RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 3擔 雞 也母 拖頭 6x4 制作過程分享( SCANIA 終極出廠....21-10-07) [打印本頁]

作者: 有勇冇謀    時間: 2007-6-10 01:07
標題: 3擔 雞 也母 拖頭 6x4 制作過程分享( SCANIA 終極出廠....21-10-07)
主要制作/改裝

1. 改孖尾實擔 (6x4) <増強scania實力>    ~~done
2. 轉向servo 改放在 波箱前 <改善轉向虛位, 増加轉向效能>    ~~done
3. 升高屋仔, bumber, 波箱 及 車底電池架 <提高車殼及電池架離地距, 減少行街時撞"下爬" & 電池的機會>    ~~done
4. 改短側擾流(車陣)     ~~done
5. 改短直"濕"      ~~done
6. 駁陣      ~~done
7. 改細 cc 不鏽鋼油缸    ~~done

作者: 有勇冇謀    時間: 2007-6-10 01:09
2 留位作過程分享

作者: 有勇冇謀    時間: 2007-6-10 01:09
3 留位作過程分享

駁陣大約2吋, 先cut 1吋厚鋁片及鑽洞
首次使用鍋釘, 感覺良好, 裝鋁片在大陣上
接駁完成
向版友 警察兄訂原廠不鏽鋼油缸2個
好光亮之油缸....

作者: 有勇冇謀    時間: 2007-6-10 01:10
4 留位作過程分享
到最重要的噴油程序..
噴 o左 一層白底灰, 兩層紅色, 一層光油..靚矖
[attach]100206[/attach]
25/7 剛收到的尾沙板, 立即推入噴油房上色
[attach]100435[/attach]
[attach]100661[/attach]
雞 也母 下身已噴油完成.....但上身完全末開過工...
個車殼實在太多部件, 噴油噴到癲...
[attach]100931[/attach]
車頂, 擾流都ok la, 新燈都買 o左 la....只欠屋仔未整過....下周會落雨,又要延期la....
[attach]101962[/attach]
屋仔後開窿放新燈開關
[attach]102197[/attach]
噴埋其餘部件
[attach]102198[/attach]
車尾噴油完成
[attach]102199[/attach]
[attach]102200[/attach]
[attach]102201[/attach]
新燈開關
[attach]102662[/attach]
追加全新貼紙
[attach]102663[/attach]
3好姐妹合照
[attach]104784[/attach]
好鬼靚女的雞 也母
[attach]104785[/attach]
[attach]104786[/attach]
與 benz 爭艷
[attach]104787[/attach]
[attach]104788[/attach]
[attach]104789[/attach]

作者: 有勇冇謀    時間: 2007-6-10 01:12
5. 攪攪 d 避震先, 為免車頭跳動, 改用秘密武器...
但要改避震架位置, 以容納 1:10 油壓筒
[attach]107114[/attach]

注意安裝位置, 不要頂轉向推捍
[attach]107115[/attach]
不要浪費太陽擋上的燈位呀....
[attach]110159[/attach]
開始安裝新燈
借用屋仔頂做音箱
[attach]110160[/attach]
[attach]110161[/attach]

做戲做全套, 改埋軚先
[attach]113170[/attach]
完成
[attach]114592[/attach]

個車頭完成 la, 仲請埋司機添....
[attach]115403[/attach]
[attach]115404[/attach]
[attach]115405[/attach]
等待安裝在車陣上便大功告成...

為了令震動效果更完美, 將震子打平, 放在車陣中間,以水平方向轉動, 提高震動效能
[attach]115643[/attach]

作者: Doughboy    時間: 2007-6-10 11:25
期待.........我在個m3鑽大左...撻左.
作者: jetson123    時間: 2007-6-10 12:52
好期待你的新作
作者: AltezzaMak    時間: 2007-6-10 13:00
嘩! 咁快手既, 遲下過硬我頭~

點解要"改短側擾流", 咩款黎架?
作者: 有勇冇謀    時間: 2007-6-10 18:08
原帖由 AltezzaMak 於 2007-6-10 13:00 發表
嘩! 咁快手既, 遲下過硬我頭~

點解要"改短側擾流", 咩款黎架?

