RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: cytnet
打印 上一主題 下一主題
收起左側

尋日去驗車...

AMAT 發表於 2011-5-4 14:20:26 | 顯示全部樓層

除非你架車O的黑玻璃係入口時已經過O左批文.
唔係的話,後裝O既黑玻璃,係九成都唔會過到驗車.
AMAT 發表於 2011-5-4 15:14:05 | 顯示全部樓層
所以好多水貨車玻璃都唔係原裝O野......
O的安全標準標誌係CCC........唔係日本JIS......
我同朋友睇好多架果O的EDIX都係咁樣.
AMAT 發表於 2011-5-9 09:56:30 | 顯示全部樓層
清清 發表於 2011-5-8 21:44
阿大偈唔該講我知點樣取証書啦,你日日入黎睇又唔回覆,唔該呀,謝謝

........唉

其實係冇一張黑玻璃証明書O既東西.

有O既係,你架車入口時,係原裝黑玻璃,O的黑玻璃又係符合到香港法例O既(非常之難),
咁你架車因為入口時檢查,就會有張証明佢原裝係黑玻璃,又過到標準O既.......

但一般日本水貨車O既黑玻璃都係低於法例要求要側邊有80%透光率,尾最少44%,
所以批到機會係........好微.....最多係唔駛你換尾玻璃(呢個比較易同有機會過)
AMAT 發表於 2011-5-9 21:55:58 | 顯示全部樓層
清清 發表於 2011-5-9 18:37
係咪架?我響舊公司一年驗成兩百架水貨車,
由文件到驗車都係我做,可能係我經驗淺囉,
不過講到尾呢… ...

係入口果時批到計.

唔係計之後驗.

之後驗果O的果O的玻璃都已經係過晒果O的嚟.
唔計鬼驗.

你入口果時有一張LIST單,寫住入面包括O的乜,原裝係乜.
如果你係可以PASS O既黑玻璃(應該話係有TINT O既玻璃),咁你張LIST上面係有.

唔係個驗官話你唔過,你都唔駛攞出嚟.

都係果句,水貨車果O的玻璃,十居其九都係過唔到.
歐洲車同新果O的日本車,仲要係行貨,反而開始係有TINT玻璃跟,仲要係過到果O的嚟.

所以正確唔係一張黑玻璃証明書.
係一張入口LIST你入面有乜O既單.如果你係可以過到PASS O既TINT玻璃,入面就會寫住.
唔係就冇!
過唔到果O的日本車,全部係拆晒玻璃換新,所以唔會張LIST寫住佢入口有黑玻璃.
AMAT 發表於 2011-5-9 23:00:01 | 顯示全部樓層
另外仲有一點,唔係人人都有果張紙.
因為果張紙係要REQUEST.
你自己進口架車,就可能你自己有.
但同車房車行買車呢,就未必會有.

果張紙係LIST明呢架車入口時有咩配備.
不單止係作為買家參考知自己買乜,亦都係俾驗車師傅作為參考,知你架車應該原裝係有乜冇乜.
當然,驗車師傅冇乜必要下,佢唔會REQUEST呢張紙.
你唔係咁把炮到架車改晒先返嚟O既,亦都唔會話整張咁O既紙.
例如咩車呢?果O的係日本改裝晒O既,但又過到香港入口,運到入嚟,果O的就一定要有果張紙.
例如一架係日本抬完偈改裝過O既AE86,咁你入口時就會有齊晒改O左O的乜咁嚟入嚟.

果張紙正確明稱叫做:車輛宜於道路上使用證明書

如果你O的TINT玻璃過到,符合法例第374H章,咁就會係呢張證明書上面寫住可以.
過唔到,就梗係唔駛諗啦.
呢個係適用係所有水貨車到.

至於行貨車,因為本身要攞到"類型評定證書"先可以賣,TINT玻璃過唔到,冇呢張証書,就一定唔可以賣.
AMAT 發表於 2011-5-11 22:25:22 | 顯示全部樓層
清清 發表於 2011-5-10 18:57
十居其九都唔得即係有成功個案?有例子否?
改裝車要post?得…!我做過唔小添,
黎個還原基本法驗完再 ...

有,車尾玻璃唔駛換,但其他換晒囉.哈.

日本O的車多數過唔到,因為日本果個規格唔得.

但係歐洲車得,因為宜家個例其中一個STANDARD係跟EU宜家個例.
所以一O的有TINT玻璃O既歐洲車係會過到.
因為佢地個STANDARD都係75%透光率.
AMAT 發表於 2011-5-12 23:08:10 | 顯示全部樓層
清清 發表於 2011-5-12 23:01
講緊果張嘜春秋黑玻璃証明書你話十居其九唔到但照你講法無1成都有1%機會到喇呱?
我想知道邊個成功個 ...

