RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 飄移練習短片 [打印本頁]

作者: Buildinglung    時間: 2008-2-10 14:36
標題: 飄移練習短片
要飄移飄得好, 唔係一定要有架好貴既車架或者電設備, 最緊要係基本工練得好!
小弟唸左4個練習飄移既方法 , 大家唔嫌棄既, 防試下丫

1) 沿圓心自轉 ~ 練習轉向及油門控制, 保持橫滑。 http://hk.youtube.com/watch?v=N5kUgCvzPB0
2) 沿不同圓心自轉 ~ 練習轉向及油門控制, 保持橫滑到目標距離。 http://hk.youtube.com/watch?v=onr_t0wchHY
3) 兜8字 ~ 練習轉向及油門控制, 到目標位置做重心轉移令車轉向。 http://hk.youtube.com/watch?v=nO3goFVW0V4
4) 複合練習 http://hk.youtube.com/watch?v=k4-Co8csbxc

對於附頁既資料(並非完全原文意思), 我加少少描述.....但首先假設大家係用電子變速同類比轉向(可調角度)!http://www.takaratomy.co.jp/products/drift_pkg/howto.htm

基本編:

Step 1: 點先可以令架車"開始"飄移呢?

係就係扭住個轉向俾油, 但係唔係"Full雞", 嘗試由起步慢慢將速度提升, 直至車呔打滑(保持扭呔動作及hold住油門), 呢個時候架車就開始飄移(橫滑),先感受飄移的第一步!!

Step 1.5: 點先可以令架車在目標位置開始飄移呢?

當掌握到架車去道哪個速度會開始飄移之後,就要練習掌握點先可以令架車在目標位置開始飄移! 可以在目標""開始""飄移位置地上做個記号, 緊記而唔係在一大片平地上萬無目的打圈。而方法係定點起步以定速向前行, 到達目標位置前就要將車速提升至可以令架車開始飄移既車速同時扭呔!練習掌握油門及呔盤既控制令架車在目標位置開始飄移!!

Step 2: 點先可以令架車保持飄移到目標位置?

當掌握到架車可以在目標位置開始飄移之後呢, 就要進一步令到架車保持飄移去到目標位置喇! 咁架車橫滑緊喇, 跟住點做呢? 用附頁Step 2圖例, 先在地上Mark好目標圓心及目標開始飄移位置, 之後用返Step 1.5既方法令架車開始飄移,當車進入目標圓心就要視符架車既反應做動作喇。(每架車都有唔同特性,不同裝配都會有所不同, 現以頭尾直濕,fulltime四驅舉例)
~Hold住油門及放呔可令架車保持橫滑
~加大油門或Hold住轉向(向圓心)或同時加大油門及Hold住轉向可增加向圓心的轉向角度
~減油門或反圓心方向轉向或同時減油門及反圓心方向轉向可減少向圓心的轉向角度

本人絕對唔係高手,  只係練得多就熟手姐 , 如果想跑track飄得好, 我相信練習係唔少得呢 !!!!

作者: WallaceNg    時間: 2008-2-10 14:44
唔錯喎
作者: beat    時間: 2008-2-10 14:54
標題: 回復 1# 的帖子
nice drift buddy
作者: soilderman83    時間: 2008-2-10 14:56
Thanks for sharing!It's a nice drift!But is it need a good setting to conduct a good drift?Or no need to point at setting,just more training?Also,ae you use yokomo or TT01?Which tire are u use?Is tire are most important in drift?Thanks!

作者: gegegum    時間: 2008-2-10 15:20
好有heart分享!
作者: ELVINO    時間: 2008-2-10 16:00
手車幾掂woo!!!!!!
作者: Buildinglung    時間: 2008-2-10 17:25
原帖由 soilderman83 於 2008-2-10 14:56 發表
Thanks for sharing!It's a nice drift!But is it need a good setting to conduct a good drift?Or no need to point at setting,just more training?Also,ae you use yokomo or TT01?Which tire are u use?Is tire ...

