r.1.14.138.hw1qYd&id=20664640132

請問知道點先做到沙魚仔咁可以原地轉??
作者: 鍵仔    時間: 2013-11-22 20:25
買依隻丫    像真度高   scale  1/36   

作者: TOMY1988    時間: 2013-11-22 21:40
鍵仔 發表於 2013-11-22 20:25
買依隻丫    像真度高   scale  1/36

咩出品??
作者: 鍵仔    時間: 2013-11-23 07:07
TOMY1988 發表於 2013-11-22 21:40
咩出品??

made in hong kong   " hobby  engine "
http://www.hobbyengine.com.hk/catalog/product.php?cid=30&page=3
這款船   早期套模    係  德國    " 吉拿  Graupner  "   廠做    當年  2005 年  賣價 HK$ 3千幾   

後來  賣咗  套模  比  香港廠  造價  當然平  ...  市面  係  唯一  最像真  r/c  成品模型拖船  入門之一   

我無點你既  ...      

作者: TOMY1988    時間: 2013-11-23 08:53
鍵仔 發表於 2013-11-23 07:07
made in hong kong   " hobby  engine "
http://www.hobbyengine.com.hk/catalog/product.php?cid=30&p ...

姐係  收咸頓  個模??

作者: 鍵仔    時間: 2013-11-23 09:11
TOMY1988 發表於 2013-11-23 08:53
姐係  收咸頓  個模??

係  原先出   修咸頓  後出  Atlantic  共  2  款  只係改名  及  版權問題       我 2 款都有  

作者: TOMY1988    時間: 2013-11-23 09:32
鍵仔 發表於 2013-11-23 09:11
係  原先出   修咸頓  後出  Atlantic  共  2  款  只係改名  及  版權問題       我 2 款都有   ...

幾錢隻架??
作者: 鍵仔    時間: 2013-11-23 09:55
TOMY1988 發表於 2013-11-23 09:32
幾錢隻架??

5 年前  $800 ~  $1200   現在  kws  喬寶寶  太子靚女     賣 $ 1xxx  

我鍾意咗  喬寶寶  個  太子女  ...  

作者: TOMY1988    時間: 2013-11-23 10:25
鍵仔 發表於 2013-11-23 09:55
5 年前  $800 ~  $1200   現在  kws  喬寶寶  太子靚女     賣 $ 1xxx  

我鍾意咗  喬寶寶  個  ...

佢開1700

算貴?
作者: ar-    時間: 2013-11-23 10:43
鍵仔 發表於 2013-11-23 09:55
5 年前  $800 ~  $1200   現在  kws  喬寶寶  太子靚女     賣 $ 1xxx  

我鍾意咗  喬寶寶  個  ...

鍾意 太子  靚女 就出吓力喇!!!

作者: 船之父    時間: 2013-11-23 10:55
買多啲博太子女歡心
作者: 鍵仔    時間: 2013-11-23 14:36
TOMY1988 發表於 2013-11-23 10:25
佢開1700

算貴?

不如讓咗我個部比你丫  ?    

作者: 鍵仔    時間: 2013-11-23 14:39
ar- 發表於 2013-11-23 10:43
鍾意 太子  靚女 就出吓力喇!!!

最多要哂佢老豆  d   船  算啦  ...  係嘛  ...  喬頭       

作者: 鍵仔    時間: 2013-11-23 14:42
船之父 發表於 2013-11-23 10:55
買多啲博太子女歡心

船老豆   我  "  捐  "  咗唔少  ...       

我每晚都去佢隔離嗰間毛間道   " 食嘢 "    

作者: TOMY1988    時間: 2013-11-23 16:44
鍵仔 發表於 2013-11-23 14:36

我講下姐 .......又唔講得笑??

要你搬都唔好啦
作者: 鍵仔    時間: 2013-11-23 16:47
TOMY1988 發表於 2013-11-23 16:44
我講下姐 .......又唔講得笑??

要你搬都唔好啦

我講得笑  ...  無問題   最緊要你開心  就得    

作者: TOMY1988    時間: 2013-11-23 17:26
鍵仔 發表於 2013-11-23 16:47
我講得笑  ...  無問題   最緊要你開心  就得

無理由見你買得平就局你賣。。。哈
作者: 船之父    時間: 2013-11-23 20:04
鍵仔 發表於 2013-11-23 14:42
船老豆   我  "  捐  "  咗唔少  ...      

