RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 新手想玩油車 [打印本頁]

作者: TimothyTimothy    時間: 2016-7-19 16:39
標題: 新手想玩油車
請問各位ching , 近日好想買部油車玩 但唔知邊度可以買到 , 上過rc媽得xray , kws又好似冇 (kit or rtr) (想買 rally 款 ) 同埋係九龍邊度可以玩呢d rally 油車而又唔會比人趕 ?

作者: silver666    時間: 2016-7-19 18:00
去碧街(x星)睇吓
作者: TimothyTimothy    時間: 2016-7-19 18:45
silver666 發表於 2016-7-19 18:00
去碧街(x星)睇吓

CHING 通常你地會去邊度玩油車 ?

作者: bossabossa    時間: 2016-7-19 19:14
市區有冇好地方介紹

作者: ckcgary    時間: 2016-7-19 19:31
你想玩 1/10 定 1/8?
Rally 選擇唔多.....(有啲係 1/9 款)

作者: ckcgary    時間: 2016-7-19 19:33
市區可到偏僻啲嘅球場仔玩,但唔好諗住有咩極速二波之類,過下手癮,聞下油味,聽下引擎聲係可以嘅。
作者: bossabossa    時間: 2016-7-19 19:44
有時我去後街的馬路玩下
作者: ckcgary    時間: 2016-7-19 20:32
bossabossa 發表於 2016-7-19 19:44
有時我去後街的馬路玩下

玩咩車?球場無咁危險,亦可鋪個 track 仔跑下,幾個朋友一齊跑下都幾開心架。

作者: bossabossa    時間: 2016-7-19 20:34
Cc01
作者: cs1    時間: 2016-7-19 21:38
那些年第一次砌1/8油車係環球買的而最難忘係用電插及拉繩推著剛剛砌好的油車在無師自通之下憑自己聽覺去作空燃比調較run-in
作者: TimothyTimothy    時間: 2016-7-20 08:57
ckcgary 發表於 2016-7-19 19:31
你想玩 1/10 定 1/8?
Rally 選擇唔多.....(有啲係 1/9 款)

Rally 選擇唔多?
1/8 , 1/9 , 1/10 都痛所謂
因為覺得平路車/gt 玩既地方會少d

作者: ckcgary    時間: 2016-7-20 10:56
bossabossa 發表於 2016-7-19 20:34
Cc01

師兄,CC01 電改油嗎?文不對題,呃 post... (講下笑)

作者: bossabossa    時間: 2016-7-20 11:01
ckcgary 發表於 2016-7-20 10:56
師兄,CC01 電改油嗎?文不對題,呃 post... (講下笑)

如果CC-01 改到油,,,又幾過引,,,

最近想買MP9E 玩下,,,,

但師兄話MP9E 都可能就出,,,TKI4...叫我等等....

作者: ckcgary    時間: 2016-7-20 11:01
TimothyTimothy 發表於 2016-7-20 08:57
Rally 選擇唔多?
1/8 , 1/9 , 1/10 都痛所謂
因為覺得平路車/gt 玩既地方會少d

睇下你會唔會一車兩玩,又跑街,又入場玩囉,如果會,買架平跑/GT 都係好嘅 (1/8 GT 跑街就太大架,球場細玩唔到)。
油 Rally 可以睇下 Kyosho DRX,HPI WR8 3.0,HSP 油 Rally (大陸車).....
比我就揀 HPI 嘅.....

作者: ckcgary    時間: 2016-7-20 11:02
bossabossa 發表於 2016-7-20 11:01
如果CC-01 改到油,,,又幾過引,,,

最近想買MP9E 玩下,,,,

買最新油 MP9 咪唔使等囉....

作者: bossabossa    時間: 2016-7-20 11:07
ckcgary 發表於 2016-7-20 11:02
買最新油 MP9 咪唔使等囉....

都係呀,,,,見外國有POST,,,已經 TKI4 油改電了,,,

但我冇噤PRO 啦....

最多買KIT

作者: TimothyTimothy    時間: 2016-7-20 11:29
ckcgary 發表於 2016-7-20 11:01
睇下你會唔會一車兩玩,又跑街,又入場玩囉,如果會,買架平跑/GT 都係好嘅 (1/8 GT 跑街就太大架,球場 ...

THANKS CHING 等我去睇吓 DRX

作者: ckcgary    時間: 2016-7-20 14:14
bossabossa 發表於 2016-7-20 11:07
都係呀,,,,見外國有POST,,,已經 TKI4 油改電了,,,

但我冇噤PRO 啦....

直接玩油版

作者: bossabossa    時間: 2016-7-20 16:00
ckcgary 發表於 2016-7-20 14:14
直接玩油版

師兄而家玩乜車多?

我讀書個時玩過幾年油車,,,之後冇玩車10幾年了

最近引起又想玩,,,

作者: ckcgary    時間: 2016-7-20 16:15
bossabossa 發表於 2016-7-20 16:00
師兄而家玩乜車多?

