RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 空降兵
打印 上一主題 下一主題
收起左側

今日佐敦谷意外啟示

GARY^^ 發表於 2010-9-23 21:09:42 | 顯示全部樓層

唉自己係唔正確地方做危險野唔怪得人, 事主應該慶幸被射中既係支控唔係佢本人...

上次我見到某個星期日下午時段..
場中有5,6部車飛緊..
有3架SHORT COURSE同TOURING..
其中一架好似直路尾炒左死車擺左係右上角綠地..
應該係車主落去執車..
好似唔見左PARTS..
車主企在直路盡頭綠地東張西望搵野..
之後陸陸續續有2,3個朋友同佢一齊搵..
幾個人足足搵左15分鐘都仲係果度..
需知道直路尾車速極快而且極易衝入綠地..
畀車撞係遲早既事..
卒之有架TOURING(唔係好記得)失控撞左埋去..
佢地睇"望"晒上DRIVER台口UPUP好似鬧人咁..
冇幾耐有架SC低速撞埋去..
佢地再次"望"晒上DRIVER台口UPUP好似鬧人咁..

我心諗你地冇野下話, 早應該離開果個位啦咁危險, 唔見左咩PARTS咁值錢非搵不可呀, 直路尾企咁耐畀人撞遲早既事啦, 仲係度啤人...
之後佢地15分鐘先離開直路尾..
GARY^^ 發表於 2010-9-24 00:39:37 | 顯示全部樓層

講開Shortcourse我又諗緊...
其實OFFROAD車落TRACK會唔會ONROAD車對危險左D(例如TOURINGM車電單車等)?
[例如]SC都有返咁上下重量, ONROAD車被轆過"責"過都可大可小(睇到張相責到TOURING成個殼變形)...SC速度唔快唔慢又大部, 推頭甩尾走線又難估, 好似流動障礙物, 反左車咁大架死車都幾難避仲有直路尾轉灣係你前面調頭避唔切撞埋去ONRAOD車可以幾傷下...
另外OFFROAD車此終都係跑沙地泥地, 係TRACK同ONROAD CAR一齊飛好似有D奇怪..仲唔多唔少帶左D沙泥落TRACK, TOURING入沙好可能崩牙掃牙或傷啤令... 又有次睇完幾架 SC飛完水(係幾好睇), 地乾返到我玩幾分鐘4條胎都痂唔少沙返來, 仲有粒沙係細牙, 好彩早發現得早唔係就掃牙收場(其實已經畀粒沙整崩左...) 我估係SC冇沖身就飛水, 留左好多沙係TRACK先會咁, 之前都未試過痂咁多沙...
個人認為OFFROAD車如要落場至少掃下沖下沙泥先飛會好D, 不過OFFROAD車都係去返OFFROAD場地玩會比較好, 對細車會相對安全D...
小弟有感而發, 無意針對指責SC等OFFROAD車..不喜輕力插
GARY^^ 發表於 2010-9-24 19:15:29 | 顯示全部樓層

回復 83# georgej

唉已經睇得好開喇  開到由直路中段就用眼尾SAO去直路尾預備大DUP~ 開到未出灣已經望定下一個灣有冇調頭吸4死車逆走任何人等~ 如果唔係多多PARTS都唔夠炒爛~ 冇車同場除外

不過都係果句啦...個人認為OFFROAD車都係去返OFFROAD場地玩會比較好, 對細車會相對安全D... 如要落場至少掃下沖下沙泥先飛會好D...希望下次去JV唔會踩幾分鐘就成腳沙或入沙掃齒啦....
GARY^^ 發表於 2010-9-24 21:11:32 | 顯示全部樓層

回復 90# Noir.KAZE

邊部? 當時我見既有幾部== 可能部部都有跌沙出黎啦~

問題係SC本身係OFFROAD車飛沙地泥地的=="
師兄你果部可能乾乾淨淨, 但難保其他既冇帶住多少沙泥去飛水飛乾地==
唔通SC玩完OFFROAD一粒沙都冇??
唔通飛水果時D水帶埋沙粒飛上天蒸發左而唔會因地心吸力跌返落TRACK??
唔通TRACK D沙係ONROAD車走去跑OFFROAD再邊行邊跌落跑道上??
定微型沙塵暴吹十萬九千里偏偏在JV賽道上降落??
唔係串咀或挑釁..推測D沙泥係OFFROAD車(例如SC)帶到TRACK上係正常不過.

不過師兄我係JV見過你架SC, 真係好有型~
GARY^^ 發表於 2010-9-24 21:47:17 | 顯示全部樓層

回復 93# Noir.KAZE

師兄係明事理之人, 換位思考, 我揸架直路狂灣路亡,大份兼重身既車係你架T3前面隨時調頭橫擺或吸車, 一個唔為意仲上埋膊飛起責落你架T3, 我諗你都唔爽... 如果要同亂龍死士比, 我覺得危險程度都有返咁上下高...

最最最後都係果句啦...個人認為OFFROAD車都係去返OFFROAD場地玩會比較好, 對細車會相對安全D... 如要落場我阻止唔到, 不過煩請提提同伴掃下沖下沙泥先飛會好D... 師兄你有清走D沙先飛都好好架喇
GARY^^ 發表於 2010-9-26 23:50:54 | 顯示全部樓層
回復 112# Noir.KAZE

睇到你撞到佢, 好彩唔快... 真係要小心D靚仔..撞到佢地分分俾佢老竇老母小
唔知你有冇睇到架類似18仔果2父子??
GARY^^ 發表於 2010-9-27 00:16:17 | 顯示全部樓層
回復 121# 1524

應該係...果架車仔無啦啦擺左係直路尾...我個FRD睇唔到FULL雞射埋去..個FRD爆左直濕杯...
之後車仔又走出來(竟然咁都射唔死), 我見到靚仔被撞腳之後即刻同食蕉講左幾句, 食蕉先叫佢地去細場... 呢架車真係超級危險...
GARY^^ 發表於 2010-9-27 01:22:18 | 顯示全部樓層

回復 130# po2

公家場的確係合比例就可以玩, 所以我只作為玩家冇權阻止任何人玩合比例既車, 之前我講過SC"跌沙"問題只係有感而發, 我實際上唔會一見到SC落場就投訴又呢又路亦冇意係度批判SC等OFFROAD車...
我對華DEE冇咩意見, SO FAR我冇撞低過DEE... 我一見DEE係前面就收油因為我都驚撞低佢地..車主要執車走出去又危險..(基本上我一見前面有慢車就會收油尤其係直路尾排隊過左隻灣先搵空位過..)
大家禮讓下忍下就小事化無啦~