RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: HYF 120 [打印本頁]

作者: hkboy1668    時間: 2014-6-30 12:20
標題: HYF 120

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
Side

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

Front

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

Wasup Ese'??

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

Together

今日得閒所以起屋企貼貼紙。 而命名為 HYF 120

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

作者: fy789    時間: 2014-6-30 12:44
C-Hing,

Let the HYF hovercraft sails in water la !!!!!
Put some videos on YOUTUBE and post the links here afterwards.

Next time I go down south to San Diego, I will visit you !  
作者: hkboy1668    時間: 2014-6-30 12:49
fy789 發表於 2014-6-30 12:44
C-Hing,

Let the HYF hovercraft sails in water la !!!!!

I am in Los Angeles Ching.  I am almost done. I still need some stiker on both sides like the "HYF 123" and some sticker on the back of the hull.  Also, I need an ESC to run. Buying online now.

作者: jeffming_0405    時間: 2014-6-30 13:09
C hing! 隻飛翔船好正呀~~~  我上網搵過好多地方搵左好耐都買唔到.......
作者: hkboy1668    時間: 2014-6-30 13:38
jeffming_0405 發表於 2014-6-30 13:09
C hing! 隻飛翔船好正呀~~~  我上網搵過好多地方搵左好耐都買唔到.......

係呀師兄. 呢架野同Condor9都係好難搵.仲難搵過水翼船.

作者: jeffming_0405    時間: 2014-6-30 14:04
其實我有諗過買billing 另一隻(Nr 556) 黎改返做HM2, 但最後都係冇買到......
作者: hkboy1668    時間: 2014-6-30 14:24
jeffming_0405 發表於 2014-6-30 14:04
其實我有諗過買billing 另一隻(Nr 556) 黎改返做HM2, 但最後都係冇買到......

點解唔買既? Port of Rotterdam 都幾正. 有得射水.

作者: Fei    時間: 2014-6-30 15:50
HYF123燒過頂, 唔老泥...
作者: fy789    時間: 2014-6-30 15:51
Fei 發表於 2014-6-30 15:50

C-Hing, really ?  

I have one too:

http://rc-evo.com/xbbs/thread-300447-1-1.html

作者: jeffming_0405    時間: 2014-6-30 16:33
hkboy1668 發表於 2014-6-30 14:24
點解唔買既? Port of Rotterdam 都幾正. 有得射水.

我始終想整返隻油記HM218 多d 既~~當時驚自己手工唔好, 所以決定等~ 點知一等就.............

作者: Fei    時間: 2014-6-30 16:34
fy789 發表於 2014-6-30 15:51
C-Hing, really ?  

I have one too:

真船曾經燒過,所以後來重建船頂是高了一級的...
http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=14715974&extra=&page=3

作者: jeffming_0405    時間: 2014-6-30 16:41
其實咁多架油記既 HM218 都有好多一兩架特別唔同既地方, 例如 船桅桿位置, 有d 係駕駛室上, 有d係後面, 駕駛室第2隻窗有d 梯型, 有d 方型, HYF130 d 窗同窗既距離闊d~
第一批HM218 同216 駕駛室一樣較矮 同得一隻窗~
作者: Fei    時間: 2014-6-30 16:56

駕駛室第2隻方窗那些船,是後期更換了Detroit Diesel 主機,中央電腦唔夠位放才改動駕駛室空間...

窗同窗既距離闊D是HYF129...原因: 訂錯玻璃尺寸。
矮舦房是早期型, 比後期的少三個座位。

作者: 鍵仔    時間: 2014-6-30 21:13

very  nice  boat   ...  
作者: siukeung1972    時間: 2014-7-1 07:39
支單棍吊臂好好力
作者: hkboy1668    時間: 2014-7-1 10:05
Fei 發表於 2014-6-30 15:50

多謝fei兄提點. 我都幾迷信. 我架幸運星早牌都炒左. 飛藤好似以前起長洲對出炒沉左架HYF既雙層船. 好彩都冇人命傷亡.

作者: hkboy1668    時間: 2014-7-1 10:12
Fei 發表於 2014-6-30 16:34
http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=1471597 ...

係呢fei兄其實HM 527既前後氣展係咪同HM-218一樣呢? 如果一樣用billing副kit既船底同個氣展再從新做過個屋仔有冇可能整返架HM-527出泥??

作者: hkboy1668    時間: 2014-7-1 10:22
Fei 發表於 2014-6-30 16:34
http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=1471597 ...

哈哈~~個個人都只有痛苦既經歷.

作者: lojasonkachun    時間: 2014-7-1 10:52
HYF好正呀.
作者: hkboy1668    時間: 2014-7-1 11:56
jeffming_0405 發表於 2014-6-30 16:41
其實咁多架油記既 HM218 都有好多一兩架特別唔同既地方, 例如 船桅桿位置, 有d 係駕駛室上, 有d係後面, 駕 ...

好似呢兩架同我果架有d唔同. 第一架個cockpit細d同埋得四個窗. 第二架就細cockpit五個窗. 有D船頭兩邊每邊有兩個grill. 有d就每邊一個.