我每晚都去佢隔離嗰間毛間道   " 食嘢 "    : ...

鍵仔捐咗乜嘢俾太子女,上晤上到,等佢拉閘食糖水

作者: 船之父    時間: 2013-11-23 20:05
鍵仔 發表於 2013-11-23 14:36

我又要

作者: 鍵仔    時間: 2013-11-23 20:18
TOMY1988 發表於 2013-11-23 17:26
無理由見你買得平就局你賣。。。哈

哈  ...  當時都唔係平架   修咸頓$1200 (喬寶寶舊舖2008年)      atlantic  $1480  ( IT hobby  json  2012年)  

Tomy 仔    我今晚又去利廣  買咗 2 條火車橋比吊機吊   

作者: 鍵仔    時間: 2013-11-23 20:23
船之父 發表於 2013-11-23 20:04
鍵仔捐咗乜嘢俾太子女,上晤上到,等佢拉閘食糖水

捐  $  比佢  ...    買咗隻  三文魚漁船   ...  太子女隔離真係有糖水  " 飲 "     

中  呀  ...  呀  ...  呀  ...  你真係  ...        
作者: 鍵仔    時間: 2013-11-23 20:28
船之父 發表於 2013-11-23 20:05
我又要

Sunny  哥    我有好嘢    "  益   "  你       

http://rc-evo.com/xbbs/thread-172178-1-1.html

作者: TOMY1988    時間: 2013-11-23 21:08
鍵仔 發表於 2013-11-23 20:18
哈  ...  當時都唔係平架   修咸頓$1200 (喬寶寶舊舖2008年)      atlantic  $1480  ( IT hobby  json  2 ...

IT Hobby  摺左啦??
作者: 鍵仔    時間: 2013-11-23 21:21
TOMY1988 發表於 2013-11-23 21:08
IT Hobby  摺左啦??

係  摺咗   ...  或者  上其他網  睇下有冇  ?  

作者: 船之父    時間: 2013-11-23 21:55
鍵仔 發表於 2013-11-23 20:28
Sunny  哥    我有好嘢    "  益   "  你      

http://rc-evo.com/xbbs/thread-172178-1-1.html ...

又嗅長毛象

作者: 鍵仔    時間: 2013-11-23 22:01
船之父 發表於 2013-11-23 21:55
又嗅長毛象

頂引  ...    

作者: 船之父    時間: 2013-11-23 22:58
鍵仔 發表於 2013-11-23 22:01
頂引  ...

留番俾你自娛

作者: 鍵仔    時間: 2013-12-30 20:10
船之父 發表於 2013-11-23 22:58
留番俾你自娛

何  sir   又有好嘢  "  益  "  你  ...      

http://rc-evo.com/xbbs/thread-164222-1-1.html  

作者: fy789    時間: 2014-1-12 06:02
僑寶係未廣華街尾轉右白色豪裝,商塲對面果間嘢?

兩個月前回港曾到「僑寶」一看,太子女同長腿美女就見唔到,
剩係有條肥佬看舖。我問價佢就樣樣嘢開大價!

門口近地下隻國產30寸齋爆古老拖船要七千五,店內正中飾櫃隻一米Graupner Adolfo
SAR 救難成品船要萬七蚊,好唔老實。
作者: 鍵仔    時間: 2014-1-12 09:34
fy789 發表於 2014-1-12 06:02
僑寶係未廣華街尾轉右白色豪裝,商塲對面果間嘢?

你返香港都唔揾我  ...  

太子女比我嚇怕匿埋咗  ...  

喬頭幫客放血  ...    

作者: 鍵仔    時間: 2014-1-14 20:20
船之父 發表於 2013-11-23 20:05
我又要

sunny  哥   今次真係有好嘢益你   快 快 快   ...   

生輝  有隻  1/48  孔雀級  手工好靚  好大隻   大約  50'' 吋長   

作者: 船之父    時間: 2014-1-14 20:36
鍵仔 發表於 2014-1-14 20:20
sunny  哥   今次真係有好嘢益你   快 快 快   ...   

生輝  有隻  1/48  孔雀級  手工好靚   ...

我上星期見過是擺門口果隻

作者: fy789    時間: 2014-1-19 03:16
鍵仔 發表於 2014-1-12 09:34
你返香港都唔揾我  ...  

