RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4876|回復: 33
打印 上一主題 下一主題
收起左側

狂撻都唔著

RICHOME2 發表於 2010-6-29 18:48:14 | 顯示全部樓層
1. check 火咀電
2. 油針可能開得太大, 一般預設已可溫engine

如果太多油, 先全收大油針, 打開火咀, 拉起動, 直至engine 無油後, 還原及重新start engine!
RICHOME2 發表於 2010-6-29 23:41:25 | 顯示全部樓層

你E個問題我初初玩用TAIWAN ENGINE 就是這樣, 你打開個吸氣口, 望一望個吸氣洞夠不夠大?
我試試放一放支細油針,比多D 氣入去,另外你溫ENGINE 要比多D油,當著O左 ENGINE RUN近時,慢慢加大支大油針,見到有出白煙(即是有好多油), 保持佢唔好死火! 唔好攪佢。。。最少溫佢2缸油(5﹪ 油), 你用幾多%油去 RUN IN? 。。。千奇唔好用25﹪去溫!
RICHOME2 發表於 2010-6-29 23:45:44 | 顯示全部樓層
樓主架TEN﹣T 好正, 點解第一次玩油車出架咁正???
買架KYOSHO RTR 試下先MA!!!
RICHOME2 發表於 2010-6-30 00:07:10 | 顯示全部樓層
我呢副引擎聲稱已RUN-IN,所以我打算就用番25%RUN一缸油就算。
說明書寫用20%玩,用其它油要SET少少,但今日去 ...
ThomasZ 發表於 2010-6-29 23:48

我玩O左幾次先叫OK D。。。。第一次一定有好多問題! 25﹪ 同20﹪ 差不多,
邊有人仲用20﹪???? 你先要了解油針的運作, 當油太多會擈息火咀, 太少會比
唔夠油, D 油要同空氣混合先有爆炸, 當胎速時由於什麼都少, 所以要用支細油針控制,
有時我會刻意開大少少個進氣,比較易著機, 用控OR ENGINE 可較! 當車高速時要較支大油針,
一般大油會見白煙,但胎速就不會見, 你可聽一聽D 聲, 多油同小油會不同, 有人用測溫器,去較大
油針D CHING 會用100度來決定比多D 油定少D油!。。。。。慢慢來
RICHOME2 發表於 2010-6-30 00:10:42 | 顯示全部樓層
樓主架車應該什麼都不用較????原廠SET 好???
會不會盤頂OR 火咁未實??? CHECK CHECK 佢
RICHOME2 發表於 2010-6-30 21:21:53 | 顯示全部樓層
未行車139度OVERHEAT , 可放多D油,我RUN ENGINE 都沒有E個溫度,
另外可能有D漏油, 火咀有沒有加介子? 我未試過ENGINE 出煙, 大油針2圈半都得!
表面看個ENGINE 應該有D問題!..... :<