Setting好重要,但好睇個人喜好同手勢! 但我今次呢部係全車原裝既YOKOMO Drift Package Type B. 絕對係原裝Setting!!
呔就要視符場地,我今次就用左Active既火石呔!
作者: jypepe    時間: 2008-2-10 17:34
好有HEART O既 毒呀
作者: ERIXON    時間: 2008-2-10 18:06
好掂呀!
龍兄~
作者: magic-vtec    時間: 2008-2-10 18:18
多個有效提升基本功夫既practice
當中exercise 1同exercise 3
新手可以先由3~4隻碟開始練,
可將碟既數量同距離漸漸減少,
隨之亦將車速慢慢提高
Buildinglung兄...等睇好戲呀,加油...

作者: rk2    時間: 2008-2-10 18:19
thanks for sharing, actually : patrice make perfect ! can you show us the picture without shell ?
作者: checkie    時間: 2008-2-10 21:15
誠意之作,不過好似轉左灣唔夠右灣熟,加油呀~~~
作者: Buildinglung    時間: 2008-2-10 22:27
原帖由 magic-vtec 於 2008-2-10 18:18 發表
多個有效提升基本功夫既practice
當中exercise 1同exercise 3
新手可以先由3~4隻碟開始練,
可將碟既數量同距離漸漸減少,
隨之亦將車速慢慢提高
Buildinglung兄...等睇好戲呀,加油...

呢個只係基本既練習方法, 未係最全面.....
高速飄移練習不曰推出

作者: Buildinglung    時間: 2008-2-10 22:31
原帖由 rk2 於 2008-2-10 18:19 發表
thanks for sharing, actually : patrice make perfect ! can you show us the picture without shell ?

你講得好啱! 不斷練習才能達至完美!
你想睇車架??? 架車放左響車尾箱,聽日upload

作者: 保時捷    時間: 2008-2-10 22:35
師兄你玩左車幾耐?
我玩左1個月到,總係飄得唔好
作者: Buildinglung    時間: 2008-2-10 22:35
原帖由 checkie 於 2008-2-10 21:15 發表
誠意之作,不過好似轉左灣唔夠右灣熟,加油呀~~~

多謝! !!  
今朝好凍呢.... 段片都聽倒d風好强勁呀..... 所以失準law....
作者: Buildinglung    時間: 2008-2-10 22:37
原帖由 保時捷 於 2008-2-10 22:35 發表
師兄你玩左車幾耐?
我玩左1個月到,總係飄得唔好

我玩左好耐架喇....HAhaha

你揸邊款車架???

作者: 保時捷    時間: 2008-2-10 22:43
原帖由 Buildinglung 於 2008-2-10 22:37 發表

我玩左好耐架喇....HAhaha

你揸邊款車架???  

我玩ta04s,已經整左紙巾!!
作者: Buildinglung    時間: 2008-2-10 22:52
原帖由 保時捷 於 2008-2-10 22:43 發表

我玩ta04s,已經整左紙巾!!

主要係皮帶車重量比例與行軸車不同, 相對Setting就有所不同...先可配合車架玩飄移!

TA-04S係短陣就比較無正常車陣咁穩定喇....

作者: soilderman83    時間: 2008-2-10 22:56
Thanks for sharing!Where are you play drift?If I have time,I want to join you to learn!
作者: 保時捷    時間: 2008-2-10 22:57
原帖由 Buildinglung 於 2008-2-10 22:52 發表

主要係皮帶車重量比例與行軸車不同, 相對Setting就有所不同...先可配合車架玩飄移!

TA-04S係短陣就比較無正常車陣咁穩定喇....  

我整左紙巾,正唔正確?
同埋我應該點調較架車?
作者: Buildinglung    時間: 2008-2-10 23:34
原帖由 soilderman83 於 2008-2-10 22:56 發表
Thanks for sharing!Where are you play drift?If I have time,I want to join you to learn!

http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=70584

我地臨華會響九龍灣每星期六都有聚會!歡迎加入一齊飄!
作者: Buildinglung    時間: 2008-2-10 23:37
原帖由 保時捷 於 2008-2-10 22:57 發表

我整左紙巾,正唔正確?
同埋我應該點調較架車?

