RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: SKYRC三部新充電機試評 [打印本頁]

作者: AMAT    時間: 2018-6-12 16:45
標題: SKYRC三部新充電機試評
Skyrc三部機係晒手,會講啲乜?留意我地嚟緊嘅報告~ :)
D100V2同Q200評測
[Youtube]7b0VF858mKU[/Youtube]

B6 Nano評測
[Youtube]aW4nfIxj3oU[/Youtube]

作者: AMAT    時間: 2018-6-12 17:25
堅細部,但講緊可以最高15A充電,好得人驚,仲勁過好多大部充電機。

作者: pdaman    時間: 2018-6-13 14:57
正呀,我剛剛都睇緊呢隻機。
作者: AMAT    時間: 2018-6-13 15:29
pdaman 發表於 2018-6-13 14:57
正呀,我剛剛都睇緊呢隻機。

邊一款先?

作者: 唔識做    時間: 2018-6-14 00:11
快D有細機REPORT
作者: AMAT    時間: 2018-6-14 01:07
唔識做 發表於 2018-6-14 00:11
快D有細機REPORT

簡介唧~未至於係REPORT~

不過你有乜O野想知?趁部機我未還返俾SKYRC,我試下答唔答到你~

作者: AMAT    時間: 2018-6-14 22:28
兩組同時間10A充電,前面仲可以USB充電。
兩組都用balance mode充,電壓平衡都唔錯。

當然,唔可以好似i Charger咁30-40A充,果啲已經係去到2000W,要更勁火牛先掂。

但好似我咁期待用10A嚟充,都已經好夠。

但感覺佢對充電線有要求……過電唔夠好有機會話error.....

作者: 唔識做    時間: 2018-6-15 18:21
AMAT 發表於 2018-6-14 01:07
簡介唧~未至於係REPORT~

不過你有乜O野想知?趁部機我未還返俾SKYRC,我試下答唔答到你~

我想知佢做BALANCE 快唔快?
作者: AMAT    時間: 2018-6-15 18:36
唔識做 發表於 2018-6-15 18:21

咁睇你用幾A喇
同要睇你本身每個cell balance情況,仲有內阻。
如果本身內阻低,又冇差得遠,自然就快
作者: AMAT    時間: 2018-6-16 01:50
試咗一啲功能,基本上呢部機最好連埋手機用,因為佢有啲功能部機係控唔到,要入手機嚟set,如system setting。

另外手機係充電同放電同機本身都有偏差,亦都要留意。

不過手機藍牙控制都幾快,一襟基本兩秒內部差機就郁。
兩部機顯示充放電容量差距,小過一秒。
手機係充放電可以睇到每CELL情況,機就睇唔到O既,同埋手機可以睇到小數後兩個位充電電流,機就小數點後一個ONLY。

所以用呢部機一定要裝手機APPS。

作者: brianych    時間: 2018-6-16 09:23
部細叉雞全部功能都可以喺部手機set? 好似 充電電流呀叉乜嘢電呀
作者: AMAT    時間: 2018-6-16 11:18
brianych 發表於 2018-6-16 09:23
部細叉雞全部功能都可以喺部手機set? 好似 充電電流呀叉乜嘢電呀

係,都可以手機SET。
包括咩類型電,幾多CELL,多大電統,咩MODE都OK。

呢部機係以簡單為主,所以唔會話有超多MODE可以SET,不過同舊B6功能相類似。

機上控制就充放電為主,唔會做到部機設定咁解。簡單直接O的~

作者: kkchung    時間: 2018-6-18 22:38
SKYRC 差電器賣點多不是賣高性能,而是平價又不會太差。每樣功能也許會有,但不會是 精確 充電。較合適一般玩家選擇。
作者: kkchung    時間: 2018-6-18 22:42
唔識做 發表於 2018-6-15 18:21

D100 V2 也只是 300mA/Cell
Q200 只有 200mA/Cell
B6 nano 較好有 1A/Cell
作者: AMAT    時間: 2018-6-19 00:12
kkchung 發表於 2018-6-18 22:42
D100 V2 也只是 300mA/Cell
Q200 只有 200mA/Cell
B6 nano 較好有 1A/Cell

SKYRC其實都幾想知用家意見,如果個建議係可以改善到佢地個功能,佢地係願意係個SOFTWARE上面改,只要出嚟結果唔會導致部機有問題。

佢地宜家都就住幾個FUNCTION係到做緊測試。

作者: 唔識做    時間: 2018-6-19 09:08
1A PER CELL balance 好似幾好
作者: AMAT    時間: 2018-6-19 09:33
唔識做 發表於 2018-6-19 09:08
1A PER CELL balance 好似幾好

亦因為咁,佢對火牛係有小小要求,唔可以用O的CHEAP牛。

作者: AMAT    時間: 2018-6-20 13:09
有片睇啦~
作者: 唔識做    時間: 2018-6-20 14:15

兩部NANO一齊用, 係咪可以當A/B CHANNEL 咁用?會唔會控制唔到?火牛用開E FUEL的30A, 應無問題

作者: AMAT    時間: 2018-6-20 14:23
唔識做 發表於 2018-6-20 14:15
兩部NANO一齊用, 係咪可以當A/B CHANNEL 咁用?會唔會控制唔到?火牛用開E FUEL的30A, 應無問題
...