太子女比我嚇怕匿埋咗  ...  

我驚你攬住個1:1真人Abigaile 攬枕出泥旺角,同埋到時又點唱。
話時話,我有幸喺屯門池見到各大長老同師兄,好似呀Sunny警司咁,又同ar 大師一
同吃午飯同參觀設備先進嘅ar 船廠,算不枉此行喇!

太子女係未被你個猴琴樣嚇親,早知叫埋你一齊去講價喇,小咗太子女把口易講d喎。

作者: 鍵仔    時間: 2014-1-19 07:35
fy789 發表於 2014-1-19 03:16
我驚你攬住個1:1真人Abigaile 攬枕出泥旺角,同埋到時又點唱。
話時話,我有幸喺屯門池見到各大長老同 ...

你幾時再返  HK  ?   到時  pm  我   聚聚片刻      

作者: siukeung1972    時間: 2014-1-19 20:00
船之父 發表於 2014-1-14 20:36

我吾敢去睇
作者: 船之父    時間: 2014-1-20 06:50
siukeung1972 發表於 2014-1-19 20:00
我吾敢去睇

驚被生輝張剁你

作者: 鍵仔    時間: 2014-1-20 08:44
fy789 發表於 2014-1-19 03:16
話時話,我有幸喺屯門池見到各大長老同 ...

我想問    你地美國個邊上   遙控工房  快唔快  穩定嗎  ???   

同埋  有冇  鬼佬  睇我地工房  ???   

師兄  不防比老外分享下  ...  

作者: fy789    時間: 2014-1-20 12:12
船之父 發表於 2014-1-20 06:50
驚被生輝張剁你

生暉張又係另一劏人王,舖內近門口天花板架上果隻Robbe Kormoran 套件要六千,
差唔多雙倍歐州價有找,我不懂怎還價!   
作者: fy789    時間: 2014-1-20 14:47
鍵仔 發表於 2014-1-20 08:44
我想問    你地美國個邊上   遙控工房  快唔快  穩定嗎  ???   

同埋  有冇  鬼佬  睇我地工房  ???   ...

本地白人有自己嘅論譠,www.rcgroups.com,我同幾位師兄例如港男兄都有post 嘢。

加拿大就有www.rccanada.ca ,不過加拿大鬼比較寸,前果輪煲緊條白鬼賣佢隻二手雞泡魚俾我,
少佢呀,講得好地地突然間音訊全無,人間蒸發。

因文化不同,話題不同,佢地對我地嘅船未必有興趣,相反方向亦係!

作者: 船之父    時間: 2014-1-20 15:19
fy789 發表於 2014-1-20 12:12
生暉張又係另一劏人王,舖內近門口天花板架上果隻Robbe Kormoran 套件要六千,
差唔多雙倍歐州價有找,我 ...

我唔会同佢買件,態度好差,又貴

作者: 138168    時間: 2014-1-20 16:49
鍵仔 發表於 2014-1-20 08:44

同埋  有冇  鬼佬  睇我地工房  ???   ...

老外識中文的不多, 相信睇得明工房的鬼很有限
作者: 鍵仔    時間: 2014-1-20 16:53
138168 發表於 2014-1-20 16:49
老外識中文的不多, 相信睇得明工房的鬼很有限

都未必   ...  好似我咁   ...   鍾意德國佬 d  船  ...  唔識德文  ...  最多睇公仔   

黃蜂兄   你地澳洲   又可以分享下工房丫   等鬼佬見識下       
作者: 138168    時間: 2014-1-20 17:07
鍵仔 發表於 2014-1-20 16:53
都未必   ...  好似我咁   ...   鍾意德國佬 d  船  ...  唔識德文  ...  最多睇公仔   

黃蜂兄   你地 ...

咁你快啲放番 "欣猪" 出番黎, 靓女加靓船啲鬼會格外留神, 到時你....健仔就會楊名四海啦
作者: 鍵仔    時間: 2014-1-20 17:11
138168 發表於 2014-1-20 17:07
咁你快啲放番 "欣猪" 出番黎, 靓女加靓船啲鬼會格外留神, 到時你....健仔就會楊名四海啦 ...

加乜都冇用  ...  工房要註冊後先睇到相片  ...  

你可以比 d  袋鼠仔  睇下  丫嘛  ...    