一定唔會....
隻 也母 check住 只可秘密制作....

作者: tommy1218    時間: 2007-6-10 20:39
哈哈!估唔到有咁多三擔Scania出現
作者: steven58228    時間: 2007-6-11 12:29
各位車友先進好:
我住在台灣,因為想改車,想請問一下你們改車時所買的後輪總成(第3擔)及車頭等是向誰買的?應該不是向TAMIYA訂購的吧?個人有個計畫是想將SCAINA的車頭改成Longline車頭,那可不可以介紹香港地區有賣的商家,最好是可以賣給海外的商店,麻煩各位先進了
Best Regards
作者: 有勇冇謀    時間: 2007-6-11 13:34
原帖由 steven58228 於 2007-6-11 12:29 發表
各位車友先進好:
我住在台灣,因為想改車,想請問一下你們改車時所買的後輪總成(第3擔)及車頭等是向誰買的?應該不是向TAMIYA訂購的吧?個人有個計畫是想將SCAINA的車頭改成Longline車頭,那可不可以介紹香港地區有 ...

steven兄
小弟建議 閣下可以買一架全新或二手車作改車用, 在香港可以在遙控模型店代向TAMIYA訂零件, 但要跟據說明書最後一頁之價目表日圓對港圓 10算計或 另加運費.
如訂小量零件還可以, 但訂大量零件便極之昂貴(有機會貴過一盒新車)

作者: steven58228    時間: 2007-6-11 14:07
感謝您的回覆,那再請問一下香港是否有二手交換拍賣的網站或是剛好有人願意低價出脫拖車頭呢?因為買新車來改裝實在有點浪費.因為我想買黑騎士然後換掉車廂改成SCINAN,所以才會提出如此的問題,因為技術方面沒問題,但是買不到材料就比較麻煩,您改的拖車很棒,尤其是volvo改成貨車這也是我參考的目標之一,還麻煩您告知是否有方式解決?謝謝
Best Regards
steven
作者: donhk1982    時間: 2007-6-11 14:49
原帖由 steven58228 於 2007-6-11 14:07 發表
感謝您的回覆,那再請問一下香港是否有二手交換拍賣的網站或是剛好有人願意低價出脫拖車頭呢?因為買新車來改裝實在有點浪費.因為我想買黑騎士然後換掉車廂改成SCINAN,所以才會提出如此的問題,因為技術方面沒問題 ...

什麼是黑騎士??有冇相??
作者: Doughboy    時間: 2007-6-11 14:54
原帖由 donhk1982 於 2007-6-11 14:49 發表

Dark Knight?
作者: toyotali2000    時間: 2007-6-11 15:49
Knight hauler
作者: AltezzaMak    時間: 2007-6-11 15:54
原帖由 donhk1982 於 2007-6-10 20:49 發表

呢款掛
http://www.tamiya.com/japan/products/56313hauler/index.htm
作者: Doughboy    時間: 2007-6-13 00:02
勇兄, 請問用甚麼方法界得咁直? 我的用剧...斜了
作者: 有勇冇謀    時間: 2007-6-13 01:46
原帖由 Doughboy 於 2007-6-13 00:02 發表
勇兄, 請問用甚麼方法界得咁直? 我的用剧...斜了

只是用有紋膠紙,量好貼好, 再用普通介刀前後介幾下便可張其屈斷...
作者: Doughboy    時間: 2007-6-13 10:18
原帖由 有勇冇謀 於 2007-6-13 01:46 發表

只是用有紋膠紙,量好貼好, 再用普通介刀前後介幾下便可張其屈斷...