你玩緊牙差???乜野油壓彈弓???幾多turn摩打???玩緊乜呔???
作者: 保時捷    時間: 2008-2-10 23:40
原帖由 Buildinglung 於 2008-2-10 23:37 發表

你玩緊牙差???乜野油壓彈弓???幾多turn摩打???玩緊乜呔???

我整左紙巾係個差杯齒到~
原裝油壓彈弓(換左油)~
摩打係25t~
玩緊套星星的飄移呔~
作者: zsads    時間: 2008-2-10 23:47
小弟一愚問..
咩係重心飄移?
飄移有邊幾類?
請勿見怪

作者: soilderman83    時間: 2008-2-10 23:47
原帖由 Buildinglung 於 2008-2-10 23:34 發表

http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=70584

我地臨華會響九龍灣每星期六都有聚會!歡迎加入一齊飄!

Thanks!I also want to know which type of motor will use for drift?Black pig is it OK?Sorry for so many question,as I want to count the buget to play drift,is it expensive than racing?I guess drift no need to make many modiflication,just spend money for tires only,isn't it?If yes,I think it is not expensive to play drift as the speed is not fast,the damage is less...
作者: Buildinglung    時間: 2008-2-10 23:49
原帖由 保時捷 於 2008-2-10 23:40 發表

我整左紙巾係個差杯齒到~
原裝油壓彈弓(換左油)~
摩打係25t~
玩緊套星星的飄移呔~

1) 如果你唸住都係主力玩飄移,個牙差不如用膠痴左佢啦
2)油壓, 彈弓, 油壓油, 摩打都唔洗搞住 ! 換左套真正既飄移呔先 .....星星果套太咬喇! 你試下Active 隻火石呔丫! 正好多Ga

作者: 保時捷    時間: 2008-2-10 23:53
1)啫係用膠痴左個齒差杯佢?(用咩膠痴會好d)
2)用02呔得唔得的?
作者: Buildinglung    時間: 2008-2-11 00:10
原帖由 zsads 於 2008-2-10 23:47 發表
小弟一愚問..
咩係重心飄移?
飄移有邊幾類?

係"重心轉移".....打8字由轉右灣(車重心在左側),到8字中心,撑握油門及反方向轉向令重心移至右側達至飄移轉左灣。

幾多類我就唔清楚喇 ...

而我既飄移就係以一定的扭力及轉數, 令到車呔打滑, 令車架懸浮於地面上前進,達致滑行先, 再利用轉向及油門控制入彎. 至於飄得好唔好就好睇掌握架車既重心喇....

我d都係愚見,有錯勿插...
作者: WallaceNg    時間: 2008-2-11 00:20
你的set toe in用唔用工具架?我冇工具,只係用肉眼set 炸
作者: Buildinglung    時間: 2008-2-11 00:21
原帖由 soilderman83 於 2008-2-10 23:47 發表

Thanks!I also want to know which type of motor will use for drift?Black pig is it OK?Sorry for so many question,as I want to count the buget to play drift,is it expensive than racing?I guess drift n ...

1) 其實23T會好d, 轉數同扭力都平均d
2) 車架就建議 YOKOMO Drift Package Type B, 唔係星星車架飄唔倒, 只不過星星車執番option野, 不如買YOKOMO.....唔洗煩!又有D1殼又啤軨又剩....
3) 一套Active火石呔, 玩到約40排電...夠唔夠抵???
4) 如果你有電變, Servo, 接收咁計! 車$1200 摩打$180 火石呔$ 160

作者: Buildinglung    時間: 2008-2-11 00:26
原帖由 保時捷 於 2008-2-10 23:53 發表
1)啫係用膠痴左個齒差杯佢?(用咩膠痴會好d)
2)用02呔得唔得的?