GOOD QUESTION,係唔得O既。

我地試過兩部機同時開住,例如D100同Q200,佢藍牙SEARCH只可以CONNECT到一部ONLY,唔可以SWITCH嚟SWITCH去。
同樣地係B6 NANO都係。

如果你要睇,係要QUIT咗個APP,再入去,再揀個藍牙,咁先得。

因為你手機未必有兩個藍牙CHANNEL,佢係唔會俾你咁嚟SWITCH O既問題嚟。
我同SKYRC都傾過,佢地話係藍牙問題嚟,佢地都思考緊解決方法。

火牛果到可以自己計一計條數,夠吾夠320WATT,夠就OK。
例如你係30A,即係要係至少12V,如此類推。
作者: hydrogen9999    時間: 2018-6-21 11:16
平衡電流太細,Skyrc 要考慮改良一下
作者: AMAT    時間: 2018-6-21 12:09
hydrogen9999 發表於 2018-6-21 11:16
平衡電流太細,Skyrc 要考慮改良一下

部B6 NANO係可以做到1A。

的確,大O的係好似正O的,但係功率相對又要加大。

作者: AMAT    時間: 2018-6-27 04:12
有一樣O野係影片冇講到想補充返,就係D100V2同Q200,係用AC同DC時輸出係有分別。

如果係用AC情況下,D100V2係只可以輸出最高夾埋係100W,但係如果用DC的話,係可以兩個PORT都出到100W,前題係個DC火牛要有250W輸出。
同樣地,如果用AC,Q200係最高夾埋係200W,但如果用咗DC,佢係最高可以出到300W,AB各出100W,CD各岀50W,前題係用一350W輸出火牛。

如果想用盡啲PORT出10A充電,用火牛係好過用AC。
作者: james9999    時間: 2018-6-27 11:42
我用緊 B6 NANO一般充幾好,放電最多可以set 3A好似差好遠,一直0.3-0.6A放
作者: AMAT    時間: 2018-6-27 23:59
james9999 發表於 2018-6-27 11:42
我用緊 B6 NANO一般充幾好,放電最多可以set 3A好似差好遠,一直0.3-0.6A放

呢個問題我建議你SEND個MESSAGE去問下SKYRC喇~
你SEND去佢地FACEBOOK試下,佢地睇到O架。

作者: TaBrIs    時間: 2018-7-5 01:46
今日先知老照你地有拍開箱片
作者: AMAT    時間: 2018-7-5 11:09
TaBrIs 發表於 2018-7-5 01:46
今日先知老照你地有拍開箱片

我都好耐冇見你啦~哈哈!
有冇玩車先?得閒一齊出嚟玩車啦~
我估應該有十年冇見到你?

作者: TaBrIs    時間: 2018-7-6 10:38
AMAT 發表於 2018-7-5 11:09
我都好耐冇見你啦~哈哈!
有冇玩車先?得閒一齊出嚟玩車啦~
我估應該有十年冇見到你?

就快15年啦哈哈哈
中間都斷斷續續甘玩下
不過真係老左反應跟唔上啦
年尾攪埋d大件事會free番d
到時教我砌車

作者: TaBrIs    時間: 2018-7-6 10:45
本身係想買埋部d200果堆外掛件search下search下見到你條片

諗諗下都係搵日落街直接買過部q算

作者: AMAT    時間: 2018-7-6 10:45
TaBrIs 發表於 2018-7-6 10:38
就快15年啦哈哈哈
中間都斷斷續續甘玩下
不過真係老左反應跟唔上啦

真係夠晒耐啦~

快O的出返嚟玩車啦~^_^
作者: AMAT    時間: 2018-7-11 13:57
TaBrIs 發表於 2018-7-6 10:45
本身係想買埋部d200果堆外掛件search下search下見到你條片

諗諗下都係搵日落街直接買過部q算 ...

D200已經停咗產呢~

使用上一定係Q200較好。

作者: AMAT    時間: 2018-7-12 22:11
其中一個鍾意Q200原因,鬥完車幾排電一齊做store~

一次過四排!爽!

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2