THX

作者: boo814    時間: 2007-6-17 11:17
勇兄...請問你條萬向係邊搵到
係咪咩長度都ok
因為我架車爭呢樣野就可以再出街玩架喇

作者: Doughboy    時間: 2007-6-17 12:41
係咪咩長度都ok
因為我架車爭呢樣野就可以再出街玩架喇 [/quote]

是呀~船用萬向?
作者: alonso01    時間: 2007-6-17 13:39
請問你D萬向響邊度買﹐同埋幾銀呀?唔該
作者: chan951130    時間: 2007-6-17 14:29
原帖由 alonso01 於 2007-6-17 13:39 發表
請問你D萬向響邊度買﹐同埋幾銀呀?唔該

我也是
作者: boo814    時間: 2007-6-18 18:43
希望勇兄番黎解答
作者: 有勇冇謀    時間: 2007-6-19 02:29
原帖由 boo814 於 2007-6-17 11:17 發表
係咪咩長度都ok
因為我架車爭呢樣野就可以再出街玩架喇

迷底現在解開.....不過重有冇得賣....就真係一個.....

作者: coolboy    時間: 2007-6-19 04:08
原帖由 有勇冇謀 於 2007-6-19 02:29 發表

迷底現在解開.....不過重有冇得賣....就真係一個.....迷

咁你幾耐之前買先?
作者: tommy1218    時間: 2007-6-19 11:59
原帖由 有勇冇謀 於 2007-6-19 02:29 發表

迷底現在解開.....不過重有冇得賣....就真係一個.....迷

呢條萭向其實田宮其它車都有,例如F35O、CC01底盤(福士越野車)、三隻Pajor等!
作者: 有勇冇謀    時間: 2007-6-20 01:11
原帖由 tommy1218 於 2007-6-19 11:59 發表

呢條萭向其實田宮其它車都有,例如F35O、CC01底盤(福士越野車)、三隻Pajor等!

YES..CC01 個條重可以, 但 F-350個條前後都係伸縮, 改唔到..&不過都要訂la...

作者: alonso01    時間: 2007-6-20 02:25
原帖由 有勇冇謀 於 2007-6-20 01:11 發表

YES....不過要訂la...

其實出KWS D鋪頭訂零件﹐佢地會唔會食我地水?
作者: boo814    時間: 2007-6-20 18:27
我係屯門一間模型鋪買左喇
仲有d現貨...不過唔係孖星出
係京商同topcad出o既...夾埋都係1xx...
不過鏍絲位唔係3mm...係4mm
睇圖啦

登錄/註冊後可看大圖

作者: hoching    時間: 2007-6-20 22:50
原帖由 boo814 於 2007-6-20 18:27 發表
我係屯門一間模型鋪買左喇
仲有d現貨...不過唔係孖星出
係京商同topcad出o既...夾埋都係1xx...
不過鏍絲位唔係3mm...係4mm
睇圖啦

登錄/註冊後可看大圖

但係條軸係4mm星星軸心係5mm要改大!
作者: AltezzaMak    時間: 2007-6-20 23:08
請問有冇伸縮功能架?
作者: HF3648    時間: 2007-6-20 23:10
原帖由 AltezzaMak 於 2007-6-20 23:08 發表
請問有冇伸縮功能架?

呢隻應該冇
作者: 有勇冇謀    時間: 2007-6-21 01:30
原帖由 HF3648 於 2007-6-20 23:10 發表

呢隻應該冇

冇就唔合用 la.....
作者: 中山利達~天津龍    時間: 2007-6-21 03:24
無申縮架~~~有我買左啦
作者: james891031    時間: 2007-6-21 04:34
我淨係想要kyosho果舊頭
我個波箱同孖擔係放埋一齊
作者: Doughboy    時間: 2007-6-21 09:50
我淨係想要kyosho果舊頭
我個波箱同孖擔係放埋一齊 [/quote]