1) 其實即係唔要差速,變佢做直濕而已
2) 02呔都要睇場地, 暫時試過Active火石呔就多數場地都得

作者: 保時捷    時間: 2008-2-11 00:31
原帖由 Buildinglung 於 2008-2-11 00:26 發表

1) 其實即係唔要差速,變佢做直濕而已
2) 02呔都要睇場地, 暫時試過Active火石呔就多數場地都得

1)我fd都同我講左,但你同我講用膠痴
我一時間諗唔到用咩膠痴
作者: Buildinglung    時間: 2008-2-11 00:34
原帖由 WallaceNg 於 2008-2-11 00:20 發表
你的set toe in用唔用工具架?我冇工具,只係用肉眼set 炸

車尾用臂碼, 車頭用set車碟, 響張平既台上面畫兩條平衡線, 將車頭兩隻set車碟貼在平衡線上咪0度teo-in law!
要幾多度咪畫條幾多度既線law....
我有Camber尺,所以set Camber唔洗咁麻煩

作者: Buildinglung    時間: 2008-2-11 00:36
原帖由 保時捷 於 2008-2-11 00:31 發表

1)我fd都同我講左,但你同我講用膠痴
我一時間諗唔到用咩膠痴

AA膠OK!!!
將差速杯與差速殼痴實ok@
作者: soilderman83    時間: 2008-2-11 00:36
原帖由 Buildinglung 於 2008-2-11 00:21 發表

1) 其實23T會好d, 轉數同扭力都平均d
2) 車架就建議 YOKOMO Drift Package Type B, 唔係星星車架飄唔倒, 只不過星星車執番option野, 不如買YOKOMO.....唔洗煩!又有D1殼又啤軨又剩....
3) 一套Active火石呔, 玩 ...

I think drift package plus also good,let me think think sin,thanks!you are so helpful!
作者: Buildinglung    時間: 2008-2-11 00:39
原帖由 soilderman83 於 2008-2-11 00:36 發表

I think drift package plus also good,let me think think sin,thanks!you are so helpful!

No Thanks!!!!You are welcome

Sataday night come to join us to drift!!!
作者: 保時捷    時間: 2008-2-11 00:40
原帖由 Buildinglung 於 2008-2-11 00:36 發表

AA膠OK!!!

唔該哂你,我依家試下先~!
作者: hang44    時間: 2008-2-11 00:44
原帖由 soilderman83 於 2008-2-11 00:36 發表

軍佬快d整架一齊黎玩la
作者: WallaceNg    時間: 2008-2-11 00:50
原帖由 Buildinglung 於 2008-2-11 00:34 發表

車尾用臂碼, 車頭用set車碟, 響張平既台上面畫兩條平衡線, 將車頭兩隻set車碟貼在平衡線上咪0度teo-in law!
要幾多度咪畫條幾多度既線law....
我有Camber尺,所以set Camber唔洗咁麻煩  

咁攪法咁仲煩!
作者: Buildinglung    時間: 2008-2-11 00:53
原帖由 WallaceNg 於 2008-2-11 00:50 發表

咁攪法咁仲煩!

無錢 = 無計, 唯有用腦啦...HAHA
作者: Buildinglung    時間: 2008-2-11 00:55
原帖由 hang44 於 2008-2-11 00:44 發表

軍佬快d整架一齊黎玩la

軍佬係你d朋友仔???
作者: kinfun    時間: 2008-2-11 02:37
我都係TT01D...係咪頭尾直會好飄D架.?
作者: WallaceNg    時間: 2008-2-11 02:41
原帖由 kinfun 於 2008-2-11 02:37 發表

頭單尾直會好d
作者: kinfun    時間: 2008-2-11 02:56
原帖由 WallaceNg 於 2008-2-11 02:41 發表

頭單尾直會好d

尾直可以塞紙巾..但頭未有頭單...咁點好..?
作者: StarBuck    時間: 2008-2-11 02:56
我都就黎出部PLUS黎玩
作者: Buildinglung    時間: 2008-2-11 10:43
原帖由 kinfun 於 2008-2-11 02:37 發表

Just depends on how you drive... i prefer 頭尾直會好飄D
作者: Buildinglung    時間: 2008-2-11 12:40
原帖由 StarBuck 於 2008-2-11 02:56 發表
我都就黎出部PLUS黎玩

Plus版同Package版多左d乜???
作者: WallaceNg    時間: 2008-2-11 12:55
原帖由 Buildinglung 於 2008-2-11 12:40 發表

Plus版同Package版多左d乜???  