作者: 138168    時間: 2014-1-20 17:43

佢哋睇緊 玩船

作者: 鍵仔    時間: 2014-1-20 17:50
138168 發表於 2014-1-20 17:43
佢哋睇緊 玩船

嘩  ...  聲控水鴨  ...  你真係  ...   羡殺傍人   ...   幸福滿瀉     

作者: Barry28    時間: 2014-1-20 17:59
好一句聲控水鸭!
作者: 138168    時間: 2014-1-20 18:16
鍵仔 發表於 2014-1-20 17:50
嘩  ...  聲控水鴨  ...  你真係  ...   羡殺傍人   ...   幸福滿瀉

嗰隻係黑天鵝.......

何止係声控, 仲有礼物收 (等餵麵包)
作者: fy789    時間: 2014-1-21 02:39
138168 發表於 2014-1-20 17:43
佢哋睇緊 玩船

Cops/Park Rangers !!!!  

"Mr. Wasp , you are under arrest for possession of models-of-mass-details, and all your boats will be confisticated as how can they be more realistic
than we Aussie model boats. These boats will be kept in a safe place and
maintained in running condition by fy789.
.
In addition, you will be banned from all Aussie ponds for the
rest of your life without parole !"   

作者: siukeung1972    時間: 2014-1-21 15:59
船之父 發表於 2014-1-14 20:36

買嗰時記得叫張老闆打個拆呀!
作者: 138168    時間: 2014-1-21 18:19
fy789 發表於 2014-1-21 02:39
Cops/Park Rangers !!!!  

"Mr. Wasp , you are under arrest for possession of models-of-mass-d ...

on the contrary, the man in uniform said to me :
" As part of standard protocol to improve our naval defence, special agents have been send to investigate state -of-the- art naval/maritime technology"

Mr. fy789, you have privately imported assembled or components of boat model, you have breached the model maker code of conduct. The FBI is would strongly recommend you to report yourself to the police.
Kind regard
Mr. Wasp     
(just joking )

作者: 船之父    時間: 2014-1-21 18:34
siukeung1972 發表於 2014-1-21 15:59
買嗰時記得叫張老闆打個拆呀!

小強你係生輝豪客,貢獻銀紙多當然有拆,我係稀客冇拆兼貴個人

作者: siukeung1972    時間: 2014-1-21 20:36
船之父 發表於 2014-1-21 18:34
小強你係生輝豪客,貢獻銀紙多當然有拆,我係稀客冇拆兼貴個人

一齊去咪得囉!
作者: 鍵仔    時間: 2014-1-21 22:04
138168 發表於 2014-1-20 18:16
嗰隻係黑天鵝.......

何止係声控, 仲有礼物收 (等餵麵包)

她們如果係香港  一早就去咗   深井  ...    

我買到  scale  1/100  直升機  放係  1/100  現代級驅逐艦  服役  ...  

作者: 138168    時間: 2014-1-21 22:46
鍵仔 發表於 2014-1-21 22:04
她們如果係香港  一早就去咗   深井  ...   

我買到  scale  1/100  直升機  放係  1/100  現代級驅 ...

冇錯, 我見到呢隻嘢都流哂口水, 上佳補品 , 可惜.......

你隻双獎机是共產國專有機(苏聯), 打算放係边隻艇上啊
作者: 鍵仔    時間: 2014-1-21 22:53
138168 發表於 2014-1-21 22:46
冇錯, 我見到呢隻嘢都流哂口水, 上佳補品 , 可惜.......

你隻双獎机是共產國專有機(苏聯), 打算放係边隻 ...

Scale  1/100  蘇聯  現代級  I  型  驅逐艦  

作者: fy789    時間: 2014-1-22 02:06
138168 發表於 2014-1-21 18:19
on the contrary, the man in uniform said to me :
" As part of standard protocol to improve our na ...

Haha....   

作者: fy789    時間: 2014-1-22 02:07
siukeung1972 發表於 2014-1-21 20:36
一齊去咪得囉!

HK Police are so well-paid and rich !!!!!!!!!!!

作者: 船之父    時間: 2014-1-22 06:54
siukeung1972 發表於 2014-1-21 20:36
一齊去咪得囉!

戰艦冇乜性趣,

作者: 138168    時間: 2014-1-22 19:21
fy789 發表於 2014-1-22 02:07
HK Police are so well-paid and rich !!!!!!!!!!!

你睇吓首富"水警强" 和警司"船之爸" 就知啦

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2