孖擔上下movement會影响去行程波箱, 點解決?
作者: rocky    時間: 2007-6-21 10:45
請問屯門間模型鋪係邊度架?
行開果度都去睇下有d乜好野咁用先。
作者: james891031    時間: 2007-6-21 23:33
我用索帶札住波箱狗骨杯同尾擔狗骨杯
又唔見佢有咩事
作者: AltezzaMak    時間: 2007-6-21 23:48
原帖由 james891031 於 2007-6-21 05:33 發表
我用索帶札住波箱狗骨杯同尾擔狗骨杯
又唔見佢有咩事

有冇相睇下?
作者: 中遠    時間: 2007-6-22 00:04
部野幾時郁得,七一可以拉。。。
作者: james891031    時間: 2007-6-22 00:05
標題: 回復 #41 AltezzaMak 的帖子
拆晒

架車改緊做巴士
作者: 有勇冇謀    時間: 2007-6-22 01:08
原帖由 中遠 於 2007-6-22 00:04 發表
部野幾時郁得,七一可以拉。。。

邊有咁快....都話要秘密進行..........
作者: 中遠    時間: 2007-6-22 10:38
秘密進行,今神泌。。。
作者: tommy1218    時間: 2007-6-22 14:05
原帖由 有勇冇謀 於 2007-6-20 01:11 發表

YES..CC01 個條重可以, 但 F-350個條前後都係伸縮, 改唔到..&不過都要訂la...

如果唔想改短可用F35O條萬向,由於佢可前後伸縮,所以最短係97mm而最長係112mm,以原裝波箱位計算出來第一至第二輪距係220mm至235mm,而本人之三擔Scania亦會採用! 不過要訂同埋10算計要120元

作者: 有勇冇謀    時間: 2007-6-22 14:43
原帖由 tommy1218 於 2007-6-22 14:05 發表 [url=http://bbs.rc-evo.com/redirect.php?goto=findpost&pid=487372&ptid=46490][/url]

如果唔想改短可用F35O條萬向,由於佢可前後伸縮,所以最短係97mm而最長係112mm,以原裝波箱位計算出來第一至第二輪距係220mm至235mm,而本人之三擔Scania亦會採用! 不過要 ...

萬向萬歲....
tommy兄...睇 o下 幾時有機會一齊玩....

作者: tommy1218    時間: 2007-6-22 15:43
原帖由 有勇冇謀 於 2007-6-22 14:43 發表

萬向萬歲....
tommy兄...睇 o下 幾時有機會一齊玩....

好呀!上次都未睇夠你架耀記8x4 另外想問下你架Scania輪距幾多?
作者: 有勇冇謀    時間: 2007-6-22 15:48
原帖由 tommy1218 於 2007-6-22 15:43 發表

好呀!上次都未睇夠你架耀記8x4 另外想問下你架Scania輪距幾多?

good...係小弟好好向你好好學習
頭擔 to 中擔 中心點: 22cm
作者: AltezzaMak    時間: 2007-6-24 12:31
想問下 升高屋仔,升高波箱, 係咪遷就兩個改左位既servo?
作者: 有勇冇謀    時間: 2007-6-24 18:59
原帖由 AltezzaMak 於 2007-6-24 12:31 發表
想問下 升高屋仔,升高波箱, 係咪遷就兩個改左位既servo?

升高屋仔及波箱係因為要升高 bumber&電架, 方便行街, 唔好撞 下 "爬" 及電池
移後波箱才是為了遷就兩個servo改位

作者: AltezzaMak    時間: 2007-7-9 12:26
嘩! 個油缸好靚喎~ 有冇得透露下用咩整?
作者: 有勇冇謀    時間: 2007-7-9 13:01
原帖由 AltezzaMak 於 2007-7-9 12:26 發表
嘩! 個油缸好靚喎~ 有冇得透露下用咩整?