plus會多d改件
作者: Buildinglung    時間: 2008-2-11 12:58
原帖由 WallaceNg 於 2008-2-11 12:55 發表

plus會多d改件

例如呢????無殼喎....好似呔軡都無....
作者: zsads    時間: 2008-2-11 13:04
有軑有鈴(係咪飄軑就唔多記得 )
有金屬油壓,前後膠直,金屬中軸
碳纖維混膠做既加硬底盤....好似有埋金屬啤o令
好似有toe in out/camber其中一樣
我都儲緊$買
殼就要另外配

作者: StarBuck    時間: 2008-2-11 13:07
原帖由 zsads 於 2008-2-11 13:04 發表
我都儲緊$買
殼就要另外配

聽良哥講好似MASTER低D呀
作者: WallaceNg    時間: 2008-2-11 13:07
原帖由 zsads 於 2008-2-11 13:04 發表
好似有toe in out/camber其中一樣
我都儲緊$買
殼就要另外配

呔好似係比個02呔
作者: zsads    時間: 2008-2-11 13:15
長遠計master係會抵d既
如果唔係要碳底/全面金屬化
master係全部改裝都齊
不過$就貴多差唔多成千
好似我ed中2慢慢改裝又唔等得既人就o岩玩
作者: zsads    時間: 2008-2-11 13:20
引用fungkc233兄係另一帖講過既野:

''飄移~車既改裝唔係最重要,重要係練習技術,唔係部車貴,多改裝就一定好好飄
對於一個未玩過飄移的新手(我)來講,比一部package or master 我,我都唔feel到有咩分別,因為我技術唔好,因此我買左package!!
當我技術好d之後,我先至去改裝,另到自己飄移動作更美麗!!
(個人意見,只作參考)''
作者: WallaceNg    時間: 2008-2-11 13:29
買部drift plus夠曬玩有餘 不過我自己都係用tt01,都非常咁好飄
作者: Buildinglung    時間: 2008-2-11 13:54
原帖由 zsads 於 2008-2-11 13:20 發表
引用fungkc233兄係另一帖講過既野:

''飄移~車既改裝唔係最重要,重要係練習技術,唔係部車貴,多改裝就一定好好飄
對於一個未玩過飄移的新手(我)來講,比一部package or master 我,我都唔feel到有咩分別,因為我技術 ...

Yes!! you are right!! I agreed with you, as i said at page 1

" 要飄移飄得好, 唔係一定要有架好貴既車架或者電設備, 最緊要係基本工練得好!"
作者: Buildinglung    時間: 2008-2-11 13:56
原帖由 zsads 於 2008-2-11 13:15 發表
長遠計master係會抵d既
如果唔係要碳底/全面金屬化
master係全部改裝都齊
不過$就貴多差唔多成千
好似我ed中2慢慢改裝又唔等得既人就o岩玩

I also use the Drift package Type B in the " Practice Movie" ...
作者: ERIXON    時間: 2008-2-11 14:45
我都想買架DM LTD,可惜唔夠銀彈~
作者: kinfun    時間: 2008-2-11 14:57
原帖由 ERIXON 於 2008-2-11 14:45 發表
我都想買架DM LTD,可惜唔夠銀彈~

邊度有得賣...幾多錢.?
作者: ERIXON    時間: 2008-2-11 15:11
原帖由 kinfun 於 2008-2-11 14:57 發表

邊度有得賣...幾多錢.?

KWS幾間都有,$2900左右~
作者: Buildinglung    時間: 2008-2-11 16:52
原帖由 ERIXON 於 2008-2-11 15:11 發表

KWS幾間都有,$2900左右~

My Drift Master Limited still in box never touch after open box checking...
作者: soilderman83    時間: 2008-2-11 17:16
'前後膠直'is it durable?Is Drift package type B without'前後膠直?
作者: Buildinglung    時間: 2008-2-11 17:22
原帖由 soilderman83 於 2008-2-11 17:16 發表
'前後膠直'is it durable?Is Drift package type B without'前後膠直?

Type B is included 前後膠直 already.

It's Durable, remember only use drift tire is ok!!!
作者: orochichu    時間: 2008-2-11 21:30
龍哥 我同你一樣我架Master Limited 都放左係hk屋企 不過我連 check 都冇 check 過 依架用黎收藏
原帖由 Buildinglung 於 2008-2-11 16:52 發表

My Drift Master Limited still in box never touch after open box checking...