我讀書個時玩過幾年油車,,,之後冇玩車10幾年了

其實我擺多過玩,樣樣有啲,無乜時間玩......

登錄/註冊後可看大圖
.....有啲類型又唔止一部,所以老虎就殺人.....
電 : 1/10 平跑,Rally,M 車,F1
油 : 1/10 平跑,1/8 Buggy,1/8 GT

快啲玩番啦,揀啱就玩.....

作者: bossabossa    時間: 2016-7-20 16:24
ckcgary 發表於 2016-7-20 16:15
其實我擺多過玩,樣樣有啲,無乜時間玩...........有啲類型又唔止一部,所以老虎就殺人.....
電 : ...

你都有老虎呀,,,我都係呀,,,
我買埋好多野都係擺多,,,叫做滿足下自己細個...

我都知我今次買車...都係擺多...
邊有時間放,,,,,老虎一定嘈

作者: TimothyTimothy    時間: 2016-7-20 18:55
bossabossa 發表於 2016-7-20 16:24

原來大家都係一樣 , 玩車玩得好鬼祟

作者: ckcgary    時間: 2016-7-20 19:11
bossabossa 發表於 2016-7-20 16:24

買車係心癮嚟...買下一架,買下又一架.....

作者: ckcgary    時間: 2016-7-20 19:13
TimothyTimothy 發表於 2016-7-20 18:55
原來大家都係一樣 , 玩車玩得好鬼祟

唔知點可以鬼祟?一堆咁.....
唯一可以做係.....買下賣下買下賣下,唔覺唔覺又換咗,唔覺唔覺又加咗.....

作者: bossabossa    時間: 2016-7-20 20:11
ckcgary 發表於 2016-7-20 19:13
唔知點可以鬼祟?一堆咁.....
唯一可以做係.....買下賣下買下賣下,唔覺唔覺又換咗,唔覺唔覺又 ...

見到未嘈兩句、到佢要買野
作者: ckcgary    時間: 2016-7-20 21:30
bossabossa 發表於 2016-7-20 20:11
見到未嘈兩句、到佢要買野

天下老虎都一樣,你買五千,佢要你一萬.....

作者: bossabossa    時間: 2016-7-20 21:36
ckcgary 發表於 2016-7-20 21:30

所以每次買野都預左比人地貴

作者: TimothyTimothy    時間: 2016-7-21 19:13
ckcgary 發表於 2016-7-20 21:30

男人最痛算這種

作者: cheebye    時間: 2016-7-22 05:05

RALLY 車????

[attach]979077[/attach][attach]979079[/attach][attach]979078[/attach]

[Youtube]DqHFfwPbL7g[/Youtube]

作者: ckcgary    時間: 2016-7-22 10:07
你咪攞架 GT 扮 Rally 啦.....係就連車架都改埋.....
作者: cheebye    時間: 2016-7-22 17:59
Gt跑rally 冇問題
作者: kenh    時間: 2016-8-31 21:32
攞架GT 去跟F1 跑都冇問題㗎
作者: cheebye    時間: 2016-9-2 02:05
kenh 發表於 2016-8-31 21:32
攞架GT 去跟F1 跑都冇問題㗎

好提議...下次試下先

作者: kenh    時間: 2016-9-2 14:27
please try,loop gor
作者: andynax1    時間: 2016-9-6 18:16
買部Team C GT8L 去改rally
油車部enginee太響聲, 又大味, 市區玩真係好難揾地方
一個人玩無track走好快會無引
作者: pkkwok    時間: 2016-9-16 12:07
想問吓師兄京商FW06新手玩OK嗎?
作者: svsv    時間: 2016-9-16 13:08
977 一步到位,最慳錢
作者: cheebye    時間: 2016-9-16 16:19
pkkwok 發表於 2016-9-16 12:07

唔好浪費錢係奸商d車到…真係有心玩就出部好d

作者: pkkwok    時間: 2016-9-17 18:18
cheebye 發表於 2016-9-16 16:19
唔好浪費錢係奸商d車到…真係有心玩就出部好d

謝謝各位師兄 有冇咩好車推介? 977即係咩車呢? 我係新手真係唔識架!!
作者: jun9999    時間: 2016-9-17 19:32

用黎入門,新手玩玩先都OK既.

作者: cyberkohk    時間: 2016-9-17 23:40
FW06 我都有部重玩哽ENGINE容易SET唔駛點改都好好玩過手癮唔錯,無咩地方玩唔直得投資太大。
次次去球場或空地玩都比人趕,除咗好嘈重好大電油味係人都怕咗你。外國地方大多數人都鍾意玩油車。本人覺得油車好玩過電車好多。廠商考慮出部港版油車又低音量又低排氣環保電油車就去邊到玩都得。
作者: cheebye    時間: 2016-9-18 00:11
香港最衰係冇一個好似jv咁既免費場比油車玩…如果有…我相信好多人會換油車玩
作者: cheebye    時間: 2016-9-18 06:24
pkkwok 發表於 2016-9-17 18:18
謝謝各位師兄 有冇咩好車推介? 977即係咩車呢? 我係新手真係唔識架!!

