RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: kelvin22389
打印 上一主題 下一主題
收起左側

岩岩學玩MINI-Z, 請各位CHING多多指教!=]

Tat-tat 發表於 2012-2-23 00:18:33 | 顯示全部樓層
有時車場會有二手車放响度的,估係熟客放低寄賣,可以得閒上去睇睇。
早一個月見過 MMS 有架二手四驅

另外,有時 KWS 模型鋪都會有,頭先見到慢你門口好似有兩部,但我冇睇清楚係咩款,都可以去望一望。

如果 Budget 唔多, 咁你似乎要買二手控啦,哩樣就模型鋪會多 D,車場好少見。
Tat-tat 發表於 2012-2-23 00:43:07 | 顯示全部樓層
另外,如果可以用到約二千蚊,咁可以諗諗咁樣買。

價錢只係大約,你可以去格下價,分開响唔同鋪頭買。
至於所列既改裝零件,係我覺得必需同最少要買既。比你做個參考啦。

MR-03 $900 (有車殼既套裝)
(改裝零件) T 板: $35 (一塊)
(改裝零件) 金屬摩打座: $200 (一個)
(改裝零件) 查查: $200 (一套)
(改裝零件) 頭彈弓: $50 (一套,有軟硬分既)
(改裝零件) 海棉胎: $100 (一套,胎連軨,已黏好)
電: $50 (1 pack, 約要 5 packs)
遙控: $450 (Kyosho KT-18)
差機: $200~500 (AC/DC 一部)

總數約 $2,385 ~ 2,685
Tat-tat 發表於 2012-2-23 00:51:59 | 顯示全部樓層

基本上,漂移車同快車最大分別係四條輪胎。
當然, 漂移車係四驅啦, 因為我暫時未見到有高手可以用 MR-03 漂到

P.S. 漂移我唔掂 >.<
Tat-tat 發表於 2012-2-23 00:59:37 | 顯示全部樓層
四驅改裝都會比後驅貴幾多下,好似個珠差,一個都過三百啦。而且對於啱啱玩遙控車既朋友來講,會比較煩一 D。

所以如果未有諗住全身投入既話,買架後驅會係一個比較好既選擇。(便宜少少,簡單少少,易上手少少,樂趣一樣多多)
Tat-tat 發表於 2012-2-23 02:18:12 | 顯示全部樓層
kelvin22389 發表於 2012-2-23 01:25
請問珠差係咩黎呢?

另外因為翻工所以最快都係星期六日先去到旺角睇。

一係星期六上車場搵 D 師兄研究下,同場主吹下水都得,理解左再落去買/睇都仲得

哩個星期六估計 MMS 都會唔少人,因為下星期六係 2011 年度 Mini-Z 比賽最後一站,好多師兄都應該會作最後努力試車
Tat-tat 發表於 2012-2-23 09:30:32 | 顯示全部樓層
r470620 發表於 2012-2-23 08:50
仲有呀仲有呀~全車啤呤同 快 MOTOR
MR-03我就買HKD850
其他乜都無買

係喎,計漏左 bearing 添!
$80 (1 set,J ¥L 哩隻就得架啦,平靚正呀。)
Tat-tat 發表於 2012-2-23 11:27:56 | 顯示全部樓層
r470620 發表於 2012-2-23 10:18
師兄, 你用邊隻摩打呀?

我用比賽指定摩打, 唔駛加 FET 都用得.

ATOMIC Ball Bearing Standard Motor (AR-076-BB)
Tat-tat 發表於 2012-2-23 11:40:44 | 顯示全部樓層
Sunday_Driver 發表於 2012-2-23 11:34
尼隻比賽專用摩打, 真係比賽先好用, 我頂佢唔度

佢都 OK 既, 都幾跟手指, 保持唔失速都可以跟到下其他快車既, 不過可能我係玩後驅啦, 傳動既負擔細 D, 而且一場比賽攞兩隻, 剛剛好玩到兩隻冇哂炭擦既時候, 又到比賽日子, 補充翻兩隻, 所以平時都唔駛買摩打.
Tat-tat 發表於 2012-2-23 13:38:47 | 顯示全部樓層
LP640 發表於 2012-2-23 13:02
回復 Sunday_Driver 的帖子

唔係喎!你知唔知tat-tat ching用比賽motor練習都跑到9·8幾秒。

一次半次姐, 嘻嘻
Tat-tat 發表於 2012-2-23 14:35:56 | 顯示全部樓層

多謝啊
其他高手讓我姐
Tat-tat 發表於 2012-2-23 15:06:27 | 顯示全部樓層
白鬍子 發表於 2012-2-23 14:41
收唔收徒弟呀? 

點敢呀,  我都係靠其他師兄, 朋友指點, 先係咁二控制到架車 ja

大家一齊研究, 一齊玩車啦
而且我相信大家一齊討論, 唔理高手, 新手, 快手, 都會係大家得益. 因為唔會有最好既 setting, 只有最啱自己既 setting.
Tat-tat 發表於 2012-2-23 15:27:58 | 顯示全部樓層
白鬍子 發表於 2012-2-23 15:15
回復 Tat-tat 的帖子

達達師兄去開MMS?

一般會上 MMS 多 D
通常星期六上, 因為為二日唔駛返工, 哈哈

如果星期六行開附近, 咪上去大家研究下羅. 驚時唔夾, 可以响度留個言大家就一就都唔係問題.
Tat-tat 發表於 2012-2-23 17:46:53 | 顯示全部樓層
白鬍子 發表於 2012-2-23 16:35
回復 Tat-tat 的帖子

OKOK~夾到時間上黎打個招呼

我唔响上面, 都仲有大班師兄响度, 再唔係同場主力蘇吹下水, 一定唔怕悶親架
哈哈
Tat-tat 發表於 2012-2-24 22:46:06 | 顯示全部樓層
kelvin22389 發表於 2012-2-24 22:39
咁多位CHING好AR~
有位RICKY CHING會讓佢既AWD俾我(應該)

咁樣開埋人地個名, 好似唔係幾好喎, 想答好又唔係, 答唔好又唔係.

留意既咪係架車係唔係受控, 有冇 jam機, 有冇欄, 係唔係你要既款式, 同你去買件新野一樣咁試.