哈哈哈,我冇打算去"挑戰"閣下之權威.

我都係指出一般O既CASE,而呢O的CASE都係一O的相熟車房討論時講及O既問題.
因為都會傾下買水貨車同行貨車問題時,都會講及.
加上早排有同事睇水貨車,睇到O的玻璃問題,所以亦都查及同問及有關資料.

大家都係講十居其九原因係因為我地都冇可能話100%得話唔得.
只可以話,大部份都唔得,要換.車尾唔駛換係因為唔少水貨車如HONDA或TOYOTA水貨車,最後都係側面窗換晒,車尾窗唔駛換唧.

至於你話你有車可以得或唔得,本人就唔清楚你果O CASE,所以亦不作評論或討論.

我只係講出我知道O既事情.

如閣下覺得唔O岩,好歡迎你指出你知道O既真實情況同大家分享.

不過閣下似乎對於你認為唔同O既事情,多數都只係用一O的"負面"O既詞語嚟講,但又冇提及你見到O既真實情況,
又或者你試過O既問題.
相信此並非解決問題或幫助大家求知O既態度.

相信大家都想知多O的,而唔係只係對其他人O既意論批評,但又唔講出閣下遇到之實際情況見解.
AMAT 發表於 2011-5-13 00:52:24 | 顯示全部樓層
清清 發表於 2011-5-12 23:19
我唔敢講自己有幾權威又話咩作論文俾雜誌睇中登出黎咁威水,
我只係對汽車有皮毛咁小小認識,我所 ...

我問O既都係一O的有驗開車O既車房佢地所講.
當然,佢地亦都有佢地可能不實地方.

所以我地亦都有翻查返法例,法例亦都有清楚寫明透光度問題.
如英國標準同歐盟標準等.

而車房本身O既結論同法例亦都係符合.

日本水貨房車,好多時車側面TINT玻璃係不符合75%-70%透光率,所以要換O左先可以出到"合格証明"售賣同上街,一O的都唔出奇,亦都唔係咩假O既事情.
至於我地講O既例外,可能佢真係符合到70%透光,又不會影響望入去入面視野,咁佢過到,咁我地可以講O的乜呢?
所以我地只會用十居其九過唔到嚟形容.因為我地並不能否定有呢種玻璃存在.
過得到O既呢類玻璃,佢地過得到"合格証明",攞到"適合路面行走"果張証明書,佢入面會有寫住佢呢隻玻璃係原裝配備(指入口果個原裝配備),如果係過唔到O既,根本唔會有提.

而我地講及O既,都係一個正常驗車O既問題,任何鬼驗不在此討論範圍.

所以我唔知點解你會話我亂講喇.因為法例真係如此.

AMAT 發表於 2011-5-13 00:53:41 | 顯示全部樓層
達人 發表於 2011-5-12 23:38
驗新車(水貨)時尾玻璃都一樣要用白玻璃

我相信冇乜邊過想入唔成車,賣唔成車做唔成生意.
所以用一個最安全方法入口,之後就等個車主自己決定用乜,在商言商,無可厚非.
AMAT 發表於 2011-5-13 01:14:47 | 顯示全部樓層

OR HERE:
http://www.td.gov.hk/tc/public_services/vehicle_examination/vehicle_examination/index.html
http://www.td.gov.hk/filemanager/tc/content_1178/glass.pdf

你果張LIST後面其實仲有一張証明書申請表.
果張証明書都係其中一份驗車用O既有力証明.
不過就唔係茶玻璃,係貼反光膜.
不過茶色玻璃,如果係合符法例規定,而係後加改裝O既,亦都可以寄信去運輸署申請豁免.
申請成功會有証明書俾你,只要你攞住去驗車,亦都唔會唔PASS.但真係要去合資格O既地方到換喇.
呢個就係講緊後改裝O既問題.
如果你果O的係一O的日本原裝黑玻璃,又想用得返,首先,你要真係搵到一間可靠O既公司,出一份報告,証明你塊玻璃係合符果個要求.之後再寫信去運輸署進行豁免.
不過日本果O的原裝玻璃,多數都唔會過到44%,所以唔好晒呢O的時間.

AMAT 發表於 2011-5-13 18:41:24 | 顯示全部樓層
清清 發表於 2011-5-13 18:19
我就無講過鬼驗喇,就算我架車唔換原廠茶玻璃去朗月街或九灣都無有怕,
講到尾我就係想知點樣同埋有冇 ...

但我想問,你講O既茶玻璃,係符合政府規定果隻呀?定唔係果隻先?

又例如一O的政府車,佢地就算透光得30%都可以豁免喎....

如果係合符政府規定O既茶玻璃,根據政府公佈數字,好似就冇乜唔批.
唔批果O的只係因為唔符合規定.