977係1/8剷車....唔係咁岩新手, 如果係新手我會建議入蛇GT RTR , GT襟撞絕對岩新手玩, 新手最忌係整車, 整下整下好快冇心機玩

作者: KEI_RRR    時間: 2016-9-18 12:24

http://www.rc-evo.com/xbbs/forum ... =%E4%BA%AC%E5%95%86
合新手,可平賣

作者: cyberkohk    時間: 2016-9-18 13:40
除咗紅醒(永不幫襯) 重有邊到有油車及零件買 , 我之前係KWS街尾上樓買個老闆次次都強暴我買一D無咩用OPTION . 買百幾蚊嘢變咗大出血 .
作者: cheebye    時間: 2016-9-18 14:13
cyberkohk 發表於 2016-9-18 13:40
除咗紅醒(永不幫襯) 重有邊到有油車及零件買 , 我之前係KWS街尾上樓買個老闆次次都強暴我買一D無咩用OPTION ...

18樓條七頭???? 係咁叫新仔玩奸商, 條七頭講到奸商天下無敵

作者: cyberkohk    時間: 2016-9-18 14:55
想買部 Kyosho DRX 邊到有得買

https://www.youtube.com/watch?v=a-kTxTaX3B0
作者: cheebye    時間: 2016-9-19 00:58
cyberkohk 發表於 2016-9-18 14:55

https://www.youtube.com/watch?v=a-kTxTaX3B0

淘寶
作者: ckcgary    時間: 2016-9-19 09:35
cyberkohk 發表於 2016-9-18 13:40
除咗紅醒(永不幫襯) 重有邊到有油車及零件買 , 我之前係KWS街尾上樓買個老闆次次都強暴我買一D無咩用OPTION ...

甘水,有幫,十千里,一樓.....仲有選擇嘅.....幫襯紅*都好過幫襯十八樓奸商啦.....

作者: RGM-111    時間: 2016-9-19 14:32
其實 read star 開了咁耐 大大 話話 幫襯 了十幾年, 又唔覺有什麼問題wo ....系E家個鋪位隔"屑" D ....
樓主 講都永不幫襯...是什麼原因..呢?
作者: yin36    時間: 2016-9-19 14:58
紅*老细無問題呀, 我本人覺得初初認識係cool cool 哋,但識耐左完全無問題呢.

作者: cyberkohk    時間: 2016-9-19 15:45
ckcgary 發表於 2016-9-19 09:35
甘水,有幫,十千里,一樓.....仲有選擇嘅.....幫襯紅*都好過幫襯十八樓奸商啦.....
...

CHING 請問邊到一樓

作者: cheebye    時間: 2016-9-19 15:56
cyberkohk 發表於 2016-9-19 15:45
CHING 請問邊到一樓

一樓係街市果度上…但果度冇奸商野賣…要買奸商好似十八樓最齊…但條七頭真係唔係咁想比錢佢賺,條lin 樣好似當個個都係傻仔咁…

作者: zero99    時間: 2016-9-19 22:37
cyberkohk 發表於 2016-9-18 14:55

準備買部山寨DRX,勝在夠平,過手瘾 [attach]991917[/attach]

作者: cheebye    時間: 2016-9-20 02:04
zero99 發表於 2016-9-19 22:37
準備買部山寨DRX,勝在夠平,過手瘾

好既選擇

作者: kenh    時間: 2016-9-20 09:49
梗係一步到肝啦
作者: cyberkohk    時間: 2016-9-20 17:13
贊成
作者: TimothyTimothy    時間: 2016-9-21 09:33
zero99 發表於 2016-9-19 22:37
準備買部山寨DRX,勝在夠平,過手瘾

一個月前入左部2手 drx kit , 但到現在都未開工整

作者: MNP    時間: 2016-9-28 12:52
C兄DRx有冇相睇下
作者: TimothyTimothy    時間: 2016-9-28 15:32
MNP 發表於 2016-9-28 12:52
C兄DRx有冇相睇下

冇丫 , 因為係kit 辦 (要整), 你有冇興趣?賣比你

作者: ckwong88    時間: 2016-10-30 15:34
原装DRX, 會改雙速,萬向節,死氣喉,加平行bar,完成後下一步遙控,原裝控無用
作者: RGM-111    時間: 2016-11-9 16:55
恭喜 , 有新玩具玩!
其實 可以 玩住 原裝RTR, 熟習 下 袈車先 , 才改 都未遲.

另想問下 DRX RTR 是MIC or MIT 嘛?
作者: ckwong88    時間: 2016-11-9 23:04
咩係MIC OR MIT?我唔識啊
作者: Kenny29    時間: 2016-11-10 00:54
好似幾正喎
作者: RGM-111    時間: 2016-11-10 01:44
ckwong88 發表於 2016-11-9 23:04
咩係MIC OR MIT?我唔識啊

Made in China or Made in Taiwan

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2