作者: orochichu    時間: 2008-2-11 21:34
我架master 都用返左頭尾膠直 玩左三個星期覺得仲好用過鐵 上次用鐵泄得好快 今次做足功課 太多人講用膠都冇事 所以用返膠都冇野,就算個馬打咁快都冇爆膠
quote]原帖由 Buildinglung 於 2008-2-11 17:22 發表

登錄/註冊後可看大圖

Type B is included 前後膠直 already.

It's Durable, remember only use drift tire is ok!!! [/quote]
作者: hei630    時間: 2008-2-11 21:57
想問下火石呔係佢個名定係真係有火花架?如果夜晚玩真係有火花咁咪好唔像真囉??
作者: magic-vtec    時間: 2008-2-11 22:09
原帖由 hei630 於 2008-2-11 09:57 PM 發表
想問下火石呔係佢個名定係真係有火花架?如果夜晚玩真係有火花咁咪好唔像真囉??

嘛嘛地....ok咁啦
作者: 保時捷    時間: 2008-2-11 22:26
原帖由 Buildinglung 於 2008-2-11 00:36 發表

AA膠OK!!!

師兄,係咪將兩個齒差杯痴哂佢?
作者: magic-vtec    時間: 2008-2-11 22:31
原帖由 保時捷 於 2008-2-11 10:26 PM 發表

師兄,係咪將兩個齒差杯痴哂佢?

係痴實齒差杯入面d傘齒...
用aa膠都會番鬆.可以用熱溶膠
作者: 保時捷    時間: 2008-2-11 22:36
原帖由 magic-vtec 於 2008-2-11 22:31 發表

用aa膠都會鬆?
作者: StarBuck    時間: 2008-2-11 22:37
我聽日去買......PLUS啦=]
作者: herbert1    時間: 2008-2-11 22:42
原帖由 保時捷 於 2008-2-11 22:36 發表

用aa膠都會鬆?

1)熱溶膠
2)網膠
3)寶貼
4)紙巾

唔理乜方法總之要廢左差速既功能,咁你就成功啦
作者: 保時捷    時間: 2008-2-11 22:43
我試下加幾樣野,可能會好d........
作者: kinfun    時間: 2008-2-11 22:48
我整左啦...但我個原裝黑豬好似唔夠力咁..
作者: Buildinglung    時間: 2008-2-12 01:23
原帖由 magic-vtec 於 2008-2-11 22:31 發表

熱溶膠 is a good idea.......
作者: Buildinglung    時間: 2008-2-12 01:24
原帖由 herbert1 於 2008-2-11 22:42 發表

1)熱溶膠
2)網膠
3)寶貼
4)紙巾

唔理乜方法總之要廢左差速既功能,咁你就成功啦

HAHAHA!!! 隻隻都得!!!
作者: Buildinglung    時間: 2008-2-12 01:25
原帖由 kinfun 於 2008-2-11 22:48 發表
我整左啦...但我個原裝黑豬好似唔夠力咁..

Try 23turn... 轉數同扭力都平衡d
作者: kinfun    時間: 2008-2-12 01:26
原帖由 Buildinglung 於 2008-2-12 01:25 發表

Try 23turn... 轉數同扭力都平衡d

有無邊隻好介紹.?
作者: Buildinglung    時間: 2008-2-12 02:00
原帖由 kinfun 於 2008-2-12 01:26 發表

有無邊隻好介紹.?

孖星23turns 紅殼(TZ)加啤軨!
作者: kinfun    時間: 2008-2-12 02:08
原帖由 Buildinglung 於 2008-2-12 02:00 發表

孖星23turns 紅殼(TZ)加啤軨!

how much?
同埋我原雙星個電變駛唔駛換?
作者: Buildinglung    時間: 2008-2-12 02:27
原帖由 kinfun 於 2008-2-12 02:08 發表

how much?
同埋我原雙星個電變駛唔駛換?

1) Arround $200 連啤軨

2) 要喎...

作者: kinfun    時間: 2008-2-12 06:57
原帖由 Buildinglung 於 2008-2-12 02:27 發表

2) 要喎...

