RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4639|回復: 34
打印 上一主題 下一主題
收起左側

若四驅rc 停左個尾動力. 算唔算FF.

civicboy 發表於 2010-8-26 15:56:17 | 顯示全部樓層
FF  係指 "Frort"  Motor and "Front" Drive..

TOP 果架 已經唔係 FF
可況 4WD 停左尾動力....果D只可以叫 MF...

仲有呢...應該現時所有 4WD 都係 中置 MOTOR...
只有 2WD BUGGY 係行 RR (後置MOTOR 後驅)
civicboy 發表於 2010-8-26 16:35:20 | 顯示全部樓層
YES...但要無左條直sub...
未= ff01 同 ff02...

噤點解 要 攪架 ta03...

可況 ta03 都已經無新車同 零件
civicboy 發表於 2010-8-26 17:02:35 | 顯示全部樓層

師兄...

請問有乜車係 RF??? (不論 私家車 定 搖控車)
RF 應該 係唔WORK 架喎....

MF 搖控車先有 得 星星M車系 同 TOP SABRE 炸喎
...
civicboy 發表於 2010-8-26 22:36:26 | 顯示全部樓層
理論上... 4wd only 行頭轆係唔work嫁...
(由其事以前行 前中單)

你地覺得好行左 因為在4wd狀態時 根本架車set 得唔好行
當無左尾動力時, 車速慢左, 動力細左...
所以會覺得好行左姐...

4wd 永遠 尾動力 大過 頭動力
所以當 4wd 死左份尾...就= 死車
再行只會令架車硬死....要換的野可能仲多....
civicboy 發表於 2010-8-26 22:42:28 | 顯示全部樓層
剷車、鷹瓜果 D 咪後罝引擎前輸驅動 ...
kiev 發表於 2010-8-26 19:40

大哥...果d係 工作車 喎

你唔會揸果d車 鬥快 同 代步 架吓???
civicboy 發表於 2010-8-27 09:32:53 | 顯示全部樓層
你噤講....
NSX , MR2, 果D 就 RMR...

邊有人再分架
總之 驅動 在 前軸 同後軸 中間 就叫 M
唔會再分 FMx, MMx, RMx...
仲會唔會分到 FFMx, ....., MMMx, ...... RRMx
civicboy 發表於 2010-8-27 15:24:34 | 顯示全部樓層
好野..好野... FMR...RMR...