RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 求教- LIPO電過放怎麼辦 [打印本頁]

作者: kimsh3388    時間: 2014-3-24 23:53
標題: 求教- LIPO電過放怎麼辦
以前玩NIMH電, 無玩多年, 先知LIPO電係唔可以過度放電, 新電玩兩次後, 放落差機 (B6AC)差唔到電, 顥示 BATT LOW VOLTAGE, 原本的2S電, 差機只認到1S, 排電就咁報銷?
玩衡差電也差唔到...有無方法救返?求解, 謝謝!

作者: ralphli    時間: 2014-3-25 00:08
買部PL8或icharge差机先有得救
作者: kimsh3388    時間: 2014-3-25 00:55
THANKS!
不過為左排電買部差機似乎... 有無師兄知廣華街邊間舖有幫人搞返起舊電?
作者: ray2011    時間: 2014-3-25 06:47
http://rc-evo.com/xbbs/thread-315900-1-1.html買部平衡叉。

作者: kimsh3388    時間: 2014-3-25 09:11
B6AC已試平衡差,都係話low voltage..
作者: C.M.YAN    時間: 2014-3-25 09:28
買過舊啦救得番都冇用
作者: rcracing    時間: 2014-3-25 10:15
用返ni-mh mode睇住佢差到7.4v之後再用返平行差應該可以救番,除非排電死咗好耐!仲有切記唔好係用ni-mh mode差鋰電時唔理部差機,好易火燭!
作者: RGear    時間: 2014-3-25 10:39
買過舊啦 !

真係救得番都冇用 !

而且用ni-mh mode好易火燭
作者: dog283    時間: 2014-3-25 12:08
買過舊新電好D
作者: sam0724    時間: 2014-3-25 17:51
師兄,唔好制呀!我好耐之前試過用錯ni-mh 差 lipo ,真係差爆左舊接收電著火燒埋架油車,好彩我起隔黎拎野即時救熄!!掉左佢穩陣!!
作者: tsfai    時間: 2014-3-25 20:42
師兄如不要攞去回收。m記同7仔有回收箱。
作者: tc3driver    時間: 2014-3-25 21:48

可以試下從中間飛條線出來,這樣就一邊3.7v,一邊0v,  改變差機模式為差1 cell電, 分開兩次差, 如果沒有電壓那邊仍然差不起,就代表那1 cell已壞了,可以回收,如果差得到就等佢差滿,當兩個1cell都差滿,就有機會正常番。(記住差電用防爆袋,因為有危險的)

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2