師兄...check pm
作者: tommy1218    時間: 2007-7-9 23:16
升高屋仔後,側板會唔會升高少少就個殼?另外想問下個油缸幾錢買番來?在那裏買?
作者: 有勇冇謀    時間: 2007-7-9 23:42
原帖由 tommy1218 於 2007-7-9 23:16 發表
升高屋仔後,側板會唔會升高少少就個殼?另外想問下個油缸幾錢買番來?在那裏買?

唔升 la....屋仔只係升 o左 1cm 姐....
個油缸.....  check pm la>...
作者: Doughboy    時間: 2007-7-10 09:53
個油缸.....  check pm la>... [/quote]

好秘密的油缸......
作者: 有勇冇謀    時間: 2007-7-10 10:27
原帖由 Doughboy 於 2007-7-10 09:53 發表
個油缸.....  check pm la>...

好秘密的油缸...... [/quote]
不是秘密, 各位想知, 小弟都可以pm比你...不過費是好似幫人賣廣告組....
作者: Doughboy    時間: 2007-7-10 10:56
不過費是好似幫人賣廣告組.... [/quote]

不要哭 , 不過真係好正!!
作者: 有勇冇謀    時間: 2007-7-16 16:03
公告: 第一層 郡仕 surface 1000 底灰 完全失敗
作者: Doughboy    時間: 2007-7-16 16:36
公告: 第一層 郡仕 surface 1000 底灰 完全失敗 [/quote]

WHY??
作者: 有勇冇謀    時間: 2007-7-16 16:40
標題: 回復 #60 Doughboy 的帖子
昨晚噴...唔明係濕度高定係心急噴厚 o左, d油出曬水, 重好似月球表面....一個個窿....唉.....
作者: AltezzaMak    時間: 2007-7-16 17:03
原帖由 有勇冇謀 於 2007-7-15 22:40 發表
昨晚噴...唔明係濕度高定係心急噴厚 o左, d油出曬水, 重好似月球表面....一個個窿....唉.....

昨天落過雨喎, 濕度高
作者: Doughboy    時間: 2007-7-16 17:51
濕度高 冇計
作者: Doughboy    時間: 2007-7-25 10:25
勇兄噴得好鬼立立令
作者: chan951130    時間: 2007-7-25 10:51
勇兄出手
作者: AltezzaMak    時間: 2007-7-25 11:42
快手喎, 我噴晒底油咋~
作者: 有勇冇謀    時間: 2007-7-25 11:47
標題: 回復 #66 AltezzaMak 的帖子
原帖由 chan951130 於 2007-7-25 10:51 發表
勇兄出手

原帖由 Doughboy 於 2007-7-25 10:25 發表
勇兄噴得好鬼立立令

多謝...過獎la>..

唔係呀, 屋仔, 車頂, 頂擾流, 屋仔角, 一對尾沙板...連灰都末噴...

作者: AltezzaMak    時間: 2007-7-29 00:43
強呀! 鮮紅色!

兩只尾沙板訂左幾銀?
作者: 有勇冇謀    時間: 2007-7-29 01:54
原帖由 AltezzaMak 於 2007-7-29 00:43 發表
強呀! 鮮紅色!

兩只尾沙板訂左幾銀?

"創x"訂....$110...very expensive...
作者: ka1029    時間: 2007-7-29 03:05
同我一樣TS49 色WOR
作者: Ooo盛ooO    時間: 2007-7-29 19:05
鋁片幾錢幾大塊???邊到有得買???
作者: alonso01    時間: 2007-7-29 19:17
原帖由 Ooo盛ooO 於 2007-7-29 19:05 發表
鋁片幾錢幾大塊???邊到有得買???

5金鋪有wor, 基本上咩size都有﹐幾$$就唔清楚
作者: 有勇冇謀    時間: 2007-7-30 01:39
原帖由 ka1029 於 2007-7-29 03:05 發表
同我一樣TS49 色WOR

sorry....小弟架車係 郡仕 79號 SHINE RED (紅色的一種) 噴油...\
寫清楚D....廢事比 D 師兄 寸都唔知咩事....
作者: alonso01    時間: 2007-7-30 02:48
原帖由 有勇冇謀 於 2007-7-29 01:54 發表

"創x"訂....$110...very expensive...

