RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4704|回復: 45
打印 上一主題 下一主題
收起左側

請師兄指教,多謝先。

漂移十三 發表於 2009-4-9 04:39:54 | 只看該作者 回帖獎勵 |正序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
本人部yokomo master(用緊套64P既齒),但有個問題困擾左一段比較長既時間,思前向後都未能找到一個有效的辦法解決,求助于各位師兄,請打救下在下,多謝先。。
問題:部車無論入彎或者正常行駛時,部車都好似唔上力咁樣,入大彎想佢快少少,俾多D油,都唔明顯,硬系感覺好似拖住拖住咁去,但系檢查又無咩嘢拖,就系呼油唔上力。。。人地部車呼少少就呵呵聲咁去。。。
硬件:
EX-10 hiponit=80 油門曲綫=10%
LRP TC  加 8.5T有感
頭單,中直,尾直

另外我仲想打聽下~有感8.5T對應master車架需要最終傳動值系幾多?無刷的T數換算我又唔清楚。。整張表過我就實在最最多謝了!!(我準備換套48P齒)
請各位師兄幫幫忙,萬分感謝了。。。
Edde 發表於 2009-4-18 02:14:24 | 只看該作者
我架 BDM 都係用 LRP. SPX Bullet + x11 7.5 (x12 既 7.5 同 6.5 當時無貨)
架 "LCG 豬呼媽士打" 就用 Novak Drift Master + 7.5 (親番架車個名, 嘻嘻)

你既摩打齒同大齒分別係用咩 size?
DriftNoobie 發表於 2009-4-17 12:40

33 T and 96 T for 7.5 R, gear ratio is 7.09
DriftNoobie 發表於 2009-4-17 12:40:20 | 只看該作者
之前 Speed E-Pro 8.5 配 TC
而家 LRP x 12, 7.5 配 TC
贊同 bro. lung 1 留意 motor kv 數好過 R 數.

有空的話, 星期曰來玩陣 .....
Edde 發表於 2009-4-16 19:12

我架 BDM 都係用 LRP. SPX Bullet + x11 7.5 (x12 既 7.5 同 6.5 當時無貨)
架 "LCG 豬呼媽士打" 就用 Novak Drift Master + 7.5 (親番架車個名, 嘻嘻)

你既摩打齒同大齒分別係用咩 size?
Edde 發表於 2009-4-16 19:12:00 | 只看該作者
Edde 兄, 你用邊套 brushless 架?

而家我成日揍仔, 無時間出黎玩. 間中見亞仔左先係天台玩一陣車. 一聽見仔醒就要沖番落去朝聖.
DriftNoobie 發表於 2009-4-16 17:35

之前 Speed E-Pro 8.5 配 TC
而家 LRP x 12, 7.5 配 TC
贊同 bro. lung 1 留意 motor kv 數好過 R 數.

有空的話, 星期曰來玩陣 .....
DriftNoobie 發表於 2009-4-16 17:35:25 | 只看該作者
之前我都係用 37xx KV, 齒比搭 6. xx, esc 較 7,
發覺搭到上 7 咁上下的話, 大長灣尾段會無力再上, 但細灣就起油快些.
Edde 發表於 2009-4-16 16:32

Edde 兄, 你用邊套 brushless 架?

而家我成日揍仔, 無時間出黎玩. 間中見亞仔左先係天台玩一陣車. 一聽見仔醒就要沖番落去朝聖.
lung1 發表於 2009-4-16 16:48:40 | 只看該作者
低于4000KV少少,大概好似系3700KV多
漂移十三 發表於 16/4/2009 15:48

3700kv gear ratio around 5.0-6.0
u can try 5.5 first..
Edde 發表於 2009-4-16 16:32:16 | 只看該作者
低于4000KV少少,大概好似系3700KV多点
漂移十三 發表於 2009-4-16 15:48

之前我都係用 37xx KV, 齒比搭 6. xx, esc 較 7,
發覺搭到上 7 咁上下的話, 大長灣尾段會無力再上, 但細灣就起油快些.
 樓主| 漂移十三 發表於 2009-4-16 15:48:49 | 只看該作者
將hipoint set到最高, 電變punch set 7-8
搭返正確齒比就肯定無問題!
你隻8.5R 係咪姐係4000KV?
lung1 發表於 2009-4-16 09:34