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

作者: jeffming_0405    時間: 2014-7-1 18:46
C hing, billing 個架模型個氣墊未係假既, 其實有冇可能整到真係識漲起?? 模型個底其實又係點架?
作者: Fei    時間: 2014-7-2 09:22
hkboy1668 發表於 2014-7-1 10:12
係呢fei兄其實HM 527既前後氣展係咪同HM-218一樣呢? 如果一樣用billing副kit既船底同個氣展再從新做過個 ...

原理大致相同...如果用Billing HM218個殼造,恐怕個底唔係咁似...
作者: Fei    時間: 2014-7-2 09:28
jeffming_0405 發表於 2014-7-1 18:46
C hing, billing 個架模型個氣墊未係假既, 其實有冇可能整到真係識漲起?? 模型個底其實又係點架? ...

又唔可以話假,物料係好似手袋用的透明膠,話軟又唔係話硬又唔係,不過就有風泵打氣落船底升起隻船。
作者: fy789    時間: 2014-7-2 14:51
siukeung1972 發表於 2014-7-1 07:39
支單棍吊臂好好力

C-Hing, that is 鍵仔's arm !  

作者: 鍵仔    時間: 2014-7-20 17:54
starferry   ...  

作者: 丘引    時間: 2014-7-20 18:26
hkboy1668 發表於 2014-7-1 11:56
好似呢兩架同我果架有d唔同. 第一架個cockpit細d同埋得四個窗. 第二架就細cockpit五個窗. 有D船頭兩邊每 ...

哩兩隻真船睇落都好似有大細差別,估計座位乘客多少都會不同

作者: hkboy1668    時間: 2014-7-21 10:31
鍵仔 發表於 2014-7-20 17:54
starferry   ...

鍵仔~~呢架就係001?
作者: hkboy1668    時間: 2014-7-21 10:39
丘引 發表於 2014-7-20 18:26
哩兩隻真船睇落都好似有大細差別,估計座位乘客多少都會不同

係呀丘師兄. 得四個窗果架好似叫HM-2而唔係HM-218. HM-2 最多可載大概六十人butHM-218可以載到大概一百人. 好似仲有款叫HM-221以前起Singapore行. 呢部載到大概一百三十人每邊七個窗.

作者: jeffming_0405    時間: 2014-7-21 11:18
hkboy1668 發表於 2014-7-21 10:39
係呀丘師兄. 得四個窗果架好似叫HM-2而唔係HM-218. HM-2 最多可載大概六十人butHM-218可以載到大概一百人 ...

4 格窗 個隻叫 HM216

記得而前d 飛翔船入面用既坐椅 都有好多款~

作者: 鍵仔    時間: 2014-7-21 16:17
hkboy1668 發表於 2014-7-21 10:31
鍵仔~~呢架就係001?

yes  

作者: 鍵仔    時間: 2014-7-23 08:13
hkboy1668 發表於 2014-6-30 13:38
係呀師兄. 呢架野同Condor9都係好難搵.仲難搵過水翼船.

咪住先   咪住先    我發現咗   2  張相片   仲有  其他  寶物   !!!   

圖片  1.  雞泡魚  後面  有隻   "  漁船  "   

2.  下邊個隻 hydrofoil   後面   有   2  盒   "  蘇聯   水翼船  Raketa   Scale  1/144  model  kit   "   

http://www.findmodelkit.com/content/russian-hydrofoil-raketa-1

老細    posts   嚟    比我地   見識下丫   ...      

作者: Benlikong    時間: 2014-7-23 09:50
鍵仔 發表於 2014-7-23 08:13
咪住先   咪住先    我發現咗   2  張相片   仲有  其他  寶物   !!!   

圖片  1.  雞泡魚  後面 ...

鍵哥仔  D船咁鬼正..呢個係邊個人屋企....?

作者: 鍵仔    時間: 2014-7-23 10:13
Benlikong 發表於 2014-7-23 09:50
鍵哥仔  D船咁鬼正..呢個係邊個人屋企....?

哈哈   個d靚船全部都係   hkboy  樓主  我老友記       

作者: Benlikong    時間: 2014-7-23 10:30
鍵仔 發表於 2014-7-23 10:13
哈哈   個d靚船全部都係   hkboy  樓主  我老友記

正呀.........咁個d靚船 有冇疷三两佰全部拿返去你屋企...?

作者: hkboy1668    時間: 2014-7-24 09:12
鍵仔 發表於 2014-7-23 08:13

圖片  1.  雞泡魚  後面 ...

鍵仔果然好眼力連後面架拖網漁船都睇到. 果兩架水翼船睇泥有排都唔會有時間砌.

作者: 鍵仔    時間: 2014-7-24 10:16
hkboy1668 發表於 2014-7-24 09:12
鍵仔果然好眼力連後面架拖網漁船都睇到. 果兩架水翼船睇泥有排都唔會有時間砌.
...

記然   無時間砌   就   送比我啦   ...   我要  jetfoil  算了   

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2