嘩﹐跟說明書後面對返港紙都係70幾蚊﹐上tamiyausa.com 都係80幾蚊﹐仲要包埋part P既所有野﹐創X食水真係深﹐斷估$110淨係2塊沙板喇................如果tamiyausa有得送貨去香港就好lu
作者: 有勇冇謀    時間: 2007-7-30 10:05
原帖由 alonso01 於 2007-7-30 02:48 發表

嘩﹐跟說明書後面對返港紙都係70幾蚊﹐上tamiyausa.com 都係80幾蚊﹐仲要包埋part P既所有野﹐創X食水真係深﹐斷估$110淨係2塊沙板喇................如果tamiyausa有得送貨去香港就好lu

師兄...訂零件係咁嫁la...你有權選擇唔訂, $110 係成份 parts, "創x" 係收 10算 連運費, 約$110, 另外有d模型鋪有得訂, 收你 6-7算, 但運費另計, 條數差唔多或者仲貴.
一係你識d日本朋友幫你係日本訂, 寄比你但唔收郵費; 再唔係買多一架新車翻 o黎, 留起自己要的零件, 其他全部賣矖佢, 可能會有賺添...(不過有人要先得)...
作者: 有勇冇謀    時間: 2007-7-30 10:08
小弟於初期設定時也攪錯了, 不知bumber 原來同頭側沙板有關連, 只想到升高bumber多d(15mm), 但原來要成組 o野 升, 所以最後係 bumber & 頭沙板只升 10mm, sorry 小弟會盡快更正
作者: tommy1218    時間: 2007-7-30 21:25
原帖由 有勇冇謀 於 2007-7-30 01:39 發表

sorry....小弟架車係 郡仕 79號 SHINE RED (紅色的一種) 噴油...\
寫清楚D....廢事比 D 師兄 寸都唔知咩事....

哈哈!同我架FM12同一隻色!
作者: chan951130    時間: 2007-7-30 21:41
可唔可以比多D你
部VOLVOFM12相我睇
作者: tommy1218    時間: 2007-7-30 22:02
原帖由 chan951130 於 2007-7-30 21:41 發表
可唔可以比多D你
部VOLVOFM12相我睇

之前出過post,自己搵下
作者: chan951130    時間: 2007-7-30 22:29
我搵不到
作者: tommy1218    時間: 2007-7-30 23:27
原帖由 chan951130 於 2007-7-30 22:29 發表
我搵不到

唔知點解好似冇左,搵唔番
作者: 有勇冇謀    時間: 2007-8-1 09:55
哈哈!同我架FM12同一隻色!

淨係紅色都就 o黎 用 o左 10支 la....
作者: kwboy    時間: 2007-8-1 10:02
原帖由 有勇冇謀 於 2007-8-1 09:55 發表

要令就係咁嫁la
你仲係成架紅色tim  10支正常-.-"
作者: AltezzaMak    時間: 2007-8-1 12:49
原帖由 kwboy 於 2007-7-31 16:02 發表

要令就係咁嫁la
你仲係成架紅色tim  10支正常-.-"

10支?! 車身色最多都係噴3層, 我之前部FH12都係用左4支橙色, 噴得多層會深色左喎~ 令唔令我認為光油重要D, 都係噴左4支咋

作者: kwboy    時間: 2007-8-1 14:52
小弟架黑色雞雞噴極都係咁黑
冇分別
哈哈
作者: tommy1218    時間: 2007-8-1 23:13
原帖由 有勇冇謀 於 2007-8-1 09:55 發表

10支咁多? 我架FM12用左2支噴灰,3支紅色(79),3支力架! 不過可能你連下身都噴埋,所以要多D!
作者: 有勇冇謀    時間: 2007-8-2 00:47
原帖由 tommy1218 於 2007-8-1 23:13 發表

10支咁多? 我架FM12用左2支噴灰,3支紅色(79),3支力架! 不過可能你連下身都噴埋,所以要多D!