低于4000KV少少,大概好似系3700KV多点
lung1 發表於 2009-4-16 09:34:05 | 只看該作者
將hipoint set到最高, 電變punch set 7-8
搭返正確齒比就肯定無問題!
你隻8.5R 係咪姐係4000KV?
minesr34gtr 發表於 2009-4-16 09:13:18 | 只看該作者
燒過 ESC 後, 你就會明白齒比的重要性.
Cepacol 發表於 2009-4-15 20:59

想當年用隻mc330搭19t玩drift,齒比搭細d都成日過熱cut電,
不過依家d ESC咁勁又勁風扇吹住,搭細d齒比都無問題,當然唔好過細la,
我到依家唔理咩場.都係同一motor同一齒比同一setting,原因一個字[懶]
magic-vtec 發表於 2009-4-15 23:36:50 | 只看該作者
Cepacol 發表於 2009-4-15 08:59 PM

其實玩Touring同M車齒比係好重要...
但Drift既齒比,由於hk多個比賽多唔限摩打...
我會用摩打就架車既動力...
大場...細場而家都係用緊同一隻摩打...
玩左咁耐我都係認為...
車架setting比起動力既輸出大細重要得多
Cepacol 發表於 2009-4-15 20:59:42 | 只看該作者
wowo0123 發表於 2009-4-15 11:27:36 | 只看該作者
其實條呔都唔grip, 有扭力等如無. 只有空轉快d同空轉慢d. 手指要好快同好柔. 太突然加速, 個轆空轉太快, 食唔切, 好似油車個clutch起步咁.
buggy 發表於 2009-4-15 11:05

所以咪話攪咁多野都唔知做咩
buggy 發表於 2009-4-15 11:05:45 | 只看該作者
其實條呔都唔grip, 有扭力等如無. 只有空轉快d同空轉慢d. 手指要好快同好柔. 太突然加速, 個轆空轉太快, 食唔切, 好似油車個clutch起步咁.
 樓主| 漂移十三 發表於 2009-4-15 04:16:55 | 只看該作者
非常多謝咁多位師兄既鼎力相助,基本上我都開始有個概念了,希望自己儘快搞掂個問題,三月由於工作關係再次未能成行,確定六月metting再向各位師兄討教。
 樓主| 漂移十三 發表於 2009-4-15 04:16:52 | 只看該作者
非常多謝咁多位師兄既鼎力相助,基本上我都開始有個概念了,希望自己儘快搞掂個問題,三月由於工作關係再次未能成行,確定六月metting再向各位師兄討教。
gegegum 發表於 2009-4-15 00:57:19 | 只看該作者
其實就算唔講齒比對drift有咩影響, 為o左保護你o既靚靚esc同motor, 都真係要留意架, 可能你地冇試過bbq個esc同motor啦!
Edde 發表於 2009-4-14 21:19:15 | 只看該作者
Edde 兄, hello, 好耐無見!

Cepacol 哥既理論, 好似又正確喎.
但我就有理無理, 砌完架車, 落地即跑, 計餐死為咩, 跑得唔順先改羅.

另外, 我都改左 gear ratio 防止 ESC BBQ.
因為 original 70/30 ...
DriftNoobie 發表於 2009-4-14 13:36

hi !!  friend 真係好耐無同你玩車 la, 走番轉.
DriftNoobie 發表於 2009-4-14 13:36:17 | 只看該作者
如果齒比真係無必要改變話,
咁理論上 ..... 摩打數據亦都可當不理了 ??
Edde 發表於 2009-4-14 00:45

Edde 兄, hello, 好耐無見!

Cepacol 哥既理論, 好似又正確喎.
但我就有理無理, 砌完架車, 落地即跑, 計餐死為咩, 跑得唔順先改羅.

另外, 我都改左 gear ratio 防止 ESC BBQ.
因為 original 70/30 x 2.353 = 5.49,
但 Novak GTB manual 話起碼要 7.5 以上先安全,
我怕死, 所以改 80/22 x 2.353 = 8.56.
Edde 發表於 2009-4-14 00:45:41 | 只看該作者
如果齒比真係無必要改變嘅話,
咁理論上 ..... 摩打嘅數據亦都可當不理了 ??