RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: chankh
打印 上一主題 下一主題
收起左側

CRC Gen-Xi齒比

樓主| chankh 發表於 2012-4-3 13:58:51 | 顯示全部樓層

回復 hardmankam 的帖子

唔該晒師兄,我現在齒比是88/24,呔直徑是46MM左右,照公式計算其實可以用88/26或88/27嗎?
For 8.5R, rollout is about 45mm <-這個不明白
 樓主| chankh 發表於 2012-4-3 15:26:45 | 顯示全部樓層
假如現在88/24直路全油門只可以一兩秒,有需要改變為88/26嗎?如用88/26會比88/24更食電嗎?
 樓主| chankh 發表於 2012-4-3 16:50:53 | 顯示全部樓層
很奇怪,dualsky z5 8.5t廠方數據只有3730kv
按照hardmankam兄之前建議的設定,關turbo,速度也沒有慢太多,比之前加速明顯線性了,更好走
 樓主| chankh 發表於 2012-4-11 13:58:00 | 顯示全部樓層
 樓主| chankh 發表於 2012-4-11 15:11:39 | 顯示全部樓層

未試車,只是見crc設計是橫電,就算用直電都是用短身直電,再加上之前的2s2200要賽完八分鐘要收細進角減少耗電量,所以改用2800橫電用原廠佈局,希望有驚喜
z5摩打聲稱低溫,我已加內置風扇,但相比其他摩打無明顯低溫,一般65度左右,性能我個人滿意,他的磁性比其他摩打弱些(比較易轉動)
昨晚重新調車時發現,原裝跟來的頭彈弓,一條是0.5,另一條是0.45mm,真的無言
 樓主| chankh 發表於 2012-4-11 15:20:37 | 顯示全部樓層
hardmankam 發表於 2012-4-11 15:16
回復 chankh 的帖子

對!  2200 mah, 8分鐘只是剛剛夠用. 2800 mah 好得多.

我們的比賽只是玩玩而已,大家開心一天
 樓主| chankh 發表於 2012-4-11 19:10:18 | 顯示全部樓層
hardmankam 發表於 2012-4-11 15:24

明白! 好多香港12仔車友都用2s來玩. (有些師兄用3s '火箭級')

2s玩12仔相對1s對電的要求比較低,如果不是要符合賽例,2s真是比較好的選擇
我還未有機會見識到3s的速度
 樓主| chankh 發表於 2012-4-11 21:18:07 | 顯示全部樓層
師兄,其實12仔摩打線可用幼一級的14awg線嗎?
 樓主| chankh 發表於 2012-4-11 21:51:51 | 顯示全部樓層
hardmankam 發表於 2012-4-11 21:29

of course, i use 14 awg wires. (2s+8.5+turbo)

唔該師兄,立即改用14awg線
 樓主| chankh 發表於 2012-4-14 12:11:41 | 顯示全部樓層
昨晚試車了,橫電會比直電推頭小小
現在頭用0.45mm彈弓,10度上臂碼,caster三隻介子放後面,>1度camber,尾tube用30k油,speedmind尾軟頭中呔,全落呔水
慢彎ok,快彎比較推
 樓主| chankh 發表於 2012-4-17 10:52:17 | 顯示全部樓層
hardmankam 發表於 2012-4-16 18:37

"橫電比直電推頭小小"...

師兄,係呀,後來我頭改用軟一級的0.45mm彈弓,有改善
後來又換了直徑較小和磨了邊的頭呔,高速彎有小小甩尾(像飄移),可救
另外想問,用較硬的扭腰硬弓,彎會比較快嗎?
 樓主| chankh 發表於 2012-4-17 13:53:13 | 顯示全部樓層
回復 hardmankam 的帖子

我一直以為頭碌細會比較推,原來剛相反
之前用尾45MM頭44MM全落呔水,幾好走.一換頭42MM已經唔同晒,加埋磨佐呔邊又有D關係
 樓主| chankh 發表於 2012-4-17 20:21:19 | 顯示全部樓層
longman1843 發表於 2012-4-17 15:20
個日你都好怏喎,跑呀2

你地d高手都未黎齊,黎埋我都係呀2,不過由後面數返上黎