RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: cnights
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手..想玩直昇機..想知要有咩準備

小步 發表於 2006-1-19 11:53:33 | 顯示全部樓層
問題係你想玩o既buget有幾多
同mei你想玩大機正細機

入門一定係油機最好,8xxx幾就一步到位,6xxx就beginner o的
電機飛上來唔會平得過油機好多,加上保養麻煩,多野要照顧,要求技術也高,就係細架易帶呢個好處
小步 發表於 2006-1-19 21:45:58 | 顯示全部樓層
WELCOME~~~
是的,直昇機同車分別很大
直昇機的確是油動比較方便一點,我出發點是控制,學習方面
因為電/油都要差不多價位
油機在飛行上,穩定性,學習,調機等都有比較明確的指標,對新手來說可以比較易入門
油動直昇機只要跟隨一般老手及說明書setting指示,基本上都可以了,在設備/動力上都沒太多要照顧的地方
玩電機一開始就要有一定的直昇機智識同技術,因為電機一定比油機難控制
加上在動力,電池,充電器,調機....等等上都要重新學者有關的知識,要顧及的東西定比油機多
當然,電直最大的是方便,地方比較易找.
油機玩一次要有油,油pump,火咀電,12v大電starter,加上一定的工具等等...至小都半箱野出出入入
至於engine,油個o的,你可不用太擔心,一副os50 調好之後基本上都不用再調,就算有問題係玩機o既都懂的教你
其他一律standard setting ,方便入門

電機選擇有36 , align450xl 等
36機平,十分穩定,對設備要求低一點點,但品質一般,3D性能不好

450xl ,se
一架十分高性能的電機,但對一切設備要求都十分高
基本上價錢同架入門中級油機差不多,因為機重,比較受電池,動力,飛行時間等限制
但450se的確是一架十分高平價的電直. 要是小機來說可算是一步到位之選

不要以為電直就可用平價的遙控,動力,電子設備
相對要求其實比油機更高.

小步 發表於 2006-1-19 22:00:39 | 顯示全部樓層
還有,玩直昇機本來就是七分調三分飛.
一架機要飛得好,細心調試及技術知識比機本身的選擇更重要
小步 發表於 2006-1-20 15:34:19 | 顯示全部樓層
450xl有不是ccpm版的...就是hde版本
玩sim是一定要的,可省回不少修機費用
不過,如要買4500我還是見意ccpm好,一步到位,反正價錢一樣
加上遙控full set要5~7000左右啦...

強烈見意你買以下餐單:
JR 9X II
ALIGN 430L Brussless Motor
HobbyWing 35A /PHINEX ESC
1800~2200MAH 12C Lipo Battery
Lipo Charger MUST
3 x HiTEC HS-56 Servo
Futaba GY401 + 1 x DS877 Digital Servo

full都要$6千幾7千...貴係貴o的,不過唔使再upgradeo的電子設備
用平野省個1千幾百,學好hold機之後乜q都要換哂先飛得好,到時買過哂仲貴
小步 發表於 2006-1-21 02:34:39 | 顯示全部樓層
沒關係,你可找我們玩,幫你SET機
CHARGER一定要for lipo battery,車仔差機只多可以差遙控電
450CDE 就是CCPM , 三點直駒十字碟 ,三個servo直接分配一切動作
好像是快,輕 , 間單,但調試比較煩,要一定知識技術,對servo要求也高
450HDE 就是一般HPM MIXING ,三個servo分開三個動作,升降,前後,左右
因連桿比較多,比ccpm反映慢一點點,但比較易SETTING

仲有一o的stuff你要買,如學飛架,一般工具,插頭.....等...

hs-56本身已是不錯了,力大又快...就是尾servo/rubber 因gy401關係,要求高一點,一定要digital servo才可發揮應有性能

如果經濟上許可,直上450se是最好的.但加上來真係貴過架50級油機.
上得直昇機控,一定support sim. PCM 比一般fm可信性高很多...
要知道你舊錢在空中飛,而上空對電波給收是很好的,即是說,很遠地方的電波都會收得很好
要是ppm[fm]很易受外界影響,加上pcm的fail safe功能在直昇機上有很大的幫助
要知道200多km/h [小機] 500多km[大機] 的rotor blade 在空中飛舞不是說笑的
大機不用說,400級都可把你的手指平平的去掉,用pcm是一定的
入門直昇機都是sim + 真實操練一起去的,這樣會快上手一點
要做到不炒機而懂hovering不難,二個字,聽教就得了
當年zifu教我飛,都係冇炒機就學到飛hovering,而家我三個客仔由入門都而家都冇炒過機...都飛到航線了...
之後再上其他動作,由真係要自己苦綀了.[炒就一定有架啦,世界no.1都一樣照炒,因咩而炒就看看到時功力啦]

注 : CCPM / HPM /MCCPM 你可在網上找找,有很長細資料
玩得450,電一定唔好買平野,自己羅黎煩,仲有,要玩四唔舊電走唔甩.
因為lipo要求多多,如唔可以過放,唔係好易死電,死電再charge 個差機唔好detect唔到會爆電,一爆屋到燒mei你
對放電,充電的電壓電流要求也很嚴格,唔理o既話o的電好快就死哂.所以一般都要用meter check大約飛行時的電流量,再計算飛行時間,一般飛70%就要停
加上轉速,pitch setting,快行習慣等都有差異,再好的電池,在飛行時動力不多不少都會有點下降,控制手法等都要跟著改變
所以我說對新手來說玩電直比油直麻煩
小步 發表於 2006-1-21 22:54:00 | 顯示全部樓層
align terx450xl / se
align 是牌子
小步 發表於 2006-1-22 00:32:45 | 顯示全部樓層

zfiu

原帖由 zifu 於 2006-1-21 23:50 發表
到大利行吹水區睇下啦

那個客你看看做不做.我勁sell佢9x se xddd
不過佢找我買我都係找你囉貨架啦..xdd
小步 發表於 2006-1-23 02:34:47 | 顯示全部樓層
其實找邊個買都冇問題
但唔好買o的平價控.....貴係貴,
但一定冇後悔.
小步 發表於 2006-1-24 20:05:58 | 顯示全部樓層
Q掃ep ...唉.....

買esky , jabo 好過~~~~
小步 發表於 2006-1-24 23:04:41 | 顯示全部樓層
新機唔炒過,都可以既~~~炒過一兩次之後~~~~~~~掉得
要是買,點解唔買ESKY , JABO 之類fp機仔?
起碼平得來又易修,又可用鋰電.
小步 發表於 2006-1-25 11:53:18 | 顯示全部樓層
室內飛~~~~~~400級都得
小步 發表於 2006-1-26 18:21:46 | 顯示全部樓層
一o的都唔大,只係隻手定~
小步 發表於 2006-5-29 00:18:18 | 顯示全部樓層
冇人知買去入貨一次,坐向到一架架試成日,
有鑊又要自己return[好彩就收唔好彩自己食],自己做埋qc , 有埋technical support....
好似唔使成本咁...

free lunch仲好,今時今日技術,真係用錢炒返黎的,多一百幾十都唔想比.....都係去鴨記買吧