電變換邊隻好?
作者: WallaceNg    時間: 2008-2-12 08:58
原帖由 Buildinglung 於 2008-2-12 02:27 發表

2) 要喎...

加左bearing會好好多咩?
作者: WallaceNg    時間: 2008-2-12 09:13
同埋冇中單用頭尾直都好咩?
作者: Buildinglung    時間: 2008-2-13 16:27
原帖由 kinfun 於 2008-2-12 06:57 發表

電變換邊隻好?

Futaba MC330 , just arround $350
作者: Buildinglung    時間: 2008-2-13 16:29
原帖由 WallaceNg 於 2008-2-12 08:58 發表

加左bearing會好好多咩?

Sure la...減少左阻力,可以高轉數d....
作者: Buildinglung    時間: 2008-2-13 16:32
原帖由 WallaceNg 於 2008-2-12 09:13 發表
同埋冇中單用頭尾直都好咩?

我果4條片, 入面果部係Drift Package Type B, 正正就係頭尾直濕而無頭單無中單既Fulltime 四軀...
我個人覺得好控D
作者: 保時捷    時間: 2008-2-13 18:52
原帖由 Buildinglung 於 2008-2-13 16:32 發表

我果4條片, 入面果部係Drift Package Type B, 正正就係頭尾直濕而無頭單無中單既Fulltime 四軀...
我個人覺得好控D  

師兄,我已經照左你的方法做,架車真係飄得比以前靚好多,唔該哂你
依家要買呔,想問下98蚊連伶果d水喉呔得唔得?

作者: Buildinglung    時間: 2008-2-13 19:09
原帖由 保時捷 於 2008-2-13 18:52 發表

師兄,我已經照左你的方法做,架車真係飄得比以前靚好多,唔該哂你
依家要買呔,想問下98蚊連伶果d水喉呔得唔得?

果隻呔都飄倒架, 但Active 既火石呔會咬地d...你試左98果隻先丫!
作者: 保時捷    時間: 2008-2-13 19:11
但係聽其他人講98蚊連伶好貴,係唔係?
作者: Buildinglung    時間: 2008-2-13 19:17
原帖由 保時捷 於 2008-2-13 19:11 發表
但係聽其他人講98蚊連伶好貴,係唔係?

都唔係呀.....佢有得淨呔買既,大約60~70, 咁連铃都係98就差唔喇!
作者: 保時捷    時間: 2008-2-13 19:20
依家諗住買呔加電~
果排死人EP電,玩左幾次已經壞
我又要有排先可以換摩打同電變
作者: herbert1    時間: 2008-2-13 19:32
原帖由 保時捷 於 2008-2-13 19:20 發表
依家諗住買呔加電~
果排死人EP電,玩左幾次已經壞
我又要有排先可以換摩打同電變

你用乜差機先??? 雖然EP電唔耐用都不至於玩幾次就壞架喎
作者: 保時捷    時間: 2008-2-13 19:35
之前用左個冇cut電的
但係依家用左自動cut差機差一差已經話滿,係咪有問題?
作者: Buildinglung    時間: 2008-2-14 02:17
原帖由 保時捷 於 2008-2-13 19:35 發表
之前用左個冇cut電的
但係依家用左自動cut差機差一差已經話滿,係咪有問題?

你而家用緊乜差機???
作者: rk2    時間: 2008-2-14 17:14
原帖由 Buildinglung 於 2008-2-13 16:32 發表

我個人覺得好控D  

我部 TT-01 已用 TISSUE 改了尾直, 咁而家若改埋頭直,係未會好D 呢 ?
作者: Buildinglung    時間: 2008-2-14 17:17
原帖由 rk2 於 2008-2-14 17:14 發表

我部 TT-01 已用 TISSUE 改了尾直, 咁而家若改埋頭直,係未會好D 呢 ?   

如果係啱啱接觸飄移,我都建議玩頭尾直濕先.... 比較易控!!

作者: rk2    時間: 2008-2-14 17:21
thanks. will try this
作者: 保時捷    時間: 2008-2-14 22:14
原帖由 Buildinglung 於 2008-2-14 02:17 發表

你而家用緊乜差機???  

我依家轉用依部.......

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2