我諗係因為 scania 車殼分開太多部件, 加上小弟連尾沙板x4, 側擾流 & 尾燈殼都噴 所以用咁多油..
作者: tommy1218    時間: 2007-8-2 00:51
原帖由 有勇冇謀 於 2007-8-2 00:47 發表

我諗係因為 scania 車殼分開太多部件, 加上小弟連尾沙板x4, 側擾流 & 尾燈殼都噴 所以用咁多油..

仲會噴力架嗎? 睇見你架車快完成 ,我架已停工成個月了!
作者: 有勇冇謀    時間: 2007-8-2 01:00
原帖由 tommy1218 於 2007-8-2 00:51 發表

仲會噴力架嗎? 睇見你架車快完成 ,我架已停工成個月了!

已噴了一層光油la....睇下用完磨亮膏 O 唔 OK 先....
架車仲有排攪, 屋仔末整過,
Tommy兄, 另外想問 o下 新燈個開關制 放係屋仔內, 係唔係唔可以用開關制個殼??
作者: tommy1218    時間: 2007-8-2 23:46
原帖由 有勇冇謀 於 2007-8-2 01:00 發表

已噴了一層光油la....睇下用完磨亮膏 O 唔 OK 先....
架車仲有排攪, 屋仔末整過,
Tommy兄, 另外想問 o下 新燈個開關制 放係屋仔內, 係唔係唔可以用開關制個殼??

不能加殼
作者: 乳細無增    時間: 2007-8-4 15:08
原帖由 tommy1218 於 2007-7-30 23:27 發表

唔知點解好似冇左,搵唔番

格離台活動區我以前見過有相,你自已去搵下
作者: alonso01    時間: 2007-8-4 18:25
勇哥﹐你尾擔唔諗住用避震筒呀? 淨係靠葉片彈簧?
作者: limpian    時間: 2007-8-4 23:21
好靚!!中毒!!
作者: 有勇冇謀    時間: 2007-8-5 01:02
原帖由 alonso01 於 2007-8-4 18:25 發表
勇哥﹐你尾擔唔諗住用避震筒呀? 淨係靠葉片彈簧?

唔係, 要用, 不過要上好沙板先姐.....
作者: tommy1218    時間: 2007-8-5 01:11
原帖由 有勇冇謀 於 2007-6-10 01:10 發表
4 留位作過程分享
到最重要的噴油程序..
噴 o左 一層白底灰, 兩層紅色, 一層光油..靚矖
25/7 剛收到的尾沙板, 立即推入噴油房上色
雞 也母 下身已噴油完成.....但上身完全 ...

打直個開關制?
作者: 有勇冇謀    時間: 2007-8-5 01:28
標題: 回復 #95 tommy1218 的帖子
yes...慳翻d 位, 可以整內籠, 唔好浪費 o左 個 透明大銀幕
作者: AltezzaMak    時間: 2007-8-6 23:47
點解拖架燈線插的孔, 整大左既? 有咩搞作?
作者: 有勇冇謀    時間: 2007-8-6 23:50
原帖由 tommy1218 於 2007-8-5 01:11 發表

打直個開關制?

全新打造, 歡迎下載
[attach]102686[/attach]

作者: a4b6cheung    時間: 2007-8-7 00:41
我想請教如何處理噴完油後個D未剪的水口位呀??
作者: 有勇冇謀    時間: 2007-8-7 10:08
原帖由 a4b6cheung 於 2007-8-7 00:41 發表
我想請教如何處理噴完油後個D未剪的水口位呀??

都係就咁 cut 翻平 & 補油 , 不過多數都係d 睇唔到的地方先會咁做, 最好都係 cut 晒出 o黎, 先噴油就靚仔晒

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2