RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: jythegreat
打印 上一主題 下一主題
收起左側

老咗嘅新手報到

樓主| jythegreat 發表於 2011-7-27 00:42:33 | 顯示全部樓層
我就冇師兄你咁多,但慘况一樣,大碟加single 200幾300隻, 十幾年前比屋企人攞去人道毀滅咯,而家只能夠喺mp3裏面揾返佢地d靈魂...
 樓主| jythegreat 發表於 2011-7-27 12:42:53 | 顯示全部樓層

uboat師兄,我都有咁嘅諗法,不過就算買左HL後,我都會買架双星,寧可唔砌住,擺度睇都好,好鍾意双星d packing,好靚
 樓主| jythegreat 發表於 2011-7-27 12:53:39 | 顯示全部樓層
ccc_78 發表於 2011-7-27 10:49
一皮嘢落唔到樓wor........

ccc_78師兄,我都做過吓功課

双星四仔 - $6000左右
futaba 4wd 遙控 - $2000左右 (上網睇的,唔知包唔包receiver同servo,我幾十年前買係full set全包嘅)
噴筆 - $1000樓下
其他架生同油 - $500
叉機同電 - $500

$10000我估差唔多啦卦,over少少可以接受,等政府果六毫子補貼吓. hehe
 樓主| jythegreat 發表於 2011-7-27 21:47:39 | 顯示全部樓層
uboat 發表於 2011-7-27 20:35
回復 jythegreat 的帖子

咁又係jythegreat兄,鐘意玩模型,就算唔砌,打開個盒欣賞吓啲件都係 ...

呢句真呀,早排同班中學同學食飯,有個以前細個一齊玩模型嘅同學,我問佢重有冇玩模型......佢答:"一直keep住有買但冇砌好內啦".......
 樓主| jythegreat 發表於 2011-7-27 23:56:51 | 顯示全部樓層
kenl 發表於 2011-7-27 21:49
futaba 4wd 遙控 - $2000左右...............唔洗咁貴掛,玩坦克買部國產6CH控 三百0蚊都得啦

師兄,我上網咋,佢話"ideal for applications such as tanks"喎.
http://banzaihobby.com/index.php ... mp;products_id=3897

師兄引路又袋錢落我袋嘞,thank you.
不過國貨得唔得呢?
 樓主| jythegreat 發表於 2011-7-27 23:58:53 | 顯示全部樓層
yauky 發表於 2011-7-27 23:33
大陸出的6通係唔係真正6通, 大陸出的嘢信義誠好啦.........................

信二成???
 樓主| jythegreat 發表於 2011-7-28 13:03:41 | 顯示全部樓層
嘩,睇完咁多位師兄嘅意見,我好似越嚟越混亂嘞,因為我對RC嘅知識只係停留喺AM 2channel/2servo 無段變速嘅街車年代,真羞家

evsc師兄說:"我兩星期前係廣華街附近間搖控舖買了個Futaba Attack 4WD都係$800.00元 (包receiver及servo,但坦克不用servo)。" <--呢個價啱我budget喎,乜坦克不用servo,呢樣我真喺唔知,我未玩過RC坦克,咁我喺咪買咗呢套嘢就ok,唔洗買其他遙控設備(如receiver,servo等)?有冇好介紹?
係呢,evsc師兄,你砌果部四仔超正,唔知要幾錢落樓呢?而家邊度重有得買呀?thx

anyway,多謝咁多位師兄袋錢落我袋, thank so much:)
 樓主| jythegreat 發表於 2011-7-28 19:54:32 | 顯示全部樓層
yauky 發表於 2011-7-28 13:45
你買星星坦克有套電子嘢(睇說明書)同接收連接, 個套嘢巳有各種功能.....................: ...

唔該晒師兄,咁我買遙控果陣要個4channel嘅遙控同receiver就得啦,唔洗要servo.
乜而家d遙控模型進步到呢個地步架拿
 樓主| jythegreat 發表於 2011-7-28 23:03:05 | 顯示全部樓層
evsc兄,唔該晒我冇誇獎,真係好靚
8000啱晒我budget,不過我冇師兄你咁好心機自己做咁多detail,我諗我只會照說明書砌.金屬履帶要换呀,但係係咪要upgrade波箱同idle wheel先換得呢?
我諗我會唔要d板,噴德國灰,唔知係咪睇得二戰黑白相同黑白片多呢,入晒腦,不過一定要做舊化先好睇.
 樓主| jythegreat 發表於 2011-7-28 23:23:21 | 顯示全部樓層
kenl 發表於 2011-7-28 22:50
絕對唔讚同買4CH控,須然田宮坦克用4CH就夠,但玩落你想再架點功能,4CH就無能力了,例如加開關車頭&#28783 ...

多謝師兄再次引路,師兄講嘅對于我嚟講係高级技術,我要慢慢學先得7channel會唔會好貴呢?
tiger I 真係好有霸氣,除左四仔,我第二至愛係 tiger I,第三係Panther

我真係好唔掂,我成日以為一個channel對一個servo嘅,因為以前玩車係咁配(一個servo控制方向,一個servo控制速度)
 樓主| jythegreat 發表於 2011-7-28 23:27:05 | 顯示全部樓層
kenl 發表於 2011-7-28 23:12
德國灰噴完成架黑色咁樣加,我隻虎一都諗住噴德國灰,油都買左,睇完D油即刻轉呔

冇辦法,中晒毒,不到黄河心不死,我點都要試試,我冇得救架啦師兄
 樓主| jythegreat 發表於 2011-7-28 23:35:10 | 顯示全部樓層
講開,knel兄你隻皇帝老虎預計幾時出世呀?好期待.
金屬部件係咪一定要落primer?你用五金鋪底漆會唔會怕微粒太粗呢?
 樓主| jythegreat 發表於 2011-7-28 23:49:30 | 顯示全部樓層
kenl 發表於 2011-7-28 23:43
幾時可以出戰,答唔到你,我整野睇心情,金屬件先上底漆再上面漆易D同冇咁易甩,微粒粗正合坦克風格,尤其炮盾 ...

明白晒. 抄低d notes先,唔該kenl兄
 樓主| jythegreat 發表於 2011-7-29 12:35:03 | 顯示全部樓層
evsc 發表於 2011-7-29 06:38
換田牌原裝或Impact出產的金屬履帶可直上,無須更換其他部件,其他廠牌就不清楚。既然師兄鍾愛噴德國灰,咁 ...

感謝師兄. "四號J型是沒有以德國灰的型態出現" <-- 呢一點我都知道,我以前都係二戰模型迷呢,當年双星1:35嘅二戰德國戰車我都砌過; 不過而家我冇得揀,有前期型嘅四仔一定是我首選,除非買HL. evsc兄,你估改短支炮得唔得呢?
 樓主| jythegreat 發表於 2011-7-30 00:28:41 | 顯示全部樓層
技術有限,諗住改短支炮自欺欺人

F2型遲過D型,早過J型. 大家底盤同炮塔都有分别. F2型和J型底係長底盤, 不過F2型好以有德國灰喎?! 二戰後期德國戰車就全部迷彩咁濟,一係沙色. (我嘅殘餘記憶係咁多啦,有錯請插)